Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Με ηλεκτρονικό έλεγχο οι προμήθειες του Δημοσίου (ΦΕΚ)

     Με ηλεκτρονικά τιμολόγια θα γίνονται υποχρεωτικά όλες οι προμήθειες του Δημοσίου, οι οποίες ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
    Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα είναι ευκολότερο να ελέγχονται κεντρικά οι δαπάνες των δημόσιων φορέων, και να γίνονται συγκρίσεις τιμών για παρόμοια υλικά και υπηρεσίες που αγοράζονται από τον ιδιωτικό τομέα.
    Επίσης, το Γενικό Λογιστήριο θα έχει πραγματική εικόνα για την εξέλιξη των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι κρατικοί φορείς αλλά και για την εξόφλησή τους. Οικονομικό όφελος θα έχουν και περίπου 72.000 προμηθευτές του Δημοσίου, που θα απαλλαγούν από τη “χαρτούρα”. Ήδη στο σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης έχουν εγγραφεί 2.872 φορείς.
Έως το 2024 η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καταστεί υποχρεωτική για όλους.
    η ΚΥΑ με τίτλο “Υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών τιμολογίων από τους οικονομικούς φορείς”, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ από τις 12 Απριλίου και προβλέπει τα εξής:
Χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής ηλεκτρονικού τιμολογίου από τους οικονομικούς φορείς.
1. Οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς υποχρεούνται να παραλαμβάνουν και να επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και οι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τιμολόγια που είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
2. Η υποχρέωση των οικονομικών φορέων άρχεται ως εξής:
α. Για συμβάσεις που συνάπτονται και εκτελούνται από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μετανάστευσης και Ασύλου, το Δήμο Αθηναίων, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), την Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την «Αττικό Μετρό Α.Ε.», την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την Εγνατία Οδό ΑΕ, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την πάροδο πέντε μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας,
β. για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από φορείς της υπόλοιπης Κεντρικής Διοίκησης, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.1.2024,
γ. για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από λοιπές αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.6.2024.
δ. για λοιπές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης που τιμολογούνται από την 1η.1.2025.
   Χρονικό σημείο εκκίνησης των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων είναι εκείνο το οποίο ορίζεται στις οικείες διατάξεις για τις συμβάσεις που υπάγονται στους νόμους ν. 4412/2016, ν. 4413/2016 και ν. 3978/2011.
     Για τις διαδικασίες που εκκινούν μετά την πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών, οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς οφείλουν να περιλαμβάνουν ρητή πρόβλεψη στα έγγραφα της σύμβασης αναφορικά με την υποχρέωση των οικονομικών φορέων για έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Άρθρο 2
Εξαιρούμενες κατηγορίες συμβάσεων και λοιπών δαπανών
Η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών τιμολογίων του άρθρου 1 της παρούσας δεν εφαρμόζεται σε:
1. Δημόσιες συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 148 του ν. 4601/2019, και συνάπτονται δυνάμει των άρθρων 117Α και 327Α του ν. 4412/2016 (ήσσονος αξίας).
2. α) Δημόσιες συμβάσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4412/2016,
β) συμβάσεις μεταξύ αναθετουσών αρχών, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 247 του ν. 4412/2016 και
γ) συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4413/2016.
3. Λοιπές δαπάνες το ύψος των οποίων είναι έως 2.500 ευρώ.

View Fullscreen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας εύλογος προβληματισμός..........

    Στην προχθεσινή  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της ΑΔΕΔΥ, όπου συμμετείχαν και οι Νοσοκομειακοί, με λύπη μας διαπιστώσαμε, στην σχετική πορεία ...