Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Οι εργολάβοι διώχνουν 6.000 εργαζόμενους από το ΕΣΥ

 Οι εργολάβοι επιστρέφουν στα νοσοκομεία με την ανάληψη του υπουργείου από τον Άδωνι Γεωργιάδη.
    Οι  εργολάβοι κάνουν δυναμικό «μπάσιμο» στο ΕΣΥ, θέτωντας σε κίνδυνο την εργασιακή ύπαρξη χιλιάδων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, παρότι έχουν ενεργές συμβάσεις, καθότι ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών σε εργολάβους.
     Οι παραπάνω εργάζονται πάνω από 5 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων (έστω τρίμηνες) και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, οι διοικήσεις τρέχουν και ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς για ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους και σταδιακά οι εργαζόμενοι απολύονται παρότι έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους έως τις 31.3.2024. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει: «Οι εργολάβοι, σύμφωνα με όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες των νοσοκομείων, στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα για το Δημόσιο. Έως σήμερα υπήρξαν παρεμβάσεις από το υπουργείο Υγείας που έβαζε φρένο σε νοσοκομεία να εγκαταστήσουν εργολάβους. Ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ακυρώσουν τους διαγωνισμούς σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκονται. Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση δυνατότητας των νοσοκομείων να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κηρυχθεί νόμιμες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια». Και καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ: «Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι».
Στάση εργασίας την 1η Φεβρουαρίου
    Με στάση εργασίας την 1η Φεβρουαρίου για τους Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) από τις 9 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Υγείας η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την παραμονή των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
   Μέχρι τον ανασχηματισμό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε παγώσει τους διαγωνισμούς με τους εργολάβους. Ωστόσο, η επανεμφάνιση του Άδωνι Γεωργιάδη άνοιξε τον δρόμο ξανά. Άλλωστε ο νυν υπουργός ήταν αυτός που τους έβαλε στο ΕΣΥ κατά την πρώτη του θητεία και η ηγεσία Ξανθού-Πολάκη ήταν αυτή που τους έδιωξε.
   Επίσης, χθες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», καθώς κινδυνεύουν να απολυθούν 58 εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τρίμηνη παράταση όλων των ΣΟΧ μέχρι τις 31 Μαρτίου, προχώρησε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού και θέλει από τις 9 Φεβρουαρίου να παραδώσει την καθαριότητα του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σε εργολάβο μετά από 7 χρόνια. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η βιασύνη της διοίκησης να φέρει εργολάβο στην καθαριότητα, με τις ευλογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, «είναι προσπάθεια να διαλύσουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία μαζί και τον συνδικαλισμό, προχωρώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση όλο και μεγαλύτερου κομματιού της δημόσιας Υγείας». Καταλήγοντας, τονίζει ότι τα νοσοκομεία δεν χρειάζονται πανάκριβους εργολάβους, αλλά προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων που τα κράτησαν όρθια, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, την περίοδο της πανδημίας.
Αναδημοσίευση από https://www.healthstat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...