Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Μιχ. Γιαννάκος: ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/5/2023 ΤΟ ΠΡΩΊ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ. Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

     Μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα   προεκλογική περίοδο δεν μπορεί όμως να  μένουν οι  υγειονομικές  μονάδες των  νησιών ακάλυπτες  από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα τώρα καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους.
Δεν δικαιολογείται  η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών. 
Το πρόβλημα  της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται.
     Πως να ενδιαφερθεί  ένας γιατρός για πρόσληψη σε  νοσοκομείο ή κεντρο υγείας νησιού  με  μισθό 1.850 ευρώ το μήνα; Πως να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο  τόπος κατοικίας τους βρίσκεται  σε άλλη περιοχή   με 800 ευρώ μισθό το μήνα;  Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί. Παραδειγμα στο Νοσοκομείο Ρόδου. Υπάρχουν τεράστια κενά στη νοσηλευτική  υπηρεσία με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του  νοσοκομείου. Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι.  Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη   ως επικουρικοί.
      Εξ αιτίας  των ελλείψεων  νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων( υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο  οι δύο.
    Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνάνε κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών.
    Χωρίς μισθολογικά  και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα  τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις.
     Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς παρα να πάνε για δουλειά στα νησιά.
     Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διευκολύνει στη  διαμονή και διατροφή του προσωπικού.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.
     Επισκέπτομαι αύριο πρωί το νοσοκομείο της ΛΗΜΝΟΥ. Τραγικά κενά σε γιατρούς.
    Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει  κανένας  αναισθησιολόγος. Ο ένας που υπηρετεί είναι με δικαιολογημένη  άδεια. Εγινε τροχαίο ατύχημα και ένας 26χρονος διασωληνώθηκε από  ιδιώτη παθολόγο  που υπηρετεί με μπλοκάκι. Όπως επίσης  και ένας ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Υπηρετεί ένας χειρουργός. Έτσι δεν γίνονται χειρουργεία. Έχουν έναν παθολόγο, έναν γενικό ιατρό, έναν ογκολόγο, έναν ΩΡΛ, Χειρότερα από κεντρο υγείας.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. Ένα νοσοκομείο που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία. Εαν λύση  είναι η ιδιωτικοποίηση γιατί  το νοσοκομείο αυτό που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία εμφανίζει τεράστια κενά;
  Δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο καλύπτεται    με έναν  από  μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο.
ΣΥΡΟΣ. Νοσοκομείο αναφοράς για τις ΚΥΚΛΑΔΕΣ. Έκλεισε η ΜΑΦ γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς.
     Παθολογοανατόμος είναι ένας που συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική.
       Δεν υπάρχει νευρολόγος, δεν υπάρχει ψυχίατρος.
ΝΑΞΟΣ. Δεν έχουν  γυναικολόγο. Έχουν μόνο έναν χειρουργό,  και έναν αναισθησιολόγο. Δεν  γίνονται χειρουργεία. Έχουν μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφία κ.λ.π.
ΚΩΣ. Δεν έχουν παθολόγο. Γίνονται προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Καλύπτονται με μετακινήσεις.
ΤΗΝΟΣ. Δεν έχουν  παθολόγο. Έχουν  μόνο έναν γενικό ιατρό. Έχουν έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν μικροβιολόγο.
   Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης να καλύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό των υγειονομικών μονάδων των νησιών.
   Να θεσμοθετηθούν κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να  προσελκύσουν προσωπικό.
                        Μιχ Γιαννάκος - Πρόεδρος  ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...