Οι αναισθησιολόγοι λείπουν από τα νοσοκομεία καθώς οι νέοι γιατροί προτιμούν άλλες ειδικότητες. Το ΕΣΥ, όμως, ταλανίζεται από την έλλειψη ιατρών και άλλης νευραλγικής ειδικότητας
Η ειδικότητα της αναισθησιολογίας χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια ως «αφανής» και οι αναισθησιολόγοι τείνουν προς…εξαφάνιση από τα νοσοκομεία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Οι παθολόγοι, όπως όλα δείχνουν, ακολουθούν τα…χνάρια των συναδέλφων τους, με την παθολογία περισσότερο να απωθεί παρά να προσελκύει νέους γιατρούς.
Οι παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποκτούν μορφή…χιονοστοιβάδας το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κόπωσης που φέρνει ο φόρτος εργασίας και της δυσαρέσκειας λόγω των συνθηκών. Εκείνοι που επιβαρύνονται με τις περισσότερες εφημερίες και έχουν να διαχειριστούν το μεγαλύτερο όγκο περιστατικών που φτάνουν στα επείγοντα των νοσοκομείων συγκεντρώνουν, όπως φαίνεται, τους περισσότερους λόγους για να αναζητήσουν εργασία εκτός του ΕΣΥ.
Νοσοκομεία της Περιφέρειας βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο λόγω απανωτών παραιτήσεων γιατρών, μεταξύ άλλων, και παθολόγων. Προβλήματα διαπιστώνονται στο Ρέθυμνο, όπου έγιναν μετακινήσεις από το Ηράκλειο. Επίσης, στην Κοζάνη, την Κατερίνη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Ευάγγελος Τούλης, για να εφημερεύσει σωστά μια κλινική νοσοκομείου χρειάζονται 4-5 ειδικευμένοι παθολόγοι, ώστε να βγαίνουν οι 6-8 εφημερίες τον μήνα. Επίσης, απαιτείται ανάλογος αριθμός ειδικευομένων.
«Δεν τηρείται πάντα αυτή η αναλογία. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Ο κορμός των εφημεριών είναι παθολόγοι, χειρουργοί και φυσικά αναισθησιολόγοι. Αυτοί βγάζουν κατά βάση τις εφημερίες. Άλλες ειδικότητες δεν πραγματοποιούν εφημερίες. Καλούνται μόνο στην περίπτωση που χρειαστεί. Έχουμε την ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα μετά από εφημερία να δουλεύουμε την επόμενη ημέρα σερί. Οι συνθήκες αυτές δεν προσελκύουν τους νέους γιατρούς», σημειώνει ο κ. Τούλης.
Ενδεικτικό του μικρού ενδιαφέροντος για την παθολογία είναι οι λίστες ειδικότητας στα μεγάλα νοσοκομεία. Στον «Ευαγγελισμό», για παράδειγμα, σε αναμονή για ειδικότητα παθολογίας ήταν πριν τρία χρόνια 30-40 γιατροί, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι μονοψήφιος.
Γιατί, όμως, η χώρα «στερεύει» από παθολόγους; «Είναι οι γιατροί που βγάζουν όλη τη λάτζα για να το πούμε απλά. Έχουν την περισσότερη δουλειά στις εφημερίες, χωρίς να αποτυπώνεται διαφορά στο μισθό τους. Πρέπει να υπάρξει κίνητρο για τους νέους γιατρούς να γίνουν παθολόγοι. Η ειδικότητα έχει υποβαθμιστεί ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει ο κ. Τούλης, προσθέτοντας ότι ένας παράγοντας που η ειδικότητα σταμάτησε να είναι δημοφιλής είναι η εξομοίωση παθολόγων και γενικών γιατρών, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Η επικρατούσα κατάσταση αναφορικά με τους παθολόγους θυμίζει το πραγματικό αδιέξοδο με τους αναισθησιολόγους τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψή τους είναι μια ανοιχτή πληγή για το ΕΣΥ. Με διάφορα κίνητρα επιχειρήθηκε κατά το παρελθόν η προσέλκυση νέων γιατρών αναισθησιολόγων. Κατά καιρούς οι ελλείψεις στη νευραλγική αυτή ειδικότητα έχουν προκαλέσει αναστολή τακτικών χειρουργείων και σημαντικές αρρυθμίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Είναι σίγουρο ότι η «μαύρη τρύπα» των αναισθησιολόγων θα απασχολήσει ξανά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η…φυγή από το ΕΣΥ αποτελεί συνολικά ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, περίπου 700 γιατροί αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 400 λόγω συνταξιοδότησης και οι υπόλοιποι λόγω παραίτησης.
Αναδημοσίευση από https://www.ygeiamou.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου