Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Ερώτημα προς τον πρόεδρο του Σωματείου μας

   Ρωτάμε ευθέως στον πρόεδρο της Σωματείου μας, Μιχ. Στελλάτο και θέλουμε πειστική απάντηση. Θέλουμε να μας πει, να πει ευθέως σε όλα τα μέλη του Σωματείου μας, 
με τι άδεια απουσιάζει καθημερινά από την δουλειά του δεδομένο ότι ως πρόεδρος του Σωματείου 
δικαιούται μόνον 5 μέρες συνδικαλιστική άδεια τον μήνα 
 Αυτήν την ερώτηση σαφώς και δεν θα την κάναμε ποτέ σε συνδικαλιστή. Την κάνουμε όμως λαμβάνοντας υπόψη μας κυρίως την απραγία του και βεβαίως την δική του κίνηση, μια κίνηση όπου ο ίδιος αντάμα με τον επικεφαλή της άλλης παράταξης που σήμερα συμπορεύονται στο προεδρείο και με τη συνεργασία της Διοίκησης του νοσοκομείου έψαχναν στο γραφείο προσωπικού και κινούσαν διαδικασίες για να δουν και να μάθουν με τι άδειες έλειπε και αν τις δικαιούτο τίς ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ του ΑΔΕΙΕΣ,  ο επικεφαλής της παράταξής μας τότε και πρώην πρόεδρος του Σωματείου μας επί σειρά ετών και όχι μόνον,  Πετρόπουλος Κώστας 
    έτσι λοιπόν 
Απ΄ αυτόν, που με ψέματα, με συκοφαντίες και με διάφορα άλλα μέσα επεδίωξε να γίνει πρόεδρος, συκοφαντώντας και ενοχοποιώντας τον αντίπαλό του Πετρόπουλο, ζητάμε σήμερα επίσημα να μας πει με τι άδειες απουσιάζει 
   δηλαδή 
πώς ο συγκεκριμένος, που έχει υποβαθμίσει εντελώς, το πάλαι ποτέ δυναμικό και δραστήριο Σωματείο, που δεν ασχολείται με τίποτα επί της ουσίας και που έχει αφήσει τα πράγματα όλα στην τύχη τους, παίρνει τις 4πλάσιες συνδικαλιστικές άδειες απ΄ αυτές που δικαιούται, αφήνοντας σε όλους εμάς ένα μεγάλο ερώτημα,  
  με ποίου την ανοχή απολαμβάνει όλη αυτήν την κάλυψη και γιατί;  της νοσηλευτικής ή της διοίκησης  του νοσοκομείου 
Όπως και νάχει το πράγμα, με όλα αυτά, με όλη αυτή την ανοχή με όλη αυτή την κατάσταση, περιμένετε τίποτα από τον πρόεδρο του Σωματείου, σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως νοσοκομείο και εργαζόμενοι σ' αυτό.......... 
   Με την  προαναφερόμενη ανοχή καθίσταται ένδοτικότατος και καθόλου διεκδικητικός και γι΄ αυτό μια σειρά στόχοι και διεκδικήσεις που υπήρχαν επί Πετρόπουλου ξεπουλήθηκαν εντελώς.......και γι΄ αυτό η ανάγκη αντικατάστασης του είναι άμεση επιτακτική και σαφώς μονόδρομος.......

ΑΚΡΩΣ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ για το ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Δ.Σ του Σωματείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας.

    Όταν ένα Δ.Σ προχωράει σε ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ με αποκλειστικό θέμα τον ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, τούς απολογισμούς που θα εισηγηθεί στην σχετική ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
   Στην συνέχεια προγραμματίζει αυτήν την προαναφερόμενη  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, όπου πέρα από τούς προαναφερόμενους ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ εκλέγει την ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ διενέργειας αυτών των εκλογών.
    Από την στιγμή που γίνεται ο απολογισμός και αφού εκλεγεί η εφορευτική επιτροπή και προσδιοριστούν οι ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, το απερχόμενο Δ.Σ παύει να υφίσταται. 
       Αυτές οι προαναφερόμενες ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, δυστυχώς ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ στο Σωματείο του ΠΠΝΡΙΟΥ, που δυστυχώς - άν και μέσα στο Συμβούλιό του λειτουργούν μέλη που είναι μέλη στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ - ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
  Δυστυχώς, πέρα από την ανυπαρξία της απαραίτητης συνεδρίασης του Δ.Σ για τον απολογισμό, όπως μας κατάγγειλαν, βλέπουμε και την πρόσκληση που παραπλεύρως σας κοινοποιούμε, της συνεδρίασης του Δ.Σ που ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ και μάλιστα μία ημέρα πριν την λήξη της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για τις ήδη δρομολογημένες εκλογές τους.
    Η προαναφερόμενη διαδικασία του Σωματείου του ΠΠΝΡίου που οι αραβιαζει τον Ν. 1264, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και βεβαίως ποινικό αδίκημα.

ΔΥΠΑ: Δημοσιεύθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ειδικού προγράμματος απασχόλησης

    Αναρτήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης ωφελουμένων και αποκλειομένων για το «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων στον δημόσιο τομέα της υγείας».
  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο την ένταξη ανέργων με χαμηλή εξειδίκευση στην αγορά εργασίας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των νέων που αναζητούν εργασία.
   Μέσω του προγράμματος, δημιουργούνται 500 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε δομές του Υπουργείου Υγείας, στις ειδικότητες Υ.Ε Μεταφορέων Ασθενών ή Υ.Ε Τραυματιοφορέων. Οι επιτυχόντες θα απασχοληθούν για διάστημα 12 μηνών, λαμβάνοντας ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που φτάνουν έως και τα 1.050 ευρώ.
   Η κατάταξη των υποψηφίων έγινε μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ, σύμφωνα με τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί στην εγκεκριμένη από το ΑΣΕΠ Δημόσια Πρόσκληση.
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τους πίνακες στη διεύθυνση: ΕΔΩ
   Όσοι επιθυμούν να ελέγξουν τη μοριοδότησή τους, μπορούν να το κάνουν είτε μέσω της προσωπικής τους καρτέλας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ, είτε αναζητώντας τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους στον προσωρινό πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση αποκλεισμού, οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τον λόγο μέσω του αντίστοιχου πίνακα αποκλειομένων.
   Ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν από τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, στις 11:00, έως και την Τετάρτη, 2 Απριλίου, στις 14:00, αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ με χρήση των κωδικών TAXISnet. Αν υπάρξει αδυναμία επισύναψης των απαραίτητων δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να τα καταθέσουν στο αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) μέχρι την Τετάρτη, 2 Απριλίου, στις 14:00.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 7,8 εκατομμύρια ευρώ.
Αναδημοσίευση από https://pelop.gr/

Όλο το σχέδιο της διπλής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες Οι πολίτες θα αξιολογούν κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο, αλλά και συνολικά τους τομείς του.

