Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΧ.) επανέρχεται για άλλη μια φορά στο θέμα της αξιοποίησης των υποδομών του Στρατοπέδου Χριστιά (πρώην 409ΓΣΝ Πάτρας) έπειτα από τον άκαρπο διαγωνισμό στις 22/2/2023 από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) με σκοπό την εκμίσθωση του ακινήτου, αλλά και με αφορμή πληθώρα σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Tόσο η Ε.Σ.Π.Ε.ΑΧ. όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) έχει τοποθετηθεί επί του εν λόγω ζητήματος. Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των εν ενεργεία Στρατιωτικών που υπηρετούν σε Μονάδες του Νομού Αχαΐας, δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε με την πρόταση των Ενώσεων Αποστράτων [(ε) σχετικό] σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου υπέρ των εν ενεργεία Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ., Π.Σ.), των Μονίμων Υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ασφαλώς υπέρ των εν αποστρατεία Στελεχών καθώς και υπέρ των οικογενειών όλων των ανωτέρω. Ταυτόχρονα, είμαστε σε θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι με τις απόψεις μας είναι σύμφωνο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Ε.Σ.Π.Ε.ΗΛ.) και Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.), τα μέλη των οποίων δύνανται να επηρεαστούν άμεσα από την εξέλιξη του θέματος.
Επιγραμματικά, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε ότι οι προτάσεις της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΧ. περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
α). Λειτουργία Δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βασικές ιατρικές ειδικότητες για την κάλυψη των αναγκών της πολυάριθμης πληθυσμιακής ομάδας που αναφέρθηκε παραπάνω. Ο αριθμός των υποψήφιων δικαιούχων σύμφωνα με εκτιμήσεις δύναται να ξεπερνά κατά πολύ τα 30.000 άτομα, πράγμα που αιτιολογεί την επιτακτικότητα της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου, δεδομένου του κορεσμού που παρατηρείται στην παροχή υπηρεσιών υγείας από τις δημόσιες δομές υγείας της Αχαΐας.
β). Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία Στρατιωτικού Φαρμακείου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των Στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία.
γ). Μετεγκατάσταση της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Πάτρας (ΛΑΦΠ), η οποία αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί εντός του Στρατοπέδου του ΚΕΤΧ, σε αντίθεση με τις Λέσχες Αξιωματικών στην πλειονότητα των Φρουρών στον Ελλαδικό χώρο.
Όπως μέχρι σήμερα, θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και εφικτές. Παρεμπιπτόντως, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και άλλες χρήσεις, όπως π.χ. τη λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού για τους δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, πεποίθησή μας είναι ότι το ΥπΕΘΑ είναι αρμόδιο να βρει τις κατάλληλες νομικές οδούς αξιοποίησης του Στρατοπέδου καθώς και τις ανάλογες πιστώσεις για τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν και την εμπλοκή Στρατιωτικών Υπηρεσιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ΥπΕΘΑ πρέπει να έχει υπόψη του όχι μόνο τον ανταποδοτικό (με οικονομικούς όρους) χαρακτήρα της υλοποίησης των εισηγήσεών μας, αλλά τη νομική (με την de facto τήρηση της αρχής της ισότητας) και την ηθική υποχρέωση να παράσχει την κατάλληλη διοικητική μέριμνα στα στελέχη των ΕΔ της Δυτικής Ελλάδας, τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των οποίων οφείλουμε με αυτήν την ευκαιρία να σας μεταφέρουμε.
Αναδημοσίευση από https://www.skaipatras.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου