Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Μιχ. Γιαννάκος: ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ. ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΤΥΠΗΣΑΝ ΑΣΧΗΜΑ ΔΥΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ.ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΖΟΥΝ.

    Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τα προβλήματα των ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ και του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ.
    Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, εισαγωγές υπεράριθμων ασθενών κατά τις εφημερίες με εισαγγελική παραγγελία, εισαγωγές ατόμων που χωρίς να  υπάρχει η υποδομή  νοσηλείας καθ ότι δεν λειτουργούν σχετικές δομές ( π.χ. νοητική υστέρηση).
     Στα τμήματα οξέων περιστατικών εισάγονται και νοσηλεύονται ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία διεγερτικοί, έχοντας διαπράξει κακουργηματικές πράξεις ακόμη και εγκλήματα.
      Προσέρχονται στην εφημερία  με χειροπέδες, συνοδεία πολλών αστυνομικών και μετά  την εισαγωγή τους στο τμήμα οξέων περιστατικών βγαίνουν οι χειροπέδες,  αποχωρούν οι αστυνομικοί και νοσηλεύονται μαζί με άλλους  30 τέτοιους  ασθενείς από  δύο νοσηλεύτριες στη βάρδια. Η καλύτερη περίπτωση είναι η βάρδια να καλύπτεται από  έναν άνδρα  νοσηλευτή και μία γυναίκα νοσηλεύτρια.
     Με το άρθρο 69 του ποινικού κώδικα, τα άτομα με ψυχική νόσο που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές  κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και πολλές φορές  ισόβια, αντί για φυλακή  εκτίουν τη ποινή τους νοσηλευόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
      Παιδιά με νοητική υστέρηση  λόγω έλλειψης δομών καταλήγουν με εισαγγελική εντολή να νοσηλεύονται στο Δρομοκαΐτειο, και τα άλλα ψυχιατρικά νοσοκομεία  για μακρό χρονικό διάστημα. Οι δομές που ανήκουν σε ΜΚΟ  αρνούνται πολλά παιδιά με νοητική υστέρηση να τα φιλοξενήσουν.  Το κράτος δεν αναλαμβάνει να λειτουργήσει επαρκείς δομές για αυτά τα παιδιά.  Κρίμα να φιλοξενούνται  σε ένα δωμάτιο του Δρομοκαΐτειου, χωρίς  προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και επανένταξης.
               Έτσι γίνονται πολύ επιθετικά  χωρίς να το αντιλαμβάνομαι φυσικά.
    Χθες λοιπόν  Κυριακή το απόγευμα ένα 17χρονο παιδί με νοητική υστέρηση προσήλθε στο εφημερείο του νοσοκομείου ως εκούσιο περιστατικό. Τελικά με διαδικασίες του πατέρα του εισήχθη σε τμήμα οξέων περιστατικών ως ακούσιο περιστατικό 
      Μία ώρα μετά την εισαγωγή του επιτέθηκε μαζί με το πατέρα του που ήταν μαζί του στο τμήμα στους δύο νοσηλευτές βάρδιας. Τους τσάκισαν στο ξύλο. Από τύχη ζουν. Η νοσηλεύτρια  και ο νοσηλευτής βάρδιας  με κατάγματα και κακώσεις μεταφέρθηκαν για αντιμετώπιση  σε εφημερεύον γενικό νοσοκομείο. 
     Το 17χρονο παιδί με νοητική υστέρηση δεν φταίει σε τίποτα. Ο πατέρας του όμως που επιτέθηκε και κτύπησε τους νοσηλευτές απαράδεκτος.  Μπορεί να ήταν σε πανικό δεν δικαιολογείται. Πρέπει να του επιβληθεί μήνυση απο το Νοσοκομείο.
       Οι ελλείψεις  προσωπικού  τραγικές. Το 60% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες. Δύο νοσηλεύτριες σε κάθε τμήμα για 30 ασθενείς. Το 40% των οργανικών θέσεων γιατρών ακάλυπτες. Εκλεισε η εφημερία ενός  τμήματος  οξέων με απόφαση της διοίκησης λόγω έλλειψης γιατρών. Εαν δεν προσληφθεί προσωπικό θα  θρηνήσουμε συναδέλφους νοσηλευτές από επιθέσεις ασθενών που είναι καθημερινό φαινόμενο.   
            Μεροκάματο του τρόμου. 
Τελικά ο 17χρονος με νοητική υστέρηση σε μια ώρα πήρε εξιτήριο. 
           Τέτοιος σχεδιασμός;
                                         Μιχ. Γιαννάκος  Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...