 Σχέδιο διπλή αξιολόγησης των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες έχει διαμορφώσει το υπουργείο Εσωτερικών με την κύρια αρμοδιότητα να βρίσκεται στα χέρια της υφυπουργού, Βιβής Χαραλαμπογιάννη.
    Στο σχετικό σχέδιο αξιολόγησης στο δημόσιο έλαβε προχθές (26.3.25) το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχει δύο βασικούς άξονες.
    Ο πρώτος άξονας θα προβλέπει την αξιολόγηση την οποία θα κάνει κάθε πολίτης μετά από μία συναλλαγή την οποία θα έχει σε μία υπηρεσία του δημοσίου.
  Ο δεύτερος άξονας θα προβλέπει την αξιολόγηση -με τη μορφή «δημοσκόπησης»- την οποία θα κάνουν 4 εκατομμύρια πολίτες για το σύνολο των «κλάδων» του δημοσίου.
Πιο αναλυτικά:
1. «Προσωποποιημένη» αξιολόγηση κάθε συναλλαγής με το δημόσιο
   Όσον αφορά τον πρώτο άξονα της αξιολόγησης θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2025 , θα αφορά πιλοτικά φορείς όπως τα ΚΕΠ, ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ, αλλά και Νοσοκομεία και θα «τρέξει» ως εξής: Μετά από μία συναλλαγή ενός πολίτη με μία από τις παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες, θα λαμβάνει (o πολίτης) από τον υπάλληλο ένα κωδικό, με τον οποίο θα μπαίνει σε μία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα αξιολογεί την υπηρεσία του οποίου παρασχέθηκε.
  Μετά την πιλοτική εφαρμογή στους παραπάνω φορείς, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή για όλους τους φορείς του δημοσίου.
2. Αξιολόγηση με τη μορφή «δημοσκόπησης»
  Όσον αφορά το δεύτερο άξονα της αξιολόγησης θα εφαρμοστεί ως εξής: Θα σταλούν mail σε περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, τα οποία θα περιλαμβάνουν ένα ερωτηματολόγιο σε σχέση με το βαθμό ικανοποίησης τους (από 1 έως 10) από όλους τους τομείς του δημοσίου, πχ μεταφορές, νοσοκομεία. Οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πχ 1 μήνα.
Τόσο ο ένας άξονας αξιολόγησης, ο «προσωποποιημένος» (με την έννοια ότι θα αφορά μία συγκεκριμένη συναλλαγή του πολίτη με μία συγκεκριμένη υπηρεσία και ένα συγκεκριμένο υπάλληλο), όσο και ο άλλος άξονας με τη μορφή «δημοσκόπησης» θα έχουν διαρκή και όχι εφάπαξ χαρακτήρα.
   Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση κάθε συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο θα «τρέχει» συνεχώς, ενώ η δημοσκόπηση εκτιμάται ότι θα τρέχει ανά εξάμηνο, δηλαδή δυο φορές το χρόνο.
    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΕΣ, το νέο σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου από τους πολίτες θα βρίσκεται σε πλήρη πανελλαδική εφαρμογή γύρω στον Ιούνιο του 2026.
   Με βάση το αποτέλεσμα αυτής της διπλής αξιολόγησης θα μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει πιο στοχευμένα τόσο σε όποιο τομέα, όσο και σε όποια υπηρεσία συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις.
    Μάλιστα, η «προσωποποιημένη» αξιολόγηση των πολιτών ενδέχεται να παίξει ειδικό ρόλο και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κρίνοντας σε ένα ποσοστό και το βαθμό των προϊσταμένων υπηρεσιών αλλά και την επίδοση των υπαλλήλων τους, ειδικά στην περίπτωση που «εσωτερική» αξιολόγηση βρίσκεται σε αντίθεση με την «εξωτερική».
    Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να περάσει σχετική ρύθμιση στη βουλή που να συνδέει την «εσωτερική» αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων (βάσει του νόμου 4940/2022), με την «εξωτερική» δηλαδή εκείνη την οποία θα κάνουν οι πολίτες «προσωποποιημένα».

Αναδημοσίευση από https://www.newsit.gr/

Εφάπαξ στο Δημόσιο από το 2025: Τι αλλάζει για εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους - Παραδείγματα και ποσά - Πώς θα διαμορφωθεί το εφάπαξ για εκπαιδευτικούς και δημόσιους υπαλλήλους από το 2025 και μετά.

     Το εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους –με έμφαση στους εκπαιδευτικούς– καταγράφει σταθερή τάση μείωσης, όπως δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία πληρωμών για το 2024. Το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο διαμορφώθηκε στις 23.275 ευρώ, από 24.417 ευρώ το 2023. Η μείωση αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ που εφαρμόζονται από το 2014 και μετά.
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το εφάπαξ;
Το ύψος του εφάπαξ επηρεάζεται κυρίως από δύο παραμέτρους:
  • Αριθμός ετών ασφάλισης
    Συντάξιμες αποδοχές κατά τα κρίσιμα έτη
Ο τρόπος υπολογισμού έχει διπλή βάση:
Περίοδος ασφάλισηςΤρόπος υπολογισμού
Έως το 2014
Από το 2015
60% του μέσου όρου αποδοχών της 5ετίας 2009-2013
         Επιστροφή άτοκων εισφορών
Η επιστροφή εισφορών μετά το 2015 δεν αποδίδει υπεραξία, γεγονός που υπονομεύει το πραγματικό ύψος του εφάπαξ σε συνθήκες πληθωρισμού.
Πόσο θα πέσει το εφάπαξ από το 2025;
    Η τάση είναι φθίνουσα, ιδιαίτερα για όσους απέχουν χρονικά από την πενταετία 2009-2013. Για παράδειγμα:
  • Υπάλληλος με 38 έτη το 2025 και διορισμό το 1987 θα λάβει 34.006 ευρώ, αντί των 40.200 ευρώ που έλαβε αντίστοιχος συνάδελφος με συνταξιοδότηση το 2020.
  • Με 35 έτη το 2025, το μέσο εφάπαξ πέφτει στις 25.069 ευρώ, έναντι 32.038 ευρώ το 2018.

