Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Πως οι υποψήφιοι για σύνταξη μπορούν να πάρουν επιπλέον 130 ευρώ

  Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, συνιστάται στους μελλοντικούς συνταξιούχους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, να αποφεύγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένο ποσό, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν περίπου 130 ευρώ επιπλέον το μήνα.   
    Αντίθετα, συνιστάται η προσπάθεια συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης, ακόμη και με την εξαγορά πλασματικών χρόνων, για να επωφεληθούν από τις βελτιώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, ιδιαίτερα για την περίοδο από τα 36 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης.
    Παρόλα αυτά, αν ο μισθός κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ, η σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης δεν θα υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Γι’ αυτό, η επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για μέσο μισθό 1.500 ευρώ έως το 2027 κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.
Πως οι υποψήφιοι για σύνταξη μπορούν να πάρουν επιπλέον 130 ευρώ
   Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, οι προοπτικές για υψηλότερη σύνταξη βελτιώνονται αν καταβάλλουν αυξημένες μηνιαίες εισφορές. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για όσους καταβάλλουν χαμηλές εισφορές, προειδοποιώντας ότι αυτό οδηγεί σε σημαντικά μειωμένες συντάξεις. Πολλοί ασφαλισμένοι που επέλεξαν χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες για μακρά χρονικά διαστήματα ανακαλύπτουν στην πράξη ότι αυξάνοντας τις εισφορές τους κοντά στην ηλικία της συνταξιοδότησης δεν βελτιώνεται αποφασιστικά το τελικό ποσό της σύνταξής τους.
     Οι κατηγορίες εισφορών 345,1 ευρώ και 414,8 ευρώ είναι επιλογές που μπορούν να εξασφαλίσουν στον ελεύθερο επαγγελματία ένα συνταξιοδοτικό ποσό που να επιτρέπει μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Πως οι υποψήφιοι για σύνταξη μπορούν να πάρουν επιπλέον 130 ευρώ
    Η επιλογή των υψηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους απαιτεί μακροχρόνια προσέγγιση για να είναι αποδοτική. Αυτό σημαίνει ότι μια σύντομη περίοδος συμμετοχής στις υψηλότερες κατηγορίες κατά τα τελευταία χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο τελικό ποσό της σύνταξης. Για να δει κανείς ουσιαστική βελτίωση στο ποσό της σύνταξής του, απαιτείται η διατήρηση υψηλότερων εισφορών για τουλάχιστον 15 χρόνια.
    Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιλέξει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, μπορεί να περιμένει μια σύνταξη περίπου 1.050 ευρώ, εφόσον διατηρήσει αυτή την κατηγορία εισφορών καθ’ όλη τη διάρκεια της ασφαλιστικής του ζωής. Αντίστοιχα, η έκτη κατηγορία, η οποία αντιστοιχεί σε μηνιαία εισφορά 642,09 ευρώ, μπορεί να εξασφαλίσει μια σύνταξη κοντά στα 1.790 ευρώ μετά από σαράντα χρόνια ασφάλισης.
    Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η διαφορά στις ασφαλιστικές κατηγορίες συνεπάγεται και μια αντίστοιχη διαφορά στο ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που πρέπει να καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Οι αυξημένες εισφορές είναι ένας επενδυτικός κίνδυνος που πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τις μακροπρόθεσμες οικονομικές δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε ασφαλισμένου.
Αναδημοσίευση από https://ergasia.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...