Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Δημόσιο: Ποιες αλλαγές έρχονται στην επιλογή προϊσταμένων και διοικητών

    Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο, με διττό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την επιλογή των καταλληλότερων υποψηφίων ανά θέση.
     Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, οι παρεμβάσεις θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που σήμερα Τετάρτη θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως το επόμενο διάτημα, ενώ αμέσως μετά την ψήφισή του θα δρομολογηθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με υψηλή προτεραιότητα στα νοσοκομεία.
Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει νόμο του 2020 που έχει προκαλέσει σημαντικές «αγγυλώσεις».
     Ειδικότερα, το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις  βασικούς άξονες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος επιλογής προϊσταμένων και διοικήσεων.
  1. Επιλογή με ηλεκτρονικό τρόπο υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
  2. Συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων
  3. Δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας και παύση σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης
    Διαδικαστικά, ο κάθε προϊστάμενος δημόσιας υπηρεσίας ή διοικητής δημοσίου φορέα θα υπογράφει συμβόλαιο με το δημόσιο στο οποίο θα αποτυπώνονται οι στόχοι της υπηρεσίας ή του φορέα αντίστοιχα για ένα προσδιορισμένο χρονικό διάστημα πχ 3 έτη. Στο πέρας αυτής της περιόδου, θα αξιολογείται ο κάθε προϊστάμενος ή διοικητής για το αν και κατά πόσο πέτυχε τους στόχους τους οποίους συμφώνησε στο συμβόλαιό του.
    Σε περίπτωση επίτευξης των στόχων, θα προβλέπεται δυνατότητα καταβολής ενός μπόνους επιβράβευσης του προϊσταμένου ή του διοικητή. Αντίθετα, σε περίπτωση μη επίτευξης των συμφωνηθέντων στόχων, θα μπορεί ο προϊστάμενος ή διοικητής ακόμα και παυθεί από τα καθήκοντα του.
    Το ίδιο μοντέλο σύνδεσης της στόχων, αξιολόγησης και μπόνους – με εξαίρεση της δυνατότητας παύσης από τα καθήκοντα όποιου αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους- προωθείται και για το σύνολο του διοικητικού προσωπικού του δημοσίου.
    Το επόμενο βήμα είναι να εκκινήσει άμεσα και η διαδικασία πιστοποίησης των Συμβούλων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενός νέου θεσμού που θα λειτουργήσει ως σημείο επαφής στα Υπουργεία και λοιπούς φορείς του Δημοσίου για την εφαρμογή της αξιολόγησης στους φορείς αυτούς, και θα επεκταθεί η εφαρμογή του νέου νόμου στοχοθεσίας και αξιολόγησης σε ΝΠΙΔ και ΑΕ του δημόσιου τομέα.
   Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αλλαγές διοικήσεων και στα 522 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αρχής γενομένης από τα νοσοκομεία. Οι σχετικές αλλαγές στο σύνολο των φορέων εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα έτος.
Αναδημοσίευση από https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...