Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Η χθεσινή ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, στο Δημόσιο.

Δείτε την χθεσινή ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://youtu.be/kZ3OoSsxZkY?list=TLGGAG0Odx6dbgIzMDAxMjAyNQ

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ στον Υπουργό Υγείας για τον αποκλεισμό από τις Μετατάξεις- Αποσπάσεις των Διοικητικών Υπαλλήλων του Ε.Σ.Υ.

Κύριε Υπουργέ,
    Οι υπάλληλοι των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΣΥ, είναι κατάφορα αδικημένοι από τη δυσμενή μεταχείριση σε σχέση με τους Διοικητικούς υπαλλήλους άλλων Υπουργείων.
   Παρότι ο αρχικός νόμος προέβλεπε την συμμετοχή τους στη κινητικότητα με το άρθρο 66 του ν.4722/2020, εξαιρέθηκαν με επίκληση της πανδημίας. Η πανδημία τελείωσε, η απαγόρευση όμως συμμετοχής στην κινητικότητα παραμένει. Ταυτόχρονα οι υπάλληλοι των Διοικητικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων και άλλων φορέων του ΕΣΥ επειδή συμπεριελήφθησαν στις αρχικές διατάξεις περί κινητικότητας τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα αποσπάσεων- μετατάξεων με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.
    Έτσι είναι καθηλωμένοι στην ίδια υπηρεσία πρόσληψης και δεν είναι δυνατή η μετάταξή τους σε άλλο φορέα του ΕΣΥ, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα.
    Επιβάλλεται η διόρθωση της αδικίας και η συμμετοχή στη κινητικότητα. Δεν είναι δίκαιη αντιμετώπιση ο εξαναγκασμός παραμονής στο ΕΣΥ.
    Υπενθυμίζουμε ότι έχουν αποκλειστεί από το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας παρότι εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής όπως ΤΕΠ, ΜΕΘ, Κλινικές κλπ. και συμπεριελήφθησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό την περίοδο της πανδημίας.
                          Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Αχαΐας: Κήρυξη Στάσης Εργασίας για τον Δημόσιο τομέα του Ν. Αχαΐας, την τρίτη 04.02.2025

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου 2025, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Αχαΐας και κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης του Γ.Σ.,
                        ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ
στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Αχαΐας την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2025 από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου για όλα τα σωματεία-μέλη του,  προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι να λάβουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου –Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου με αίτημα την επαναφορά του 13ου &14ου μισθού στο Δημόσιο.
              Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Σε κίνδυνο η πρόωρη συνταξιοδότηση- Εγκύκλιος ΕΦΚΑ

