Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Κίνδυνος για μαζικές παραιτήσεις από το ΕΣΥ - Οι μισθοί για τους επαναπατρισθέντες επιστήμονες άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου

     Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν οι γιατροί των δημόσιων δομών της χώρας μας έπειτα από τις δηλώσεις της αναπληρώτρια υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη η οποία την πρόσφατη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα δώσει 100-150.000 μισθό και απαλλαγή από φόρους σε γιατρούς που θα θελήσουν να επαναπατριστούν από Αγγλία και Κύπρο.
     Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος – ΟΕΝΓΕ με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για πρόκληση έναντι των γιατρών που έμειναν στην πατρίδα τους να εργαστούν όταν το υπουργείο τους δίνει ψίχουλα και από την άλλη υπόσχεται υψηλές αμοιβές σε γιατρούς που έφυγαν προκειμένου να επαναπατριστούν.
     Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ η υπόσχεση για 100.000 έως 150.000 και με μειωμένη φορολόγηση σε όσους γιατρούς αποφασίσουν να επαναπατριστούν και να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πρόκληση. Όχι μόνο η κυβέρνηση τιμωρεί όσους γιατρούς έμειναν στην Ελλάδα και έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας, όχι μόνο ομολογεί έμμεσα ότι οι μισθοί τους παρά τις μικρές αυξήσεις του 10%, που και αυτές κερδήθηκαν κάτω από αγώνες, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και αναντίστοιχες των υπηρεσιών που προσφέρουν, αλλά οδηγεί και στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
     Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά- ΕΙΝΑΠ η οποία επισημαίνει ότι τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων τους βρίσκουν παντελώς αντίθετους.
    «Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα είναι πέρα από κάθε λογική. Το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν» τονίζει και συμπληρώνει. «Η κυβέρνηση δια στόματος της κας Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ».
    «Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων. Η αποστροφή ότι «η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση…κ.λπ.» είναι ομοίως εξαιρετικά προσβλητική για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες» τονίζει η ΕΙΝΑΠ.
     ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ απαιτούν να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει όπως λένε μαζικές παραιτήσεις ιατών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση. Ζητούν επίσης, ενίσχυση των νοσοκομείων και της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών ΄Β και ισχυρή χρηματοδότηση,  μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και διπλασιασμό των μισθών του ΕΣΥ.
Αναδημοσίευση από https://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...