Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Πίσω ολοταχώς η κυβέρνηση για τα πλασματικά μετά την κατακραυγή - Κανονικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Η κυβέρνηση είναι υπό πίεση και μοιάζει απίθανο να αλλάξει κάτι στα πλασματικά τους προσεχείς 2-3 μήνες.

    Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση στα πλασματικά έτη μετά την κατακραυγή. Λόγω μαζικών συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την πρόβλεψη για εργασία των συνταξιουχων χωρίς πέναλτι επί των αποδοχών από τον ΕΦΚΑ, χιλιάδες ασφαλισμένοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν. Έτσι ώστε, εμμέσως, να επιτύχουν μια αύξηση αποδοχών σχεδόν κατά το ύψος της σύνταξης…
    Αυτό αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελές για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δύσκολα φεύγουν από ένα επιτυχημένο επάγγελμα (γιατροί, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Έμποροι κ.α.) προκειμένου να «απολαύσουν» απλώς τη σύνταξης.
Με την πρόβλεψη όμως ότι μπορούν να λαμβάνουν, χωρίς περικοπή, τη σύνταξή τους χιλιάδες ασφαλισμένοι έσπευσαν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη (7 στον ιδιωτικό τομέα και έως 12 στο Δημόσιο) προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους στο 62ο έτος.
    Ακολούθως, εργαζόμενοι, επιβαρύνονται με το 50% της ασφάλισης για κύρια σύνταξη, ήτοι 78 ευρώ επιπλέον το μήνα για ένα όφελος (σύνταξη) που κυμαίνεται από 850 ευρώ και πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα.
     Η εν λόγω ρύθμιση για εργασία των συνταξιούχων χωρίς πέναλτι έγινε λόγω των χαμηλών συντάξεων που οδηγεί το ασφαλιστικό Βρούτση (νόμος 4670/20) κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες (χαμηλές εισφορές περί το 150 ευρώ το μήνα για κύρια σύνταξη που παραπέμπει σε αποδοχές 840 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης). Κάτι για το οποίο άσκησαν συντονισμένες-συντεχνιακές πιέσεις οι επιστημονικοί σύλλογοι των γιατρών, μηχανικών κ.α. προς το Μαξίμου και τον πρώην υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη.
     Μπροστά στην μαζική φυγή (220.000 κύριες συντάξεις υπολογίζεται ότι θα εκκαθαρίσει φέτος ο ΕΦΚΑ), στο υπουργείο Εργασίες συζήτησαν το σενάριο περιορισμού των πλασματικών ετών. Κυρίως στο δημόσιο (σ.σ. φτάνουν μέχρι τα 12 σε ακραίες περιπτώσεις), αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
    Ωστόσο το σχετικό σενάριο προκάλεσε πανικό μεταξύ των ασφαλισμένων και, με δεδομένο το αρνητικό πολιτικό κλίμα για τη ΝΔ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ανέκρουσαν πρύμναν στην κυβέρνηση.
    Με την αρμόδιο υπουργό Νίκη Κεραμέως να ισχυρίζεται, πλέον, ότι (η ίδια) δεν έχει υπόψη της κανένα τέτοιο σενάριο περιορισμού των πλασματικών.
   Τούτων δοθέντων και ενόσω διάστημα η ΝΔ βρίσκεται υπό πολιτική πίεση, μοιάζει απίθανο να αλλάξει κάτι στα πλασματικά τους προσεχείς 2-3 μήνες.
    Αρά, λήξη, προς το παρόν, του συναγερμού μεταξύ των ασφαλισμένων αναφορικά με τα πλασματικά έτη. Κυρίως ίσων θεωρούν ότι έχουν κατοχυρώσει πιο ευνοϊκά ηλικιακά όρια με τα ισχύοντα την περίοδο 2010-12 (μητέρες με ανήλικο κ.α.).
    Κατά συνέπεια, και μέχρι νεωτέρας, ισχύουν όλοι οι υπολογισμοί με τα πλασματικά έτη και όλα τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα…
Γράφει ο   https://www.ieidiseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...