Παρασκευή 11 Απριλίου 2025
Αχαΐα: Ναυάγιο και εμμονή για το «Προσωπικό Ιατρό»
Οι ανεξήγητες εμμονές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν τελματώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία παραμένει σε βρεφική ηλικία με το νοσοκομειακό σύστημα της χώρας να καλείται να καλύψει και τη συγκεκριμένη βαθμίδα περίθαλψης.
Σε ναυάγιο οδηγείται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσει τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Τρία χρόνια τώρα το επιχειρεί η ίδια κυβέρνηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Ανάλογη είναι και η πορεία των ηλεκτρονικών ραντεβού.
Remaining Time
-0:00
Advertisement
Οι ανεξήγητες εμμονές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν τελματώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία παραμένει σε βρεφική ηλικία με το νοσοκομειακό σύστημα της χώρας να καλείται να καλύψει και τη συγκεκριμένη βαθμίδα περίθαλψης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς στην Αχαΐα δεν άλλαξε ο αριθμός των συμμετεχόντων γιατρών παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας.

Αννα Μαστοράκου
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών – πρόεδρος συμβεβλημένων γιατρών ΕΟΠΥΥ Αννα Μαστοράκου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην «Πελοπόννησο», μόλις 2 επιπλέον γιατροί προστέθηκαν στους 90 που υπήρχαν στο σύστημα. «Πρόκειται για δύο παθολόγους, οι οποίοι παραιτήθηκαν από δημόσιες δομές («Αγ. Ανδρέα» και ΤΟΜΥ) άνοιξαν ιδιωτικά ιατρεία κι έχουν αίτηση να ενταχθούν στο σύστημα των προσωπικών γιατρών. Από κει και πέρα, δεν έχει αλλάξει τίποτα κι επομένως δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο θεσμός».
Οπως έχει γράψει η «Π», στην Αχαΐα συνολικά ο αριθμός των προσωπικών γιατρών ήταν 90 κι έφτασαν τους 92 με τις δύο νέες αιτήσεις. Από αυτούς, μόλις οι 22 είναι ιδιώτες και οι άλλοι 70 είναι του ΕΣΥ, διευθυντές των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, που εντάχθηκαν στο σύστημα αναγκαστικά και οι οποίοι ήδη έχουν πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα φροντίδας ασθενών με τα τακτικά ιατρεία, επείγοντα και τις εφημερίες.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐα – γενικός γιατρός Τάσος Γιακουμής, ανάφερε στην «Π»: «Στο δικό μας ΚΥ είμαστε 14 γιατροί. Ο ένας είναι στις φυλακές, οι άλλοι έχουν ανάμεσα στα άλλα καθήκοντά τους και την ευθύνη λειτουργίας 13 περιφερειακών ιατρείων που έχουν τον δικό τους πληθυσμό αναφοράς», προσθέτοντας: «Υπάρχει το ΚΥ, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση και το οποίο στηρίζεται στην παρουσία και αυτών των γιατρών με εφημερίες κ.λπ. Υπάρχει το Εμβολιαστικό Κέντρο και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Από ποιον θα καλυφθούν όλα αυτά; Ακόμα κι εγώ που είμαι επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας καλούμαι να έχω στην ευθύνη μου, ως προσωπικός γιατρός, 2.000 ασθενείς. Πώς θα μπορέσω να ανταποκριθώ και σε αυτό; Επιστρατεύει τους πάντες χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα πολλαπλά καθήκοντα που έχουμε ήδη αλλά και τις άδειες και τα ρεπό».
Η αποτυχία εφαρμογής του θεσμού εκφράζεται και με την πρόσφατη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ στην προσπάθειά του να προσελκύσει γιατρούς. Η έλλειψη γιατρών αφορά κυρίως στις μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι γιατροί στις μεγάλες πόλεις αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, κυρίως εξαιτίας των οικονομικών κινήτρων που εκτιμούσαν πως ήταν εξαιρετικά χαμηλά αλλά και των ελέγχων στους οποίους θα υπόκεινται από τον ΕΟΠΥΥ και την οικεία ΥΠΕ στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Εν τω μεταξύ, χωρίς ανταπόκριση παραμένει η πρόσκληση για ένταξη παιδιάτρων στον συγκεκριμένο θεσμό. Στη νέα πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι οι παιδίατροι που θα αναλάβουν ανήλικα παιδιά έως 16 ετών θα μπορούν να εγγράψουν έως 1.500 άτομα, θα αποζημιώνονται ετησίως με 30 ευρώ ανά παιδί.
Το Υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν 530.000 παιδιά με τους παιδιάτρους που θα γίνουν προσωπικοί γιατροί και οι οποίοι θα προέρχονται από τον δημόσιο τομέα και τον ΕΟΠΥΥ.
Ο παιδιατρικός κόσμος έχει απαντήσει ότι οι παιδίατροι του Δημοσίου είναι ελάχιστοι και δεν επαρκούν για να καλύψουν τα παιδιά της χώρας μέσω του νέου θεσμού.
Διαγνωσμένη η αποτυχία
Η δεύτερη εμμονή του υπουργείου Υγείας αφορά τα ηλεκτρονικά ιατρικά ραντεβού. Παρά τις ιατρικές διαμαρτυρίες και την αποτυχία εφαρμογής του συστήματος η ηγεσία του υπουργείου επιμένει.
Βέβαια το σύστημα παραμένει «παγωμένο», καθώς οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής του συστήματος. Παραμένει και το σύστημα των ηλεκτρονικών ιατρικών ραντεβού «δυσχερής έως αδύνατη η χρήση της νέας πλατφόρμας των ραντεβού της ΗΔΙΚΑ από τα ιδιωτικά ιατρεία» έχει επισημάνει η κ. Μαστοράκου.
Υπενθυμίζουμε ότι της επισήμανσης αυτής είχε προηγηθεί διαδικτυακή σύσκεψη με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ από όλες τις περιοχές της χώρας και η κοινή διαπίστωση ήταν ότι «η νέα πλατφόρμα των ραντεβού της ΗΔΙΚΑ έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει δημόσιες δομές και δεν εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του ιδιωτικού ιατρείου».
Αδυναμία θεραπείας
Ούτε το κίνητρο της άσκησης ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ και αντίστροφα των ιδιωτικών γιατρών να ενταχθούν στο ΕΣΥ, είχε ανταπόκριση.
Από τα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ΠΓΝΠ, «Αγ. Ανδρέας» και Καραμανδάνειο 28 γιατροί αξιοποίησαν τη δυνατότητα που τους δόθηκε και άνοιξαν ιδιωτικό ιατρείο.
Επιπλέον υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός γιατρών του Δημοσίου, οι οποίοι προσφέρουν παράλληλες υπηρεσίες σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές. Κυρίως η επιλογή αυτή αφορά σε ακτινολόγους.
Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να καλύψει κενά, κυρίως στα νοσοκομεία με την προσφορά έργου από ιδιώτες γιατρούς, δεν έχει αποδώσει.
Ετσι συνεχίζονται οι μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από δομή σε δομή για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε επίπεδο εφημεριών κ.ά. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αν και έχει πλήρως διαγνωσμένη την ασθένεια του δημοσίου συστήματος Υγείας, επιμένει σε μη αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές.
Αναδημοσίευση από pelop.gr
Μετά το Πάσχα το μπόνους στο Δημόσιο – Τι πρέπει να ξέρετε
Μπόνους 20 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο μετά το Πάσχα – Ποιοι υπάλληλοι το δικαιούνται Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί το ειδικό μπόνους απόδοσης σε υπαλλήλους του Δημοσίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης στόχων για το 2024.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται σε μια προσπάθεια επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν ενεργά στην επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων των υπηρεσιών τους. Ποιοι θα λάβουν το μπόνους Το συγκεκριμένο ποσό δεν θα καταβληθεί οριζόντια σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αντιθέτως, η κατανομή του θα γίνει βάσει των αποτελεσμάτων των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης που εφαρμόστηκαν κατά το έτος 2024. Οι υπάλληλοι που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επίτευξη των υπηρεσιακών στόχων θα είναι αυτοί που θα δουν το οικονομικό αυτό κίνητρο στον λογαριασμό τους. Το μπόνους χαρακτηρίζεται ως «επιβράβευση απόδοσης» και δεν εντάσσεται στη λογική των παραδοσιακών επιδομάτων.
Ύψος επιβράβευσης και προϋπολογισμός για το 2025 Το ποσό της ανταμοιβής που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος, θα υπολογίζεται αναλογικά με βάση την επίτευξη στόχων και μπορεί να φτάσει έως και το 15% του ετήσιου μισθού του. Πρόκειται για έναν θεσμό που εφαρμόζεται πιλοτικά φέτος, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών μέσω θετικών κινήτρων. Ήδη έχει προβλεφθεί από το οικονομικό επιτελείο και το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι για το επόμενο έτος (2025) το διαθέσιμο κονδύλι για την ίδια δράση θα είναι διπλάσιο, αγγίζοντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί με βάση τα νέα Ετήσια Σχέδια Δράσης του 2025, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό διαμόρφωση. Ενίσχυση της παραγωγικότητας με έμφαση στην αξιολόγηση Η συγκεκριμένη πολιτική επιβράβευσης εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του «νέου Δημοσίου», με έμφαση στην αξιοκρατία και την αποδοτικότητα. Μέσω της σύνδεσης της αμοιβής με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων, το κράτος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό διοικητικό περιβάλλον. Η διαδικασία στηρίζεται στην αξιολόγηση των προϊσταμένων και των οργανικών μονάδων, και δίνει πλέον τη δυνατότητα διάκρισης και οικονομικής ανταμοιβής για όσους ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις απαιτήσεις του ρόλου τους.
Αναδημοσίευση από https://www.ipaidia.gr/
Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 25ετία πριν τα 62
Χιλιάδες ασφαλισµένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 25 χρόνια ασφάλισης αρκεί να έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) για το 2025 είναι οι εξής:
ΙΚΑ
1. Γυναίκες που είχαν συμπληρώσει ως το 2010 συνολικά 5500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
2. Γυναικες που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010, είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Με αυτές τις προϋποθέσεις αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας των 58,5 ετών, που το συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
3. Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη εντός του 2024 με το νέο όριο ηλικίας που είναι ο 61ο έτος ενώ όσες έκλεισαν τα 55 από το 2019, και μετά βγαίνουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
4. Γυναίκες που συμπλήρωσαν το 2010, 2011 και 2012 τις 3.600 ημέρες ασφάλισης στα βαρέα και 4.500 ημέρες στο σύνολο. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται στα 55, 56 και 57 ετών αντίστοιχα με πλήρη σύνταξη, εφόσον οι 1.000 από τις 3.600 ημέρες στα βαρέα συμπληρώνονται μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι μια ασφαλισμένη 57 ετών το 2025, θα πρέπει να συμπληρώνει 1.000 ημέρες με βαρέα ένσημα από το 2008 ως το 2025.
ΔΕΚΟ - Τράπεζες
5. Μητέρες, που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017, αποχωρούν για πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 58,5 ετών. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τα 50 ανεβαίνουν στα 60,2, στα 61,3, κ.ο.κ, Τα ίδια όρια ηλικίας ισχύουν και για τις μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011 και έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
6. Μητέρες που είχαν την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018, αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 61 ετών.
Σύνταξη από το Δημόσιο
7. Ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννηµένοι έως και τον 12/1963 με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2018 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών και 6 μηνών.
8. Ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννηµένοι έως και τον 12/1963 με 25ετία έως και 31-12-2011, που συμπληρώνουν 36 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2019 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών και 6 μηνών).
9. Ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννηµένοι έως και τον 12/1963 με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 61 ετών και 6 μηνών).
10. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία γεννημένοι έως και τον 12/1965 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
11. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία, γεννημένοι έως και τον 12/1963 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 59 ετών και 6 µηνών.
12. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1965 έως και τον 07/1965 με 21 έτη το 2011 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
13. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1962 έως και τον 07/1962 με 23 έτη το 2012 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών) καθώς και οι γεννημένοι το 1963 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος
Μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο
14. Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012.
15. Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών ως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών ως το 2022.
Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
16. Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος, και οι άνδρες με 25ετία ως το 2010 βγαίνουν μειωμένη από το 60ο έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν ως το 2022. Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
Αναδημοσίευση από https://www.dnews.gr/
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://e-wall.net/83581/eurostat-i-ellada-katatassetai-teleftaia-stin-evropi-oson-afora-ti-mesi-amoivi-ton-dimosion-ypallilon/.
- https://www.in.gr/2025/04/07/greece/panergatiki-apergia-se-apergiako-kloio-xora-tin-tetarti-tin-triti-apergoun-ta-mme/.
- https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/442793/odigos-gia-pliri-syntaxi-me-ligotera-chronia-oi-6-katigories-asfalismenon/.
- https://tempo24.news/eidisi/522888/ahaia-oi-telikes-triades-ton-ypopsifion-dioikiton-sta-nosokomeia-tis-6is-ype-ola-ta
Πέμπτη 10 Απριλίου 2025
Η Ομιλία του μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, Μπράτη Δημήτρη, στη συγκέντρωση της απεργίας της 9ης του Απρίλη, στην Αθήνα.
Δείτε την ομιλία του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Μπράτη Δημήτρη, στη συγκέντρωση της απεργίας της 9ης του Απρίλη, στην Αθήνα, στον σύνδεσμο που ακολουθεί:
Δύσκολος ο δρόμος για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο – Τι λένε ΔΝΤ, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η σημαντική αύξηση των μισθών στην Ελλάδα ενδέχεται να προκαλέσει πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις.
Το ΔΝΤ συνιστά τον περιορισμό των δαπανών, ιδιαίτερα σε συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα, γεγονός που θέτει εμπόδια στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο υπουργός Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επαναφορά αυτών των μισθών, δηλώνοντας ότι τα απαραίτητα κονδύλια δεν είναι διαθέσιμα. Παρομοίως, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε ότι η επαναφορά των επιπλέον μισθών και συντάξεων θα επιβαρύνει την οικονομία με περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,5% έως 4% του ΑΕΠ, και θα στερήσει πόρους από κοινωνικές πολιτικές και αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές.
Η τελική απόφαση για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο αναμένεται με ενδιαφέρον από πολλούς δημοσίους υπαλλήλους. Η ΑΔΕΔΥ έχει καταθέσει αγωγή, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6 Ιουνίου.
Αναδημοσίευση από https://www.ipaidia.gr/
Νέα Πελοπόννησος: «MasterChef για την επιλογή διοικητών στα νοσοκομεία»
Με μια καυστική ανακοίνωση που εξέδωσε σχολιάζει η περιφερειακή παράταξη «Νέα Πελοπόννησος», με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη, την επίσημη ανακοίνωση των τριών πρώτων επιλογών όσον αφορά στις θέσεις των διοικητών στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου.
Όπως σημειώνεται εκ μέρους της παράταξης: «Επιτομή του εμπαιγμού απέναντι στους πολίτες αποδείχθηκαν οι δήθεν υποσχέσεις της κυβέρνησης για τοποθέτηση των διοικητών των νοσοκομείων με αξιοκρατικά αδιάβλητα κριτήρια του ΑΣΕΠ!
Απαιτήθηκε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να πετύχει το “μαγείρεμα” των… αρίστων του κ. Μητσοτάκη, στην επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων της Πελοποννήσου (οι πρώτοι πίνακες των αποτελεσμάτων έχουν ήδη ανακοινωθεί αρκετούς μήνες πριν)!
Όπως αποδείχθηκε από την επίσημη ανακοίνωση των τριών πρώτων επιλογών στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, επαληθεύτηκε πλήρως η άποψη που είχαμε διατυπώσει ότι ο ΑΣΕΠ θα αποτελούσε τον “φερετζέ” για να επιλεγούν τελικά τα “γαλάζια παιδιά” μιας πρωτόγνωρης αναξιοκρατίας που επικρατεί στις επιλογές της παρέας του κ. Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η τριάδα υποψήφιων διοικητών για το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου η νυν διοικήτρια εκτοξεύθηκε (!) στη δεύτερη θέση από την όγδοη που βρισκόταν, αφού “αρίστευσε” στην προφορική συνέντευξη, ξεπερνώντας έτσι υποψηφίους που προηγούνταν με μεγάλη διαφορά και στη βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων και στα τυπικά προσόντα.
Είχαμε προβλέψει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο προσόν που θα πρέπει να έχουν οι διοικητές ήταν να είναι “αρεστοί” και όχι “χρήσιμοι”, αφού διαπιστώνουμε ότι διοικητές που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει στο έργο τους μέχρι σήμερα, επανέρχονται ως πιθανές επιλογές, γεγονός που δε συμβαίνει μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Φυσικά, εκείνο το οποίο είναι ακραία προκλητικό είναι ότι ούτε αυτός ο τελικός πίνακας της βαθμολογίας θα κρίνει τις τελικές επιλογές των διοικητών!
Στα “μαγειρέματα” του κ. Μητσοτάκη βασικός κριτής – chef θα είναι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξης των τριών πρώτων που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία.
Την ίδια χρονική στιγμή που το σύστημα Υγείας καταρρέει, οι μονάδες Υγείας της Πελοποννήσου καρκινοβατούν, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκφράζει καθημερινά την αγωνία του για την παροχή υπηρεσιών και οι πολίτες της Πελοποννήσου βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η τοποθέτηση των δικών της “γαλάζιων παιδιών”.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα προσόντα των τελικών τριάδων “ανακοινώνουμε” με βεβαιότητα σχεδόν τα ονόματα που θα οριστούν ως διοικητές στα παρακάτω Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
•Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης “Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ”: Παπαγεωργίου Ευδοξία
•Γενικό Νοσοκομείο Άργους: Κασνακτσόγλου Γεσθημανή
•Νοσοκομείο Ναυπλίου: Βασιλόπουλος Θεόδωρος
•Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας – Καλαμάτας: Αλειφέρη Ελένη
•Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Σπάρτη: Τρουπή Πετρούλα
•Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου: Καρπούζης Γρηγόριος
(αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις που θα αναλάβουν ο κ. Πέτρος Τομάρας, ο κ. Γεώργιος Φαράντος και η κα Δήμητρα Καλομοίρη, οι οποίοι παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις και βρίσκονται στις τελικές τριάδες αρκετών νοσοκομείων).
Σε ό,τι αφορά την “εξαφάνιση” του ιατρού Άγγελου Χρονά από τους τελικούς πίνακες αξιολόγησης από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, παρότι βρισκόταν στις πρώτες θέσεις λόγω των επιδόσεών του στις γραπτές εξετάσεις, την εμπειρία και τα τυπικά προσόντα του, μάλλον… κρίθηκε “ανεπαρκής” στην προφορική συνέντευξη!
Τα συμπεράσματα δικά σας…).
Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά τον επαναδιορισμό της κας Ελένης Αλειφέρη στην Καλαμάτα, είναι σίγουρο για όσους γνωρίζουμε τα πολιτικά δρώμενα της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, της περιόδου που η κα Αλειφέρη εξακολουθούσε να κατέχει την καρέκλα της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας παρότι ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης επίμονα την καλούσε δημόσια να παραιτηθεί, ότι αντιλαμβανόμαστε πως η επιλογή της κρίθηκε “υποχρεωτική” για να διατηρηθεί “η ομερτά από το τσίμπημα του κοριού” της συγκεκριμένης περιόδου!
Φυσικά, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά τη διάρκεια της θητείας της είναι βέβαιο ότι δε θα ληφθούν υπ’ όψιν από τον κ. Γεωργιάδη».
Συμβασιούχοι ΔΥΠΑ “55+”: Σημαντικό “σκεπτικό” Δικαστηρίου συνέχισης της εργασίας τους
Με την προσφάτως δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. 2140/2025 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έγινε δεκτή η αίτηση δύο συμβασιούχων – εργαζόμενων στον Δήμο Ξάνθης, οι οποίοι απασχολούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος του Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ) που αφορά σε μακροχρόνια ανέργους 55 – 67 ετών (υποψήφιους συνταξιούχους), σύμφωνα με την με αριθμ. οικ. 28286/450/2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ 207/Β/2017) με την ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού η πρώτη ε’ αυτών και με την ειδικότητα ΔΕ Υπαλλήλων Γραφείου ο δεύτερος εξ’ αυτών. Στους συγκεκριμένους εργαζόμενους υπολείπονται λίγα έτη για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Συγκεκριμέμα, όπως δημοσιεύει, σήμερα, το epoli.gr το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, βασιζόμενο στις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι η προστασία νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων κ.λπ., έκρινε ότι ο σκοπός του σχετικού προγράμματος, που είναι ακριβώς η συμπλήρωση του απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου του ωφελούμενου (εργαζόμενου), για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι να περιορίζεται η εργασία τους στο διάστημα των 24 μηνών (που στην πραγματικότητα είναι μόνο το επιχορηγούμενο από το ΔΥΠΑ διάστημα) τούτο διότι σε περίπτωση που οι δυνάμει αυτού απασχολούμενοι περιέλθουν εκ νέου σε καθεστώς ανεργίας, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, ενόψει και της προχωρημένης ηλικίας τους, η οποία εξ αντικειμένου καθιστά δυσχερή την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας, θα επανέλθουν σε μια κατάσταση, η οποία θα καταστήσει δυσχερή έως αδύνατη τη συνταξιοδότησή τους.
Το σκεπτικό της Απόφασης
Παραθέτουμε πιο κάτω το σκεπτικό της υπ’ αριθμ. 2140/2025 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών: […] σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος: «Το κράτος ... παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος: «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού» και τέλος σύμφωνα με την παρ. 3 αυτού: «Το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει». Με τις ως άνω διατάξεις του Συντάγματος θεσπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα της εργασίας, της προστασίας του γήρατος και της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικότερα, ως προς το δικαίωμα για εργασία (άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος) ναι μεν δεν θεμελιώνεται αξίωση για εξασφάλιση από το κράτος συγκεκριμένης αμειβόμενης θέσης εργασίας για τους πολίτες του, αλλά θεσπίζεται μιας γενικής φύσεως υποχρέωση αυτού (του κράτους) για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης για όσους επιθυμούν και μπορούν να εργασθούν, η δε σχετική συνταγματική διάταξη αποτελεί κανόνα δικαίου ως προς τη διασφάλιση δυνατοτήτων απασχόλησης, με τη διευκόλυνση των εργαζομένων να βρίσκουν αμέσως κενές θέσεις εργασίας, κατά τρόπο ώστε, εφόσον έχουν θεσπισθεί νομοθετικά και υλοποιηθεί στην πράξη κρατικές δράσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο, να μην επιτρέπεται η ολοσχερής κατάργησή τους, με το δικαίωμα εργασίας να αποτελεί το κριτήριο μιας σύμφωνης προς το Σύνταγμα ερμηνείας των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας […] λαμβανομένης συγχρόνως υπόψη και της αρχής της ισότητας κατ' άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, υπό την έννοια της ουσιαστικής ή αναλογικής ισότητας, που επιτάσσει την όμοια μεταχείριση των όμοιων και την ανόμοια μεταχείριση των ανόμοιων καταστάσεων, η οποία περαιτέρω εξειδικεύεται ρητά μεταξύ άλλων διατάξεων και στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος που καθιερώνει υποχρέωση του νομοθέτη για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις υπέρ ορισμένων κατηγοριών προσώπων, άξιων ιδιαίτερης προστασίας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι άποροι. Στο πλαίσιο αυτό, το κοινωνικό δικαίωμα για κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος), το οποίο αποσκοπεί να προστατεύσει το άτομο από καταστάσεις όπως η αναπηρία και το γήρας, ομοίως δεν θεμελιώνει αγώγιμη αξίωση του πολίτη έναντι του κράτους για καθορισμένη κατ' είδος και διάρκεια παροχή, ωστόσο θεσμοθετεί την υποχρέωση λήψης μέτρων ειδικής φροντίδας από το κράτος, δια των οποίων, Ιδίως σε περίπτωση γήρατος θα δύναται να διασφαλισθεί η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος του πολίτη, κατά τρόπο ώστε και η διάταξη αυτή να αποτελεί τη βάση μιας σύμφωνης με το Σύνταγμα ερμηνείας των εκάστοτε