Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Απρόσιτες οι υπηρεσίες υγείας-περίθαλψης για 1 στους 9 Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι σαφώς εντονότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει να επιδεινώνεται δραματικά από το 2022 και μετά

   Ενώ η δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα-ελλείψεις στην Υγεία έχει «ανάψει», με τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να συγκρούεται με την αντιπολίτευση αλλά και επαγγελματίες του κλάδου, τα στοιχεία αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα που αντανακλάται στους ασθενείς.

   Οι υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδας είναι ακριβές και δυσπρόσιτες, με συνέπεια ένας στους 9 πολίτες να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης. Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της σειράς «Focus ENA», που επικαλείται data της Eurostat, το ποσοστό των Ελλήνων που αδυνατεί να καλύψει το πρόβλημα υγείας τους έφτασε στο 11,6% το 2023 και βρίσκεται παραπάνω από τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρο! 

    Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι σαφώς εντονότερο από τον μ.ο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δείχνει να επιδεινώνεται δραματικά από το 2022 και μετά. Το 2020-21 το ποσοστό των Ελλήνων που αδυνατούσε να καλύψει το πρόβλημα υγείας του ήταν κοντά στο 6,5% έναντι περίπου 2% στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή παραπάνω από τριπλάσιο. Στη διάρκεια του 2022 και 2023 το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 9% και 11,6%.

    Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση λόγω κόστους, ενώ ρόλο διαδραματίζουν η απόσταση από το κοντινότερο ιατρείο ή νοσοκομείο και ο απαιτούμενος χρόνος αναμονής. Το εν λόγω ποσοστό στην Ελλάδα είναι μακράν το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρουμανία με μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα: το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό της Ρουμανίας ήταν 3,8% έναντι 9,4% της Ελλάδας. 

Υγεία

Χωρίς υγειονομική περίθαλψη μεγάλο ποσοστό των πιο φτωχών
    Το κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι σαφώς εντονότερο πρόβλημα για τους φτωχότερους. Το 18,7% των ασθενών που βρίσκεται στη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα (πρώτο πεμπτημόριο) μένει χωρίς υγειονομική περίθαλψη, καθώς αδυνατεί να καλύψει το κόστος της. Τα σχετικά ποσοστά μειώνονται όσο ανεβαίνουμε εισοδηματική κατηγορία, όμως οι διαφορές από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους παραμένουν τεράστιες: τα ποσοστά στην Ελλάδα φτάνουν ακόμα και δεκαπλάσια των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα παραμένει και για τους οικονομικά ευκατάστατους. 
    Το ποσοστό του πληθυσμού στο πλουσιότερο 20% της Ελλάδας που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες υγείας λόγω κόστους (2,9%) είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2,2%).

Αναδημοσίευση από https://www.sofokleousin.gr/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με τι ασχολείται το Δ.Σ του Σωματείου μας ;

      Παρακολουθώντας την λειτουργία του Δ.Σ του Σωματείου μας και ιδιαιτέρως την λειτουργία του ετερόκλητου Προεδρείου που συγκρότησαν ΝΥΣΤ...