Καμπανάκι για τους 890 ειδικευμένους γιατρούς που κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ΕΣΥ, καθώς σε οκτώ ημέρες λήγουν οι συμβάσεις τους, κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Όπως υποστηρίζει, με την αποχώρηση τους το πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ θα ενταθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο σε οκτώ ημέρες λήγουν οι συμβάσεις και φεύγουν από τα νοσοκομεία 890 ειδικευμένοι νοσηλευτές των νοσοκομείων, που εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.
«Προσφέρουν υπηρεσίες σε ΜΕΘ, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και σε άλλα τμήματα πρώτης γραμμής και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα τους χάσουμε. Θα καταρρεύσουν τμήματα επειγόντων, θα κλείσουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ και άλλα εξειδικευμένα τμήματα των νοσοκομείων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Αποχωρούν οι νοσηλευτές από το ΕΣΥ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξηγεί ότι οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές προσελήφθησαν σε θέσεις που συστήθηκαν στα νοσοκομεία για να αποκτήσουν ειδικότητα την οποία έλαβαν, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν με αλλεπάλληλες ανανεώσεις των συμβάσεων.
«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του χειμώνα. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους παραιτήθηκαν από τα νοσοκομεία 400 νοσηλευτές για να γίνουν ωρομίσθιοι σχολικοί φύλακες.
Επίσης από την αρχή του χρόνου έφυγαν άλλοι 300 υπάλληλοι νοσηλευτικής υπηρεσίας (τραυματιοφορείς, νοσηλευτές) από τους συνολικά 4.000 υπαλλήλους που προσελήφθησαν πριν έξι χρόνια μέσω ΔΥΠΑ. Συνεχίζουν να εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων πλέον, μόνο 2.500 συνάδελφοι».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ αιτία των αποχωρήσεων είναι το χαμηλό επίπεδο των μισθών και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας.
«Λαμβάνουν τον εισαγωγικό μισθό του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια, χωρίς επιδόματα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών και σπουδών. Λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΟΕΔΗΝ έχει ενημερώσει για το θέμα τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η λύση που προτείνει είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να ενταχθούν με νομοθετική ρύθμιση στο επικουρικό προσωπικό και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους όπως των άλλων επικουρικών.
Σε διαφορετική περίπτωση προτείνουν το επιπλέον μισθολογικό κόστος που προκαλείται από τη χορήγηση των επιδομάτων και των κλιμακίων να το αναλάβουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας.
Πηγή: healthreport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου