Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Ομιλία του Δημήτρη Μπράτη, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, στην απεργιακή κινητοποίηση της 21ης/09/23

 Συναδέλφισσες, οι,
      Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή ένα ακόμη αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται ως συνέχεια του αντεργατικού Νόμου Χατζηδάκη, του Ν 4808/21, για τον οποίο σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και η κοινωνία ζητούν την κατάργησή του.
     137 χρόνια μετά την εξέγερση στο Σικάγο που είχε ως αίτημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνος, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, έρχεται σήμερα το νομοσχέδιο Γεωργιάδη και της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο καθιερώνει τις 13 ώρες ημερήσιας εργασίας (78 τη βδομάδα), καταργεί το πενθήμερο και τις συλλογικές συμβάσεις, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες για εξαήμερη εργασία, εισάγει τις συμβάσεις κατά παραγγελία που αποτελούν συμβάσεις ακραίας εργασιακής επισφάλειας σε βάρος των εργαζομένων.
     Και μαζί με όλα τα παραπάνω συμπληρώνει τις αντεργατικές ρυθμίσεις του Νόμου Χατζηδάκη περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση, ποινικοποιώντας την. Μια συνδικαλιστική δράση την οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να κάμψει προσφεύγοντας για κάθε απεργία στα δικαστήρια (όπως έκανε και για τη σημερινή για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ και στην πολιτική αεροπορία). Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ψήφιση του Ν4808/21 όλες σχεδόν οι απεργίες των εργαζομένων (στην εκπαίδευση, στους ΟΤΑ, στον ΟΑΕΔ, στον ΕΦΚΑ κ.α.) κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.
     Για να μην περάσουν όλα τα παραπάνω απεργούμε σήμερα, συνάδελφοι. Όχι μόνο για μην περάσουν, αλλά και για να καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου.
    Έχει σημασία, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, να δούμε και τον χρόνο κατά τον οποίο γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις.
     Ο Νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας τότε που υποτίθεται η κυβέρνηση επεδίωκε την κοινωνική συναίνεση για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Οι σημερινές ρυθμίσεις έρχονται μετά την κατάρρευση του λεγόμενου επιτελικού κράτους, κατάρρευση που ξεκίνησε με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, που είχαν θύματα αθώους συνανθρώπους μας και συνεχίστηκε με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία που είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες, πέρα από τους ανθρώπους που χάθηκαν, στο ζωικό και στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας.
    Σ’ αυτή τη συγκυρία, που η χώρα έχει ανοιχτές πληγές επιδιώκει η κυβέρνηση και πάλι τη σύγκρουση με τον κόσμο της εργασίας. Δεν ορρωδεί προ ουδενός.
     Έχει συγκεκριμένη αποστολή, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και της ολιγαρχίας, την οποία θέλει να φέρει εις πέρας με κάθε τρόπο.
     Κι επειδή εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα έφερε, μέσα στο καλοκαίρι, ένα νομοθέτημα το οποίο το βάφτισε “νέο μισθολόγιο” κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους στο Δημόσιο μ’ ένα επίδομα των 40€ τον μήνα.
     Ύστερα από 13 χρόνια μνημονίων όπου καταργήθηκαν τα δώρα, μειώθηκαν οι μισθοί κατά 40%, μειώθηκε το αφορολόγητο, πάγωσε η διετία ’16-17 κλπ αυτή είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων στο Δημόσιο, από την κυβέρνηση.
     Πέρα, όμως, από το μισθολογικό οι κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους καταρρέουν.
      Στην Υγεία έχουμε τεράστιες ελλείψεις, αποχωρήσεις γιατρών, νοσοκομεία καταρρέουν.
    Το ίδιο και στην Παιδεία, όπου τα σχολεία ξεκίνησαν με τεράστιες ελλείψεις σε ολόκληρη τη χώρα.
    Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ, στο πολιτικό προσωπικό του Υπ. Άμυνας, στους Δήμους και σε όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Κατά μέσο όρο όλο το Δημόσιο έχει ελλείψεις που ξεπερνούν το 40% των οργανικών θέσεων.
     Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το Δημόσιο. Γι’ αυτό και το συκοφαντεί και δεν το αναβαθμίζει. Θέλει δε να συντρίψει με κάθε τρόπο τη συνδικαλιστκή δράση, όπως έκανε και η Θάτσερ με τους ανθρακωρύχους το 1984.
Θα την αφήσουμε;  Όχι συνάδελφοι!
      Απέναντι, σ’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ οφείλουμε να αντισταθούμε. Να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση, την απάθεια και την παθητικότητα. Να οργανωθούμε και να δώσουμε τις μάχες. Κι όχι μόνο να τις δώσουμε, αλλά να τις κερδίσουμε κιόλας. Προς την κατεύθυνση αυτή το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να αφήσει τις μικροδιαφορές του και να λειτουργήσει ΕΝΩΤΙΚΑ και αποφασιστικά για μια καλύτερη ζωή για όλο το λαό.
-> Μια ζωή όπου 8 ώρες εργασίας καθημερινά θα αρκούν για
να ζήσει με αξιοπρέπεια
-> Μια ζωή όπου θα βρίσκει γιατρούς, νοσοκομεία, φάρμακα
και θα έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη
-> Μια ζωή στην οποία θα υπάρχει σεβασμός στα
δικαιώματά του τα ατομικά και τα συλλογικά
-> Μια ζωή όπου οι θεσμοί της Δημοκρατίας θα λειτουργούν
και μια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παρακολουθεί όποιον
θέλει και να μένει ατιμώρητη
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Για να καταργηθεί ο Νόμος Χατζηδάκη και να επανέλθει ο
Ν1264/82
Για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας
Για την κατάργηση όλων των αντικαπιταλιστικών νόμων
Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο
Μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να πετύχουμε νίκες
Όλοι μαζί στους αγώνες που έρχονται
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...