   Η διαφορά για τα ίδια χρόνια υπηρεσίας μπορεί να φτάσει τα 7.000 ευρώ, κυρίως λόγω της αναλογίας ετών πριν και μετά το 2014.


Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

    Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.newsbreak.gr/ellada/858997/gia-klamata-i-nea-axiologisi-sto-dimosio/.
  2. https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/445037/sta-dikastiria-gia-dora-13o-kai-14o-mistho-tekmiria-o-neos-kyklos/.
  3.  https://pelop.gr/o-takis-georgakopoulos-katangellei-mesaiona-sto-nosokomeio-agios-andreas-stin-patra/ 
  4. https://e-wall.net/82384/afxisi-ton-orion-syntaxiodotisis-sta-685-eti-syzitane-stin-evropi-oi-provlepseis-tis-eurostat-gia-to-2030/.  

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

"Αυξήσεις" των 18-20 ε τον μήνα, καθαρά, στο Δημόσιο ,από 1-4-25 - Άμεση η ανάγκη επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

     Ανακοινώθηκε προχθές, από τον πρωθυπουργό, το ύψος του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που συμπαρασύρει και τον κατώτατο μισθό του Δημοσίου τομέα, μετά την ψήφιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2041/22 ,η οποία υποχρεώνει τα κράτη -μέλη στην εξίσωση των κατώτατων μισθών των εργαζομένων.
   Έτσι, ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται κατά 50 ε και από 830 γίνεται 880 ε και του Δημοσίου Τομέα από 850 ε γίνεται 880 ε., από 1-4-25. Παράλληλα το ποσό της αύξησης των 30 ε δίνεται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου.
   Η ανισότητα, βέβαια, μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα εξακολουθεί να υφίσταται ,αφού στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται τα δώρα-και ορθώς-ενώ στο δημόσιο τομέα όχι.
    Έτσι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι ,σε ετήσια βάση, κατά 1760 ε μεγαλύτερος του δημοσίου. Ακόμα κι αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία δεν τηρείται.
   Σε καθαρές απολαβές αυτή η "αύξηση" των 30 ε ,στο δημόσιο, καταλήγει περίπου 18 έως 20 ε τον μήνα.
     Η κυβέρνηση ,παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη κατάσταση  που υπάρχει μόνο στη φαντασία της, συνεπικουρούμενη από τα Μ.Μ.Ε., η οποία δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αφού μιλά για αυξήσεις στο Δημόσιο που ξεπερνούν τον έναν μισθό ετησίως ,μιλά για 1,2 ή 1,3 μισθούς, αθροίζοντας άσχετα πράγματα, όπως επιδόματα προϊσταμένων ή κίνητρο παραγωγικότητας κλπ  που αφορούν ελάχιστους υπαλλήλους.
   Η ουσία είναι ότι οι Δ.Υ, ύστερα από 15 περίπου χρόνια, θα πάρουν καθαρά, πέρυσι και φέτος 40+20= 60 ε τον μήνα δηλ σε ετήσια βάση περίπου 700 ε, τη στιγμή που έχουν χάσει περίπου το 40% του μισθού τους, από τις περικοπές των μνημονίων. Δηλαδή σε ετήσια βάση έχουν χάσει περίπου 5000 ευρώ 
   Κι επειδή η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat είναι πλέον τελευταία στις απολαβές των Δ.Υ. από όλες τις χώρες της ΕΕ -μας πέρασε και η Ρουμανία-υπάρχει άμεση ανάγκη επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, για να πάρουν μια μικρή ανάσα οι εργαζόμενοι.
   Κι επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια χρειάζεται η συμμετοχή όλων στις κινητοποιήσεις που έρχονται. Η ΑΔΕΔΥ ανέδειξε το ζήτημα των δώρων σε όλα τα επίπεδα. Σε συνδικαλιστικό, σε πολιτικό και σε δικαστικό.
   Την Τετάρτη 9 του Απρίλη υπάρχει απεργία σε όλο το Δημόσιο και συγκέντρωση στις 10.30 στο Υπουργείο Οικονομικών με πρώτο και κυρίαρχο αίτημα την επαναφορά των δώρων
   Αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε το αίτημα και να ασκήσουμε πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.
   Τα δώρα περικόπηκαν το 2012 με πολιτική απόφαση και με πολιτική απόφαση θα πρέπει να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να τα επαναφέρει.
Δημ. Μπράτης

Η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

   Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, κ. Δημήτριο Σταμάτη, είχε αντιπροσωπεία μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τους Πολυμερόπουλο Βασίλη, Πανουτσάκου Βέτα, Μπράτη Δημήτρη, Πετρόπουλο Γιώργο και Κόκκινο Χαράλαμπο την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025 και συζήτησαν ζητήματα και αιτήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα στέγασης  των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των νεοδιοριζομένων, καθώς και με τα δάνεια  που έχουν λάβει παλαιότεροι.
    Συγκεκριμένα έθεσαν  τα αιτήματα για μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, που έχει χορηγήσει το Ταμείο σε δημοσίους υπαλλήλους, λαμβάνοντας υπόψη τις μισθολογικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι για δεκαπέντε και πλέον χρόνια και για επαναφορά της δυνατότητας δανειοδότησής τους, στο πλαίσιο άσκησης μιας στεγαστικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει στέγη, αντιμετωπίζοντας το δυσβάστακτο κόστος που βαραίνει την πλειοψηφία των εργαζομένων. Σημείωσαν, επίσης, ότι είναι αυταπόδεικτη η ιδιαίτερη αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχουν τα δάνεια αυτά, από το Ταμείο, δεδομένου ότι ήταν και παραμένουν «εγγυημένα», αφού η παρακράτηση της μηνιαίας δόσης γίνεται απ’ ευθείας από τον μισθό του δανειολήπτη δημοσίου υπαλλήλου.
    Ο πρόεδρος του Ταμείου ενημέρωσε για την κατάσταση του Ταμείου, ότι παρότι διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια δεν έχει πλέον με τις μνημονιακές ρυθμίσεις (από το 2011) δικαίωμα χορήγησης  νέων στεγαστικών δανείων σε φυσικά πρόσωπα (δημοσίους υπάλληλους κ.α) και ότι ο καθορισμός των επιτοκίων αποτελεί κυβερνητική απόφαση που τίθεται υπό την έγκριση των «θεσμών». 
   Ανέφερε ότι πλαίσιο βελτίωσης των όρων δανειοδότησης υφίσταται μόνο σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα στοιχειοθετείται η χειροτέρευση των όρων διαβίωσης του δανειολήπτη (μείωση οικογενειακού εισοδήματος, αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, κάλυψη αναγκών για σπουδές παιδιών κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές, αφού κατατεθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία μπορεί να ζητηθεί ρύθμιση που δύναται να αφορά στη μείωση του επιτοκίου (έως και 50%), στην επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ή στο πάγωμα οφειλόμενου ποσού. Το αίτημα εξετάζεται και συγκεκριμενοποιείται η πρόταση του Ταμείου, δίνοντας και δικαίωμα ένστασης για την οποία αποφαίνεται το Διοικητικό του Συμβούλιο. 
   Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη να μην υλοποιηθεί η νομοθετημένη απόσχιση του εμπορικού κομματιού του Ταμείου, καθώς και να μην μεταφερθούν σε άλλο φορέα (fund) τα 126.000 δάνεια που έχει σήμερα.
   Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο το αίτημα για μείωση των επιτοκίων του συνόλου των στεγαστικών δανείων, καθώς και της επαναχορήγησης στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτες κατηγορίες και «ευαίσθητες» περιοχές και θα καταθέσει σχετικά αιτήματα προς την κυβέρνηση και το  Υπουργείο Οικονομικών.
          Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Για κλάματα η νέα αξιολόγηση στο Δημόσιο Ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί σε 4.000.000 πολίτες ερωτηματολόγιο με το οποίο θα κρίνονται οι υπάλληλοι!

