Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Σάλος στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς: Σύστημα παρακολούθησης με 22 κάμερες. Για τις κάμερες στό Νοσοκομείο μας δυστυχώς ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ

     Σύστημα εσωτερικής παρακολούθησης στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να εγκαταστήσει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, αγνοώντας τους περιορισμούς που θέτει το καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 
     Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση τοποθετεί αυτές τις κάμερες ακόμα και σημεία που διέρχονται ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την καταγραφεί ευαίσθητων προσωπικών ιατρικών δεδομένων των ασθενών. 
     Η εγκατάσταση καμερών στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι μία υπόθεση που έχει απασχολήσει επανειλημμένα τον υγειονομικό κλάδο αλλά η σχετική νομοθεσία είναι σαφής. Κάμερες επιτρέπονται στα νοσοκομεία, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, όπως στις πύλες εισόδου και στα μηχανολογικές εγκαταστάσεις ή σε σημεία όπου φυλάσσονται χρήματα και υπάρχουν ταμεία.. 
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 22 κάμερες που τοποθετήθηκαν στο νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία της διοίκησης και χωρίς έγγραφη άδεια ή εξουσιοδότηση από το υπουργείο Υγείας. 
    Τοποθετήθηκαν δε, εκτός της πύλης εισόδου και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και έξω από κλινικές όπως στο Καρδιολογικό, όπου διέρχονται ασθενείς και επισκέπτες, αλλά και έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πέριξ του κυλικείου και σε άλλα σημεία όπου μπορεί να καταγράφονται κινήσεις ασθενών και επισκεπτών.. 
    Με δεδομένο ότι η ασφάλεια των νοσοκομείων έχει αναταθεί σε ιδιωτικές εταιρίες, εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα επεξεργάζεται και θα «αξιοποιεί» τα δεδομένα και τις καταγραφές των καμερών. Η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι οι καταγραφές θα προστατεύονται, αλλά ποιος εγγυάται ότι ευαίσθητα προσωπικά ιατρικά δεδομένα δεν θα διαρρεύσουν και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος ασθενών και επισκεπτών; UnmuteRemaining Time -0:00   Fullscreen 
    Να σημειωθεί πάντως πως ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας, αιτήματα νοσοκομείων και κλινικών να τοποθετηθούν κάμερες σε πνευμονολογικές κλινικές για την παρακολούθηση ασθενών που νοσούσαν βαριά με covid, έπεσαν στο κενό και απορρίφθηκαν από την υπηρεσία προστασίας δεδομένων του υπουργείου Υγείας. Εξαίρεση αποτελούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και ιδρύματα όπου νοσηλεύονται άνθρωποι με αναπηρίες, που χρειάζονται διαρκή «ιατρική επιτήρηση», αλλά και εκεί οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές και υπό διαρκή εξέταση και προσαρμογή. 
    «Το αίτημα αυτό παρίσταται ως μη νόμιμο».
    Μάλιστα το 2020, με έγγραφη γνωμοδότησή του ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, απάντησε αρνητικά σε αιτήματα Νοσοκομείων σχετικά με την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης για τις ανάγκες αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού. Ακόμα και σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες δεν επέτρεψε τη χρήση καμερών.
      Σε έγγραφο του προς το υπουργείο Υγείας, όλες τις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία της χώρας όρισε το πλαίσιο χρήσης των καμερών τονίζοντας τα εξής:
    «Όσον αφορά το αίτημα, που υποβλήθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής Νοσοκομείου της 2ης ΥΠΕ, σχετικά με την «ανάγκη εγκατάστασης συστήματος βιντεοεπιτήρησης προσωρινά σε χώρους του Νοσοκομείου (όπως π.χ. στους χώρους αναμονής των ΤΕΠ, στην προαύλιο χώρο έξω από τα ΤΕΠ και στο κυλικείο) για να είναι δυνατή η ιχνηλασιμότητα των ασθενών του COVID-19 και όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους», προσήκει καταρχήν η απάντηση ότι το αίτημα αυτό παρίσταται ως μη νόμιμο.      Ειδικότερα, παραβιάζει ιδίως τις διατάξεις των άρθρων 5 και 9 παρ. 2 στοιχ. (η) του ΓΚΠΔ. σε συνδυασμό με τις διατάξεις της Οδηγίας της ΑΠΔΠΧ 1/2011, και τις διατάξεις της ΠΝΠ 25/02/2020, καθόσον: 
(α) η εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης προσωρινά σε χώρους τον Νοσοκομείου (όπως π.χ. στους χώρους αναμονής των ΤΕΠ, στου προαύλιο χώρο έξω από τα ΤΕΠ και στο κυλικείο) προσκρούει καταρχήν στις διατάξεις των άρθρων 5 και 9 παρ. 2 στοιχ. (η) του ΓΚΠΔ καθώς και σε εκείνες τον άρθρου 20 της Οδηγίας της ΑΠΔΠΧ 1/2011, πού ορίζουν ότι: «Η λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία κατ λοιπούς χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας για τον σκοπό της ασφάλειας προσώπων και αγαθών πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα σημεία εισόδου κατ εξόδου, στους χώρους ταμείων ή χώρους κρίσιμων εγκαταστάσεων (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού κλπ.) όπου, κατ’ αρχήν, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ένας επισκέπτης ή ασθενής.       Οι κάμερες δεν επιτρέπεται σε καμια περίπτωση να ελέγχουν την κίνηση στις αίθουσες αναμονής, τα κυλικεία και τους χώρους εστίασης, τους διαδρόμους του νοσοκομείου, τους θαλάμους ασθενών, τους θαλάμους εξέτασης ή ιατρικών επεμβάσεων, τις τουαλέτες κατ τα λουτρά, τα γραφεία ιατρών κατ τους χώρους εργασίας την λοιπού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. (…)»..
     «Δεν έχουν πάρει άδεια από κανένα, οι κάμερες είναι παράνομες»   
     Ο Πέτρος Κετικίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, και εργαζόμενος στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς αναφέρει στην Parallaxi, ότι η ενέργεια της διοίκησης του ιδρύματος να τοποθετήσει τις 22 κάμερες σε χώρους που δεν επιτρέπει η νομοθεσία είναι μια αυθαίρετη πρωτοβουλία που δεν συνάδει με την κείμενη νομοθεσία ούτε βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους και το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
    «Ζητήσαμε από τη διοίκηση να μας προσκομίσει έγγραφη άδεια είτε από το υπουργείο Υγείας ή τον συνήγορο Υγείας του Πολίτη αλλά απάντηση δεν λάβαμε» τονίζει και αναφέρει ότι «εμείς ψάξαμε την νομοθεσία και αποδείχτηκε ότι και άλλα νοσοκομεία που έκαναν το ερώτημα αλλά πήραν αρνητική απάντηση».            «Προσθέτει δε πως η διοίκηση δεν μπορεί να επιτηρεί εργαζόμενους, επισκέπτες και ασθενείς αυθαίρετα και χωρίς νομιμοποίηση και να επικαλείται μία αναρμόδια ερμηνεία του νόμου όταν το υπουργείο σαφώς το απαγορεύει», τονίζει και αναφέρει πως η ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ζητώντας την απομάκρυνση των καμερών από τα σημεία που ο νόμος απαγορεύει την τοποθέτηση τους.                    Επιφυλάξεις και ανησυχία για τις κάμερες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος τονίζοντας πως είναι ένα ευαίσθητο θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών ιατρικών δεδομένων των ασθενών..
Αναδημοσίευση από https://parallaximag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...