Κατατέθηκε προχθες, 21-7-25, στη βουλή το νομοσχέδιο για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Από την ενημέρωση που έχουμε, ως ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ή την 1η Αυγούστου, σε εννιά μέρες δηλαδή, ή αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής -διακόπτει στις 2 Αυγούστου-στις 27 ή 28 Αυγούστου.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο με διαδικασίες fast track εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό, που στόχο έχει να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων στο Δημόσιο τις δικές της ευθύνες για τις υποθέσεις που ταλανίζουν την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ. Γι αυτό εξάλλου άνοιξε και το ζήτημα της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο με στημένες δημοσκοπήσεις και παραπλανητικά ερωτήματα.
Αντί να δει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ως συνεργάτες, ως λειτουργούς του Κράτους που εξυπηρετούν τους πολίτες, ως οφείλουν, τους ρίχνει βορά στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Είναι η νοοτροπία μιας συντηρητικής κυβέρνησης η οποία πιστεύει ότι με εξοντωτικές ποινές και τιμωρίες θα καλυτερεύσει το Δημόσιο .
Αντί να προσπαθήσει να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη-και σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει-ότι με το νομοθέτημά της θα λυθούν τα προβλήματα στη Δημόσια Διοίκηση. Μια Δημόσια Διοίκηση από την οποία λείπει το 40-50 % του προσωπικού, μια Δημόσια Διοίκηση όπου οι προϊστάμενοι κι οι Διευθυντές είναι δι-ορισμένοι από την κυβέρνηση, μια Δημόσια Διοίκηση που πορεύεται χωρίς κανέναν στρατηγικό σχεδιασμό, μια Δημόσια Διοίκηση όπου κάνουν "κουμάντο" οι μετακλητοί-κομματικοί και πολιτικοί φίλοι- των εκάστοτε υπουργών.
Χρειάζεται, αλήθεια, νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Το μόνο πρόβλημα που υπήρχε με το υπάρχον πειθαρχικό ήταν οι καθυστερήσεις ολοκλήρωσης των διαδικασιών σε ορισμένες υπηρεσίες.
Γι αυτό, την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση που ορίζει τα τρία από τα πέντε μέλη των πειθαρχικών. Όταν δεν απαλλάσσει τους δικαστές από τις άλλες εργασίες για να εξετάσουν τα πειθαρχικά, πώς αλήθεια θα το κάνουν;
Άνθρωποι είναι, όχι υπεράνθρωποι. Τώρα, βέβαια, καταργεί και τους δικαστές και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και κατά τα άλλα προσπαθεί να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την λογοδοσία.
Είναι πολύ σημαντικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναδείξουν, αυτές τις μέρες στη βουλή, τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και να μην πέσουν κι αυτά στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού.
Η καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος.
Δημ. Μπράτης Μέλος Ε.Ε ΑΔΕΔΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου