Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Η αδιαφορία «γκρεμίζει» τα δημόσια νοσοκομεία

 Η πρόσφατη κατάρρευση των ψευδοροφών στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Αττικόν», έρχεται μετά από σειρά άλλων ζημιών. Ολα είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της υποσυντήρησης των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ενώ αποδεκατίζονται οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία
   Σε τραγικά γεγονότα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια η πολιτική της εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων, τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» σε ανακοίνωσή του με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση ψευδοροφών στους κοιτώνες των γιατρών, η οποία έρχεται να προστεθεί στη λίστα με συμβάντα που αναδεικνύουν τον βαθμό απαξίωσης κτιριακών και τεχνικών εγκαταστάσεων λόγω υποχρηματοδότησης και υποσυντήρησης.
   «Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη παρέκει με την κυβερνητική πολιτική του “πάμε κι όπου βγει” η οποία προχωρά την απαξίωση του δημόσιου με τη συνακόλουθη ενίσχυση των ιδιωτικών ομίλων του κλάδου να αναδεικνύεται και σε αυτή την περίπτωση», τονίζουν οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας και απαριθμούν περιστατικά ενδεικτικά της εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας.
    Τον Μάρτιο, «μεγάλη ποσότητα καυτού νερού >80 βαθμών Κελσίου έφυγε με μεγάλη πίεση από σωλήνα στη Μονάδα Οστικής Πυκνότητας στο υπόγειο του νοσοκομείου. Δεν τραυματίστηκε/ζεματίστηκε κανείς γιατί... ήταν Κυριακή». Τον Απρίλιο «σπάνε σωλήνες στα εξωτερικά ιατρεία (εκεί που τώρα στεγάζονται και τα ιατρεία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών) και πλημμυρίζουν εξεταστήρια και διάδρομοι σε ημέρα Γενικής Εφημερίας. Η διαρροή σταμάτησε και αποκαταστάθηκε η βλάβη και οι ζημιές μετά από ώρες». Τον Μάιο, «ο κλιματισμός δεν δούλευε σε δεκάδες δωμάτια του νοσοκομείου καθώς και σε κοιτώνες γιατρών και χειρουργικές αίθουσες».
   Και φτάνουμε στην κατάρρευση των ψευδοροφών τον Ιούνιο αλλά και στην αδυναμία αντιμετώπισης της αφόρητης ζέστης που επικρατεί στους χώρους του νοσοκομείου, με τους «ασθενείς να φέρνουν ανεμιστήρες από το σπίτι τους ενώ οι εφημερεύοντες γιατροί δεν μπορούν ούτε να ξεκουραστούν σε συνθήκες καύσωνα. Δεν μιλάμε για τους περίπου 100 ασθενείς που έχουν εξασφαλίσει “ευάερες” και “ευήλιες” συνθήκες νοσηλείας σε ράντζα στους διαδρόμους, αλλά για τους “τυχερούς” που είναι σε δωμάτια!» τονίζουν οι εργαζόμενοι.
   Ο λόγος γίνεται για το νοσοκομείο που προεκλογικά ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί σαν τον κλέφτη σε μια επίσκεψη διάρκειας... 8 λεπτών (!) κατά την οποία συνέχισε τις μεγαλόστομες δηλώσεις του για έργα εκσυγχρονισμού και ανακαινίσεις μέσω χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πραγματικότητα είναι υποχρηματοδότηση και υποσυντήρηση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, «πατέντες» συνεχώς, πρόχειρα «μπαλώματα» και «μερεμέτια» και, κυρίως, αποδεκατισμός των εργαζόμενων στην τεχνική υπηρεσία και αντικατάστασή τους από ιδιωτικά συνεργεία εργολάβων που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους.
    Οι εργαζόμενοι ζητούν σημαντική στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και των συνεργείων της με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μέσα και υλικά, ώστε να μπορεί να κάνει με επάρκεια σταθερή και ουσιαστική συντήρηση και επισκευές, προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις των εργαζομένων που εργάζονται σε εργολάβους, συνολικό έλεγχο και μελέτη για τα προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές υποδομές, τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα με βάση την οποία να γίνουν συνολικές ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν πραγματικά την κατάσταση και πρόσληψη μόνιμου γιατρού Εργασίας και δύο τεχνικών Ασφαλείας, όπως επιβάλλεται από το πλήθος των εργαζομένων και το είδος των εγκαταστάσεων.
Αναδημοσίευση από https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...