  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Ο ΕΦΚΑ θέτει νέα περιοριστικά μέτρα για την  όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση, επηρεάζοντας κυρίως τους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν στο σύστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
    : Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι που δεν πληρούν το γενικό όριο ηλικίας (62ο έτος για μειωμένη σύνταξη και 67ο για πλήρη) θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες για την απόκτηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μέσω διαδοχικής ασφάλισης.
    Αλλαγές στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος Οι ασφαλισμένοι που έχουν ασφάλιση σε περισσότερους από έναν φορείς και δεν πληρούν τα κριτήρια για συνταξιοδότηση στον τελευταίο φορέα στον οποίο υπάγονται, θα πρέπει να πληρούν το ηλικιακό όριο του φορέα στον οποίο πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος χρόνος ασφάλισης.
   Αυστηρότερες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση Η νέα εγκύκλιος προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος θα πρέπει να πληρούν τις ηλικιακές προϋποθέσεις του φορέα στον οποίο έχουν τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό χρόνο. Εάν αυτές δεν καλύπτονται, δεν μπορεί να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.
   Αντιδράσεις από Η αλλαγή αυτή προκαλεί αντιδράσεις, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι φοβούνται ότι οι νέοι κανόνες θα τους περιορίσουν τις επιλογές για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερους από έναν φορείς και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του τελευταίου φορέα τους, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις νέες ηλικιακές προϋποθέσεις.
   Διαφορετικές ηλικιακές προϋποθέσεις για  και  Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η διαδικασία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) διαφέρει. Για αυτούς, το ηλικιακό όριο για τη μερική σύνταξη είναι το 62ο έτος και για πλήρη σύνταξη το 67ο έτος.
Αναγκαία η σωστή προετοιμασία των ασφαλισμένων Οι ασφαλισμένοι καλούνται να προγραμματίσουν τις συνταξιοδοτικές τους αιτήσεις με βάση τα νέα δεδομένα και να συμβουλευτούν τον ΕΦΚΑ για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
    Στρατηγική για την ασφαλιστική βιωσιμότητα Η νέα εγκύκλιος καταδεικνύει την ανάγκη αυστηρότερης παρακολούθησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης για να αποτραπούν καταχρηστικές συνταξιοδοτήσεις, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να συμβουλεύονται τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εξασφαλίσουν σωστή εκτίμηση των αιτημάτων τους.
 ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
  1. Παράδειγμα 1: Εργαζόμενος με Ασφάλιση στον ΟΓΑ και το 
Η Μαρία, 63 ετών, είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ για 12 χρόνια και στο ΙΚΑ για 18 χρόνια. Αν και έχει φτάσει στην ηλικία των 63, η νέα εγκύκλιος του  της επισημαίνει ότι, επειδή ο μεγαλύτερος χρόνος ασφάλισης είναι στο ΙΚΑ, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις ηλικίας αυτού του φορέα. Επομένως, για να πάρει μειωμένη σύνταξη από το ΙΚΑ, πρέπει να περιμένει μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας της, και όχι να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα με βάση τις προϋποθέσεις του ΟΓΑ.
  1. Παράδειγμα 2: Ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ και το ΝΑΤ
Ο Αντώνης, 59 ετών, έχει 5 χρόνια ασφάλισης στο  και 22 χρόνια στο ΝΑΤ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, λόγω των ειδικών προϋποθέσεων του ΝΑΤ, ο Αντώνης μπορεί να υποβάλει αίτηση για πλήρη σύνταξη όταν φτάσει το 62ο έτος της ηλικίας του, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις για σύνταξη από το ΝΑΤ. Ωστόσο, εάν ο Αντώνης είχε ασφαλιστεί σε άλλους φορείς, θα έπρεπε να ακολουθήσει τις ηλικιακές προϋποθέσεις του φορέα με τον μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης.
  1. Παράδειγμα 3: Ασφαλισμένος στον  και το ΙΚΑ (Αρνητική Απόφαση)
Η Ελένη, 61 ετών, έχει 10 χρόνια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και 17 χρόνια στο ΙΚΑ. Αν και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη, η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ δεν της επιτρέπει να το κάνει αμέσως. Δεδομένου ότι έχει το μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, πρέπει να περιμένει μέχρι την ηλικία των 62 ετών για να δικαιούται μειωμένη σύνταξη, αντί να την πάρει νωρίτερα με τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ.
Αναδημοσίευση από https://www.vimaorthodoxias.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

 Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://gnomip.gr/2025/01/09/%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b1-n%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5/ 
  2. https://gnomip.gr/2025/01/15/%ce%ad%ce%bc%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%bf%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b5%cf%80-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81/   
  3. https://www.agriniopress.gr/syntaxeis-to-2026-i-apofasi-gia-ta-nea-oria-ilikias/
  4.  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/460203_persona-non-grata-o-georgiadis-sta-nosokomeia-entones-apodokimasies-kai-stin#goog_rewarded

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

Η τύχη και η προοπτική των Συνδικαλιστικών οργάνων της Αχαΐας, ΔΕΝ θα ξεπουληθούν, ΔΕΝ θα χαριστούν, ΟΎΤΕ θα κληρονομηθούν σε κανέναν.

    Η παράταξή μας στο Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αχαΐας έχει και θέσεις και άποψη και βεβαίως έχει την αυτονομία της και δεν κατευθύνεται από εντολές και επιλογές ¨άνωθεν¨, πολύ δε περισσότερο από ανθρώπους που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ και ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΔΟΔΟΣΙΑ σέ αυτό. 
     Οι πάσης φύσης ¨πατερούληδες¨ καλό είναι να περιοριστούν στις αρμοδιότητές τους, τις οποίες σαφώς και έχουν κάνει μπάχαλο και να αφήσουν την Αχαΐα μακριά και έξω από τούς σχεδιασμούς τους, σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με την τύχη και την προοπτική της παράταξης μας γενικά, που σε επίπεδο ΠΟΕΔΗΝ την έκαναν μωσαϊκό, αλλά με την δική τους προσωπική τύχη, χάριν της οποίας ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ να λειτουργούν διαλυτικά και διασπαστικά.

Τοποθέτηση του μέλους της ΕΕ, Δημήτρη Μπράτη στην εκδήλωση για την επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο

 Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,
   100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη διεκδίκηση καταβολής δώρων Χριστουγέννων το 1925 και 98 χρόνια από την πρώτη απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων, τον Δεκέμβρη του 2027, από την τότε Σ.Δ.Υ.Ε. με αίτημα την καθιέρωση ενός επιπλέον μισθού για τα Χριστούγεννα εκείνης της περιόδου.
    Έχει μια αξία να  δούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε που διεκδικήθηκε, το 1925 (6/12/25), για πρώτη φορά από τα συνδικάτα, ο 13ος μισθός.
     Τον Μάρτη του 1925, έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η χώρα είχε παραλύσει. Οι Δημόσιοι υπάλληλοι ζήτησαν συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Μιχαλακόπουλο που τους απάντησε με κάτι που έμεινε στην Ιστορία: «Λυπάμαι, κύριοι, διότι επ΄ ουδενί λόγο είναι δυνατόν να σας ακούσω. Δεν είναι ανεκτός ο τοιούτος συνδικαλισμός, εις το κράτος, διότι αποτελεί αναρχίαν».
   Αξιοσημείωτη και μνημειώδης είναι η απάντηση του Γενικού Γραμματέα της Ε.ΔΥ.Α. (Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών), του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη:
   «(..) Η απεργία είναι καθ’ ημάς, εν γεγονός, εν είδος φυσικού φαινομένου, το οποίο λαμβάνει χώραν και εκρήγνυται όπως ο ουρανός ή η καταιγίς. Είναι μία συσσώρευσις και συμπύκνωσις δυσαρεσκειών και απογοητεύσεων του μισθωτού, ο οποίος εις μία δεδομένην στιγμήν αγανακτήσεως και παραφοράς δεν έχει ανάγκην να έχει υπαλληλικήν οργάνωσιν όπως απεργήσει, συνεννοείται σχεδόν αυτομάτως μετά των άλλων καταδυναστευόμενων μισθωτών και η έκρηξις επέρχεται αυτομάτως.
     Επομένως, καθ’ ημάς, το ζήτημα της απεργίας δεν τίθεται, εάν ο υπάλληλος έχει δικαίωμα ή μη απεργίας, από απόψεως δημοσίου δικαίου ή της κείμενης σωματειακής νομοθεσίας. Η απεργία είναι εν γεγονός, το οποίον δεν εξετάζεται από απόψεως νομιμότητος, όπως δεν εξετάζει κανείς εάν βρέχει ή δεν βρέχει κατά Σύνταγμα και κατά Νόμον, πεινά ή δεν πεινά κανείς νομίμως, έχομεν κυκλώνα ή θαλασσοταραχήν ή εκρήγνυται κεραυνός σύμφωνα με το Σύνταγμα ή με τους κειμένους νόμους και το υπαλληλο-σωματειακόν ισχύον δίκαιον»
     Αμέσως μετά, ο Μιχαλακόπουλος, διέλυσε το Συμβούλιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και διέταξε ανακρίσεις εις βάρος των μελών της Διοίκησης, επειδή είχαν εκδώσει ανακοίνωση κατά της Κυβέρνησης.
     Μετά από λίγους μήνες η Κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου έπεσε και την εξουσία ανέλαβε ο δικτάτορας Πάγκαλος. Η Κυβέρνηση του Πάγκαλου προχώρησε σε άρση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων κι ας είχε κατοχυρωθεί αυτή μέσω του Συντάγματος του 1911. Ακολούθησαν απολύσεις κι ανάμεσα στους απολυμένους ήταν ο Δημήτρης Γληνός κι ο Κώστας Βάρναλης.
    Αυτή εν ολίγοις ήταν η κατάσταση στη χώρα όταν οργανωμένα διεκδικήθηκαν τα δώρα από τα συνδικάτα. Έχει αξία να σημειωθεί ότι 1 χρόνο πριν την απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων της 22ας Δεκεμβρίου 1927, το 1926, είχε ιδρυθεί η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με την ονομασία Σ.Δ.Υ.Ε. δηλαδή Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Ελλάδας.
     Τη χρονιά εκείνη 13ο μισθό έλαβαν οι σιδηροδρομικοί και οι τροχιοδρομικοί υπάλληλοι. Επίσης, το Δ.Σ. των Επαγγλεματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδας, αποφάσισε να καταβάλει στο προσωπικό δώρο εορτών ίσο με έναν μισθό. Μάλιστα συνέστησε στα μέλη του -σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα κ.α.- να κάνουν το ίδιο.
    Η χορήγηση «δώρων» τις γιορτές των Χριστουγέννων δεν ήταν προφανώς ελληνικό μόνο, φαινόμενο. Στις ΗΠΑ όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρείες δώριζαν έως και το 10% του μισθού ως επίδομα Χριστουγέννων από τις αρχές του 1900.
Φίλες και φίλοι,
   100 χρόνια μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1925 που χορηγήθηκε για πρώτη φορά ο 13ος μισθός σε κάποιους εργαζόμενους, συζητάμε σήμερα την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού που περικόπηκαν οριστικά το 2012 (με τον Ν. 4093)!!!
    Κατάκτηση 100 χρόνων καταργήθηκε με τον Ν. 4093/12 κι ενώ υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018 κι έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε, η Κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τα επαναχορηγήσει. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλά – όπως μας λέει- κι οι δείκτες είναι εξαιρετικοί, κανένα μνημονιακό μέτρο δεν αναίρεσε, ούτε την εισφορά 2% για την ανεργία, ούτε καν στο ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017 δεν προχώρησε.
     Πριν λίγες μέρες, μάλιστα, στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Πετραλιάς, απέκλεισε κατηγορηματικά την χορήγηση 13ου και 14ου μισθού γιατί «δεν υπάρχουν τα 2,5 δις που απαιτούνται», λέει. Ισχυρίστηκε, δε, ότι ως το 2027 οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα λάβουν 13ο μισθό ως αύξηση στα εισοδήματά τους. Προφανώς εννοεί την αύξηση – κοροϊδία των 12€ τον μήνα καθαρά, από 1/4/25!!!
Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό.
Φίλες και φίλοι,
     Ακούσατε πριν τον Γενικό Γραμματέα της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. τον φίλο Στράτη Ματθαίου για το τι συμβαίνει στην Κύπρο που κι αυτή μπήκε σε μνημόνια. Όλες οι μνημονιακές διατάξεις αίρονται σιγά – σιγά. Έχει καθιερωθεί Α.Τ.Α. και φυσικά λαμβάνουν 13ο μισθό ολόκληρο.
  • Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, πριν κλείσω την παρέμβασή μου, και στην 1316/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία έκρινε συνταγματική την περικοπή των δώρων, Ν. 4093/12, (το τελευταίο 500σάρικο των δώρων), με πλειοψηφία 24-6, τη στιγμή που το Γ’ Τμήμα του Δεκέμβρη του 2018 την είχε κρίνει αντισυνταγματική και μάλιστα με πλειοψηφία 6-1.
     Είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια απόφαση τμήματος, με τέτοια πλειοψηφία, ανατρέπεται. Δεν θα σχολιάσω παραπάνω. Θα αναφερθώ μόνο και σε ένα περιστατικό που ζήσαμε ως Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. το 2018, τον Δεκέμβρη, όταν μετά την απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο. Ζητήσαμε, τότε, με βάση και την απόφαση του Γ΄ Τμήματος, από τον κ. Τσακαλώτο, να δεσμευτεί ότι η απόφαση (εφόσον υπάρξει δικαίωση) θα ισχύσει για όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους για να μην τρέχουν στα δικαστήρια και ξοδεύονται. Δέσμευση, φυσικά, δεν υπήρξε αλλά ο κ. Τσακαλώτος μας είπε: «Περιμένετε πρώτα την απόφαση της Ολομέλειας! να δούμε αν θα σας δικαιώσει».
    Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια μικρή αναφορά στον πρόσφατο νόμο 5163/2024 για τον κατώτατο μισθό, νόμος ο οποίος κύρωσε την 2041/2022 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οδηγία αναφέρεται ρητώς σε ίσο κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
     Σήμερα  ο κατώτατος μισθός του Δημοσίου Τομέα υπολείπεται κατά, περίπου, 1.700 € του ιδιωτικού λόγω μη καταβολής των επιδομάτων εορτών και αδείας, είναι δηλαδή κατά 17%, περίπου, μικρότερος.
Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,
     Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αποτελεί για μας κορυφαία συνδικαλιστική διεκδίκηση και θα την πάμε μέχρι τέλους. Μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα.
  • Είναι θετικό το ότι απόψε εδώ όλα τα κόμματα που παραβρέθηκαν -και τα ευχαριστούμε- τοποθετήθηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θετικά στο αίτημα.
  • Θέλουμε, όμως, και την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών στο κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα θέλουμε και τη στήριξή σας στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί όπως πριν 100 χρόνια τα δώρα καθιερώθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων, έτσι και σήμερα 100 χρόνια μετά, μόνο, με δυναμικούς αγώνες θα επανέλθουν.
                             Σας ευχαριστώ.

