Ενστάσεις για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θα ξεκινήσει από 1η Φεβρουαρίου καταθέτουν χειρουργοί. Ενστάσεις ωστόσο καταθέτει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα νοσοκομεία για τα απογευματινά χειρουργεία.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας πρόσφατα στους διοικητές των νοσηλευτικών μονάδων της χώρας, αναφερόμενος στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων τόνισε: «Δεν θα ανεχτώ φαινόμενα διαφθοράς και ανισότητες. Θα υπάρξει έλεγχος και στοιχεία για τις λίστες χειρουργείων». Στην ίδια συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στο νέο ΕΣΥ που όπως περιέγραψε θα δημιουργήσει. Ειδικότερα θα δώσει την ευκαιρία στο ιατρικό σώμα να εισπράττει νόμιμα περισσότερα χρήματα, μέσω των απογευματινών χειρουργείων που θα είναι με αμοιβή των πολιτών όσο και για το ιδιωτικό έργο που θα μπορούν να κάνουν.
Ζητήσαμε από τον καθηγητή και διευθυντή του Χειρουργικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Γιάννη Μαρούλη να μας πει την άποψή του και για τα δύο θέματα.
Αρχικά, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι λίστες αναμονής υπάρχουν στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπως είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που πέραν των άλλων είναι σε θέση να κάνουν εξειδικευμένα χειρουργεία.
Σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε ότι «είναι χρήσιμο να γίνουν. Αλλά προηγουμένως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει στήριξη με προσωπικό των απαιτούμενων ειδικοτήτων από το νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι τη γραμματεία. Θέλει πολύ οργάνωση το σύστημα. Δεν είναι απλό».
Σε ό,τι αφορά την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ο κ. Μαρούλης εκτιμά πως «έχει πολλά μειονεκτήματα» και εξηγεί: «Κυρίως αυτά αφορούν τον ασθενή. Η μετακίνηση από νοσοκομείο σε νοσοκομείο θα έχει ως συνέπεια να χάνεται η συνέχεια της παρακολούθησής του. Για παράδειγμα έρχεται ένας ασθενής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να χειρουργηθεί. Εμείς ανοίγουμε τον φάκελό του με όλα τα στοιχεία του, κάνουμε τον προγραμματισμό, την προετοιμασία του, διότι μπορεί να έχει κι άλλα νοσήματα, να λαμβάνει κάποια θεραπευτική αγωγή κ.ά. Έχουμε την άμεση εποπτεία του. Αν το περιστατικό αυτό μέσω της Ενιαίας Λίστας παραπεμφθεί στο Αγρίνιο για να χειρουργηθεί, αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η προετοιμασία χάνεται. Επίσης προκύπτουν και κοινωνικοί παράμετροι που αφορούν στον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του που θα κληθούν να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή».
Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι πριν από την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. «Σαφώς και οι λίστες των χειρουργείων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βασικό όμως μέτρο γι’ αυτό είναι η ενίσχυση του προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες που έχουμε σήμερα. Για παράδειγμα, σήμερα προγραμματίζουμε χειρουργεία και δεν υπάρχουν νοσηλευτές και αναισθησιολόγοι για να τα υποστηρίξουν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και ακολούθως να λειτουργήσουν και τα απογευματινά χειρουργεία. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την περιφορά των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».
Την ίδια επισήμανση κάνει και η ΠΟΕΔΗΝ. «Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών κυρίως αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που ακόμη δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες χειρουργείων και εμφανίζονται ασθενείς από το έτος 2015 που κανείς δεν γνωρίζει εάν ακόμα περιμένουν να χειρουργηθούν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Ο ίδιος διαφωνεί «κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα νοσοκομεία. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς, προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.
Το εναπομείναν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε πρόσθετα καθήκοντα έστω επί πληρωμή».
Αναδημοσίευση από το pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου