Γράφει ο Χρ. Μέγας |
Πρόσθετο «κίνητρο» αποτελεί το ποσό της περικοπής. Το οποίο περιορίζεται μόνο στην εθνική σύνταξη, ενώ καταβάλλεται κανονικά και χωρίς επιπτώσεις η ανταποδοτική (αναλόγως των ετών ασφάλισης και του μέσου συντάξιμου μισθού).
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η βιασύνη δημιουργεί πανικό και αυτός είναι λόγος για λαθεμένες αποφάσεις. Όπως η συνταξιοδότηση με μειωμένες αποδοχές.
Ως προϋποθέσεις για τη μειωμένη σύνταξη (αφορά αποκλειστικά τους μισθωτούς), έχουν τεθεί:
α/η συμπλήρωση του 62ο έτους της ηλικίας, έστω και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης.
β/η θεμελίωση με ανήλικο (μητέρες στον ιδιωτικό τομέα) την περίοδο 2010-12 που συμπλήρωσαν τις (τότε) προϋποθέσεις (18,4 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 50, 52 ή 55 ετών αντιστοίχως τα έτη 210, 2011, 212). Και, ταυτόχρονα, έχουν συμπληρώσει τα νέα όρια ηλικίας του γ’ μνημονίου (Αύγουστος 2015). Δηλαδή την προσθήκη 18 μηνών κάθε ημερολογιακό έτος.
γ/η ασφάλιση με Βαρέα ένσημα (στο 60ό έτος με 10.5 ένσημα ή στο 62ο με 4.5 ένσημα).
Ωστόσο, η ευκολία εξόδου κρύβει εκπλήξεις. Κυρίως γιατί η μειωμένη σύνταξη δεν μετατρέπεται σε πλήρη με την μεταγενέστερη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας. Ούτε εάν εργαστεί σαν συνταξιούχος κάποιος και συμπληρώσει τα ένσημα (μέχρι τα 12 ή τα 40 έτη ασφάλισης).
Αντιθέτως, στις περιπτώσεις αναπηρικής σύνταξης, όπου και πάλι η εθνική σύνταξη είναι μειωμένη σε περίπτωση αναπηρίας κάτω του 80%, η σύνταξη μετατρέπεται σε γήρατος στο 67ο έτος (χωρίς πέναλτι πρόωρης διακοπής της εργασίας).
Προϋποθέσεις
Με την πρόωρη συνταξιοδότηση έχουμε τις ακόλουθες επιπτώσεις:
1. Για 5 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη (στα 62 αντί των 67 επί παραδείγματι), ναι μεν η μείωση είναι μικρή (περίπου 128 ευρώ επί της εθνικής σύνταξης), ωστόσο αυτή είναι εφ’ όρου ζωής. Και αν δεχθούμε ότι ο μέσος όρος ζωής είναι τα 82 έτη, τότε μιλάμε για συνολική απώλεια 30 ευρώ (για 20 έτη).
2. Μειωμένη κύρια σύνταξη οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις και σε μειωμένη επικουρική και μικρότερο εφάπαξ (αναλόγως των ετών ασφάλισης).
3. Όταν ο ΕΦΚΑ χορηγεί μειωμένη δεν υπολογίζει τις προσαυξήσεις από τα Βαρέα ή τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωναν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.) Κατά συνέπεια οι μειώσεις δεν περιορίζονται στην εθνική σύνταξη (-6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου), αλλά και στο σώμα της ανταποδοτικής σύνταξης.
4. Συνταξιοδότηση με μειωμένες αποδοχές δεν συνεπάγεται και καταβολή της εφάπαξ αποζημίωσης που χορηγούν οι επιχειρήσεις σε όποιον φεύγει με πλήρη σύνταξη (αποζημίωση που υπολογίζεται στο 40% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης ή ότι προβλέπει η οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας).
Αναδημοσίευση από https://www.ieidiseis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου