ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΝΙΚΟΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΕΣΥ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ. ΕΝ ΟΨΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΕΙΜΩΝΑ.
Ο κορωνοϊός από την πρώτη ημέρα που εμφανίσθηκε πολύ σωστά γίνεται λεπτομερής καταγραφή των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία και των θανάτων τόσο στις κλινικές όσο και στις ΜΕΘ.
Εν αντιθέσει με τις άλλες ασθένειες όπως η γρίπη που διαχρονικά η καταγραφή δεν είναι λεπτομερής, γίνεται κυρίως στις ΜΕΘ και όχι στις κλινικές.
Ως εκ τούτων διαφορετική είναι η μεθοδολογία που ακολουθείται στις αιτίες θανάτου νοσηλευόμενων ασθενών μεταξύ γρίπης και κορονωϊού.
Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε πολύ περισσότερους και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό όσο πλησίαζε το Δεκαπενταύγουστο νοσηλευόμενων ασθενών στα Νοσοκομεία με κορονωϊό.
Είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα και ο κόσμος συγκεντρώνονταν και συναθροίζονταν χωρίς προφυλάξεις σε τουριστικά μέρη, σε χώρους διασκέδασης κ.λ.π.
Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και εφέτος.
Πέρυσι τέτοιες ημέρες στα Νοσοκομεία με βάσει επίσημα στοιχεία νοσηλεύονταν με κορωνοϊό άνω των 2.500 ασθενών και δεσμευόνταν 4.500 κλίνες στα Νοσοκομεία. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν περί τους 125 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις κλινικές νοσηλευόνταν πέρυσι καλοκαίρι τέτοιες ημέρες πάνω από 70 παιδιά με κορωνοϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Καμία σχέση με εφέτος το καλοκαίρι που είναι ασυγκρίτως μικρότερα τα νούμερα.
Σήμερα με βάσει τα επισημα στοιχεία νοσηλεύονται με κορονωιο 508 ασθενείς στις κλινικές και δεσμεύονται 1.775 κλίνες στα νοσοκομεία. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 21 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονωιο στις 47 κλίνες που δεσμεύονται για κορονωιο.
Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις κλινικές υπάρχουν και 6 μόνο παιδιά.
Ασυγκρίτως καλύτερη η επιδημιολογική κατάσταση εφέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι.
Αντιθέτως πιέζονται πολύ τα εφημερεύοντα νοσοκομεία εφέτος στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές με λοιμώξεις παρ ότι καλοκαίρι.
Ως εκ τούτων δεν χρειάζεται πανικός με τον κορονωιο συγκρίνοντας διαφορετικές περιόδους, ούτε φυσικά εφησυχασμός.
Χρειάζεται εκρήγορση για διόρθωση του λειτουργικού αδιεξόδου του ΕΣΥ, των νοσοκομείων λόγω μαζικών αποχωρήσεων.
Τα τελευταία 2,5 χρόνια αποχώρησαν 10.000 υγειονομικοί από το ΕΣΥ που είναι αριθμός ρεκόρ. Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς, το 40% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων με πάνω από τρία χρόνια αναμονή για χειρουργείο, ακόμη και σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά περιμένουν δύο χρόνια να χειρουργηθούν, ασθενείς με καρκίνο περιμένουν πάνω από τρεις μήνες να χειρουργηθούν, σύγχρονος εξοπλισμός αξονικοί, μαγνητικοί, ψηφιακοί μαστογράφοι κ.λ.π δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και πληρώνουμε τζάμπα λειτουργικά έξοδα συντήρησης, ράντζα σε μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
Έτσι δεν βγαίνει χειμώνας με δεδομένη την έξαρση των ιώσεων.
Για να σταματήσει ο κατήφορος χρειάζονται προσλήψεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αύξηση μισθών, κίνητρα, όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα συνδρομή των τοπικών αρχών στη χορήγηση στέγης στους υγειονομικούς.
Εάν δεν συμβούν αυτά όλοι στο τέλος θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ και θα αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα. Με μισθούς 1.850 ευρώ ο γιατρός και 800 ευρώ ο νοσηλευτής, διασώστης και μάλιστα συμβασιούχους δεν θα βρεθούν για το ΕΣΥ.
Χρόνια πολλά. Υγεία.
Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου