Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ετήσια έκθεση: Σε ποια ηλικία συνταξιοδοτούνται και πόσα χρήματα παίρνουν οι Γερμανοί;

    Η ηλικία συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί σημαντικά. Η ετήσια έκθεση της Γερμανικής Ασφαλιστικής Εταιρείας Συντάξεων δείχνει γιατί συμβαίνει αυτό και πόσα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι…
     Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι στη Γερμανία συνταξιοδοτούνται σε ηλικία 64,4 ετών. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Γερμανικής Ασφαλιστικής Εταιρείας Συντάξεων για το 2023.
    Σύμφωνα με την έκθεση, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης έχει αυξηθεί από 62,3 έτη το 2000 σε 64,4 έτη το 2023.
    Ένας λόγος γι’ αυτό είναι η σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2031.
    Επιπλέον, έχουν καταργηθεί δύο τύποι πρόωρης σύνταξης, ορισμένοι από τους οποίους μπορούσαν να ζητηθούν στο παρελθόν σε ηλικία 60 ετών: η σύνταξη γήρατος για γυναίκες και η σύνταξη γήρατος λόγω ανεργίας ή μετά από μερική απασχόληση.
Πόση σύνταξη λαμβάνουν οι Γερμανοί
   Η έκθεση περιέχει περαιτέρω στοιχεία: Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνταξιούχοι γήρατος έλαβαν πέρυσι μέση σύνταξη 1.102 ευρώ – οι άνδρες έλαβαν κατά μέσο όρο 1.348 ευρώ και οι γυναίκες 908 ευρώ.
    Αυτό είναι 4,1% και 5,2% περισσότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
    Ο λόγος της αύξησης είναι η συγκριτικά υψηλή αναπροσαρμογή των συντάξεων την 1η Ιουλίου 2023, καθώς από τα καταβαλλόμενα ποσά έχει ήδη αφαιρεθεί η εισφορά για την ασφάλιση υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης των συνταξιούχων.
    Η αύξηση των περιόδων ασφάλισης για τις γυναίκες αποτελεί θετική εξέλιξη.
    Ενώ είχαν ακόμη κατά μέσο όρο 26,6 έτη ασφάλισης όταν ξεκίνησαν τη συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος το 2003, ο αριθμός αυτός είχε ήδη αυξηθεί σε 37,3 έτη έως το 2023.
   «Ένας σημαντικός λόγος για την αύξηση είναι η υψηλότερη συμμετοχή των γυναικών της Δυτικής Γερμανίας στην αγορά εργασίας – ακόμη και αν αυτή εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι για τις γυναίκες της Ανατολικής Γερμανίας», αναφέρεται στην έκθεση.
   Ωστόσο, η υψηλότερη αναγνώριση των περιόδων ανατροφής των παιδιών λόγω της λεγόμενης σύνταξης μητέρας συμβάλλει επίσης στην αύξηση.
Ισορροπημένο εισόδημα και δαπάνες
    Συνολικά, ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο.
    Στο τέλος του 2022, 32,91 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν με υποχρεωτική ασφάλιση και δεν λάμβαναν ακόμη σύνταξη – 1,1% περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος.
    Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη χώρα είναι συνταξιούχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για 21,2 εκατομμύρια άτομα συνολικά.
    Όσον αφορά τα οικονομικά, το σύστημα ασφάλισης συντάξεων έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό: σχεδόν 380 δισ. ευρώ σε δαπάνες αντισταθμίζονται από έσοδα λίγο πάνω από 381 δισ. ευρώ το 2023.
Τα 290 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά προέρχονται από εισφορές.
Αναδημοσίευση από https://www.grland.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...