θεσπιζόμενων διατάξεων της κοινής νομοθεσίας […]. Άλλωστε, το περιεχόμενο των παραπάνω κοινωνικών δικαιωμάτων έχει ληφθεί υπόψη και από το νομοθέτη τόσο στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και λειτουργίας του ΑΣΕΠ, και δη στο άρθρο 1 του ν. 4765/2021 (ΦΕΚ Α' 6/15-1-2021) «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και λοιπές διατάξεις.», με έναρξη ισχύος από 15-1-2021, όπου ρητά ορίζεται ότι: «Σκοπός του παρόντος είναι η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τον δημόσιο τομέα, με έμφαση στη διατήρηση και περαιτέρω εμπέδωση του κεκτημένου των αρχών της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και η ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ως Αρχής αρμόδιας για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.» (παρ. 1), καθώς και ότι «Αντικείμενο του παρόντος είναι η θέσπιση διαδικασίας πλήρωσης θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό και λοιπών διαδικασιών επιλογής προσωπικού του δημόσιου τομέα, ώστε να διασφαλίζονται η επιλογή των καταλληλότερων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις υποψηφίων, καθώς και η ενδυνάμωση του ρόλου και της λειτουργίας του Α.Σ.Ε.Π. προς εξασφάλιση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης άσκησης των αρμοδιοτήτων του.» (παρ. 2), με ειδική όμως μνεία ότι στο άρθρο 2 παρ. 2 του Ιδίου ως άνω νόμου ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις των Μερών Β' και Γ' αυτού, ήτοι στις διατάξεις που αφορούν στην πλήρωση θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό και στην πλήρωση θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη απρόβλεπτων, επειγουσών και παροδικών αναγκών, αντίστοιχα «ιη. Το προσωπικό που απασχολείται σε Δήμους, περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, ή ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων, που καταρτίζονται ή υλοποιούνται από τον Ο.Α.Ε.Δ. ή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» - ρύθμιση η οποία ίσχυε και επί του προγενέστερου νομοθετικού καθεστώτος των άρθρων 1 και 14 παρ. 2 περ. ιθ Ν. 2190/1994 με τίτλο «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» όσο και στο άρθρο 4 της Πράξης 33 της 27ης Δεκεμβρίου 2006 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α' 280/28-12-2006) με τίτλο Αναστολή Διορισμών και Προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα, όπως η παρ. 1 αυτού τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 4275/2014, σύμφωνα με το οποίο εξαιρείται από την αναστολή προσλήψεων μεταξύ άλλων και «κα) το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε εκτέλεση ειδικού προγράμματος απασχόλησης που προκηρύσσεται και επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.» Από την ερμηνεία των παραπάνω διατάξεων σε συνδυασμό με τις διατάξεις 21 παρ. 3 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος, συνάγεται ότι στο πλαίσιο της ειδικώς θεσπιζόμενης συνταγματικής προστασίας των αναπήρων, του γήρατος, των απόρων και της κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών -στην τελευταία εμπεριέχεται και η εξασφάλισης της συνταξιοδότησης τους ως μοναδικού πόρου διαβίωσης τους, όπως ήδη παραπάνω αναφέρθηκε- η πρόσληψη αυτών μεταξύ άλλων φορέων και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο προγραμμάτων που υλοποιούνται από τη Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ), εξαιρείται από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και της αναστολής προσλήψεων, διότι δια των προγραμμάτων αυτών υλοποιείται η κατά τα ανωτέρω συνταγματικώς θεσπισμένη ειδική προστασία των προαναφερόμενων κατηγοριών πολιτών. Υπό το πρίσμα αυτό, εκδόθηκε η με αρ. οικ. 28286/450/2017 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2307/817-7-2017) με την οποία θεσπίσθηκε πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του ν. 3852/2010, οι οποίες ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Ενώ στη συνέχεια, με τη με αρ. οικ. 28011/635/2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2855ΙΒΙΙ 3-7-2020), προστέθηκαν του προγράμματος αυτού, μεταξύ άλλων και οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού (βλ. άρθρο 1 αυτής). Με τις προαναφερόμενες ΚΥΑ, αφού λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι το υλοποιούμενο πρόγραμμα θα προσφέρει στους ωφελούμενούς του, προσληφθέντες με αυτό, μακροχρόνια άνεργους, ηλικίας 55 έως 67 ετών που έχουν αποκοπεί από την αγορά εργασίας, απασχόληση, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον δια της παροχής της εργασίας τους στους ως άνω φορείς (βλ. αρ. 25 στο προοίμιο της 28286/450/2017 ΚΥΑ) και ρητά καθορίστηκε ως στόχος του σχετικού προγράμματος η δημιουργία των απαριθμούμενων σε αυτό θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών έως 67 ετών, καθώς μετέπειτα και ανέργων άνω των 67 ετών και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος […], προβλέφθηκε, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος της Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ), η δυνατότητα πρόσληψης της προαναφερόμενης κατηγορίας πολιτών και από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού, με διάρκεια επιχορήγησης της εργασίας τους — κατά ποσοστό 75% μηνιαίως του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της - από τη Δ.ΥΠ.