Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αλλαγή ρότας και... φουλ για ιδιωτικοποίηση

 Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφήνει κατά μέρους δευτερεύοντα -για τον ίδιο- θέματα και στρέφεται στον στρατηγικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας.
  Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας πριν από περίπου δύο μήνες, είχε δεσμευτεί ότι θα επιχειρήσει να τελειώσει με τις παθογένειες του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι επρόκειτο να εφαρμόσει την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ωστόσο, το γεγονός ότι έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι όλα τα θέματα (ακόμα και αυτά που επιδέχονται αλλαγών), η καλοκαιρινή περίοδος και η στροφή της επικαιρότητας σε άλλα ζητήματα (πυρκαγιές, δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια κ.α.) έβγαλαν από το προσκήνιο της επικαιρότητας την Αριστοτέλους.
   Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να «σηκώσει μανίκια». Συνήθως αυτή η φράση χρησιμοποιείται για κάτι θετικό, αλλά εδώ δεν είναι μία τέτοια περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStatο υπουργός Υγείας θα παραγκωνίσει κάποια σημαντικά θέματα, έτσι ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του κυβερνητικού πλάνου. Μεταξύ άλλων, η λύση που αναμενόταν να δώσει στο θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα πηγαίνει πίσω, αφού προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι να τελειώσει ένα θέμα που θα χρονίσει σε λίγο, αλλά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.
ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία
    Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Στον ΕΟΠΥΥ η δουλειά μοιάζει πιο εύκολη. Στην Αριστοτέλους θέλουν να φτιάξουν έναν Οργανισμό που θα λειτουργεί με ιδιωτικούς όρους, γι αυτό και αναμένεται να επεκταθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εξάλλου, η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία Πλεύρη - Γκάγκα νομοθέτησαν την υποβάθμιση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ που αποτελούσε τον βασικό ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα σήμερα να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι στην αγορά.
    Επίσης, σίγουρη φαίνεται να είναι η διεύρυνση της συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, ώστε να νοσηλεύουν ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Αυτή η συνεργασία θα γίνει και με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη για την αποκλιμάκωση των ράντζων τον περασμένο χειμώνα. Τελικά, τα ράντζα δεν εξαφανίστηκαν, αλλά έμεινε... προίκα η συνεργασία με τους ιδιώτες.
    Ακόμα ένα όχημα που θα φέρει πιο κοντά την ιδιωτικοποίηση του συστήματος είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γεμίσει τα νοσοκομεία με αποτυχημένους «γαλάζιους» πολιτευτές (όπως δηλαδή έκανε από το 2019 μέχρι σήμερα), αλλά θα εντάξει μάνατζερς. Ουσιαστικά αυτό συμφωνεί και με όσα έλεγε ο Σπύρος Πνευματικός, ο υποψήφιος βουλευτής που τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου ΝΔ όταν αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα του κόμματος για την Υγεία.
    Τέλος, αλλά καθόλου έσχατο, η διαδικασία αλλαγών που συντελείται στο ΕΚΑΒ θα ενταθεί και θα συμβάλλει και αυτή στην ιδιωτικοποίηση. Με αφορμή τις τραγικές ελλείψεις και τους θανάτους πολιτών εξαιτίας καθυστέρησης ασθενοφόρων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε εντολή στα νοσοκομεία να συνάψουν συμφωνία με ιδιώτες. Απλά μέχρι να γίνει αυτό, γέμισε τα ασθενοφόρα με στρατιωτικούς, πυροσβέστες και οδηγούς ΟΤΑ...
Αναδημοσίευση από https://www.healthstat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...