       Η εξαγγελία Μητσοτάκη από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επισκέφθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο των απεγνωσμένων κινήσεων που κάνει για να διαμορφώσει θετική αύρα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, προκάλεσε απορίες.
     Το επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε, θα δοθεί σε 4.000.000 πολίτες ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων. Αν προσπαθούσε λίγο περισσότερο, θα μπορούσε να τυπώσει λίγα εκατομμύρια ερωτηματολόγια παραπάνω για να πληροφορηθεί πώς αξιολογεί ο κόσμος την κυβέρνηση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό ήδη το γνωρίζει…
    Αντιλαμβάνονται στην πολιτική αγορά ότι ο πρωθυπουργός «έχει θέμα» με το Δημόσιο κι αυτό το εκδήλωσε από τις πρώτες ημέρες που ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τού ανέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.
     Η αποτυχία του στο συγκεκριμένο νευραλγικό πόστο ήταν, όπως συνέβη από όπου πέρασε, θεαματική. Ο Μητσοτάκης εξαπέλυσε, όπως τον κατηγόρησαν, πογκρόμ εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων, ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί δήλωναν ανύπαρκτους τίτλους σπουδών. Βεβαίως, ο Θεός εκτός από τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη.
    Και τις ημέρες εκείνες η Σύγκλητος του Παντείου αποφάσισε ομόφωνα ότι η διευθύντρια του γραφείου του είχε πλαστούς τίτλους σπουδών
Συναλλαγή
    «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια φάση υλοποίησης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα βελτιώσουν και την ίδια την απόδοση του Δημοσίου αλλά και τον τρόπο που ο πολίτης και η επιχείρηση συναλλάσσονται με το Ελληνικό Δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   Ο άνθρωπος που έχει αναδείξει ένα πλήθος προσώπων που είχαν χαμηλό ενδιαφέρον για το δημόσιο χρήμα και δεν έχει καν στηθεί στην ουρά μιας δημόσιας υπηρεσίας είπε:
   «Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης που μπορεί να ξεχωρίσει τους άριστους δημόσιους υπαλλήλους, να τους επιβραβεύει και ταυτόχρονα να μας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για εκείνους που δεν έχουν τις επιδόσεις που προσδοκούμε να μπορούμε να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε την απόδοσή τους».
Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου, εφημερίδα «δημοκρατία»

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 68,5 έτη συζητάνε στην Ευρώπη – Οι προβλέψεις της Eurostat για το 2030

 Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027: Πόσο θα ανέβουν τα όρια κατά έτος;
   Οι μελέτες διεθνών οργανισμών, όπως της Eurostat, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, έχουν θέσει τις κυβερνήσεις σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω της δημογραφικής βόμβας. Τα τέλη του 2026 και οι αρχές του 2027 αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο μια νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Το ζήτημα θα τεθεί με βάση τη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής, η οποία εκπονείται κάθε τρία χρόνια και θα αποτυπώσει, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, μια αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα προβλέπει μια μεταβατική περίοδο. Για παράδειγμα, αν υποτεθεί ότι στην τριετία 2027-2030 η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι έξι μήνες, τότε αυτή η αύξηση θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, με προσθήκη δύο μηνών κάθε έτος. Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική αύξηση των έξι μηνών θα καλυφθεί εντός της τριετίας, χωρίς να γίνει “ακαριαία”.
Το δημογραφικό πρόβλημα ως “αγκάθι”
   Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις πιο δραματικές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Η αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων, η οποία σήμερα είναι 1 προς 1,66, αναμένεται να υποχωρήσει στο 1 προς 1,25 μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα για κάθε 100 συνταξιούχους υπάρχουν 166 ασφαλισμένοι που τους συντηρούν με τις εισφορές τους, το 2040 σε κάθε 100 συνταξιούχους θα αντιστοιχούν μόνο 125 ασφαλισμένοι
Η ισχύουσα νομοθεσία και οι προβλέψεις
    Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία παραμένει σε ισχύ, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση το προσδόκιμο ζωής. Από το 2010 έως το 2015 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7 έως 12 μήνες, αλλά την περίοδο 2015-2020 δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει, γεγονός που δεν απαιτεί προς το παρόν άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη θέση, καθώς μετά την πίεση της τρόικας, τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αυξήθηκαν στα 67 και 62 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013, πολύ περισσότερο από ό,τι θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010. Επιπλέον, με τον νόμο 4336/2015, όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης αυξήθηκαν δραστικά. Η Ελλάδα έχει ήδη το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ, μαζί με τη Γαλλία (67 και 62 έτη) και την Ιταλία (67 και 64 έτη).
Οι προβλέψεις της Eurostat
     Η πρόσφατη έκθεση της Eurostat (Ageing Report Group 2024) προβλέπει για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030. Αυτό υποδεικνύει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθούν στα 68,5 έτη από τα 67 που ισχύουν σήμερα, μέχρι το 2030.
Πόσο θα ανέβουν τα όρια;
    Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat, η Ελλάδα, που το 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και στα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να αυξήσει τα όρια στα 68,5 έτη και στα 63,5 έτη αντίστοιχα, μέχρι το 2030. Η τελευταία μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας στην Ελλάδα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, θα είναι περίπου 1 έτος κατά την πρώτη εφαρμογή της σύνδεσης των ηλικιών συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.
     Πρακτικά, με τη χρήση μιας μεταβατικής περιόδου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκτιμάται ότι θα είναι 3-4 μήνες ετησίως στο διάστημα 2027-2030. Αυτή η σταδιακή προσέγγιση θα επιτρέψει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς να δημιουργηθούν κενά στο ασφαλιστικό σύστημα.
ΠΗΓΗ – Ημερησία 

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

   Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον: 
  1. https://e-wall.net/82760/epistrofi-doron-sto-dimosio-ti-tha-krinei-tin-apofasi-to-senario-gia-1-000-evro-os-13o-mistho/.
  2. https://www.capital.gr/epikairotita/3907091/apo-ton-iounio-to-ilektroniko-braxiolaki-sta-epeigonta-12-nosokomeion/.  
  3. https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/syntaxeis-poioi-syntaxiodotountai-apo-ta-585-eti-kai-posa-tha-paroun-pinakes.
  4.  https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/dimosio-ti-ischyei-gia-tin-prostasia-dedomenon-prosopikoy-charaktira-kata-tin-tilergasia-egkyklios/.  

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

ΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωση για την απεργία της 9ης του Απρίλη

    Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το λαϊκό κίνημα. Εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενοι, απήργησαν και διαδήλωσαν σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απαιτώντας ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
    Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό αίτημα, καθώς συμπυκνώνει την απαίτηση, όχι μόνο για τη διαλεύκανση του Εγκλήματος των Τεμπών, το τέλος της συγκάλυψης και την τιμωρία των υπευθύνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, αλλά και την απαίτηση για Κράτος Δικαίου, συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία και εν τέλει εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
    Οι μεγάλες διαδηλώσεις, όμως, συμπυκνώνουν και την αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας για τη σκληρή καθημερινότητα. Για την εξωφρενική ακρίβεια που είναι αποτέλεσμα των καρτέλ που αλωνίζουν ανενόχλητα στην ενέργεια αλλά και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών απομυζώντας, τα, έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.
    Για την εκτόξευση των τιμών στις κατοικίες, ως αποτέλεσμα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης που έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά στεγαστικής κρίσης, με την κυβέρνηση να παραμένει απούσα ή να «επιδοτεί» με τις πολιτικές της την κερδοσκοπία. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι αναγκασμένη να διαθέτει ακόμη και το 50% ή και περισσότερο, των ήδη πενιχρών μισθών για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης. Οι εργαζόμενοι/ες στο Δημόσιο, ειδικά αυτοί/ες που καλούνται, όντας πρωτοδιόριστοι, να εργαστούν στις τουριστικές περιοχές, αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να μένουν σε σκηνές, αυτοκίνητα ή να κοιμούνται στο πάτωμα σχολείων.
   Στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η ακρίβεια συμβάλει και η καθήλωση των μισθών. Στο Δημόσιο, ειδικότερα, οι αυξήσεις στους μισθούς, μετά από δέκα χρόνια καθήλωσης, ήταν 4% πέρυσι και 1% φέτος (από τον Απρίλιο) μεσοσταθμικά. Όταν η εκτίμηση για τις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της ακρίβειας τα τελευταία 4 χρόνια υπερβαίνουν το 20%.
   Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο Δημόσιο, για πραγματικές αυξήσεις μισθών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού η κυβέρνηση απαντά επικαλούμενη τον κοινωνικό αυτοματισμό τη συκοφάντηση των εργαζομένων και με σειρά από ψεύδη.
    Ότι, δηλαδή, έχει ήδη δώσει υπέρογκες αυξήσεις, ότι δεν υπάρχουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια», ότι θα καταστραφεί η χώρα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο πλούτο, στα μερίσματα από τα κέρδη, στις μεγάλες κληρονομιές και βέβαια, ενώ συνεχίζεται η αδιαφάνεια και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.
    Την ίδια ώρα επιστρατεύει τον αυταρχισμό και την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, που αποτελεί το μοναδικό αντίβαρο στις εξοντωτικές της πολιτικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά για τη συμμετοχή τους σε απεργιακή δράση, ενώ συνδικαλίστρια τέθηκε σε δυνητική αργία, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» για τη συμμετοχή της σε συνδικαλιστική διαμαρτυρία.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο
   Την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, συμμετέχουμε όλοι και όλες στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις.
Απαιτούμε:
  1. Να παρθούν επιτέλους μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
  2. Να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο
  3. Να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ΤΩΡΑ.
                 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Από τον Ιούνιο το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στα επείγοντα 12 νοσοκομείων

     Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών θα εφαρμοζόταν πιλοτικά από το Δεκέμβριο σε κάποια νοσοκομεία (όπως ο Ευαγγελισμός) και θα έμπαινε σε καθολική εφαρμογή από την άνοιξη. Εντούτοις η διαδικασία καθυστέρησε και σύμφωνα με πληροφορίες από την Αριστοτέλους απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος για να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία και να λειτουργήσει η διασύνδεση και να υπάρχει εικόνα για το χρόνο αναμονής των ασθενών. 
     Όπως λέει το ρεπορτάζ, οι διαδικασίες προχωρούν μέχρι το τέλος του μήνα το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα ξεκινήσει από τον Ευαγγελισμό και από το καλοκαίρι η εφαρμογή του θα επεκταθεί σε 12 νοσοκομεία. Αυτά, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα είναι το Λαϊκό, το Γεννηματάς, το ΚΑΤ, τα Παίδων Πεντέλης, Παίδων "Αγία Σοφία", Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Σάββας, το Πανεπιστημιακό Ρίου, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, το νοσοκομείο Καρπάθου και το Σισμανόγλειο.
    Το σύστημα ιχνηλάτησης (tracking) των ασθενών μέσω QR code θα επιτρέπει την παρακολούθηση της διαδρομής του ασθενούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και θα επιτρέπει τη συλλογή πληροφοριών για τον χρόνο αναμονής και πότε αυτός ξεπερνά τον προβλεπόμενο.
    Σημειώνεται ηλεκτρονική ιχνηλάτηση θα αφορά όλους τους ασθενείς που προσέρχονται στα Επείγοντα, ενώ στόχος είναι το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα νοσοκομεία.
    Η παρακολούθηση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με το σχεδιασμό και όταν ο χρόνος αναμονής του ασθενούς είναι μεγάλος, θα χτυπάει "καμπανάκι". Μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου και της διαδικασίας παρακολούθησης, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή και θα παρεμβαίνουν.
    Στη δεύτερη φάση, όταν πλέον θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το πληροφοριακό σύστημα, οι πληροφορίες θα μπορούν να είναι διαθέσιμες σε όλους, για να ξέρει ένας ασθενής το μέσο όρο αναμονής σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει εκείνη την ημέρα. "Για παράδειγμα ότι αν πάει τώρα στα επείγοντα στο "Σισμανόγλειο" ο μέσος χρόνος αναμονής αυτή τη στιγμή είναι π.χ. 4,5 ώρες, αλλά αν πάει στον "Ευαγγελισμό" ο μέσος όρος είναι 3 ώρες και αν πάει στο "Γεννηματάς" είναι 6 ώρες. Οπότε θα έχει τη δυνατότητα ο ασθενής να κάνει επιλογή σε ποιο νοσοκομείο θα πάει" είχε αναφέρει στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας.
 Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - https://www.capital.gr/

Επιστροφή Δώρων στο Δημόσιο: Τι θα Κρίνει την Απόφαση – Το Σενάριο για 1.000 Ευρώ ως 13ο Μισθό

     Η πιθανή επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα της επικαιρότητας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πιλοτική δίκη που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Ιουνίου 2025. Ωστόσο, ακόμα κι αν το ανώτατο δικαστήριο κρίνει αρνητικά, η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει μονομερώς την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού 1.000 ευρώ ως 13ου μισθού.
Το Δημοσιονομικό Κόστος και η Νομική Διάσταση
Νομικοί που μίλησαν στο Capital.gr
    Η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα επιφέρει ένα ετήσιο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1,8 δισ. ευρώ. Το ΣτΕ, το 2019, είχε απορρίψει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σημαντική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
    Παρόλα αυτά, η εξίσωση των μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο. Από το 2024, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι ισοδύναμος με τον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (κατηγορία ΥΕ). Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν υψηλότερο ετήσιο εισόδημα λόγω της καταβολής των δώρων, γεγονός που δημιουργεί ζήτημα ισότητας.
Το Ενδεχόμενο Μερικής Επαναφοράς
  Ακόμα κι αν το ΣτΕ δεν ανατρέψει την απόφαση του 2019, υπάρχει η πιθανότητα η κυβέρνηση να αποφασίσει την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού 1.000 ευρώ ετησίως, όπως ίσχυε την περίοδο 2010-2012. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να καταβληθεί σε τρεις δόσεις:
500 ευρώ για τα Χριστούγεννα
250 ευρώ για το Πάσχα
250 ευρώ ως επίδομα αδείας
    Αυτή η λύση θεωρείται δημοσιονομικά πιο εφικτή, διατηρώντας παράλληλα μια στοιχειώδη αποκατάσταση της ανισότητας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Ποιες θα Είναι οι Επόμενες Εξελίξεις;
Η απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, θα καθορίσει αν η κυβέρνηση θα είναι νομικά υποχρεωμένη να αποκαταστήσει πλήρως τα δώρα ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια μερική λύση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα δώρα αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς συνδέεται άμεσα και με το θέμα των συντάξεων, που ενδέχεται να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία διεκδίκησης.
Αναδημοσίευση από https://e-wall.net/

Συντάξεις Δημοσίου: Τι ισχύει για όσους διορίστηκαν μεταξύ 1983-1992

     Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίστηκαν μεταξύ 1983-1992, έχουν «παράθυρα» συνταξιοδότησης το 2025 με όρια ηλικίας από 56 ετών για μειωμένη και από 58,5 έως 61,6 ετών για πλήρη σύνταξη
   Υπάρχουν 8 κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο που θεμελιώνουν δικαίωμα για σύνταξη το 2025 με όρια ηλικίας κάτω από τα 62 έτη, σύμφωνα με οδηγό για συνταξιοδότηση 2025, που επεξεργάστηκε το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελ. Τύπου (Κ.Κατίκος).
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:
Άνδρες και γυναίκες γεννημένοι το 1962 και 1963 με 25ετία έως και 31-12-2010 και 35 έτη συνολικά το 2020 ή το 2021. Αποχωρούν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών και 61,6 μηνών, αντίστοιχα, μέσα στο 2025.
Άνδρες και γυναίκες γεννηµένοι το 1962 και το 1963 με 25ετία έως και 31-12-2011 και 36 έτη συνολικά µέχρι το 2021. Αποχωρούν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 και 61 ετών και 6 μηνών, αντίστοιχα.
Άνδρες και γυναίκες γεννηµένοι το 1964 και το 1965 με 25ετία έως και 31-12-2010 και με 37 έτη συνολικά µέχρι και την 31η-12-2020. Αποχωρούν για σύνταξη με όριο ηλικίας 59,5 ετών και 60,3 ετών, αντίστοιχα. Προσοχή: Για αυτήν την κατηγορία συνυπολογίζεται για την 37ετία και τυχόν χρόνος ασφάλισης πριν από τον διορισμό στο Δημόσιο.
Άνδρες και γυναίκες γονείς με 25ετία το 2011 και ανήλικο τέκνο είτε το 2011 είτε μεταγενέστερα, γεννημένοι το 1965, οι οποίοι συμπλήρωσαν την ηλικία των 52 ετών το 2017. Αποχωρούν με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών.
Άνδρες και γυναίκες γονείς με 25ετία και ανήλικο τέκνο το 2012 ή μεταγενέστερα, γεννημένοι το 1963, που συμπλήρωσαν την ηλικία των 55 ετών το 2018. Αποχωρούν το 2025 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών.
Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι το 1965 με 21 έτη ασφάλισης το 2011 και συμπληρωμένο το 52ο έτος το 2017. Αποχωρούν με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 58 ετών και 5 μηνών
Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι το 1962 και το 1963 με 23 έτη το 2012 και συμπληρωμένο το 55ο έτος το 2017 και το 2018. Αποχωρούν το 2025 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης 59 ετών και 5 μηνών και 61 ετών, αντίστοιχα.
Εκπαιδευτικοί με πρόσληψη έως 31/12/1992. Βγαίνουν με διατάξεις 30ετίας και με όρια ηλικίας που αυξάνονται έως το 67ο έτος ή με τις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή με 35ετία, 25ετία με ανήλικο, καθώς και με προϋποθέσεις τριτέκνων. Προσοχή: Η διάταξη της 30ετίας ισχύει κατά κανόνα για όσους διορίστηκαν μεταξύ 1983 και 1992, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος. Συμφέρει μόνον εφόσον δεν συμπληρώνονται ευνοϊκότερα όρια ηλικίας. Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που συμπλήρωσε την 30ετία το 2015, αλλά γίνεται 60 ετών το 2025, θα βγει στη σύνταξη στα 67. Μπορεί, όμως, να πάρει πλήρη στα 62, εφόσον έχει 40 χρόνια ασφάλισης, ή να αποχωρήσει με μειωμένη στα 62, αν δεν έχει συμπληρώσει την 40ετία.
Η σύνταξη γονέων από το Δημόσιο το 2025
    Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να πάρουν σύνταξη με διατάξεις ανήλικου τέκνου ή τριτέκνων το 2025 με βάση τα παρακάτω παραδείγματα:
*Μητέρα ανηλίκου με 25ετία το 2010, που γεννήθηκε τον 02/1967 και συμπλήρωσε το 50ό έτος της ηλικίας της το 2017, μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών, που συμπληρώνει το 2025.
*Πατέρας ανηλίκου με 25ετία το 2011, που γεννήθηκε τον 04/1965 και συμπλήρωσε το 52ο έτος της ηλικίας του το 2017, μπορεί να αποχωρήσει σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών, που συμπληρώνει το 2025.
*Τρίτεκνες μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι (ακόμη και με εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα) και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ-τραπεζών που είχαν συμπληρώσει το 2010 την απαραίτητη 20ετία μπορούν να αποχωρήσουν εντός του 2025 ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας
Από τα 56 η μειωμένη σύνταξη
   Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε άνδρες και γυναίκες με 25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών έως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών έως το 2022.
   Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1ης/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
   Επίσης, οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία έως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος και οι άνδρες με 25ετία έως το 2010 βγαίνουν με μειωμένη από το 60ό έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν έως το 2022. Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά, το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο.
Σύνταξη με βαρέα από ΟΤΑ και ΙΚΑ
   Με καθεστώς βαρέων στο Δημόσιο συνταξιοδοτούνται οι ασφαλισμένοι στους ΟΤΑ (οδηγοί, οδοκαθαριστές κ.ά.). Οσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα των ΟΤΑ μέχρι τις 31/12/2012, αποχωρούν με όριο ηλικίας το 58ο έτος. Εάν τα 12 έτη στα βαρέα των ΟΤΑ τα έχουν συμπληρώσει μετά την 1η/1/2013, τότε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι το 60ό.
   Οι άνδρες και οι γυναίκες με βαρέα στο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ συνταξιοδοτούνται στα 62 με πλήρη και στα 60 με μειωμένη σύνταξη, εφόσον έχουν με 10.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά, εκ των οποίων 7.500 στα «βαρέα».
   Για παράδειγμα, μισθωτός του ΙΚΑ που έχει γεννηθεί τον 02/1965 και συμπλήρωσε τις 10.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά με 7.500 στα βαρέα το 2022 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2025, σε ηλικία 60 ετών, με μειωμένη σύνταξη, ενώ για πλήρη σύνταξη θα περιμένει το 2027, που κλείνει τα 62. Η μείωση που θα έχει στο ποσό της εθνικής σύνταξης θα είναι 12%.
    Οι ασφαλισμένοι (άνδρες – γυναίκες) που έχουν 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 ημέρες στα βαρέα, οποτεδήποτε συνταξιοδοτούνται με όριο ηλικίας 62 ετών για πλήρη σύνταξη.
    Ειδικά οι γυναίκες που συμπλήρωσαν το 2010, 2011 και 2012 τις 3.600 ημέρες ασφάλισης στα βαρέα και 4.500 ημέρες στο σύνολο συνταξιοδοτούνται 55, 56 και 57 ετών, αντίστοιχα, με πλήρη σύνταξη, εφόσον οι 1.000 από τις 3.600 ημέρες στα βαρέα συμπληρώνονται μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι μία ασφαλισμένη 57 ετών το 2025 θα πρέπει να συμπληρώνει 1.000 ημέρες με βαρέα ένσημα από το 2008 έως το 2025.
Κερδισμένοι
   Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν από 36 έως 40 έτη ασφάλισης, παίρνουν ετήσια προσαύξηση 2,55% στα ποσοστά αναπλήρωσης και από 39,81% στα 36 έτη, φτάνουν στο 50% για την 40ετία. Η προσαύξηση μετά τα 40 έτη πέφτει από 2,55% στο 0,5%, οπότε το κίνητρο παράτασης της συνταξιοδότησης πέραν της 40ετίας ελαττώνεται.
Χαμένοι
   Οι ασφαλισμένοι που θα πάρουν μειωμένη σύνταξη υποβάλλοντας αίτηση πέντε χρόνια νωρίτερα (στα 62 αντί 67) θα έχουν περικοπή 30% στην εθνική σύνταξη. Με 20 έτη ασφάλισης και άνω θα λάβουν εθνική σύνταξη 305,48 ευρώ (αντί 436,40 ευρώ). Η απώλεια είναι υπολογίσιμη, καθώς ανέρχεται στα 130,92 ευρώ τον μήνα.
Δείτε αναλυτικούς πίνακες στο aftodioikisi.gr

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

  Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον: 
  1. https://www.documentonews.gr/article/nea-lista-petsa-me-ta-apogeymatina-xeiroyrgeia/.
  2. https://www.protothema.gr/greece/article/1614679/adedu-kiruxi-24oris-apergias-stis-21-martiou-gia-tous-koinonikous-leitourgous/. 
  3. https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/466484_oi-ergazomenoi-katarreoyn#goog_rewarded. 
  4. https://www.ipaidia.gr/eidiseis/odigos-gia-proori-syntaxiodotisi/. 

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Η ΝΕΑ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΑΔΕΔΥ για τα ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ

Η Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, στην Συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου 2025

    Με επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή διεξήχθη η Πανελλαδική Κινητοποίηση 19 Μάρτη 2025. Για πολλοστή φορά αναδείξαμε στη κοινωνία τα σοβαρά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας- ΕΚΑΒ.
    Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Μαβίλη και με στάσεις στο Μαξίμου, Βουλή, Γ.Λ.Κ. κατέληξε στο Υπουργείο Υγείας.
 Συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Υγείας κο Θεμιστοκλέους. Θέσαμε όλα τα αιτήματα που περιγράφονται στην ανακοίνωση της απεργιακής μας κινητοποίησης. Παράλληλα εκφράσαμε τις διαφωνίες μας για το νέο εφημεριακό καθεστώς στην Αττική που ανακυκλώνει το πρόβλημα και συνεχίζουν τα Νοσοκομεία να εμφανίζουν ράντζα και ασθενείς στη διασπορά (παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές) με υψηλό δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
  Ο Υφυπουργός επικαλούμενος στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι έχουμε το περισσότερο προσωπικό στο ΕΣΥ από ποτέ, την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ποτέ, υπεραμύνθηκε το νέο εφημεριακό καθεστώς στην Αττική και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση απ’ ευθείας μονιμοποίησης των συμβασιούχων.
  Δεν δέχεται ότι υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων. Εμείς με στοιχεία αναφερθήκαμε ότι τα Νοσοκομεία έχουν 4.000 λιγότερο προσωπικό σήμερα σε σχέση με το τέλος της πανδημίας (ο ίδιος προβάλλει στοιχεία αριθμού προσωπικού συνολικά στο ΕΣΥ και όχι ξεχωριστά), ότι έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε νέες προκηρύξεις αφού συμβασιούχοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων (2.000 συμβασιούχοι προσελήφθησαν ως μόνιμοι με την προκήρυξη 7Κ).
  Για την χρηματοδότηση είπαμε ότι το 5,5% του ΑΕΠ που είναι η δημόσια δαπάνη υγείας υπολείπεται κατά 2 μονάδες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Για το αίτημα αύξησης μισθών, ένταξης στα ΒΑΕ δήλωσε ότι εμπλέκονται άλλα Υπουργεία. Ο Υπουργός είπε ότι οι ΣΟΧ θα ανανεωθούν και θα προωθήσει διάταξη για τη δυνατότητα άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου στους Συμβασιούχους, αίτημα που κατ’ επανάληψη έχει θέσει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι απαντήσεις του Υπουργείου δεν ικανοποιούν.
  Συνεχίζουμε τους αγώνες. Προκηρύσσουμε 24ωρη Απεργία 9 Απρίλη 2025 και συμμετέχουμε στα Συλλαλητήρια ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
   Εξουσιοδοτούμε την Εκτελεστική Επιτροπή για την διοργάνωση νέων Αγωνιστικών παρεμβάσεων. Το διεκδικητικό πλαίσιο το περιγράψαμε κατά την κινητοποίηση 19 Μάρτη 2025.
                   Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Χίου «Οι εργαζόμενοι καταρρέουν»

   Τα νοσηλευτικά τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας ή και κάτω από αυτά, καθώς 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 40 και πλέον ασθενείς, καταγγέλλει το σωματείο με αφορμή τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση στην Υγεία
  «Μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού» στο Νοσοκομείο Χίου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εκεί, που χαρακτηρίζουν τραγική την κατάσταση. Οπως τονίζουν, ακόμα και το ανεπαρκέστατο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Χίου καλύπτεται μόλις στο 50%-60%, ενώ το 40%-50% των οργανικών θέσεων σε όλους τους κλάδους παραμένουν κενές.
   Με αφορμή τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση για την υγεία, το ΣΕΣΝΟΧ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της υγείας και συμμετέχει με τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας να σταματήσει η πολιτική των περικοπών, των κενών θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια οι ανθρωποθυσίες στον βωμό του κέρδους. «Οι εργαζόμενοι καταρρέουν», τονίζει, φέρνοντας ως παράδειγμα νοσηλεύτρια που κατέρρευσε από εξάντληση κατά τη διάρκεια πολύωρου χειρουργείου.
    «Εξαιτίας των ελλείψεων τα νοσηλευτικά τμήματα και οι κλινικές λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας ή και κάτω από αυτά, όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 40 και πλέον ασθενείς, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια εργασιακής εξουθένωσης». Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι είναι οι εργαζόμενοι/ες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στην παθολογική κλινική αφού το έλλειμμα κλινών καλύπτεται με νοσηλείες ασθενών είτε σε κοντέινερ που έχουν διαμορφωθεί σε θαλάμους σε εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου είτε με τη «φιλοξενία» ασθενών σε άλλες κλινικές, οι οποίες όμως βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους από την παθολογική κλινική. Αποτέλεσμα, οι δυο ή τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια να κάνουν αγώνα δρόμου για να προσφέρουν έστω τα στοιχειώδη στους ασθενείς.
   «Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στον εργαστηριακό τομέα όπου το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα εξακολουθεί να υπολειτουργεί, με τα ραντεβού για την πραγματοποίηση υπερήχου, προληπτικής αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας να είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα, ενώ τραγικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού του, αφού οι δύο ακτινοχειριστές του ανά βάρδια καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες σε 4 με 5 διαφορετικά πόστα. Τις μισές ημέρες του μήνα το εργαστήριο λειτουργεί χωρίς τη φυσική παρουσία ιατρού ακτινολόγου, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του επισφαλή για τους ασθενείς και παράνομη για τους χειριστές».
    Οι νοσηλευτές του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χίου στην ανακοίνωσή τους εξαπολύουν βολές στην κυβέρνηση: «Βλέπουν την υγεία σαν εμπόρευμα, τον ασθενή σαν πελάτη, την υγεία σαν κόστος και βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, καταδικάζοντας τον λαό στην ανασφάλεια με κίνδυνο την ίδια τη ζωή. Σπρώχνουν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Νομοθετούν απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωμή, αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες λίστες και αναμονές. Μας λένε ότι μόνο όποιος έχει λεφτά μπορεί να έχει υγεία και περίθαλψη. Συχνά οι πολίτες εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν, ακόμα και για απλές εξετάσεις, στην Αθήνα ή σε γύρω νησιά, πληρώνοντας πανάκριβα εισιτήρια και βιώνοντας τραγικές καταστάσεις από τις ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Αττικής», αναφέρουν και απαιτούν δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με γενναία κίνητρα, κάλυψη των πρωτοβάθμιων αναγκών της υπαίθρου, των δομών ψυχικής υγείας και του ΕΚΑΒ, κοινωνικές υπηρεσίες για ΑμεΑ και άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού, μισθολογικές αυξήσεις κ.ά.
Αναδημοσίευση από  https://www.efsyn.gr/