Α για δώδεκα (12) μήνες και με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασής τους για άλλους δώδεκα (12) μήνες […], για εργασία στον δημόσιο τομέα. Από την ως άνω με αρ. οικ. 28286/450/2017 ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, σαφώς συνάγεται ότι το σχετικό πρόγραμμα απασχόλησης αποσκοπούσε στην ένταξη των ως άνω μακροχρόνια άνεργων αρχικώς ηλικίας 55 ετών έως 67 ετών και μετέπειτα άνω των 67 ετών και έως 74 ετών, στην αγορά εργασίας, προκειμένου να επιτύχουν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ο δε περιορισμός της χρονικής διάρκειας της απασχόλησης κάθε ωφελούμενου (εργαζόμενου) μόνο για είκοσι τέσσερις συνολικά μήνες, εφόσον μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα ο ωφελούμενος δεν θεμελίωνε σχετικό συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ουδόλως εξυπηρετεί τον ως άνω σκοπό της ΚΥΑ, ευρισκόμενος σε προφανή αντίθεση με αυτόν, αλλά και τις διατάξεις 21 παρ. 3 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος και τούτο διότι σε περίπτωση που οι δυνάμει αυτού απασχολούμενοι περιέλθουν εκ νέου σε καθεστώς ανεργίας, μετά τη λήξη της σύμβασής τους, ενόψει και της προχωρημένης ηλικίας τους, η οποία εξ αντικειμένου καθιστά δυσχερή την απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας, θα επανέλθουν σε μια κατάσταση, η οποία θα καταστήσει δυσχερή έως αδύνατη τη συνταξιοδότησή τους. Άλλωστε, τέτοιο συμπέρασμα δεν απορρέει ούτε από το σχετικό άρθρο 6 παρ. 3 της ως άνω ΚΥΑ 28286/450/2017, όπως ίσχυε κατά τη θέσπισή της, αλλά και μετά την τροποποίησή της από την ΚΥΑ 28011/635/2020 και τούτο διότι από τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου αυτού, καθίσταται σαφές ότι το απώτατο χρονικό διάστημα των είκοσι τεσσάρων συνολικά μηνών, αφορά μόνο την υποχρέωση επιδότησης του εργαζόμενου από την Δ.ΥΠ.Α και όχι τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας του τελευταίου, η εξακολούθηση της οποίας και μετά το ως άνω χρονικό σημείο ουδόλως απαγορεύεται ρητώς από το άρθρο αυτό. Επομένως, από το σκοπό του σχετικού προγράμματος που είναι ακριβώς η συμπλήρωση του απαιτούμενου συντάξιμου χρόνου του ωφελούμενου (εργαζόμενου), για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπό το ερμηνευτικό πρίσμα των προαναφερόμενων συνταγματικών διατάξεων, δίδεται μια ουσιαστική κατεύθυνση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από αυτό, μέχρι το οριστό χρονικό σημείο της συνταξιοδότησης κάθε εργαζομένου, εφόσον ο εργοδότης του επιθυμεί τη συνέχιση των συμβάσεων αυτών και μετά το επιδοτούμενο χρονικό διάστημα των συνολικά είκοσι τεσσάρων μηνών. Συνεπώς, για τις συμβάσεις αυτές, κατά την κρίση του Δικαστηρίου τούτου, δεν έχει εφαρμογή η απαγόρευση συνέχισής τους βάσει των άρθρων 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και 36 ν. 4765/2021, αφού η απορρέουσα από τα άρθρα 21 παρ. 3 και 22 παρ. 5 του Συντάγματος ανάγκη ειδικής προστασίας του γήρατος και του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης των πολιτών, που εμπεριέχει τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους, υπερισχύει της απαγόρευσης των άρθρων 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και 36 ν. 4765/2021, συνεκτιμωμένης προς τούτο και της αναφερόμενης ανωτέρω απορρέουσας από το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχής της αναλογικής ισότητας, διότι η κατά τα ανωτέρω ρυθμιζόμενη δια της 28286/450/2017 ΚΥΑ, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, περίπτωση απασχόλησης ατόμων προς θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, αφορούσε σε ειδικώς και περιοριστικώς καθοριζόμενες ηλικιακές ομάδες πολιτών, για τις οποίες υπολείπεται μικρό χρονικό διάστημα για τη συνταξιοδότησή τους, προς το σκοπό διασφάλισης της ικανότητας αντιμετώπισης των βιοτικών αναγκών τους, όταν περιέλθουν σε κατάσταση γήρατος (πρβλ. συναφή προβληματισμό στην περίπτωση ατόμων με ανάγκες ΑΠ 531/2016 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εργαζόμενες απασχολούνταν από την λήξη της σύμβασής τους μέχρι σήμερα δυνάμει προσωρινής διαταγής του Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Όπως δήλωσε και ο πληρεξούσιος Δικηγόρος των εργαζομένων Αντώνης Ταμπάκος αποκλειστικά στο epoli.gr, πρόκειται για μια σημαντική δικαστική απόφαση η οποία, πέραν του γεγονότος ότι διασφαλίζει επί μεγάλο χρονικό διάστημα την αξιοπρεπή εργασία των εργαζομένων και την κάλυψη βιοτικών αναγκών τους και των οικογενειών τους, δέχεται, κατ’ ορθό νομικό χαρακτηρισμό, ότι ο καθορισμός του χρόνου λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου ταυτίζεται με την πλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των εργαζομένων, καθώς τούτο είναι σύμφωνο με τα άρθρα 21 και 22 του Συντάγματος, αφού με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η συνέχιση της απασχόλησης τους και κατ’ επέκταση η αποτροπή της απώλειας της εργασίας τους, μέχρι τη συνταξιοδότηση τους.
Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα
Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
- https://pelop.gr/patra-panergatiki-apergia-stis-9-apriliou-kalesma-tis-adedy-achaias/
- https://tempo24.news/eidisi/523274/to-somateio-ergazomenon-ippokratis-stin-24ori-apergia-tis-adedy
- https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/allages-sti-sintaxiodotisi-i-afxisi-ton-orion-ke-i-sindesi-me-to-prosdokimo-zois/.
- https://www.kathimerini.gr/society/563553637/kratiko-nikaias-diamartyria-ergazomenon-gia-to-plano-toy-ypoyrgeioy/
Τρίτη 8 Απριλίου 2025
ΔΗ.ΣΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ : Στίς 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους είναι συνολικά 22 από το 2023 έως σήμερα και αθροίζουν σε πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,1 δις. ευρώ που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο 13ος μισθός επομένως έχει ήδη δοθεί και πάμε για τον 14ο με τις προγραμματισμένες αυξήσεις που θα δοθούν και τα επόμενα χρόνια.¨
Μια εξέταση των ενημερωτικών μισθοδοσίας αποδεικνύει ότι ο κόσμος του Δημοσίου από την 1η Απριλίου 2025 έχει μια αύξηση των 20 ευρώ περίπου. Μια αύξηση που διαδέχεται αυτή που ισχύει από τον Γενάρη του 2024 και ισοδυναμούσε περίπου με 40 ευρώ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι μια πραγματικότητα που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιμένει να διαχειρίζεται με επικοινωνιακούς όρους τις πολιτικές φτωχοποίησης μας αλλά και συντριβής της αξιοπρέπειας μας.
