Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη ο γενικός ξεσηκωμός για την Υγεία στο Ηράκλειο - Απόβαση και από την Ιεράπετρα στο συλλαλητήριο

 Μαζικός ξεσηκωμός και στην Ιεράπετρα για το παγκρήτιο συλλαλητήριο της Πέμπτης με φόντο την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας
    Καθημερινά μεγαλώνει ο αριθμός των σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων που δηλώνουν τη στήριξή τους στην παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν κηρύξει για εκείνη την ημέρα στάσεις εργασίας η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για όλους τους νομούς της Κρήτης και τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.
   Οι ώρες και οι τόποι αναχώρησης ανακοινώνονται από τα κατά τόπους σωματεία υγειονομικών και τους άλλους φορείς.
«Φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη ότι: Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.             Όλοι στην παγκρήτια κινητοποίηση υπεράσπισης του δικαιώματος για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.
    Καλούμε λαό και υγειονομικούς απ’ όλη την Κρήτη να συμμετέχουν μαζικά στην παγκρήτια κινητοποίηση, για να δώσουμε συλλογικά τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύγχρονο αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας, που να ικανοποιεί καθολικά τις ανάγκες, αξιοποιώντας τις εξελίξεις της επιστήμης».
Οι διεκδικήσεις
Οι διαμαρτυρόμενοι διεκδικούν:
• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στον νέο “υγειονομικό χάρτη”.
• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη όλων των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.
• Όχι στα “μπαλώματα” με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων Υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κ.ο.κ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.
• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην απόλυση των 1.047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.
• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών Υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα, που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.
• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών Υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της Υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο “νέο ΕΣΥ”.
• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.
• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.
Μαζικός ξεσηκωμός και στην Ιεράπετρα
    Μετά την απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Ανοικτής Επιτροπής Αγώνα για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, και ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μαζί με τον Δήμο Ιεράπετρας θα πάρουν μέρος οργανωμένα στο μεγάλο συλλαλητήριο, που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας, στις 11 το πρωί μεθαύριο Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.
   Στις 30 Νοεμβρίου, σύσσωμη η χώρα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των υγειονομικών και υπερασπίζει το δικαίωμά της στη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, ενάντια στη συνειδητή και οργανωμένη επιχείρηση διάλυσης του ΕΣΥ και πλήρους ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησής του.
    «Μετά τη συστηματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της. Οδηγεί στην εξουθένωση (σωματική, ψυχολογική και οικονομική) του προσωπικού, την αδυναμία λειτουργίας και την κατάρρευση των νοσοκομείων παντού. Έχει ήδη θεσμοθετήσει και προσπαθεί να επιβάλλει το νέο ΕΣΥ, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δίνει ολόκληρα τμήματα σε ιδιώτες, προσλαμβάνει γιατρούς με μπλοκάκι αντί να κάνει διορισμούς, προβλέπει απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ανταποδοτική χρηματοδότηση των ρημαγμένων κλινικών ανάλογα με την επισκεψιμότητα και πολλά άλλα που μετατρέπουν τη δημόσια περιουσία των νοσοκομείων σε πεδίο δράσης της “υγιούς επιχειρηματικότητας”, που είδαμε τι σημαίνει με τη Νεφρολογική Κλινική στην πόλη μας», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
    Η Επιτροπή Αγώνα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των υγειονομικών της Κρήτης, στις απεργίες και στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει ΟΕΓΝΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα. Συμμετέχει, όπως όλες οι πόλεις του νησιού, στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 30 Νοεμβρίου, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
    «Ξεκινάμε όλοι μαζί μια συντονισμένη προσπάθεια να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και απαιτούμε:
- Κατάργηση των εκτρωματικών νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ.
- Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.
- Άμεσες μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
- Πλήρη και πλήρως στελεχωμένα δημόσια και δωρεάν νοσοκομεία παντού, ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούν, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς για τους εργαζόμενους σε αυτά», προσθέτει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα και τονίζει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Χρυσοχοΐδη δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν.
Βάζει λεωφορεία ο Δήμος
    «Ο υπουργός Υγείας ήρθε να αναχαιτίσει τις αντιδράσεις στις πόλεις της Κρήτης, που βρίσκονταν σε κινητοποίηση, και να διαιωνίσει το “διαίρει και βασίλευε”, που εξυπηρετεί την πολιτική της κυβέρνησης (φαίνεται ήδη από τη φημολογούμενη μεταφορά τριών γιατρών στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας από τα άλλα δύο του νομού - δίνει ανάσα στο δικό μας νοσοκομείο, αλλά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα άλλα). Αν δεν υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των κενών, όλων των νοσοκομείων με μισθούς και συνθήκες εργασίας που να επιτρέπουν σε γιατρούς και προσωπικό να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι, τα προβλήματα θα ανακυκλώνονται, οι γιατροί θα φεύγουν, οι προκηρύξεις θέσεων θα βγαίνουν άγονες και η Δημόσια Υγεία θα συρρικνώνεται. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε επιπλέον στα νοσοκομεία του νομού μας τη διοικητική τους αυτοτέλεια, που έντεχνα πριν χρόνια καταργήθηκε με στόχο τη σταδιακή τους συγχώνευση.
     Για τους λόγους αυτούς, όλοι μαζί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ξεκινάμε στις 9 το πρωί από το “Μίνως” και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Θα διατεθούν δωρεάν λεωφορεία από τον Δήμο και από άλλους φορείς που το επιθυμούν», συμπληρώνει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
Υπό διάλυση το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας - Κάλεσμα για μαζικό “παρών” στην κινητοποίηση
    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Ιεράπετρας Ανδρέας Μαμαντόπουλος κάλεσε χθες το απόγευμα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τα μέλη του, ώστε να αποφασιστούν οι ρόλοι που θα αναλάβει ο καθένας ενόψει του μεγάλου παγκρήτιου συλλαλητηρίου της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας.
«Πολλά συμβαίνουν για άλλη μια φορά εις βάρος του Νοσοκομείου μας. Αργά και μεθοδικά. Πολλές οι εναντίον του τόπου μας τοποθετήσεις από αυτόκλητους και όψιμους δήθεν ειδικούς. Πρέπει να διατηρούμε τον κόσμο μας σε εγρήγορση και να είναι ενημερωμένος. Γι’ αυτό προσδοκούμε στη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων. Η κατάρρευση του νοσοκομείου μας και ολόκληρου του ΕΣΥ είναι κάθε μέρα που περνά πιο φανερή. Πρέπει να σταματήσουμε τον παραλογισμό που θα βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές γιατί “έτυχε να μην υπάρχει ο κατάλληλος γιατρός την κρίσιμη στιγμή”. Συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει να πάρουμε μέρος μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στο Ηράκλειο κι εμείς θα δώσουμε δυναμικό “παρών” και θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα», μας είπε ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος.
Αναδημοσίευση από https://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...