Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Επιτροπής Τομεακού Κοινωνικού διαλόγου της ΕPSU για ένα σημαντικό θέμα που αφορά στην κατάσταση στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα κράτη -μέλη, καθώς και στην υπογραφή πλαισίου δράσεων μεταξύ της EPSU και των κοινωνικών εργοδοτών.
Στη συνεδρίαση πήρε μέρος ο Γ.Γ. της EPSU J.W. GOUNDRIAAN, ο οποίος τόνισε:
"Ο Κοινωνικός διάλογος είναι πολύ σημαντικός. Διεκδικούμε καλές συνθήκες εργασίας, καλές αμοιβές και ποιότητα υπηρεσιών. Οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος είναι επένδυση κι όχι κόστος. Να ανανεώσουμε αυτή τη συμφωνία σε 3 χρόνια", καθώς και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μaria -Louusa Gonzalez,η οποία δεσμεύθηκε για την προώθηση και την χρηματοδότηση των μέτρων που συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι.
"Έχουμε πάνω από 7.000.000 εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη, είπε και τόνισε πως υπάρχει παντού έλλειψη προσωπικού. Η ευρωπαϊκή επιτροπή στηρίζει την επιτροπή σας κι έχουμε προτάσεις για χρηματοδότηση. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι πολύ σημαντικό κατέληξε."
Σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ οι κοινωνικός διάλογος είναι θεσμοθετημένος και οι συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων-εργοδοτών) καταλήγουν σε συλλογικές συμβάσεις που είναι δεσμευτικές. Στη χώρα μας όχι μόνο δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κοινωνικός διάλογος, αλλά ούτε καν συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες καλύπτουν μόλις το 17% των εργαζομένων -το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ-όταν στις άλλες χώρες τα ποσοστά φτάνουν μέχρι και το 100%
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
EPSU και οι κοινωνικοί εργοδότες καθορίζουν 15 μέτρα για τη διατήρηση και την προσέλκυση εργαζομένων στις ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες
Οι κοινωνικές υπηρεσίες της Ευρώπης ξεμένουν από προσωπικό. Ο τομέας θα χρειαστεί περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια επιπλέον εργαζόμενους μακροχρόνιας φροντίδας μέχρι το 2050, μόνο και μόνο για να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο υποστήριξης.
Σήμερα, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Εργοδοτών και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) υπογράφουν το Πλαίσιο Δράσεων για τη διατήρηση και την πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η συμφωνία αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τομεακού Κοινωνικού Διαλόγου για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, η οποία έχει συσταθεί το 2023.
Αυτή η πρωτοβουλία-ορόσημο, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης εργοδοτών και συνδικάτων, καθορίζει τους στόχους και τις δράσεις των εταίρων της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και της συχνής εναλλαγής που ήδη υπονομεύουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα της περίθαλψης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καλεί τις κυβερνήσεις και τις αρχές χρηματοδότησης να συμβάλλουν ώστε οι θέσεις εργασίας στον τομέα της φροντίδας να καταστούν ελκυστικές, βιώσιμες και ανταποδοτικές.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα και το Επικείμενο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Αντιμετώπιση των Ελλείψεων Εργατικού δυναμικού και Δεξιοτήτων, το πλαίσιο καθορίζει 15 συγκεκριμένες δράσεις σε 11 θεματικούς τομείς εστίασης για την ανάσχεση της κρίσης προσωπικού.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
●Δημιουργία σταδιοδρομίας και αύξηση των αμοιβών μέσω ισχυρών συλλογικών διαπραγματεύσεων.
●Βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης και εγγύηση ασφαλών, βασισμένων στις ανάγκες, επιπέδων στελέχωσης.
●Επενδύσεις στην εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και τις ψηφιακές δεξιότητες για ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες.
●Βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με ωράρια και πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια.
●Προώθηση της ισότητας των φύλων και στροφή προς ένα πιο ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό.
●Πρόληψη μυοσκελετικών διαταραχών και ψυχοκοινωνικών κινδύνων.
●Ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου στις χώρες όπου εξακολουθεί να λείπει ή να είναι αδύναμος.
●Το έγγραφο αποτελεί ταυτόχρονα δέσμευση των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ΕΕ για τις κοινωνικές υπηρεσίες και επείγουσα έκκληση για δράση προς όλους όσοι διαμορφώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Με την υπογραφή του πλαισίου, οι Κοινωνικοί Εργοδοτικοί Φορείς και η EPSU προτρέπουν τους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς κοινωνικούς εταίρους και τις δημόσιες αρχές να εφαρμόσουν τα μέτρα τους στην πράξη.
Με αυτή την κοινή δέσμευση, οι δύο κοινωνικοί εταίροι στοχεύουν να στηρίξουν την παροχή αξιόπιστων, ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών και παράλληλα να οικοδομήσουν ανθεκτικούς και ελκυστικούς χώρους εργασίας για τους εργαζόμενους που τις παρέχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου