Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Πρόωρη σύνταξη: Πότε σας συμφέρει να βγείτε

     Η μειωμένη σύνταξη μπορεί να αποδειχθεί διέξοδος, καθώς η παραμονή στην εργασία δεν βελτιώνει πάντα τον συντάξιμο μισθό.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεκτιμηθεί τι συμφέρει τον ασφαλισμένο:
Να εργαστεί και να καταβάλλει για πέντε ακόμη χρόνια εισφορές μέχρι το 67ο έτος (ή όταν συμπληρώσει 40ετία μια πλήρη-καλύτερη σύνταξη) είτε να συνταξιοδοτηθεί με πρόωρη, έστω και εάν λάβει μειωμένη σύνταξη;
Με βάση τον νόμο 4387/16, το πέναλτι πρόωρης συνταξιοδότησης με μειωμένες αποδοχές κυμαίνεται στο 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου, άρα έως 30% εάν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στο 62ο έτος της ηλικίας, (αντί του 67ου), αλλά αυτή η μείωση περιορίζεται μόνο στο ποσό της εθνικής σύνταξης των 345 ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η μείωση «περιορίζεται» το πολύ στα 115 ευρώ τον μήνα.
Πρόωρη σύνταξη: Παραδείγματα
(1) Έστω ασφαλισμένος με 30 χρόνια εργασίας βρίσκεται στο 62ο έτος της ηλικίας. Εάν θελήσει να βγει με πλήρη σύνταξη θα πρέπει να εργαστεί για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια και ακολούθως να αναγνωρίσει ακόμη επτά πλασματικά έτη προκειμένου να βγει με πλήρεις αποδοχές. Αντίθετα, αν συνταξιοδοτηθεί τώρα (υπό την προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος την τελευταία 5ετία ή τα 750 ένσημα εν συνόλω τα τελευταία 5 χρόνια για oσους εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1992 -σε αυτά τα ένσημα περιλαμβάνεται και ο χρόvoς από την επιδοτούμενη ανεργία) θα λάβει μειωμένη σύνταξη κατά 115 ευρώ.
Βεβαίως, είναι υψηλότερο το ποσοστό αναπλήρωσης σε περίπτωση συνταξιοδότησης με 40 έτη ασφάλισης (50% επί του μέσου όρου των αποδοχών από το 2002 μέχρι την ημέρα κατάθεσπε της αίτησης συνταξιοδότησης). Αλλά, σε περίπτωση που επιλεγεί η συνέχιση τηε απασχόλησης, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει με κάθε κόστος. Η μερική απασχόληση εν προκειμένω, αντενδείκνυται καθώς μειώνει τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών. Στα υπέρ της συνταξιοδότησης με πλήρεις αποδοχές είναι και η καταβολή του «εφάπαξ». Δηλαδή την καταβολή του 40% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσα. Την οποία δεν υποχρεούται καταβάλει ο εργοδότα σε περίπτωση πρόωρης εξόδου.
(2) Σε περίπτωση πρόωρης και μειωμένης συνταξιοδότησης με 15ετία, το πέναλτι είναι 103,5 ευρώ την 5ετία. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και εάν εργαστεί κάποιος μέχρι το 67ο έτος, απλώς θα βελτιώσει ελάχιστα το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης, ενώ θα χάσει συντάξεις 60 μηνών και θα πληρώσει εισφορές αντίστοιχου διαστήματος κ.λπ.
(3) Σε κάθε περίπτωση μοιάζει να μην συμφέρει η αυτασφάλιση για τη βελτίωση των ποσοστών σύνταξα καθώς από τη μία πλευρά θα χάνει τη (μειωμένη) σύνταξη και από την άλλη θα πληρώνει εισφορές ενόσω δεν εργάζεται.
(4) Μειωμένη σύνταξη δικαιούνται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ-Τραπεζών και οι δημόσιοι υπάλληλοι στο 62ο έτος με τουλάχιστον 12 έτη πραγματικής ασφάλισης και 3 πλασματικά έτη, οι εργαζόμενοι στα βαρέα (ΒΑΕ) με έξοδο στο 60ο έτος με 35ετία (25 έτη Βαρέα). Η ηλικία εξόδου των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ συναρτάται με τη χρονολογία συμπλήρωσης της 25ετίας.
Αναδημοσίευση από https://workenter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...