Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Οριακή η κατάσταση με τις ΜΕΘ στην Ελλάδα - Μόλις 8 για ολόκληρη τη Δ. Μακεδονία

 Κίνδυνος να μείνουν εκτός ΜΕΘ χιλιάδες ασθενείς - Καταγγελίες Γιαννάκου.
   Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, «περιορίζεται συνεχώς το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία». Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι «σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία (μαζί με τα στρατιωτικά) που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς είναι 895. Νοικιάζει το σύστημα ακόμη 171 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σύνολο σήμερα 1.066 κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς. Επίσημα στοιχεία», διευκρινίζοντας ότι «σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 854 ασθενείς», ενώ «σε σχέση με πέρυσι τέτοια περίοδο λιγόστεψαν περί τις 100 οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς».
   Σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννάκος συμπληρώνει: «Την περίοδο της πανδημίας έφθασαν να λειτουργούν 1.250 κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο σε δημόσια νοσοκομεία και ενοικιαζόμενες από τον ιδιωτικό τομέα. Από τον ιδιωτικό τομέα ο αριθμός των ενοικιαζόμενων κλινών ΜΕΘ είναι σταθερός στις 171 κλίνες. Μειώνεται όμως συνεχώς ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων λόγω έλλειψης εντατικολόγων ιατρών και νοσηλευτών. Στις 14/3/2023 λειτουργούσαν 978 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία και 171 ενοικιαζόμενες από τον ιδιωτικό τομέα σύνολο 1.149 κλίνες ΜΕΘ. Από τον Μάρτιο έως σήμερα μέσα σε 8 μήνες ανέστειλαν τη λειτουργία 83 κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία. Είναι κρίμα να υπάρχει ο εξοπλισμός και μάλιστα υπερσύγχρονος κυρίως από δωρεές και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού.Την ώρα που στη χώρα μας με βάσει τα νοσοκομειακά μας κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ».
Το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας
    Ο κ. Γιαννάκος για να παρουσιάσει το μέγεθος του προβλήματος, χρησιμοποιεί ως παράδειγμα της περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου όπως λέει «λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Τέσσερις στο νοσοκομείο Κοζάνης και 4 στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Οκτώ κλίνες για 250.000 πληθυσμό. Γι' αυτό και έχουμε συνεχείς διακομιδές διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης έχει δύο εντατικολόγους και έναν με μετακίνηση. Εάν είχαν έναν γιατρό ακόμη και νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορούσαν να ανοίξουν δύο κλίνες ΜΕΘ ακόμη που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά κλειστές».
Η περίπτωση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
    «Στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας συμβαίνει το εξής παράδοξο. Λειτουργούν 4 κλίνες ΜΕΘ. Αρκετές ημέρες κάθε μήνα δεν υπάρχει εντατικολόγος να εφημερεύσει. Έτσι οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας διακομίζονται σε άλλες ΜΕΘ νοσοκομείων που είναι κενές στην Κοζάνη ή την Κεντρική Μακεδονία. Τον χειμώνα αυξάνονται οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ. Χάνουμε όμως συνεχώς κρεβάτια. Είναι κρίμα από το θεό να δούμε ξανά το χειμώνα διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επί ημέρες και να έχουμε δεκάδες κλίνες ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες κλειστές. Χρειαζόμαστε προσλήψεις προσωπικού. Και για να προσελκύσουμε προσωπικό χρειαζόμαστε αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μονιμοποίηση συμβασιούχων και κίνητρα», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
Αναδημοσίευση από https://www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας εύλογος προβληματισμός..........

    Στην προχθεσινή  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της ΑΔΕΔΥ, όπου συμμετείχαν και οι Νοσοκομειακοί, με λύπη μας διαπιστώσαμε, στην σχετική πορεία ...