Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

ΕΣΥ: Φιάσκο πρωτοβάθμια περίθαλψη και προσωπικός γιατρός

     Ανύπαρκτο είναι μέχρι στιγμής το σχέδιο που θα αλλάξει την εικόνα του συστήματος υγείας, ενώ και οι όποιες αλλαγές που ανακοινώνονται είναι άναρχα δομημένες και εξαιτίας των κακών σχέσεων που επικρατούν στο υπουργείο Υγείας.
    Ειδικότερα, για να αλλάξει η εικόνα των νοσοκομείων και να πάψουν να υπάρχουν αναμονές και ράντζα θα πρέπει πρωτίστως να οργανωθεί η λεγόμενη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), δηλαδή τα κέντρα υγείας, τα πολυϊατρεία αλλά κυρίως ο προσωπικός γιατρός, στον οποίο θα πρέπει να απευθύνονται αρχικά οι πολίτες προτού καταλήξουν σε κάποια ουρά αναμονής σε νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν ακόμη και ένα απλό πρόβλημα υγείας.
    Ομως η συνεχής κόντρα μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη –επισήμως διαψεύδεται, έστω κι αν αποτελεί κοινό μυστικό– δεν επιτρέπει τη συνδιοργάνωση των αλλαγών πρώτα στην ΠΦΥ και στον προσωπικό γιατρό και στη συνέχεια στα νοσοκομεία.
    Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης και της ασυνεννοησίας είναι να μην προχωρά απολύτως τίποτε, ειδικά στο πρώτο στάδιο, αυτό της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Χαρακτηριστικό είναι πως ούτε ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει ενισχυθεί ώστε να καλύπτεται όλος ο πληθυσμός αλλά ούτε παρέχονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους πολίτες για τις οποίες η κυβέρνηση μιλά εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Στασιμότητα στον προσωπικό γιατρό
   Ο προσωπικός γιατρός αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης της ΝΔ από την πρώτη θητεία της. Τελικώς θεσμοθετήθηκε πριν από λίγα χρόνια, αλλά η προσπάθεια έμεινε στη μέση, ενώ ακόμη και σήμερα δεν εξυπηρετείται το σύνολο των πολιτών.
   Παρότι η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και προστατευόμενη του Μαξίμου Ειρ. Αγαπηδάκη έκανε διαρροές πριν από λίγο καιρό σε φίλια ΜΜΕ ότι θα προχωρήσει σε παροχή νέων κινήτρων προς τους ιδιώτες γιατρούς για να προσελκύσει το ιατρικό σώμα να συμμετάσχει στον θεσμό, έως σήμερα δεν υπάρχει απολύτως καμία κινητικότητα στο σύστημα.
   Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής οι εγγεγραμμένοι πολίτες στην πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό είναι 4.901.546 (ποσοστό 55,3%), ενώ το υπόλοιπο 44,7% των δικαιούχων πολιτών δεν έχει κατορθώσει να βρει διαθέσιμο γιατρό για να εγγραφεί.
   Ακόμη και αυτοί όμως που βρήκαν κενή θέση για να εγγραφούν στον δικό τους προσωπικό γιατρό μπορεί να μην τον συναντούν ποτέ, αφού είναι πιθανό να εδρεύει σε περιοχή διαφορετική από τον τόπο κατοικίας τους. Και αυτό διότι η κυβέρνηση δεν είχε δώσει τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για να συμμετάσχουν στο νέο βήμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
    Και όσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη καθυστερεί να οργανώσει τον θεσμό του προσωπικού γιατρού τόσο οι πολίτες θα σπεύδουν στα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας τα οποία θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν είτε σε κάποιο κέντρο υγείας αστικού τύπου είτε σε άλλη δομή.
    Η εικόνα αποδιοργάνωσης που υπάρχει στον προσωπικό γιατρό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι επιπλέον γιατροί που εγγράφονται στο σύστημα δεν ξεπερνούν τους δέκα ανά δίμηνο, την ώρα που απαιτούνται πάνω από 1.500 για να καλυφθούν οι ανάγκες και σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις περιοχές της χώρας.
   Οπως προκύπτει από τις επίσημες καταγραφές του υπουργείου Υγείας, το σύνολο των προσωπικών γιατρών σήμερα στη χώρα είναι 3.435. Από αυτούς οι 2.224 είναι του δημοσίου (κέντρα υγείας, μονάδες πρωτοβάθμιας κ.ά.) που υποχρεωτικά εντάχθηκαν στον θεσμό, ενώ οι ιδιώτες, που γύρισαν την πλάτη, παραμένουν καθηλωμένοι στους 1.211.
   Καθίσταται προφανές ότι όλο το σύστημα απαιτεί είτε πλήρη ανασυγκρότηση είτε να δοθούν νέα οικονομικά κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά κόστη των ιδιωτικών ιατρείων. Εξάλλου οι επισκέψεις των πολιτών γίνονται στα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, οι οποίοι και επωμίζονται όλα τα έξοδα.
Μπαλάκι στους δήμους τα κέντρα υγείας;
    Από την άλλη, στασιμότητα παρουσιάζει και το εγχείρημα της κυβέρνησης για τα κέντρα υγείας. Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ειρ. Αγαπηδάκη δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το σχέδιό της για το τι σκοπεύει να αλλάξει, παρότι αφήνει να διαρρέει –και πάλι σε φίλα προσκείμενα σε αυτή μέσα ενημέρωσης– ότι προτίθεται να ενοποιήσει όλες τις μονάδες, δίνοντας βασικό ρόλο στη λειτουργία των κέντρων υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά τ’ άλλα, ουδείς γνωρίζει τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες που επισκέπτονται τα κέντρα υγείας εδώ και χρόνια και δεν μπορούν να κάνουν ούτε τις βασικές εξετάσεις λόγω έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
    Αλλωστε την πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κέντρα υγείας την αποκόμισαν οι πολίτες και φέτος το καλοκαίρι. Τα κέντρα υγείας των νησιών, πλήρως απογυμνωμένα από προσωπικό, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν ούτε τους κατοίκους αλλά ούτε τους τουρίστες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε είτε να μεταφερθούν στην Αθήνα είτε να μετακινηθούν μέχρι τη γειτονική Τουρκία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες.
  Και όμως, παρά την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η κυβέρνηση διατυμπανίζει τις ανακατασκευές που προτίθεται να κάνει στα κέντρα υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανακατασκευές που προφανώς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τους πολίτες εάν δεν στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό για να παράσχει τις υπηρεσίες υγείας. Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν στη χώρα μας για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 272 εκατ. ευρώ.
Αναδημοσίευση από  https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ένας εύλογος προβληματισμός..........

    Στην προχθεσινή  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της ΑΔΕΔΥ, όπου συμμετείχαν και οι Νοσοκομειακοί, με λύπη μας διαπιστώσαμε, στην σχετική πορεία ...