Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Μιχ. Γιαννάκος: ΕΜΦΑΝΗΣ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ στό ΕΣΥ.

     Επ΄ ευκαιρία της έρευνας που διεξάγεται για την ασφάλεια   καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά από συγκεκριμένο γιατρό ιδιώτη,  αναδεικνύεται η διαχρονική έλλειψη παιδοκαρδιοχειρουργικών κλινικών στο ΕΣΥ. 
   Ο συγκεκριμένος καρδιοχειρουργός τα τελευταία δύο χρόνια ουδεμία εργασιακή σχέση έχει με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.  Χειρουργούσε παιδιά   στο  Παίδων  Αγίας Σοφίας για τρία χρόνια έως το Φλεβάρη του 2021, συνεργαζόμενος με το Νοσοκομείο.
    Τα ποσοστά θνητότητας  των χειρουργημένων παιδιών από κάθε γιατρό σε κάθε επεμβατική ειδικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη  βαρύτητα των περιστατικών που χειρουργούνται.
     Στη χώρα μας κάθε χρόνο  διαγνώνονται  περί τα 600 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια.  Πολλά εξ αυτών χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.
     Όμως στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργεί μόνο μία καρδιοχειρουργική κλινική στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ και μία διασυνδεόμενη στο ΩΝΑΣΕΙΟ.
     Στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ χειρουργούνται από καρδιά  μόνο ένα με δύο  παιδιά  την εβδομάδα. 
             Οι λόγοι;
Υπηρετούν μόνο   δύο καρδιοχειρουργοί. Επίσης  υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων,  νοσηλευτικού προσωπικού  και κλινών Παιδοκαρδιοχειρουργικής ΜΕΘ. Τώρα λειτουργούν τρείς κλίνες  Καρδιοχειρουργική  ΜΕΘ.
      Προκηρύξεις γίνονται για πρόσληψη παιδοκαρδιοχειρουργών, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Χρειάζεται  θεσμοθέτηση κινήτρων.  Στο ΩΝΑΣΕΙΟ  λειτουργεί  παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική που χειρουργεί 120 με 130 παιδιά το χρόνο.
      Οι ανάγκες  στη χώρα μας  είναι πολύ περισσότερες για χειρουργεία σε παιδιά.
Γι αυτό και τα παιδιά που δεν χειρουργούνται στο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ή το  ΩΝΑΣΕΙΟ απευθυνονται στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.
    Αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ  του ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σε γιατρούς και  Νοσηλευτικό προσωπικό για να αυξηθούν κατά πολύ  τα χειρουργεία.
    ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ λειτουργίας ακόμη τουλάχιστον   μίας παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής, σε ένα εκ των νοσοκομείων της ΘΕΣΣΣΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ που πρέπει να λυθεί.
                                 Μιχ. Γιαννάκος  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...