Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ από τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 6.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ και ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ οι ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ που ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ. ΜΕ την ΑΠΕΙΛΗ ΜΠΡΑΒΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ τούς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 17 ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ. Η 8ΩΡΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥ.

   ΣΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ θα βρίσκεται στο νοσοκομείο Κοζάνης στη διαμαρτυρία που οργανώνουν οι εργαζόμενοι για την ΑΠΟΛΥΣΗ 17 καθαριστριών παρ΄ ότι έχουν ενεργή σύμβαση, η οποία με απόφαση  του Υπουργού Υγείας ανανεώνεται έως το τέλος του χρόνου.
    Σταδιακά το ίδιο συμβαίνει με 6.000 συμβασιούχους στα Νοσοκομεία στη καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση.
       Ο κάθε εργολαβικός εργαζόμενος στοιχίζει από 2.500 ευρώ  εως 3.500 ευρώ το μήνα. Περισσότερο από τους γιατρούς του ΕΣΥ.
        Στη Κοζάνη η 8ωρη καθαρίστρια με σύμβαση που απολύεται στοιχίζει 1.300 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας όλο το κόστος για το νοσοκομείο και η  8ωρη καθαρίστρια  του εργολάβου 2.500 ευρώ το μήνα.
     Οι   συμβασιούχοι φύλακες  στα νοσοκομεία  στοιχίζουν  1.500 ευρώ το μήνα συνυπολογίζοντας τα πάντα και οι εργολαβικοί φύλακες  στοιχίζουν 3.500 ευρώ το μήνα.
     Τα χρήματα αυτά όμως τα λυμαίνονται οι εργολάβοι και δεν είναι μισθός  των  εργολαβικών  εργαζόμενων.
       Δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια,  ρεπό και άδειες  για 400 με 500 ευρώ το μήνα. Βάζουν στη τράπεζα το μηνιάτικο  για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και μετά με την απειλή μπράβων οι καθαρίστριες  επιστρέφουν πίσω ένα μέρος του μηνιάτικου. Εργασιακός μεσαίωνας.
     Χρησιμοποιούν νερωμένα υλικά  για μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι δεν απολυμαίνονται οι χώροι των νοσοκομείων  με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.
    Είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να μην έχουν χρήματα για φάρμακα, υλικά ,φαγητό να οφείλουν σε προμηθευτές 1,2 δις ευρώ, να μην έχουν να βάλουν ούτε καρφί στο τοίχο και να σκορπάνε τα λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους.
Απορίας άξιον ως επιβιώνουν και ανθίζουν  οι εργολάβοι όλα τα χρόνια.
     Οι συμβάσεις των 6.000 εργαζόμενων στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση κρίθηκαν νομικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γι αυτό και ανανεώνονται  συνεχώς. Όμως οι διοικητές των νοσοκομείων τρέχουν διαγωνισμούς και αναθέτουν  σε εργολάβους την καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση. 
    Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός όπως στο νοσοκομείο Κοζάνης εγκαθίσταται ο εργολάβος και απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι παρ΄ ότι έχουν  ενεργείς συμβάσεις.
    Οι διοικητές για  άλλα  σοβαρά ζητήματα  των νοσοκομείων αδιαφορούν, στους διαγωνισμούς εργολάβων τρέχουν.
     Προς τιμή τους διοικητές νοσοκομείων δεν προχωράνε διαγωνισμούς αναλογιζόμενοι τη ζημιά για το δημόσιο και την απόλυση εργαζόμενων.
Έχουμε θέσει το ζήτημα στον Υπουργό Υγείας.
     Ελπίζουμε να λυθεί αυτό το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που στοιχίζει στο δημόσιο και οδηγεί στα νύχια των εργολάβων τις υπηρεσίες στήριξης και στην ανεργία 6.000 συμβασιούχων  που εργάζονται άνω της τετραετίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.  
                                             Μιχ. Γιαννάκος  Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...