Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Το χρονικό του «λουκέτου» στο Βηματοδοτικό Κέντρο Γ.Κ.Ν. «Άγιος Ανδρέας»

   Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα της παύσης λειτουργίας του Βηματοδοτικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που ανέδειξε σε χθεσινό της δημοσίευμα η «Γ», καθότι το Υπουργείο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες επανεξέτασε τις προϋποθέσεις της νόμιμης λειτουργείας του, κατόπιν αιτήματος που υπεβλήθη σύμφωνα με απεσταλθέν έγγραφο της 6ης ΥΠΕ σχετικό με τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων εμφύτευσης βηματοδοτών καθώς και Κέντρων εμφύτευσης Απινιδωτών σε νοσοκομεία και ιδιωτικές Κλινικές.
   Σε απάντηση του συγκεκριμένου αιτήματος το Υπουργείο διερεύνησε και έκρινε ελλιπείς τις προϋποθέσεις λειτουργίας του Βηματοδοτικού Κέντρου του ΓΝΠ, απάντησε σχετικά στην 6η ΥΠΕ με κοινοποίηση στο ΚΕ.Σ.Υ. προκειμένου να λάβει γνώση για την έλλειψη προϋποθέσεων λειτουργίας του Βηματοδοτικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας». Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση παύσης της λειτουργίας του.
    Την ολοκληρωμένη πληροφόρηση και την ακριβή διάσταση του θέματος με την καταγραφή του όλου ιστορικού από την αναστολή των εργασιών έως την απόφαση του Υπουργείου παύσης της λειτουργίας του Βηματοδοτικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και την εξαρχής επανίδρυσή του καταθέτουν στη «Γ», ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Θανάσης Χονδρομάρας, ο πιστοποιημένος στο Κέντρο για την ένθεση βηματοδοτών καρδιολόγος Δ/ντής ΕΣΥ Ιωάννης Χριστοδούλου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΠ Μιχάλης Στελλάτος.
Θ. Χονδρομάρας: «Εξαρχής επανίδρυση του Κέντρου»
   Αναφερόμενος στο ιστορικό της εξέλιξης και στην αφορμή που οδήγησε στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) να κλείσει το Κέντρο Βηματοδότη, ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Θανάσης Χονδρομάρας, αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο που ορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας του Κέντρου και εξηγεί τι συνέβη: «Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο το Κέντρο Βηματοδότη για να λειτουργήσει χρειάζεται δύο πιστοποιημένους από το ΚΕΣΥ καρδιολόγους εξειδικευμένους στην ένθεση βηματοδοτών. Το Κέντρο μας διέθετε δύο πιστοποιημένους καρδιολόγους στο συγκεκριμένο αντικείμενο τους Ι. Χριστοδούλου και Ν. Νικολόπουλο με των οποίων την πιστοποίηση μπορούσε έννομα να λειτουργεί το Κέντρο έως ότου συνταξιοδοτήθηκε ο κ. Νικολόπουλος. Άμεσα προέκυπτε θέμα συνέχισης της λειτουργίας του Βηματοδοτικού Κέντρου. Εμείς προβήκαμε σε επίσημη προκήρυξη δύο θέσεων και στους θέσαντες υποψηφιότητα ήρθε πρώτη μια πιστοποιημένη γιατρός για ένθεση βηματοδοτών η οποία όμως είχε υποβάλει υποψηφιότητα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών επελέγη και εκεί και προτίμησε το ΠΓΝΠ. Παράλληλα με βάση τις υποψηφιότητες προσλάβαμε και έναν επεμβατικό καρδιολόγο μη πιστοποιημένο για ένθεση βηματοδοτών. Έτσι για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου που είχε ανασταλεί επιλέξαμε να προσλάβουμε με σύμβαση ως ιδιώτη γιατρό με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον συνταξιοδοτηθέντα πιστοποιημένο γιατρό κ. Νικολόπουλο και υπεγράφη αρχικά τρίμηνη και στη συνέχεια εξάμηνη σύμβαση. Τότε εστάλη έγγραφο που ζητούσε εκ νέου πιστοποίηση του καρδιολόγου Νικολόπουλου εφόσον προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ιδιώτης με μπλοκάκι. Τουτέστιν ζητείτο να υποβάλει καινούργια χαρτιά για να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί εκ νέου. Στη συνέχεια απεστάλη ΦΕΚ με το οποίο ζητείτο από την αρχή η κατάθεση όλων των απαραίτητων εγγράφων για την επαναλειτουργία του Κέντρου Βηματοδότη».
   Καταλήγοντας ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΠ επισημαίνει ότι «η απόφαση του Υπουργείου για την παύση λειτουργίας του Κέντρου Βηματοδότη του ΓΝΠ προήλθε από ερώτημα των Υπηρεσιών Υγείας της περιοχής μας στο Υπουργείο, για το αν το Κέντρο λειτουργεί νόμιμα και με βάση την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, κινήθηκε το Υπουργείο να κλείσει το Κέντρο και να μπει στην εξαρχής επανίδρυσή του με το κόστος χρονοβόρων διαδικασιών».
Ι. Χριστοδούλου: «Επαναπιστοποίηση των γιατρών»