Σύνταξη από τα 59 έως τα 62 έτη: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν το 2025

  Το 2025 προσφέρει ευκαιρίες συνταξιοδότησης σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων. Είναι κρίσιμο, ωστόσο, οι ασφαλισμένοι να εξετάσουν προσεκτικά τις δυνατότητές τους, καθώς και τις συνέπειες της μειωμένης σύνταξης. Η σωστή πληροφόρηση και οι έγκαιρες κινήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη επιλογή για την οικονομική ασφάλεια στα χρόνια της σύνταξης
   Το 2025, έξι μεγάλες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στην ασφάλιση πριν από το 1993, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες από 59 έως 62 ετών. Πρόκειται για ασφαλισμένους σε Ταμεία μισθωτών, όπως το ΙΚΑ, το Δημόσιο, και τα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, που θεμελιώνουν δικαίωμα με συγκεκριμένες διατάξεις.
Ακολουθούν οι κύριες κατηγορίες ασφαλισμένων:
1. Γονείς με ανήλικο τέκνο ή τρίτεκνοι
Ασφαλισμένοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως γονείς ανήλικων ή τρίτεκνοι μπορούν να αποχωρήσουν με προνομιακά όρια ηλικίας, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης του δικαιώματός τους.
2. Με βαρέα ένσημα (άνδρες και γυναίκες)
Ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βαρέων ενσήμων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, με μειωμένα ή πλήρη όρια ηλικίας.
3. Με προϋποθέσεις 35ετίας, 37ετίας και 40ετίας
Όσοι έχουν συμπληρώσει 35, 37 ή 40 χρόνια ασφάλισης έως συγκεκριμένες ημερομηνίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλότερα ηλικιακά όρια.
4. Εκπαιδευτικοί
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς, καθώς έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκότερα όρια ηλικίας.
5. Με προϋποθέσεις 25ετίας για γυναίκες
Γυναίκες με 25ετία μπορούν να αποχωρήσουν για σύνταξη σε χαμηλότερη ηλικία, ανάλογα με το έτος θεμελίωσης του δικαιώματός τους.
6. Με μειωμένη σύνταξη (άνδρες και γυναίκες)
Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, αποδεχόμενοι την αντίστοιχη μείωση στο ποσό της εθνικής σύνταξης.
Μειωμένη σύνταξη: Πόσο μειώνεται το ποσό;
    Στη μειωμένη σύνταξη εφαρμόζεται μείωση 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται από το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, με μέγιστη ποινή 30% (για πέντε χρόνια). Η μείωση αφορά μόνο την εθνική σύνταξη, ενώ το ανταποδοτικό μέρος παραμένει ανεπηρέαστο.
Για παράδειγμα:
·         Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης με 20 χρόνια ασφάλισης είναι 436,40 ευρώ.
·         Στη μειωμένη σύνταξη, το ποσό μπορεί να κυμαίνεται από 410,21 ευρώ έως 305,48 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία εξόδου.
Συμπέρασμα
   Το 2025 προσφέρει ευκαιρίες συνταξιοδότησης σε πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, ιδιαίτερα σε όσους θεμελίωσαν δικαιώματα πριν από το 1993. Είναι κρίσιμο, ωστόσο, οι ασφαλισμένοι να εξετάσουν προσεκτικά τις δυνατότητές τους, καθώς και τις συνέπειες της μειωμένης σύνταξης. Η σωστή πληροφόρηση και οι έγκαιρες κινήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη επιλογή για την οικονομική ασφάλεια στα χρόνια της σύνταξης.
Αναδημοσίευση από https://www.alfavita.gr/

Δημόσιο: Πώς βλέπει η κυβέρνηση το σενάριο της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού – Στα 2,1 δισ. ευρώ το κόστος

   Στα 2,1 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ετήσιο κόστος για τον προϋπολογισμό στην υποθετική περίπτωση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Πάσχα, κλπ). στο Δημόσιο.
    Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη απάντηση του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, σε σχετικό αίτημα (σ.σ. περί επαναφοράς των Δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων κλπ) της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή.
    Το ζήτημα αυτό πάντως θα κρίνει η ολομέλεια του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου 2025 μετά από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ.
    Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ ζήτησε με αίτησή της προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικάσει σε πρότυπη δίκη την αγωγή που ασκήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και με την οποία ζητήθηκαν στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και αδείας του ενάγοντος (ήτοι 13ος και 14ος μισθός όπως ίσχυε διαχρονικά στο Δημόσιο).
    Η αίτηση πρότυπης δίκης έγινε από την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το εάν είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα, την Οδηγία 2041/2022/ΕΕ και το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης η παράλειψη του κοινού νομοθέτη να επαναθεσμοθετήσει τα επιδόματα εορτών και αδείας (13ο και 14ο μισθό) στους εργαζομένους του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη και την προβαλλόμενη εξίσωση των κατώτατων μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την υπάρχουσα καταβολή, των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ος και 14ος μισθός), στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Τι λέει η κυβέρνηση
    Στην πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή, ο κος Πετραλιάς είχε αναφέρει ότι  «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που αύξησε για πρώτη φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Υπενθύμισε τις 15 μόνιμες αυξήσεις που έγιναν την τελευταία διετία λόγω της πληθωριστικής κρίσης και αυτά που έρχονται για το επόμενο διάστημα.
Καταρχήν, για τα έτη 2023 – 2024, αναφέρθηκε σε 15 αυξήσεις:
  • Αναμόρφωση μισθολογίου ιατρών του ΕΣΥ. Αύξηση 10%, κόστος 65 εκατομμύρια.
  • Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εισοδήματος και στον δημόσιο τομέα. Κόστος 202 εκατομμύρια.
  • Διευθέτηση διαφόρων μισθολογικών θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων: μισθολογική εξέλιξη ΟΒΑ, εθελοντών μακράς διάρκειας, επέκταση μάχιμης πενταετίας, ειδική αποζημίωση για νυκτερινή απασχόληση, ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή. Κόστος 60 εκατομμύρια.
  • Κατάργηση εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση οριζοντίως των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους κατά 70 ευρώ με κόστος 558 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής στο Δημόσιο για τα παιδιά κατά 20 έως 50 ευρώ τον μήνα με κόστος 155 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση των επιδομάτων θέσεως ευθύνης 30% σε όλο το Δημόσιο με κόστος 52 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση κατά 30 ευρώ του επιδόματος παραμεθορίου. Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας ενστόλων, αύξηση μισθολογίου μελών ΔΕΠ 10% με ετήσιο κόστος 41 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση των αποζημιώσεων μετακίνησης και διανυκτέρευσης με κόστος 43 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση του αντισταθμιστικού επιδόματος και της πάγιας αντιμισθίας δικαστικών, που αναφέρατε, με κόστος 15 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών του ΕΣΥ κατά 20% πέρυσι με ετήσιο κόστος 45 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον αύξηση ειδικής αποζημίωσης για πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.
  • Αύξηση τον Οκτώβριο του κινήτρου προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές περιοχές 16 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά που έχουν εφαρμοστεί το 2023 και το 2024 έχουν ετήσιο κόστος 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος ο κ. Πετραλιάς, στις έξι νέες αυξήσεις που έρχονται για τα έτη 2025, 2026 και 2027, εξειδίκευσε ότι θεσμοθετήθηκε κανόνας ετήσιας αύξησης οριζοντίως στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι ως τον Απρίλιο του 2027 -την επόμενη διετία- θα έχουν συν 105 ευρώ τον μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως, δηλαδή λίγο πιο κάτω από έναν ετήσιο μισθό.
    Σε ετήσια βάση τα 1.200 ευρώ ετησίως κοστίζουν 800 εκατομμύρια ευρώ. «Άρα, έχουμε ήδη νομοθετήσει ότι θα πάρουν 1.200 ευρώ ετησίως μέχρι τον Απρίλιο του 2027, σταδιακά» τόνισε και εξήγησε ειδικότερα ως προς το κόστος των μέτρων:
  • Πρώτο μέτρο, 800 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή: αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης ενστόλων 25 εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση αυτοτελούς φορολόγησης αποζημίωσης ιατρών εφημεριών ΕΣΥ, κόστος 40. εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο από το 2025 με ετήσιο κόστος 40 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από αυτόν τον μήνα κατά μία μονάδα που πιάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους με όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους 83 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επίσης, από 1η Ιουλίου, αυξάνεται το επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, 100 ευρώ μηνιαίως, με ετήσιο κόστος 222 εκατομμύρια ευρώ, 111 εκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο του 2025, 222 εκατομμύρια ευρώ για το 2026 και για κάθε έτος μετά.
Συνεπώς το 2027, όπως σημείωσε ο κ. Πετραλιάς, μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, το ετήσιο κόστος αυτών των έξι παρεμβάσεων -επιπλέον των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ- είναι άλλο 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύνολο οι είκοσι μία παρεμβάσεις -οι δεκαπέντε προηγούμενες και έξι οι τωρινές- 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο κόστος. «Έχουμε δώσει, λοιπόν, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Πετραλιάς και απευθυνόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «Και τι μας λέτε; Εκτός από τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, να δώσουμε επιπλέον άλλα 2,15 με βάση τους μισθούς του 2023. Είναι λίγο παραπάνω γιατί δόθηκαν αυξήσεις. Εμείς το υπολογίζουμε 2,3 πλέον. Άρα στο 2,5 να δώσουμε συν 2,3.
     Ο στόχος, όμως, των πρωτογενών δαπανών, με βάση το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι 3,7 για φέτος, 3,6 για το 2026, 3,1 για το 2027 και 3 για το 2028. Αυτά που σας λέω είναι σε δισεκατομμύρια. Είναι 100 δισεκατομμύρια οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης. Αν το παραβιάσεις, μπαίνεις σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και πρέπει εντός έξι μηνών να πάρεις αντίμετρα. Αν, λοιπόν, στα 3,7 δισεκατομμύρια που τα καλύψαμε και με την αύξηση των ενστόλων, δώσουμε άλλα 2,3 τότε 2,3+3,7 πας στα 6 δισεκατομμύρια. Έχεις παραβιάσει τον στόχο. Έρχεται γράμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: αυτόματα τον επόμενο Απρίλιο έχεις έξι μήνες να πάρεις αντίμετρα. Αυτός είναι ο κανόνας. Είναι τόσο αυτόματο. Δεν είναι, λοιπόν, κάτι που μπορεί μια υπεύθυνη κυβέρνηση να κάνει. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει, αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ θα σας λέω την αλήθεια πάντοτε». Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για την επόμενη διετία επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια αυξήσεις αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
    Περαιτέρω διευκρίνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πέρα από αυτά τα μέτρα, επωφελούνται και από γενικότερες πολιτικές, τις 18 μειώσεις φόρων και βαρών και τα δεκαεπτά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων, «που μέσα σε αυτά, πέρα από όσα έχουμε αναφέρει -φυσικές καταστροφές, κενά σπίτια, μείωση, επιστροφή ΕΝΦΙΑ στους αγρότες, φόρο ασφαλίστρων, μέτρα του δημογραφικού κ.λπ.-, έχουμε και τις τρεις νέες παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό: Τη μείωση των προμηθειών και την κατάργηση σε πολλές περιπτώσεις, τον μηδενισμό, στις τράπεζες ή για τους χαμηλοσυνταξιούχους μας -γιατί υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες- την απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη και την αναγνώριση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις».
   «Συνεπώς αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να ενισχύει τα εισοδήματα. Να ξέρετε αυτά τα 1,2 δισεκατομμύρια πιάνουν μεγάλο μέρος της δυνατότητας του 2025, του 2026 και του 2027. Για να έχετε εικόνα ακριβώς των στοιχείων, έχουμε πει ότι από τους στόχους που έχουμε, εάν βγάλεις 1 δισεκατομμύριο της αύξησης των τακτικών δαπανών, 1 δισεκατομμύριο που είναι η αύξηση των συντάξεων μαζί με τις νέες συνταξιοδοτήσεις και την ετήσια αύξηση -περίπου 700 ήταν για φέτος και άλλα 405 του χρόνου η αύξηση των εξοπλιστικών, που είναι προτεραιότητα με τη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί-, μένει περίπου 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο για επιπλέον παρεμβάσεις.
     Από το 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο, τα 380 δισεκατομμύρια για το 2026 και άλλα 380 δισεκατομμύρια για το 2027 είναι οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Για το 2026 επιπλέον των 380 δισεκατομμυρίων, έχουμε συν 111 δισεκατομμύρια του κόστους του επιδόματος των ενστόλων. Δηλαδή, τα 500 δισεκατομμύρια από το 1 δισεκατομμύριο που έχουμε για το 2026, ήδη έχουν δοθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους και μένουν άλλα 500 δισεκατομμύρια για το 2026 για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν λέω “όλο τον υπόλοιπο κόσμο”, επειδή έχουμε ήδη προϊδεάσει με κάποιες εξαγγελίες για τη μεσαία τάξη, προφανώς η μείωση των φόρων αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους. Άρα πάντα προχωράμε με βάση αυτά που έχουμε, όχι με βάση αυτά που δεν έχουμε, γιατί είδαμε πού μας οδήγησε αυτό την τελευταία δεκαετία» κατέληξε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Αναδημοσίευση από https://www.newsit.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

      Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον: 
  1. https://www.alfavita.gr/koinonia/467183_epanafora-doron-stoys-dimosioys-ypalliloys-i-ektimisi-toy-alexi-mitropoylo.
  2. https://eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/syntaxi-poso-einai-i-poini-gia-meiomeni-ti-ischyei-gia-tis-gynaikes.
  3. https://gnomip.gr/2025/01/20/%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%86%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82/
  4. https://www.dnews.gr/eidhseis/oikonomia/507772/noritera-sti-syntaksi-6-stous-10-asfalismenous-poioi-boroyn-kai-poso-kerdizoun.   

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Επιστολή – Γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, για την Δικαστική διεκδίκηση 13ου – 14ου μισθού.

 Συνάδελφοι,
     Με αφορμή ερωτήματά σας, που έχουν προκύψει σχετικά με την πρότυπη δίκη για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, η οποία ορίστηκε να γίνει στις 6 Ιουνίου 2025 από την ολομέλεια του ΣτΕ, σας αποστέλλουμε γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ_ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΔΙΚΗΣη οποία αναφέρεται και στην αναδρομικότητα ισχύος της απόφασης, εφόσον βέβαια αυτή είναι θετική.
     Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας.
              Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Διοικητές νοσοκομείων: Αναρτήθηκαν οι τελικοί πίνακες από το ΑΣΕΠ για την 6η ΥΠΕ – Όλα τα ονόματα

      Το ΑΣΕΠ γνωστοποίησε τους οριστικούς νέους πίνακες με τους Διοικητές Νοσοκομείων που προκρίνονται στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.
   'Έτσι μετά από τις ενστάσεις, που είχαν υποβληθεί από συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν αντιρρήσεις, ο φορέας ανακοίνωσε σήμερα τόσο τους υποψήφιους που αποκλείονται όσο και τα ονόματα εκείνων που περνούν στην επόμενη φάση.
    Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα σύμφωνα με το ΑΣΕΠ οι επτά (7) πρώτοι σε συνολική βαθμολογία επιλέξιμοι υποψήφιοι ανά κωδικό θέσης θα κληθούν σε συνέντευξη από την οικεία Επιτροπή. Σχετική ειδοποίηση θα τους αποσταλεί το αργότερο πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της συνέντευξής τους.
Διοικητές Νοσοκομείων: Η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ
    Το Α.Σ.Ε.Π. γνωστοποιεί ότι, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. πρωτ. Γ4β/Γ.Π.οικ. 2097/12-1-2024 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ΑΔΑ 92Ξ5465ΦΥΟ-6ΘΙ) για την κάλυψη θέσεων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων της 6ης Υ.ΠΕ. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, καταρτίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών οι Οριστικοί Πίνακες ανά κωδικό θέσης (701-730):
α) των υποψηφίων που αποκλείονται λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προσόντων και
β) των επιλέξιμων υποψηφίων που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και της αντίστοιχης μοριοδότησής τους,
όπως αυτοί προέκυψαν μετά την εξέταση ενστάσεων κατά των Προσωρινών Πινάκων Αποκλειομένων και Επιλέξιμων Υποψηφίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 7 περ. ζ΄ του ν. 5062/2023 (Α΄183) «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και λοιπές διατάξεις».
     Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 7 περ. (ε) του ν. 5062/2023, στους πίνακες αποκλειομένων δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτοποίησης των υποψηφίων. Ως εκ τούτου, στους εν λόγω πίνακες οι υποψήφιοι εμφανίζονται μόνο με τον αριθμό μητρώου (Α.Μ.) της αίτησης.
    Σημειώνεται ότι οι επτά (7) πρώτοι σε συνολική βαθμολογία επιλέξιμοι υποψήφιοι ανά κωδικό θέσης θα κληθούν σε συνέντευξη από την οικεία Επιτροπή, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ. 7 περ. (η) και (θ) του ν. 5062/2023. Σχετική ειδοποίηση θα τους αποσταλεί το αργότερο πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της συνέντευξής τους.
    Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο email: dioikites-foreon@asep.gr
Δείτε ΕΔΩ τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ
Αναδημοσίευση από https://www.healthreport.gr/

Ο ΙΟΒΕ «βλέπει» μεγάλο το Δημόσιο στην Ελλάδα

     Παρά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες, η Ελλάδα υστερεί σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία (πλην συντάξεων), με τις αντίστοιχες δαπάνες να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
    Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην οικονομία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως προκύπτει από δεδομένα της περιόδου 2010-2023 που επεξεργάσθηκε το ΙΟΒΕ. Οι δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σταθερά υψηλότερα στη χώρα μας, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική παρουσία του κράτους στη λειτουργία της οικονομίας.
     Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας ξεπέρασαν εκείνες των χωρών της ΕΕ-27, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από το 2014 και μετά, οι διαφορές αυτές μειώθηκαν, αλλά παρέμειναν αισθητές. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο απορρόφησε το 12,2% του ΑΕΠ το 2022, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ιταλία. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, καθώς το ποσοστό αυτό μειώθηκε από το 15,8% του ΑΕΠ το 2012, παραμένει σημαντική πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
     Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση επιβάρυναν περαιτέρω τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Κατά την τριετία 2020-2022, η ανάγκη για μέτρα στήριξης οδήγησε σε αύξηση της απόκλισης στις δαπάνες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, από το 2015, τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα ξεπερνούν σταθερά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συμβάλλοντας σε μικρότερες διαφορές μεταξύ εσόδων και δαπανών.
     Ωστόσο, παρά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες, η Ελλάδα υστερεί σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία (πλην συντάξεων), με τις αντίστοιχες δαπάνες να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτή η ανισορροπία έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, ενώ ο δείκτης ανισότητας Gini το 2021 κατατάσσει τη χώρα στην 57η θέση παγκοσμίως, υποδεικνύοντας υψηλά επίπεδα ανισότητας.
    Το μεγάλο δημόσιο χρέος αποτελεί έναν ακόμα περιοριστικό παράγοντα. Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη για όλη την περίοδο από το 2012 έως το 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά τα σημάδια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, το υψηλό επίπεδο χρέους παραμένει βάρος για την οικονομία και επηρεάζει την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.
    Συμπερασματικά, ενώ ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, τα αποτελέσματα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο δεν είναι αντίστοιχα. Κατά το ΙΟΒΕ είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων δαπανών και στην ενίσχυση τομέων όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία.
Αναδημοσίευση από https://www.dnews.gr/