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τονίζουν πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, δηλώσεις που έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με το πρωθυπουργικό επιχείρημα πως ο 13ος μισθός έχει ήδη καταβληθεί στους Δημοσίους Υπαλλήλους. Τελικά ποια είναι η αλήθεια ;
Η απόλυτη δε άρνηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος - ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών έκοψε τα δώρα το 2012 - να συζητήσει το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού έχει χαρακτηριστικά πρόκλησης όταν η Τράπεζα της Ελλάδας καταβάλλει τα δώρα στους υπαλλήλους της.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορά 2% για την ανεργία, εξακολουθεί να είναι παγωμένη η διετία 2016-17, η φορολογική κλίμακα δεν τιμαριθμοποιήθηκε και φυσικά τα δώρα δεν επέστρεψαν. Ουσιαστικά οι άνθρωποι του Δημόσιου Τομέα συνεχίζουν να ζουν με τα μέτρα της περιόδου των μνημονίων. Πως συνδέεται αλήθεια αυτή η πραγματικότητα που έχει επιβαρυνθεί δραματικά από την ακρίβεια με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την έξοδο από την εποπτεία των μνημονίων; Ποια τα οφέλη τελικά των εργαζομένων στο Δημόσιο από την έξοδο από τα μνημόνια;
Στις 9 Απριλίου απεργούμε για να γίνει πραγματικότητα το αίτημα μας για αυξήσεις στους μισθούς και για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Στηρίζουμε την προσπάθεια της ΑΔΕΔΥ και απαιτούμε να υπάρξει επιστροφή των δώρων με πολιτική απόφαση.
Η συμμετοχή μας στην απεργία αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα καταδείξει την αποφασιστικότητα μας να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική που μας συντρίβει καθημερινά.
Δίνουμε τη μάχη για να ζούμε με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Στίς 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ!
ΟΛΟΙ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 πμ στην Πλ. Γεωργίου
Ανακοίνωση -Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, για την απεργία της 9ης του Απρίλη και την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στίς 10:30 πμ στήν Πλ. Γεωργίου της Πάτρας
Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το λαϊκό κίνημα. Εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενοι, απήργησαν και διαδήλωσαν σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απαιτώντας ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό αίτημα, καθώς συμπυκνώνει την απαίτηση, όχι μόνο για τη διαλεύκανση του Εγκλήματος των Τεμπών, το τέλος της συγκάλυψης και την τιμωρία των υπευθύνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, αλλά και την απαίτηση για Κράτος Δικαίου, συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία και εν τέλει εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
Οι μεγάλες διαδηλώσεις, όμως, συμπυκνώνουν και την αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας για τη σκληρή καθημερινότητα. Για την εξωφρενική ακρίβεια που είναι αποτέλεσμα των καρτέλ που αλωνίζουν ανενόχλητα στην ενέργεια αλλά και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών απομυζώντας, τα, έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.
Για την εκτόξευση των τιμών στις κατοικίες, ως αποτέλεσμα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης που έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά στεγαστικής κρίσης, με την κυβέρνηση να παραμένει απούσα ή να «επιδοτεί» με τις πολιτικές της την κερδοσκοπία. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι αναγκασμένη να διαθέτει ακόμη και το 50% ή και περισσότερο, των ήδη πενιχρών μισθών για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης. Οι εργαζόμενοι/ες στο Δημόσιο, ειδικά αυτοί/ες που καλούνται, όντας πρωτοδιόριστοι, να εργαστούν στις τουριστικές περιοχές, αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να μένουν σε σκηνές, αυτοκίνητα ή να κοιμούνται στο πάτωμα σχολείων.
Στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η ακρίβεια συμβάλει και η καθήλωση των μισθών. Στο Δημόσιο, ειδικότερα, οι αυξήσεις στους μισθούς, μετά από δέκα χρόνια καθήλωσης, ήταν 4% πέρυσι και 1% φέτος (από τον Απρίλιο) μεσοσταθμικά. Όταν η εκτίμηση για τις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της ακρίβειας τα τελευταία 4 χρόνια υπερβαίνουν το 20%.
Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο Δημόσιο, για πραγματικές αυξήσεις μισθών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού η κυβέρνηση απαντά επικαλούμενη τον κοινωνικό αυτοματισμό τη συκοφάντηση των εργαζομένων και με σειρά από ψεύδη.
Ότι, δηλαδή, έχει ήδη δώσει υπέρογκες αυξήσεις, ότι δεν υπάρχουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια», ότι θα καταστραφεί η χώρα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο πλούτο, στα μερίσματα από τα κέρδη, στις μεγάλες κληρονομιές και βέβαια, ενώ συνεχίζεται η αδιαφάνεια και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.
Την ίδια ώρα επιστρατεύει τον αυταρχισμό και την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, που αποτελεί το μοναδικό αντίβαρο στις εξοντωτικές της πολιτικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά για τη συμμετοχή τους σε απεργιακή δράση, ενώ συνδικαλίστρια τέθηκε σε δυνητική αργία, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» για τη συμμετοχή της σε συνδικαλιστική διαμαρτυρία.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο
Την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, συμμετέχουμε όλοι και όλες στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις.
Απαιτούμε:
- Να παρθούν επιτέλους μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
- Να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο
- Να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ΤΩΡΑ.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 9/4/2025 προκηρύσσει Πανελλαδική Πανυγειονομική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση 10.30 στο Υπουργείο Οικονομικών (Σύνταγμα).
