Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Η παγίδα των πλασματικών: Πόσο κοστίζει και πότε συμφέρει η αναγνώριση - Πίνακας

 Τα πλασματικά έτη
 αποτελούν διέξοδο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά όχι για την βελτίωση των αποδοχών.
                 Η  αναγνώριση πλασματικών ετών είναι η εύκολη διέξοδος για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Είναι η έσχατη «λύση» της τελευταίας στιγμής πριν την κατάθεση αίτησης στον ΕΦΚΑ.
    Ωστόσο, το προβλεπόμενο… αντίδοτο για τις μεγάλες περιόδους ανεργίας ή τις αυστηρές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν είναι ανώδυνο.
    Τα πλασματικά έτη αποτελούν διέξοδο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά όχι για την βελτίωση των αποδοχών. Ειδικά όταν με τα αναγνωρισμένα έτη δεν συμπληρώνεται ικανός αριθμός ετών ασφάλισης, για παράδειγμα πάνω από τα 35.
    Και αυτό καθώς οι συντελεστές αναπλήρωσης (αφορούν το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξη), αρχίζουν να αποδίδουν κάπως καλύτερα μετά τα 30 έτη ασφάλισης και μετά.
    Πρόσθετα, δεν γεννάται θέμα για αναγνώριση πλασματικών με λιγότερα από 30 έτη ή για την λήψη μειωμένης σύνταξης (με λιγότερα από 40 έτη στο 62ο έτος της ηλικίας).
    Με βάση τους υπολογισμούς, για αναγνώριση 7 πλασματικών ετών και με τελευταίο μεικτό μισθό 1.500 ευρώ (λιγότερα από 1.200 ευρώ καθαρά), πρέπει ο ασφαλισμένος να πληρώσει πάνω από 25.000 ευρώ (25.200 €).
    Φυσικά και δεν συμφέρει να καταβληθούν αυτά τα ποσά εφάπαξ. Παρά μόνο τμηματικά με παρακράτηση από τη σύνταξη εντός 5ετίας.
- Ωστόσο, εάν κάποιος έχει 20 έτη ασφάλισης και αναγνωρίσει 7 πλασματικά έτη με μέσο μεικτό μισθό 1.500 ευρώ κατά την κατάθεση της αίτησης, τότε θα βελτιώσει το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης κατά 6,87 μονάδες. Κάτι που στο μέσο συντάξιμο μισθό των 1.500 ευρώ (μέσος όρος μαζί με τον πληθωρισμό από το 2002 και μέχρι την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης), θα του απόδωσε επιπλέον 103 ευρύ το μήνα (σταθερή θα είναι η εθνική σύνταξη των 413 ευρώ).
    Αυτό σημαίνει ότι για να αποπληρωθεί το κόστος των 25.200 ευρώ των πλασματικών, τα οποία αναγνωρίστηκαν προκείμενου να βελτιωθούν οι αποδοχές, θα πρέπει να παρέλθει περίοδος 241 μηνών. Δηλαδή, πάνω από 20 έτη.
    Με δεδομένο ότι με 27 έτη ασφάλισης ο μισθωτός θα συνταξιοδοτηθεί μεν στο 62ο έτος, αλλά με μειωμένη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα βγουν με τις αναλογούσες αποδοχές (πλήρη σύνταξη) στο 67ο έτος, θα πρέπει να ζήσει μέχρι το 87ο έτος για να αποπληρώσει την αναγνώριση των πλασματικών (βλέπε σχετικό πίνακα). Ωστόσο, το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 80 έτη για τους άνδρες και 82 για τις γυναίκες.
    Δεν θα προλάβει δηλαδή ο ασφαλισμένος να καλύψει την αναγνώριση των πλασματικών και να απολαύσει μια καλύτερη σύνταξη.
- Αντιστοίχως, στα 30 έτη ασφάλισης, με αναγνώριση 7 πλασματικών ετών, η σύνταξη θα βελτιωθεί κατά 145 ευρώ (9,67 μονάδες ανταποδοτικής σύνταξης). Για να καλυφτεί το ποσό της αναγνώρισης απαιτούνται 14,6 έτη (περισσότεροι από 175 μήνες).
    Αντιθέτως, καλύτερες είναι οι επιδόσεις για όσους έχουν ήδη 30 έτη πραγματικής ασφάλισης και με τα 7 πλασματικά συμπληρώνουν 37ετία. Τότε το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης βελτιώνεται κατά 15,99 μονάδες και τα 25.200 ευρώ αποπληρώνονται σε λιγότερους από 106 μήνες (8,8 έτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...