    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πιστοποιημένος για την ένθεση βηματοδοτών καρδιολόγος Δ/ντής ΕΣΥ του ΓΝΠ Ιωάννης Χριστοδούλου, ο οποίος εργαζόταν στο Κέντρο Βηματοδότη του εν λόγω Νοσοκομείου. Όσον αφορά το ιστορικό των πιστοποιημένων γιατρών, της αναστολής λειτουργίας του Κέντρου και στην συνέχεια της τελεσίδικη απόφασης για κλείσιμό του, ο κ. Χριστοδούλου καταθέτει όλες τις λεπτομέρειες. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η απόφαση για το κλείσιμο του Κέντρου έγινε κατόπιν αιτήματος που έθετε ερώτημα νομιμότητας του εν λόγω Βηματοδοτικού Κέντρου από τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής μας προς το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτήθηκε η εκ νέου πιστοποίηση και των ιατρών και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί το Κέντρο ώστε να επαναλειτουργήσει, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. «Αρχικά πιστοποιηθήκαμε 5-6 γιατροί από το ΚΕΣΥ το 2012 με ΦΕΚ, εκ των οποίων κάποιοι έφυγαν νωρίτερα, κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν ή παραιτήθηκαν και μείναμε δύο όσους δηλ. χρειάζεται για να λειτουργήσει νόμιμα το Κέντρο δηλ. εγώ και ο κύριος Νικολόπουλος. Τον Ιούνιο του 2023 συνταξιοδοτήθηκε και ο συνάδελφος Νικολόπουλος οπότε έμεινα μόνο εγώ. Στο πλαίσιο της μη νόμιμων προϋποθέσεων επάρκειας λειτουργίας του Κέντρου με δύο γιατρούς βηματοδοτιστές τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο δεν τοποθετούνταν βηματοδότες, διότι το Κέντρο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της έννομης λειτουργίας του. Την 1η Οκτώβρη προσελήφθη ο κύριος Νικολόπουλος με δελτίο παροχής υπηρεσιών οπότε άρχισε η επαναλειτουργία του Κέντρου. Έτσι λειτουργήσαμε Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στο τέλος του Νοέμβρη εστάλη έγγραφο από το Υπουργείο που ζητούσε την επαναπιστοποίηση ικανότητας του κ. Νικολόπουλου να ενθέτει βηματοδότες καθότι πλέον εργαζόταν ως ιδιώτης με μπλοκάκι. Απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο για τον κ. Νικολόπουλο να περάσουν από το ΚΕΣΥ, ώστε να ανανεωθεί η πιστοποίηση και σχεδόν αμέσως ζητήθηκε από το Υπουργείο εκ νέου πιστοποίηση του Κέντρου Βηματοδότη. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει».
Μ. Στελλάτος: «Δεν μπορεί στο ΓΝΠ να μην λειτουργεί Κέντρο»
    Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Μιχάλης Στελλάτος τονίζει ότι «οι διαδικασίες έπρεπε να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές καθότι η συνταξιοδότηση του Βηματοδοτιστή καρδιολόγου δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο νοσοκομείο μας. Ήταν καθήκον της διοίκησης του νοσοκομείου να προβεί σε προσλήψεις πιστοποιημένων γιατρών είτε με προκήρυξη είτε με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Είναι πρακτικό το ζήτημα, δεν μπορεί ένα μεγάλο νοσοκομείο να λειτουργεί χωρίς Βηματοδοτικό Κέντρο τόσο για τα τακτικά περιστατικά που χρήζουν αυτής της τοποθέτησης και βέβαια για τα επείγοντα περιστατικά ασθενών που προσέρχονται εκτάκτως αλλά και ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας για άλλες παθήσεις και ξαφνικά ανακύπτει θέμα άμεσης εμφύτευσης βηματοδότη. Τι θα γίνει, θα χαθεί ο ασθενής στην διακομιδή;».
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα»
   Σε ανακοίνωση της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας (Ε.Ι.Ν.Α.) την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Χρήστος Δάβουλος και η γενική γραμματέας Κατερίνα Ψαρομυάλου, αναφέρεται ότι έγινε χθες παρέμβαση στο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» για το ζήτημα  της αναστολής.
    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ενίσχυση του Δημόσιου  Συστήματος Υγείας δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση που έχουν σαν Ευαγγέλιο την εμπορευματοποίηση της υγείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία του λαού της περιοχής, μετακυλώντας τις ήδη μεγάλες αναμονές για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και υποβαθμίζοντας περαιτέρω το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
     Η ΕΙΝΑ ζητά, να επαναλειτουργήσει άμεσα το Βηματοδοτικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και να προκηρυχθούν άμεσα οι απαιτούμενες μόνιμες θέσεις καρδιολόγων για τη στελέχωση του τμήματος».
Της  Τέτας Γιαννάρου Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

100 νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας ιδιωτεύουν: Ανοιξαν ιατρεία οι πρώτοι 25

  Σε σύνολο 1.350 μόλις οι 100 έχουν αποφασίσει – Αποτρεπτικό το υψηλό λειτουργικό κόστος         Τους 25 φτάνουν μέχρι στιγμής οι νοσοκομε...