Για να έχει μέλλον η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Οι μισθοί μας κινούνται κοντά στην περιοχή του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Συγκριτικά οι μισθοί μας ΤΩΡΑ μετά την αύξηση 1/4/2025 και το έτος 2011:
Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 863,82 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 803,92 ευρώ.
Βοηθός Νοσηλευτή ΔΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 736,61 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 757,74 ευρώ.
Τραυματιοφορέας ΥΕ: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 684,79 ευρώ, το έτος 2011 ήταν 677,40 ευρώ.
Επιμελητής Β’ ιατρός: ο μισθός του νεοδιόριστου τώρα είναι 1216,71 ευρώ και το 2011 ήταν 1264 ευρώ.
Όμως το έτος 2011 οι μισθοί κατ’ έτος που λαμβάναμε ήταν 14 και τώρα 12 αφού έχουν κοπεί το Επίδομα αδείας και τα δώρα εορτών. Ως εκ τούτω λαμβάνουμε πολύ χαμηλότερους μισθούς από το έτος 2011 παρότι η αγοραστική δύναμη του μισθού τώρα είναι πολύ χαμηλότερη από το έτος 2011. Αλήθεια ποιος πιστεύει με τέτοιους μισθούς θα προσελκύσει υγειονομικό προσωπικό στο Σύστημα Υγείας;
Ένας Νοσηλευτής με πλήρες κυκλικό ωράριο, 7 νύχτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες το μήνα, λαμβάνει 100-150 ευρώ το μήνα ως πρόσθετες αμοιβές που στο εξωτερικό για μια μόνο αργία λαμβάνουν πολλαπλάσια χρήματα.
Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και μειούμενο συνεχώς προσωπικό στο ΕΣΥ. Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.
Από το τέλος της πανδημίας έως σήμερα έχουμε 4.000 λιγότερο προσωπικό στο Ε.Σ.Υ. παρότι ολοκληρώθηκε η προκήρυξη 7Κ. Πάνω από 2.000 επικουρικοί συμβασιούχοι συμμετείχαν και προσελήφθησαν ως μόνιμοι στον διαγωνισμό 7Κ. Έχουμε λοιπόν με κάθε νέα προκήρυξη μόνιμου προσωπικού ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού με σαφή μείωση των συμβασιούχων εργαζομένων, αφού συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μόνιμο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση.
Στα Νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000. Υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι πολλών μορφών (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κλπ). Υπηρετούν 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που σταδιακά απολύονται όταν τα Νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εκχώρησης των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με ωράρια εργασίας πλήρους απασχόλησης και αμοιβές μερικής απασχόλησης.
Επιτακτική η ανάγκη απευθείας μονιμοποίησης των συμβασιούχων, καθώς επίσης και συνεχείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών από τον ΑΣΕΠ.
Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την εργασιακή εξάντληση, τις συνεχείς μετακινήσεις, τις χαμηλές αμοιβές. Oι μισθοί μας βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη και μάλιστα οι 2.500 συνάδελφοι του προγράμματος. 4.000 της ΔΥΠΑ λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς αφού δεν έχουν μισθολογική προαγωγή και επιδόματα. Αγωνιζόμαστε να χορηγηθούν όσα δικαιούνται με συνεχείς παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους.
Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Αιτία πολέμου λοιπόν είναι οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις Νοσοκομειακών μονάδων.
Τα περιφερειακά Νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχυθούν για να μπορούν να είναι σε θέση να συγκρατούν τους ασθενείς στις περιοχές ευθύνης.
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ δύο μονάδες κάτω από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ισοζύγιο προσλήψεων, αποχωρήσεων είναι αρνητικό. Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ιδιωτικοποιείται περεταίρω το σύστημα παρ’ ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών (υψηλότερο στην Ευρώπη).
Τα απογευματινά χειρουργεία πρώτα επί πληρωμή και τώρα δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης, όπως και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, προς τα εκεί κατατείνουν. Τα απογευματινά χειρουργεία δεν μείωσαν τις λίστες αναμονής ακόμη και τώρα που γίνονται δωρεάν. Παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από ασθενείς που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, δεν υπάρχει προσωπικό να τα υποστηρίξει. Εάν υπήρχε επαρκές νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και άνοιγαν οι αρκετές κλειστές χειρουργικές αίθουσες, σε λιγότερο του ενός χρόνου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία.
Δεν είναι δυνατόν οι Νοσηλευτές και οι άλλοι υγειονομικοί να είναι αναγκασμένοι να εργάζονται έως 67ετών ή 45 χρόνια για να πάρουν σύνταξη επειδή δεν γίνεται το αυτονόητο να θεσμοθετηθεί η ένταξή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Σήμερα το 35% του προσωπικού είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ως εκ τούτου προερχόμενοι από το ΙΚΑ (τώρα ΕΦΚΑ) είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Έχουμε νοσηλεύτριες που προσλήφθηκαν 17 ετών και θα χρειαστεί να δουλέψουν έως το 62ο έτος της ηλικίας, 45 χρόνια υπηρεσίας αφού δεν έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 40 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Αρκετοί συνάδελφοι έχουν διαπιστωμένα σοβαρά προβλήματα υγείας με αναπηρίες πιστοποιημένα από υγειονομικές επιτροπές άνω του 67%. Νοσηλευτές πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίες με βάση επιδημιολογικές μελέτες τις οποίες καταθέσαμε στην αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη στα ΒΑΕ αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Πώς να αντέξουν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών;
Για άλλη μια φορά ζητάμε όπως σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων να αποδοθεί δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυστηρά.
Από την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
-
Χωρίς καμία αμφιβολία, η επαναπρόσληψη των 4 εργαζόμενων του γραφείου επιστασίας, που δεν τους είχε ανανεωθεί η σύμβαση και που έγι...
-
Στελέχη της ΝΔ και με σχέσεις με το Μαξίμου όλοι οι διοικητές που διορίστηκαν χάρη στον νόμο-μαγειρείο της Κεραμέως. Περίπατο φαίνεται...
-
13ος και 14ος μισθός : Ο Κωστής Χατζηδάκης έβαλε «φρένο» στα σενάρια επαναφοράς των δώρων για μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίο...