Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Συντάξεις: Τα πλασματικά χρόνια και οι μαζικές «αιτήσεις συνταξιοδότησης»

    Στο μέλλον οι συνταξιοδοτήσεις θα επέρχονται μετά το 62ο έτος και οπωσδήποτε με λιγότερα (από τα 7 έως 12 σήμερα) πλασματικά έτη.
     Στην προσπάθεια περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης έτσι, ώστε τα κονδύλια για συντάξεις κατά τις επόμενες 2-3 δεκαετίες να είναι κάτω του 12% του ΑΕΠ (από 16% σήμερα) και οι μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού (από την εφορία) προς τους συνταξιούχους κάτω του 5,5% του ΑΕΠ (από σχεδόν 9% του ΑΕΠ σήμερα), θα προωθηθεί «σκλήρυνση» των όρων συνταξιοδότησης.
Κάτι ήδη που υπάρχει στην κυβερνητική ατζέντα.

Οι αλλαγές θα στοχεύουν:

  • Στην αύξηση των ηλικιακών ορίων, με αφορμή την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο 65ο έτος της ηλικίας άρα για πλήρη σύνταξη δεν θα αρκεί το 62ο έτος και για λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης το όριο θα ανέλθει πάνω από το 67ο έτος.
  • Τον περιορισμό των πλασματικών ετών με βάση τα οποία συμπληρώνεται τόσο η 40ετία, για πλήρη σύνταξη και ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης στο 50%, όσο και ελάχιστο όριο των 20 ετών ασφάλισης για την λήψη της πλήρους εθνικής σύνταξης (427 ευρώ σήμερα).

   Κατά συνέπεια, κατά τα επόμενα χρόνια θα δυσκολέψουν οι συνθήκης σχετικά έγκαιρης συνταξιοδότησης, καθώς δεν θα αναπληρώνονται (με πλασματικά έτη) οι περίοδοι ανεργίας και δεν θα αναγνωρίζονται τα έτη σπουδών με την σημερινή… ευχέρεια.

Ο κανόνας δεν θα είναι οι ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τα… πεπερασμένα δημόσια οικονομικά.

    Στόχος είναι μελλοντικά όλοι θα λαμβάνουν μια ελάχιστη σύνταξη και, πέραν αυτής, ελάχιστα θα βελτιώνεται η (οικονομική) κατάσταση μέσω της ασφαλιστικής αποταμίευσης. Τα υπόλοιπα θα επαφίενται στις επενδύσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικά ενεργούς περιόδου.
  «Ενεργός περίοδος», η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχή και αδιάκοπη απασχόληση, άγρα όχι επιλογή εργασίας ή «αποτυχίες» από την επόμενη ημέρα του α’ πτυχίου και συνεχώς μέχρι το 63ο ή 64ο έτος (Ηλικία 64 ετών που θέσπισε πρόσφατα η Γαλλία με επιμονή του Προέδρου Μακρόν με τα γνωστά εκλογικά αποτελέσματα…).

Οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση στα 62 έτη

    Με αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές, ήδη πολλοί ασφαλισμένοι σχεδιάζουν να κάνουν χρήση των υφισταμένων διατάξεων, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος ή νωρίτερα. Κυρίως φοβούνται περιορισμό των πλασματικών ετών.
    Έτσι, λοιπόν, πολλοί ασφαλισμένοι σπεύδουν να αναγνωρίσουν (και πληρώσουν) τα πλασματικά έτη, ώστε να κατοχυρώσουν τα σημερινά ηλικιακά όρια. Ενώ μέχρι σήμερα η αναγνώριση των πλασματικών γινόταν με την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης (π.χ. στο 62ο έτος της ηλικίας) και η πληρωμή με παρακράτηση από τη σύνταξη κάθε μήνα…

    Σε αυτές τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που μπορούν να αναγνωρίσουν σήμερα πλασματικά έτη και να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος ή και νωρίτερα περιλαμβάνονται:

  • Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που έχουν συμπληρώσει 35ετία πριν το 2023 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 40 έτη. Μάλιστα, για την συμπλήρωση της 35ετίας μπορούν να καταθέσουν ακόμη και τώρα αίτηση στον ΕΦΚΑ για αναγνώριση των πλασματικών ετών (παιδιά, στρατός, πτυχίο, εκπαιδευτική άδεια κ.α.) προκειμένου να συμπληρώσουν νωρίτερα την 35ετία και να εξέλθουν προ του 62ου έτους.
  • Οι μητέρες με ανήλικο την περίοδο 2010-12 σε ΔΕΚΟ-Δημόσιο-Τράπεζες (και πατεράδες με ανήλικο στο δημόσιο τη διετία 2011-12) που είχαν 25ετία την περίοδο 2010-12.
  • Οι μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα που είχαν 18,4 έτη την περίοδο 2010-12 και έχουν συμπληρώσει το χρόνο που προκύπτει από τις επιβαρύνσεις του 2015 (γ’ μνημόνιο).
  • Οι σύζυγοι, γονείς και αδέρφια αναπήρων ατόμων (ΑμΕΑ) με 25ετή πραγματική ασφάλιση (χωρίς πλασματικά). Αυτή η κατηγορία συνταξιοδοτείται πλέον στο 62ο έτος.
  • Οι οικοδόμοι που συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος (στο 55ο εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες που έχουν 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 οικοδομικά).
  • Οι εργαζόμενοι στα Βαρέα οι οποίοι λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές στο 62ο έτος με 35ετία (εκ των 25 έτη στα ΒΑΕ).
  • Όλοι όσοι έχουν 33 έτη στον ιδιωτικό τομέα και αναγνωρίσουν έως 7 πλασματικά έτη όπως: στρατός, παιδιά, ασφαλιστικό κενό, περίοδος επιδοτούμενης ανεργίας (ένα έτος την προηγούμενη δεκαετία), ασθένεια, πτυχίο.
  • Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, τα πλασματικά από τα παιδιά (ένα έτος για το α’ παιδί, 3 για δύο τέκνα και 5 με Τρώα παιδιά), μπορούν να αναγνωριστούν, ακόμη, πέραν των συνήθη 7 ετών…

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...