Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης του Μάη και στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Στην αυριανή κινητοποίηση για την Εργατική Πρωτομαγιά

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε:
 ✍️ Συμμετοχή της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΙΑΣ στην αυριανή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς στο εργατικό κέντρο Πάτρας στις 10:30 π.μ. 
✍️ Σημείο προσυγκέντρωσης στις 10:00 π.μ. στο πάνω μέρος της Πλατείας Ολγας (Εθνικής Αντιστάσεως) 
✍️ Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η διατήρηση του Πενθήμερου, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού απληστίας είναι μερικά από τα διακυβεύματα των σημερινών εργαζομένων. 
‼️ Η σημερινή Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Πατρας έχει κριθεί ως παράνομη από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Επουδενί δεν νομιμοποιούμε το ΚΚΕ και την στάση του να κρατάει σε ομηρία τόσα συνδικαλιστικά σωματεία και να καπηλεύεται αποκλειστικά όλους τους εργαζόμενους. 
✅ Οι διεκδικήσεις του σήμερα και η μάχη απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατιας δεν μας επιτρέπει να λείπουμε από την αυριανή πορεία της Πρωτομαγιάς. 
🙏 Πραγματοποιούμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις συντρόφισσες και τους συντρόφους να στηρίξουν με την παρουσία τους την αυριανή κινητοποίηση!
Αναδημοσίευση από https://tempo24.news/

Η ΔΗ.ΣΥ.Π γιά τα BONUS στο Δημόσιο, την νέα μεγάλη κοροϊδία των Δ.Υ.

    Με τυμπανοκρουσίες ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός τις νέες μεγάλες "αυξήσεις" στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από τα bonus.
 Πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό το οποίο είχε πρωτοσερβιρισθεί το 2022 με την ψήφιση τότε του Ν. 4942 που προέβλεπε την χορήγηση bonus σε ορισμένες κατηγορίες Δ.Υ.,...με βάση την επίτευξη των στόχων (υπάλληλοι στο ταμείο ανάκαμψης κ.α).Τότε το ποσό που διατέθηκε ήταν 20.000.000 ε που αντιστοιχούσαν σε 33 ευρώ αύξηση ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για κάθε Δ.Υ (20.000.000:600.000= 33,33ευρώ). Τώρα το ποσό ...διπλασιάζεται και γίνεται 40.000.000 τον χρόνο και το μέτρο αφορά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (εφόσον πιάσουν τους στόχους) κι αντιστοιχεί στον κάθε Δ.Υ. (θεωρητικά) 66 ευρώ τον χρόνο (40.000.000:600.000=66,66ε τον χρόνο).
   Γι αυτό το ποσό μιλάμε και χθές όλα τα ΜΜΕ προπαγάνδιζαν και πάλι τις........τεράστιες αυξήσεις στο Δημόσιο, όπως έκαναν με τα 40 ευρώ αύξηση τον μήνα που δόθηκαν από 1-1-24!!!
    Πρόκειται για νέα μεγάλη κοροϊδία την οποία προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.
Και ποιος θα μοιράζει τα bonus;;;
Οι Προϊστάμενοι.
Πώς ορίστηκαν, όμως, οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο, πλην εκπαίδευσης όπου έγιναν κρίσεις; 
    Με ανάθεση από τον εκάστοτε υπουργό, από τις Διοικήσεις στα Νοσοκομεία, χωρίς καμιά διαδικασία κρίσης και επιλογής.      Από το 2011 έχουν να γίνουν κρίσεις στελεχών στο Δημόσιο. Τοποθετούνται, κάθε φορά, οι ημέτεροι των υπουργών. Αυτοί, λοιπόν, θα μοιράσουν τα bonus. Καταλαβαίνετε τι αλληλοφάγωμα θα γίνει στις δημόσιες υπηρεσίες όταν οι εν λόγω προϊστάμενοι θα μοιράζουν τα bonus.
     Αντί η κυβέρνηση να αυξήσει οριζόντια τους μισθούς όλων των ΔΥ και να επαναφέρει τα δώρα για να πάρουν μια ανάσα οι εργαζόμενοι τους τάζει bonus   των 66 ευρώ τον χρόνο.
    Η αυριανή απεργία της Πρωτομαγιάς και της 21ης του Μάη αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει.
   Αφενός μεν να αποκαλύψουμε  την κοροϊδία της κυβέρνησης, αφετέρου δε να διεκδικήσουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας για να ζούμε με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
                              ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ!
Από την Δημοκρατική Συνδικαλιστική Πρωτοπορία

Η ΠΟΕΔΗΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά, 1η Μαΐου 2024.

    Συμμετέχουμε δυναμικά στην Απεργιακή Κινητοποίηση με 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία 1η Μάϊου 2024.
    Ο αγώνας συνεχίζεται για την προστασία του ΕΣΥ της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης της Μεταπολίτευσης.
Βάζουμε φρένο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.
Αγωνιζόμαστε για:
• Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των 
   ασθενών
• Αξιοπρέπεια στην περίθαλψη και την εργασία
Διεκδικούμε:
• Αύξηση μισθών
• Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
• Μονιμοποίηση συμβασιούχων – επικουρικών
• ΒΑΕ
• Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους 
   τους κλάδους
• Χρηματοδότηση
• Αναβάθμιση ιατροξενοδοχειακού εξοπλισμού
Απεργιακή Συγκέντρωση για την Αθήνα στην Πλατεία Κοραή στις 11πμ.
Για την Περιφέρεια συμμετοχή στα Συλλαλητήρια που οργανώνουν τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ
                        Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, στις 13:30, το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

        Σας κάνουμε γνωστό ότι  ΣΗΜΕΡΑ  TΡIΤΗ 30.4.24  και ώρα 13:30,  θα πραγματοποιηθεί, στο Γ. Ν. Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», η 36η/2024 Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας,  όπου θα συζητηθούν  Συνολικά 27  θέματα,  24 του Γρ. Προμηθειών, 1 του τμήματος διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού, 1 του τμήματος κίνησης Ασθενών και 1 του τμήματος ελέγχου ποιότητας-έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσηςθέματα που μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:54d910b7-5435-422a-b01e-2701a7adaf99

Δίδυμο – οδοστρωτήρας για το ΕΣΥ Χρυσοχοΐδης και Αδωνης

 Ο πρώην και ο νυν υπουργός Υγείας υπέγραψαν την άνευ όρων παράδοση της υγείας των πολιτών στην ιδιωτική πρωτοβουλία
  Καταστρεπτικός τυφώνας ήταν το πέρασμα του διδύμου Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  Αδωνης Γεωργιάδης από το ΕΣΥ, αφού το δημόσιο σύστημα υγείας μετά τις εκλογές του 2023, οπότε και ανέλαβαν τη διαχείρισή του, έχει καταρρεύσει πλήρως. Οι δύο υπουργοί Υγείας άφησαν αρνητικό στίγμα στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας, τα οποία παρουσιάζουν πια έντονα σημάδια εγκατάλειψης και παρακμής. Το τίμημα πληρώνουν όπως πάντα οι ασθενείς και οι ανήμποροι συμπολίτες μας που δεν έχουν τα χρήματα να βρουν την υγειά τους στον ιδιωτικό τομέα.
  Αν και Χρυσοχοΐδης και Γεωργιάδης θεωρούνται πρώτα ονόματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και εμφανίζονται ψηλά στις δημοσκοπήσεις, αποδεικνύονται οδοστρωτήρες για το ΕΣΥ καθώς τα νομοθετήματά τους έβαλαν το λιθαράκι τους για να γκρεμιστεί το δωρεάν σύστημα υγείας που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια. Ο μεν Μιχ. Χρυσοχοΐδης λειτούργησε αθόρυβα αλλά απολύτως καθοριστικά για τη διάλυση του δωρεάν ΕΣΥ, ο δε Αδ. Γεωργιάδης για να κρύψει τις πομπές του μετατρέπεται στην επιτομή του επικοινωνιακού θορύβου. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν σταματά να διαφημίζει μέρα και νύχτα τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις του για το νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται, ενώ επί της ουσίας προχωρά στην αποδόμηση των δωρεάν υπηρεσιών που απολάμβαναν μέχρι πρότινος οι Ελληνες ασθενείς.
Χρυσοχοΐδης, ο αθόρυβος σαρωτής
    Η άλωση του ΕΣΥ ξεκίνησε από τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, όταν έγινε γνωστό ότι οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων θα διοριστούν μέσω ΑΣΕΠ. Μπορεί η ΝΔ να διατυμπάνιζε ότι αυτό θα φέρει αξιοκρατία στο σύστημα, αλλά στην πράξη οι διοικητές των νοσοκομείων κατέβασαν τα μολύβια και σταμάτησαν να εργάζονται. Αρχισαν να εστιάζουν στην ανεύρεση επαφών και κομματικών παραγόντων που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν εντός συστήματος υγείας. Ακόμη και σήμερα μένουν σχεδόν άπραγοι μπροστά στα θηριώδη προβλήματα που προκύπτουν στα νοσοκομεία, αφού μόνο τους μέλημα είναι εάν θα διοριστούν ξανά, καθώς γνωρίζουν ότι είναι με το ένα πόδι εκτός ΕΣΥ.
     Στην πράξη αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και αρρυθμίες στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία παρουσιάζουν από τις χειρότερες εικόνες των τελευταίων χρόνων, ακόμη και στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Οι περισσότεροι διοικητές τους τελευταίους μήνες περιορίζονται εξάλλου στο να διεκπεραιώνουν κάποιες βασικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν, ενώ τα μόνιμα πια προβλήματα των νοσοκομείων λιμνάζουν.
    Μάλιστα η ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο τέως υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης για να προειδοποιήσει τους διοικητές νοσοκομείων να εργαστούν, όπως άλλωστε αντίστοιχα έπραξε και ο Αδ. Γεωργιάδης, όχι μόνο δεν συνέβαλε στο να ενεργοποιηθούν, αλλά αντίθετα ενίσχυσε την ανασφάλεια αλλά και την αδράνειά τους.
Οι νέες πληρωμές από τους ασθενείς
    Μέχρι όμως να διοριστούν τα νέα στελέχη στο ΕΣΥ οι ασθενείς καλούνται να ενισχύσουν με δικά τους χρήματα τα νοσοκομεία, αφού αυξάνονται οι υπηρεσίες που πλέον απαιτούν ιδιωτικές δαπάνες. Κάτι που βέβαια οφείλεται στο «κούρεμα» της δημόσιας χρηματοδότησης στο σύστημα υγείας στο οποίο έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Εξάλλου χρόνο με τον χρόνο οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για την περίθαλψή τους. Ιδιαίτερα τώρα που πολλές υπηρεσίες παραδίδονται άνευ όρων στον ιδιωτικό τομέα.
    Πάντως η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών καταγράφεται και με επίσημα στοιχεία πια σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ. Με βάση τα δεδομένα αυξήθηκε το ποσοστό των δαπανών στα νοικοκυριά για νοσοκομειακή περίθαλψη σε 32,4%, από 17,5% που ήταν το 2009.
    Το πρώτο χτύπημα που ήρθε με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία προετοιμαζόταν εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, απ’ όταν ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος Γκάγκα που προέβλεπε χειρουργικές επεμβάσεις με ιδιωτική δαπάνα. Επειδή όμως μεσολάβησαν οι εκλογές, η κυβέρνηση αποφάσισε να τον εφαρμόσει όταν είχαν βγάλει αποτέλεσμα οι κάλπες. Ετσι, μόλις ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αφίχθη στο υπουργείο στην οδό Αριστοτέλους άρχισε να αναζητά τον νόμο Γκάγκα για να υιοθετήσει αθόρυβα τις ρυθμίσεις του.
    Ωστόσο οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου φρέναραν τις προθέσεις Χρυσοχοΐδη, αλλά έδωσαν βήμα στον νυν υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να εφαρμόσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.
    Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είχε προετοιμάσει εδώ και καιρό το έδαφος ώστε να ανοίξει το σύστημα σε ιδιώτες. Είχε ήδη έτοιμες τις υπουργικές αποφάσεις στο συρτάρι και περίμενε το πράσινο φως από τον πολιτικό του προϊστάμενο για να τις προωθήσει και να τις εφαρμόσει στην πράξη. Αλλωστε κι εκείνος είναι άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και εστιασμένος πλήρως στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, παρότι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ιδιωτικό έργο με έτοιμους πελάτες από το ΕΣΥ
    Την αποδόμηση του μέχρι προσφάτως δωρεάν ΕΣΥ συνέχισε δριμύτερος ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος προώθησε με νέο νόμο το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.
    Αν και είχε ψηφιστεί ήδη με τον νόμο Γκάγκα, φρόντισε να επανασυντάξει τις διατάξεις ώστε οι γιατροί του δημοσίου να έχουν ελευθέρας να εργάζονται με άνεση και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας βέβαια την πελατεία τους από τα δημόσια νοσοκομεία.
    Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο πρόβλημα για όσους ασθενείς προσφεύγουν στο σύστημα υγείας για να λάβουν υπηρεσίες. Με το επιχείρημα ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, για παράδειγμα σε μια εξέταση ή για μια επέμβαση, θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
    Είναι μια ρύθμιση πάντως που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και σε «γαλάζια» στελέχη που προέρχονται από τον ιατρικό χώρο, καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε όσους ιδιωτεύουν σήμερα. Ενδεικτικό είναι ότι όσοι γιατροί του ΕΣΥ επιλέξουν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργαστούν σε ιδιωτική κλινική θα έχουν ήδη μια «προίκα» πελατών από τους ασθενείς που έχουν γνωρίσει στα δημόσια νοσοκομεία. Ενα πλεονέκτημα που δεν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.
    Από την άλλη, τα σχέδια του Αδ. Γεωργιάδη να εντάξει άμεσα στο ΕΣΥ και ιδιώτες σκόνταψαν στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του.
    Βέβαια ο υπουργός Υγείας δεν πτοείται, αφού θεωρεί ότι η χώρα μας θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα και αντίστροφα, να επιτρέψει δηλαδή σε ιδιώτες γιατρούς να νοικιάζουν χώρους μέσα στα νοσοκομεία για να κάνουν επεμβάσεις με δικούς τους ασθενείς.
    Και το επιχείρημα του Αδ. Γεωργιάδη, που το ακολουθεί κατά πόδας και ο υφυπουργός Μάρ. Θεμιστοκλέους, είναι ότι τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ θα φέρουν και νέα έσοδα στο ΕΣΥ.
«Κούρεμα» υπηρεσιών από ΕΟΠΥΥ
    Η κατάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Στην ατζέντα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Αδ. Γεωργιάδη βρισκόταν εδώ και καιρό και ο ΕΟΠΥΥ. Την αρχή έκανε ο τέως υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε διατυπώσει την πρόθεση να παραχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τους ελέγχους που μέχρι τότε πραγματοποιούσε ο οργανισμός με δικά του τμήματα. Γι’ αυτό άλλωστε αθόρυβα ο Χρυσοχοΐδης είχε ξεκινήσει στο εξάμηνο της παρουσίας του στο υπουργείο Υγείας τις μυστικές επαφές με ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου υπηρεσιών υγείας προκειμένου να συνάψει μαζί τους συμφωνία. Κάτι που στη συνέχεια υλοποιήθηκε επί Γεωργιάδη, αφού ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει υπογράψει συμφωνία 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναλάβουν τους ελέγχους οι ιδιώτες.
    Και δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που καταλύονται στον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας της χώρας. Μέρα με τη μέρα «κουρεύονται» όλο και περισσότερες παροχές προς τους ασφαλισμένους, οι οποίοι ήδη καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Οι νέες ρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο υπουργός Υγείας περιλαμβάνουν δραστική μείωση των δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι, ενώ τίθενται και αυστηρά όρια στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των φαρμακευτικών εταιρειών όταν γίνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Ενα κόστος που καλούνται πλέον οφθαλμοφανώς να καταβάλουν οι Ελληνες ασφαλισμένοι και όχι οι ιδιωτικές εταιρείες.
    Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αδ. Γεωργιάδης επιβαρύνει τους ασθενείς τόσο με την αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα –αναμένεται να αυξηθεί για όλα τα σκευάσματα– όσο και επιβάλλοντας επιπλέον χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ηδη εφαρμόζεται η επιβάρυνση των 3 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση και 1 ευρώ για κάθε αιματολογική εξέταση, την ώρα που οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν ήδη τη νόμιμη συμμετοχή τους.
   Επόμενο βήμα είναι να περιοριστούν και οι επεμβάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη η «γαλάζια» διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη έχει γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών, βάσει του οποίου θα απαιτείται προέγκριση για να χειρουργηθούν οι ασφαλισμένοι σε ιδιωτική κλινική. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σήμερα και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να περικόπτουν τις απαιτήσεις των πελατών τους.
Αναδημοσίευση από https://www.documentonews.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

    Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.parapolitika.gr/oikonomia/article/1381243/oria-ilikias-sudaxi-pano-apo-ta-67-meta-to-2030/
  2. https://pelop.gr/vouli-katatethike-i-tropologia-gia-na-cheirourgoun-idiotes-giatroi-se-dimosia-nosokomeia/ 
  3. https://www.tanea.gr/2024/04/20/greece/ston-pago-mexri-neoteras-oi-idiotes-giatroi-sto-esy-online/ 
  4. https://www.epiruspost.gr/premiera-apogeymatinon-cheiroyrgeion/ 

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Η ΑΔΕΔΥ για την Πρωτομαγιά του 2024

   Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.
    Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.
    Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.
     Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.
    Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.
     Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης του Φλεβάρη έστειλε το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στης χώρας αγωνίζονται για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, 10%
  • Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
      Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη 2024, σε ολόκληρη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ, στην Πλατεία Κοραή.              
                                 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στον Υπουργό Υγείας για την ένταξη των Διοικητικών Υπαλλήλων στο σύστημα μετατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα.

 Κύριε Υπουργέ,
     Επισημαίνουμε μια μεγάλη αδικία για το Διοικητικό Προσωπικό που εργάζεται σε φορείς του ΕΣΥ.
     Λόγω covid 19 έχουν εξαιρεθεί από την κινητικότητα που ισχύει σε όλο το Δημόσιο και δίνει την δυνατότητα μετατάξεων Διοικητικών υπαλλήλων μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών ακόμη και διαφορετικών Υπουργείων.
    Αυτός όμως ο διαχωρισμός συνιστά τεράστια αδικία γιατί ταυτόχρονα τους αποκλείει το δικαίωμα μετατάξεων μεταξύ φορέων του ΕΣΥ που επιτρέπονται σε όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες (νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ).
    Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει δεν προκύπτει προώθηση άρσης της απαγόρευσης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αδειάσουν οι διοικητικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων. Αυτό δείχνει τις διαχρονικές μισθολογικές και θεσμικές αδικίες σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων των νοσοκομείων και των άλλος φορέων του ΕΣΥ.
    Εφόσον δεν προτίθεστε άμεσα να άρετε την απαγόρευση τουλάχιστον δώστε την δυνατότητα στους Διοικητικούς υπαλλήλους των φορέων του ΕΣΥ να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες μετατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007)
                                            Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για να χειρουργούν ιδιώτες γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία

 Με τις διατάξεις της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις

  Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 26/4 η τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής , αύριο, Μεγάλη Δευτέρα.

    Με τις διατάξεις της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Οι ιδιώτες ιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

Αναδημοσίευση από pelop.gr

Όρια ηλικίας: Σύνταξη πάνω από τα 67 μετά το 2030 - Eξαιτίας της συγκράτησης του προσδόκιµου ζωής

     Για την περίοδο 2027-2030 µεταφέρεται από την κυβέρνηση το θέµα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1,5 έτος, καθώς η αύξηση της απασχόλησης κατά 400.000 θέσεις επηρέασε το θεσµικό πλαίσιο συνταξιοδότησης (δηλαδή το 62ο έτος µε 40 χρόνια ασφάλισης και το 67ο έτος για τις συντάξεις γήρατος µε 15ετία), συγκρατώντας την αύξηση του προσδόκιµου ζωής. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, καθησύχασε χθες τους εργαζόµενους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν την ερχόµενη τριετία, καθώς µέχρι το 2027 δεν υπάρχει θέµα σε σχέση µε τα όρια συνταξιοδότησης, αφού η «εξέταση» η οποία έγινε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή δεν έδειξε αύξηση του προσδόκιµου ζωής, κυρίως λόγω των συνεπειών της πανδηµίας.
Ανα τριετία
    Η «εξέταση» για το προσδόκιµο της ζωής γίνεται κάθε τρία χρόνια, επισήµανε ο υφυπουργός, σηµειώνοντας ωστόσο ότι το προσδόκιµο της ζωής δεν µπορεί να αυξηθεί κατά χρόνια αλλά κατά ορισµένους µήνες. Ωστόσο η Εθνική Αναλογιστική Αρχή σηµειώνει στη µελέτη βιωσιµότητας του ασφαλιστικού συστήµατος που έστειλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Ασφαλίσεων ότι µέσα στα επόµενα τρία χρόνια θα ισορροπήσει το θέµα των θανάτων από κορωνοϊό και θα υπάρχει αύξηση του προσδόκιµου ζωής, µε το οποίο είναι συνδεδεµένο µε τον νόµο Κατρούγκαλου το συνταξιοδοτικό σύστηµα.
    Σύµφωνα µε τα ισχύοντα του νόµου Κατρούγκαλου, από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, µε βάση πάντα το προσδόκιµο ζωής. Από το 2010 έως το 2015 είχαµε αύξηση του προσδόκιµου ζωής (περίπου 7 έως 12 µήνες). Ωστόσο, την περίοδο 2015-2020 δεν σηµειώθηκε αντίστοιχη αύξηση. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδηµίας το προσδόκιµο ζωής έχει υποχωρήσει, οπότε, σύµφωνα µε το υπουργείο Εργασίας, δεν απαιτείται να ανοίξει συζήτηση για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η µεγαλύτερη µείωση του προσδόκιµου ζωής παρατηρήθηκε στην Ισπανία (από 84,0 το 2019 σε 82,4 το 2020) και στη Βουλγαρία (από 75,1 σε 73,6). Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες: Στην ΕΕ το 2019, το προσδόκιµο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν 84,0 έτη και 78,5 για τους άνδρες, διαφορά 5,5 ετών. Σύµφωνα µε την Αναλογιστική Αρχή το ασφαλιστικό σύστηµα της χώρας µας, µε το κριτήριο της συνταξιοδοτικής δαπάνης, θεωρείται βιώσιµο, καθώς η δαπάνη για συντάξεις θα µειωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ έως το 2070. Από 14,5%, που είναι τώρα, θα πέσει στο 12%. Η βιωσιµότητα όµως θα έρθει µε αύξηση των ορίων ηλικίας και µε µικρότερες συντάξεις.
     Οι εκτιµήσεις αφορούν από το 2030 και µετά, που η µελέτη αναφέρει αύξηση στις ηλικίες συνταξιοδότησης και η προβολή που γίνεται στο 2030 δείχνει ότι το όριο ηλικίας των 62 ετών σήµερα για πλήρη σύνταξη µε 40 χρόνια ασφάλισης θα αυξηθεί στα 63 έτη και 5 µήνες για άνδρες και γυναίκες και το αντίστοιχο στις συντάξεις γήρατος από το 67ο έτος στο 67,5ο έτος. Έως το 2040 το όριο των 63,5 ετών θα αυξηθεί στα 64,5 έτη και το 2050 στα 65,5 µε 40 έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη. Το 2060 το όριο ηλικίας για σύνταξη µε 40 έτη θα έχει φτάσει στα 66,7 έτη και το 2070 στα 67,5.
Δημογραφικό
    Ο πληθυσµός, προβλέπει η Eurostat, θα συνεχίσει να µειώνεται, από 10.438.000 το 2022 σε 7.777.000 το 2070. Επιπλέον, ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωµένων αυξάνεται από 39,0 το 2022 σε 74,4 το 2050 και στη συνέχεια µειώνεται στο 66,0 το 2070. Το προσδόκιµο ζωής κατά τη γέννηση για τους άνδρες αυξάνεται από 78,8 έτη το 2022 σε 86,5 έτη το 2070 και για τις γυναίκες αυξάνεται επίσης από 84,2 έτη το 2022 σε 90,4 έτη το 2070. Το προσδόκιµο ζωής στα 65 για τους άνδρες πηγαίνει από 18,7 έτη το 2022 σε 23,9 έτη το 2070, ενώ για τις γυναίκες πηγαίνει από 21,7 έτη σε 26,7 έτη αντίστοιχα.
    Αύξηση της συµµετοχής στο εργατικό δυναµικό προβλέπεται για τους εργαζόµενους ηλικίας 55-64 ετών (από 57,4% το 2022 σε 78,2% το 2070) και για τους εργαζόµενους ηλικίας 65-74 ετών (από 9,3% το 2022 έως 24,3% το 2070).
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

   Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.dnews.gr/eidhseis/ergasiaka/469687/protomagia-anakoinothike-apergia-sto-dimosio.
  2. https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/syntaxeis-oi-8-megales-adikies-tou-asfalistikou. 
  3. https://ygeianet.gr/katarreei-i-pathologiki-kliniki-sto-nosokomeio-kilkis/?amp=1.
  4. https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/244488/asfalistiko-oi-21-adikies-pou-kovoun-eisodima-alla-den-syzitoyntai-enopsei-evroeklogon.     

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ από την ΠΟΕΔΗΝ την 16η ΜΑΗ 2024

Πρωτομαγιά: Ανακοινώθηκε απεργία στο Δημόσιο

 Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία για την Πρωτομαγιά διεκδικώντας - μεταξύ άλλων - αυξήσεις στους μισθούς, αλλά και επιστροφή των δώρων στο Δημόσιο.
     Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το παρών στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η του Μάη 2024, σε ολόκληρη τη χώρα.
    Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00πμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας».
    «Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.
    »Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.
   »Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.
   »Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.
    »Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης του Φλεβάρη έστειλε το μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στης χώρας αγωνίζονται για να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και την Πρωτομαγιά και με την 24ωρη απεργία της 21ης Μαΐου.
Διεκδικούμε:
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, 10%
  • Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των δώρων και στο Δημόσιο
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).
    Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».
Αναδημοσίευση από https://www.dnews.gr/

Καταρρέει η Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Κιλκίς

     Σήμα κινδύνου εκπέμπουν για άλλη μία φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Η υποστελέχωση οδηγεί την Παθολογική Κλινική σε κατάρρευση με ορατό πλέον τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς που έχουν προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο του 2023, ότι οι συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας οδηγούν τους γιατρούς σε συνεχείς παραιτήσεις. Όλο αυτό, επισημαίνουν, έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, την τραγική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, καθώς και την εξουθένωση του ιατρικού προσωπικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
    Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν επιχειρήσει με όλους τους τρόπους να «συγκινήσουν» τους αρμόδιους. Με μία σειρά εγγράφων, με δραματικές εκκλήσεις για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις προειδοποιήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευσης της Παθολογικής κλινικής, προσπάθησαν να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να ευαισθητοποιήσουν τις διοικήσεις του νοσοκομείου Κιλκίς και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ώστε να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες να δρομολογήσουν λύσεις, που όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
    Ενώ προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτηση), με ένα γιατρό παθολόγο με βαθμό Διευθυντή του τμήματος Αιμοδοσίας με εσωτερική τρίμηνη μετακίνηση (εντέλλεστε), με ένα γιατρό παθολόγο αποσπασμένο από το Κέντρο Υγείας Δροσάτου (όπου κατέχει μόνιμη θέση), με ένα γιατρό παθολόγο με μετακίνηση από τον ΕΦΚΑ Κιλκίς. Ο ιδιώτης γιατρός παθολόγος που εφημέρευε με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρόσφατα παραιτήθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Γουμένισσας και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτη παθολόγο δεν είχε κανένα ενδιαφερόμενο. Αποτέλεσμα, η κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή.
    Απέναντι στις δραματικές ελλείψεις, οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 4η ΥΠΕ προωθούν μετακινήσεις παθολόγων γιατρών από άλλες δομές του ΕΣΥ, εσωτερικές μετακινήσεις και εντέλλεστε, που όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και οδήγησαν σε νέες παραιτήσεις. Οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής, δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τις παραιτήσεις των 2 ειδικών παθολόγων. Από τη μία ο γιατρός παθολόγος με βαθμό Διευθυντή στο τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου προειδοποιούσε για τις συνεχιζόμενες εξαντλητικές εφημερίες και από την άλλη παραίτηση υπέβαλε επίσης ο δεύτερος μόνιμος ειδικός ιατρός παθολόγος, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και τις συνεχόμενες εφημερίες.
    Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου έχουν σαν αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των γιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου προκειμένου να καλύψουν τα εφημεριακά κενά που προκύπτουν.
     Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία απαραίτητη για τους παθολόγους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους.
  Αντίστοιχα η υποστελέχωση στο Ακτινολογικό τμήμα από χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα αντίστοιχα ακτινολογικά μηχανήματα στα Τακτικά Ορθοπεδικά Ιατρεία, με αποτέλεσμα για μια διαγνωστική ακτινογραφία να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, οι τραυματιοφορείς που θα πρέπει να διανύσουν όλο το νοσοκομείο, ενώ πολλές φορές τη μετακίνηση την αναλαμβάνουν οι συνοδοί, μεταφέροντας οι ίδιοι τους ασθενείς τους για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις για μια εξέταση. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση.
     Λόγω της υποστελέχωσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το Αναισθησιολογικό και η Καρδιολογική κλινική.
Αναδημοσίευση από https://ygeianet.gr/

Ασφαλιστικό: Οι 21 αδικίες που κόβουν εισόδημα αλλά δεν συζητούνται ενόψει Ευρωεκλογών - Οι αδικίες του Ασφαλιστικού δεν είναι μόνο οι χαμηλές αποδοχές ή η μη προστασία των συνταξιούχων από την ακρίβεια.

    Υπάρχουν άλλες 21 λιγότερο… γνωστές αδικίες του Ασφαλιστικού οι οποίες, αφενός αφαιρούν κάθε μήνα εισόδημα από τους «απόμαχους», αφετέρου δε εντείνουν το αίσθημα πικρίας καθώς άλλοι συμπολίτες τους τυγχάνουν διαφορετικής-διακριτικώς μεταχείρισης.
    Ωστόσο, αυτές οι σκαστές αδικίες δεν έχουν προβληθεί επαρκώς από τους αρμόδιους. Ειδικά εν όψει Πάσχα, αφού φέτος δεν θα δοθεί επιταγή ακρίβειας ή επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και εν όψει των ευρωεκλογών…
     Δεν προβλέπεται κατώτατο όριο αποδοχών στους συνταξιούχους. Απ όταν καταργήθηκε το «κατώφλι» το 2015 (Υπουργική Απόφαση Χαϊκάλη 8/2015), μια σύνταξη (χηρείας) μπορεί να πέσει πολύ κάτω από τα 382 ευρώ της εθνικής σύνταξης με 15ετή ασφάλιση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αποτροπής της φτώχειας στους ηλικιωμένους.
    Καταργήθηκε την περίοδο 2016-18 το ΕΚΑΣ, το οποίο ελάμβαναν μέχρι τότε σχεδόν 360.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με εισοδηματικά κριτήρια. Έκτοτε δεν υπάρχει σταθερός και νομοθετημένος τρόπος ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Πλέον μόνο κατά τις κρίσιμες προεκλογικές περιόδους και αναλόγως των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων (πλεόνασμα) η κυβέρνηση ανακοινώνει κάποιας εφάπαξ-εορταστικές ενισχύσεις…
    Η Ελλάδα αναμένεται να «κατακτήσει» τα υψηλότερα στην Ευρώπη όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση (άνω των 67 ετών για λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης) μετά την επικείμενη (μέχρι το 2027) αύξησή τους με βάση το προσδόκιμο ζωής.
    Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν εισφορές υγείας από κάθε πηγή (κύρια, επικουρική, σύνταξη χηρείας κ.α.) ακόμη και από την εργασία ενός συνταξιούχου. Μάλιστα το ποσοστό εισφοράς αυξήθηκε στο 6%, από 4% και μόνο για τις κύριες συντάξεις, μέχρι το 2015. Παράλληλα το ταμείο τους (ΕΟΠΥΥ) τους καλύπτει μόνο την πιο φθηνή δραστική ουσία, όχι κάθε σκεύασμα. Για παράδειγμα, εάν ένας ασφαλισμένος προμηθεύεται ένα συγκεκριμένο αντίγραφο φάρμακο και κυκλοφορήσει, μετά από ετών αποτελεσματικής θεραπείας, ένα πιο φθηνό σκεύασμα, υποχρεούται να αλλάξει αγωγή. ‘Έστω και εάν με το φθηνό αντίγραφο (ή off patents) φάρμακο είχε σταθεροποιήσει την κατάσταση της υγείας του…
     Την ίδια στιγμή οι μισθωτοί ασφαλισμένοι πληρώνουν ανάλογα με την αμοιβή τους εισφορές Υγείας, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες σταθερό ανά μήνα ποσό. Κατ αυτόν τον τρόπο οι υπάλληλοι πληρώνουν υψηλότερες εισφορές έναντι των… αφεντικών (ο σοφέρ του ιδιοκτήτη επιβαρύνεται με υψηλότερες εισφορές…) Παράδειγμα: ο μισθωτός με τον βασικό μισθό των 830 ευρώ πληρώνει το χρόνο 825 ευρώ εισφορά υγείας, έναντι του αφεντικού που πληρώνει μόλις 748,68 ευρώ (στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση που επιλέγει το 94% των ελευθέρων επαγγελματιών).
    Έτσι οι μισθωτοί λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις, αλλά οι φορολογούμενοι επιδοτούν… υψηλότερα τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό καθώς η σύνταξη ενός ελεύθερου επαγγελματία, που ασφαλίζεται για 40 έτη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (175,83 το μηνά για κύρια σύνταξη), στηρίζεται κατά το ήμισυ στην εθνική σύνταξη των 426 ευρώ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι (συνολική σύνταξη 880 ευρώ μεικτά). Και αυτό γιατί τα ασφάλιστρα αυτά (175,83) είναι υποδεέστερα του ανειδίκευτου εργάτη…
Φόρος 50%
    Οι συνταξιούχοι με μεικτές αποδοχές από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και επικουρικές άνω των 300 ευρώ πληρώνουν διπλή φορολογία. Εκτός από την φορολογική κλίμακα (22% από 10.000 ευρώ έως 21.999, ενώ για μεγαλύτερα ποσά ετήσιου εισοδήματος 32% κ.ο.κ.) πληρώνουν και Εισφορά Αλληλεγγύης. Έτσι αυτή η κατηγορία συνταξιούχων επιβαρύνεται με ποσά φόρου άνω του 50% από το πρώτο ευρώ (μαζί με την εισφορά Υγείας).
   Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση των αναδρομικών της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 (Δώρα) και δεν διορθώθηκαν τα ποσοστά των επικουρικών συντάξεων.
    Οι συντάξεις χηρείας ξευτελίζονται σε ποσοστό 35% επί των αποδοχών του άμεσα ασφαλισμένου (θανόντος). Μάλιστα ο νόμος προβλέπει την αποκοπή και της εθνικής σύνταξης σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος (μη καταβολή διπλής εθνικής σύναξης). Κάτι που όταν εφαρμοστεί, θα μετατρέψει τη σύνταξη χηρείας σε απλό επίδομα
     Σε ορισμένες περιπτώσεις η σύνταξη χηρείας περικόπτεται στο 35% μετά την 3ετία (σε περίπτωση εργασίας ή λήψης σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος), όπως στον ΟΓΑ ή το Δημόσιο, αλλά δεν συμβιώνει το ίδιο στα άλλα επιμέρους ταμεία. Με αποτέλεσμα οι εν λόγω δικαιούχοι (κυρίως χήρες), να χρεώνονται με αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις και να επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορές Υγείας, φόρο και Εισφορά Αλληλεγγύης. Ποσά τα οποία θα κληθούν κάποια στιγμή να επιστρέψουν σον ΕΦΚΑ…
     Δεν παρέχεται η δυνατότητα στις χήρες/ους να επιλέξουν ποια σύνταξη (λόγω θανάτου ή εξ ιδίου δικαιώματος) θα περικοπεί.
Η τιμωρία των αγροτών
    Στην περίπτωση δε των αγροτών/αγροτισσών, με τη λήψη της σύνταξης χηρείας αποκόπτεται εντελώς το κοινωνικό μέρος της σύνταξης ΟΓΑ. Με αποτέλεσμα η σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος να μετατρέπεται σε… χαρτζιλίκι. Ακόμη και αυτό περικόπτεται κατά 50% μετά την 3ετία…
    Οι συντάξεις των αγροτών, ειδικά της περιόδου 2019-20, είναι κατώτερες της σύνταξης ανασφάλιστου ηλικιωμένου (μικρότερες των 400 ευρώ μεικτά). Καίτοι και στις δύο περιπτώσεις δίδονται στο 67ο έτος της ηλικίας, ενώ οι αγρότες είχαν καταβάλει εισφορές για 30 ή και περισσότερα χρόνια…
     Οι αγρότες δεν δικαιούνται ακόμη ολόκληρη της εθνική σύνταξη, την οποία λαμβάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι του αστικού τομέα, ακόμη και οι ομογενείς ή μετανάστες που διαβιούν 30 χρόνια στην Ελλάδα.
    Δεν δίνεται επίδομα γάμου και, κυρίως, επίδομα τέκνων (μέχρι το 24ο έτος όπως συμβαίνει με τους εν ενεργεία). Υπό αυτές τις συνθήκες, στην Ελλάδα της δημογραφικής κρίσης τιμωρείται η τεκνοποίηση μετά το 38ο έτος της ηλικίας…
    Στις περιπτώσεις σύνταξης αναπηρίας δεν καταβάλλεται ολόκληρη η εθνική σύνταξη, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης του δικαιούχου. Σε περίπτωση που το ποσοστό αναπηρίας είναι κάτω του 80% μειώνεται η εθνική σύνταξη κατά 25% και περιορίζεται στο 50% για ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%...
     Λειτουργούν ισχυρά αντικίνητρα για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (ενεργός γήρανση). Ενώ από το 35ο έτος μέχρι το 40ό το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,55% για κάθε χρόνο παραμονής στην ασφάλιση, μετά το 40ό έτος το ποσοστό περιορίζεται στο +0,5% το χρόνο...
Αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού
    Οι αυξήσεις κάθε χρόνο στις συντάξεις κυμαίνονται κάτω του πληθωρισμού (μη αναπλήρωση του διαθέσιμου εισοδήματος από την ακρίβεια). Και αυτό γίνεται με το τρικ της απόδοσης του μισού (επίσημου) πληθωρισμού και της μισής οικονομικής μεγέθυνσης (αύξηση ΑΕΠ). Αλλά πάντα το ΑΕΠ είναι υποδεέστερο του πληθωρισμού. Με αποτέλεσμα, χρονιά με τη χρονιά, οι πραγματικές συντάξεις να μειώνονται…
    Δεν προβλέπεται κανέναν αντικίνητρο στην εργασία των συνταξιούχων (παρακρατείται το 10% από την αμοιβή επί της εργασίας υπέρ ΕΦΚΑ). Αυτό δεν ισχύει για τις χήρες/ους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τους αποκόπτεται το 50% της σύνταξης που λαμβάνουν σε περίπτωση ανάληψης εργασίας. Ακόμη και εάν η χήρα είναι στην ηλικία των 30 ή 40 ετών και πρέπει να μεγαλώσει την οικογένειά της, ακόμη και εάν τα ορφανά παιδιά θέλουν να εργαστούν, έστω παροδικά, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ενόσω σπουδάζουν…
    Στους παλαιούς ασφαλισμένους (έως 12/5/2016) δεν επιτρέπεται η αναγνώριση του παράλληλου χρόνο ασφάλισης για τον οποίο δεν ελήφθη δεύτερη σύνταξη. Αυτός ο χρόνος δεν υπολογίστηκε κατά την αίτηση συνταξιοδότησης (προ του νόμου 4387/16) καθώς τότε η συμπερίληψή του δεν τροποποιούσε (βελτίωνε) το ποσό της σύνταξης.
     Μέχρι το 2016 (ν.4387/16) τα επιμέρους ταμεία, σε πολλές περιπτώσεις, έδιναν πλήρη σύνταξη με 32 ή 35 έτη ασφάλισης. Με αποτέλεσμα οι παλαιοί συνταξιούχοι να μην καταθέσουν-συμπεριλάβουν χρόνο προγενέστερης απασχόλησης σε άλλο κλάδο (περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλιση σε ΙΚΑ και φορέα του δημοσίου ή Ειδικό Ταμείο ΔΕΚΟ-Τραπεζών). Ο νόμος δεν τους επιτρέπει τώρα να κάνουν χρήση αυτού του (πρόσθετου) χρόνου, ώστε να βελτιώσουν τις αποδοχές τους. Κυρίως δεν να μειώσουν την «προσωπική διαφορά» που τους βαραίνει καθώς σχεδόν όλες οι παλαιές συντάξεις που εκδόθηκαν με λιγότερα από 36 ή 37 χρόνια ασφάλισης, έχουν προσωπική διαφορά και δεν αυξάνονται με βάση τις ετήσιες αναπροσαρμογές…

Γράφει ο  - https://www.ieidiseis.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

  Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.ethnos.gr/greece/article/312351/apergiadiafonoyngseekaiadedymethmetaforathsprotomagiaskaikaloynsekinhtopoihshthn1hmaioy.
  2. https://tempo24.news/eidisi/478904/dysarestimenos-enas-stoys-dyo-ellines-apo-to-dimosio-kai-idiotiko-systima-ygeias
  3.  https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/poedin-paremvaseis-gia-metatakseis-pliromi-symvasiouxon-kai-epikourikon-stiriksi-kinitopoiisis-sto-ekepsye/
  4. https://www.neakriti.gr/kriti/rethymno/2051798_nosokomeio-rethymnoy-katrakyla-dihos-frena-me-klinikes-ypo-dialysi-giatroys.

ΕΥΧΕΣ για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