Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Αποδυναμώνονται χρόνο με το χρόνο τα Κέντρα Υγείας – Μειωμένο το προσωπικό και στη Δυτ. Ελλάδα

 Αναμφίβολα η μείωση του προσωπικού αποτελεί ένδειξη των προβλημάτων στελέχωσης ή άλλων διαρθρωτικών αλλαγών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως περιοχές της περιφέρειας, όπως και η Ηλεία.
    Ολοένα και μειώνονται οι γιατροί που υπηρετούν στις μονάδες πρωτοβάθμιες φροντίδας υγείας, με το πρόβλημα να καταγράφεται τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
     Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει και από την πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας το ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας μειώνεται, την ίδια ώρα που στις ίδιες μονάδες αυξάνονται τα μηχανήματα και ο τεχνολογικός εξοπλισμός.
    Στα Κέντρα Υγείας το 2022 ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών ήταν 3.513 και το 2023 μειώθηκε, φθάνοντας στους 3.388. Το 2022 ο αριθμός των νοσηλευτών ήταν 5.153 και το 2023 μειώθηκε σε 5.098. Το 2022 ο αριθμός του λοιπού προσωπικού ήταν 3.426 και μειώθηκε σε 3.348. Το 2022 ο αριθμός των μηχανημάτων ήταν 3.661 και αυξήθηκε σε 3.744.
   Από το 2023 σε σχέση με το 2022 στα Κέντρα Υγείας καταγράφηκε: μείωση κατά 3,56% στο ιατρικό προσωπικό, μείωση σε ποσοστό 1,07% στο νοσηλευτικό προσωπικό, μείωση κατά 2,28% στο λοιπό προσωπικό και αύξηση κατά 2,27% στα μηχανήματα. Στη Δυτική Ελλάδα η μείωση του ιατρικού προσωπικού είναι σε ποσοστό 2,4%. Το μη ιατρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 2,1% και τα μηχανήματα αυξήθηκαν κατά 1,5%.
    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια ο αριθμός των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία, στα τοπικά ιατρεία και στις ΤΟΜΥ έχει ως εξής:
                                 -Ιατρικό προσωπικό: 1.242
                                 -Νοσηλευτικό προσωπικό: 1.211
                                -Προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων: 897
                                              -Σύνολο: 3.350
   Αναμφίβολα η μείωση του προσωπικού αποτελεί ένδειξη των προβλημάτων στελέχωσης ή άλλων διαρθρωτικών αλλαγών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως περιοχές της περιφέρειας, όπως και η Ηλεία.
   Σύμφωνα με γιατρούς που μίλησαν στην εφ. «Πατρίς», το φόρτο εργασίας και το γεγονός των μετακινήσεων και των πολύωρων υπηρεσιών και εφημεριών στο νοσοκομείο κυρίως του Πύργου, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για νέους γιατρούς κάποιας ειδικότητας, αλλά και αγροτικούς, προκειμένου να παραμείνουν ή να επιλέξουν την περιοχή μας.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, καθώς όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο διευθυντής της μονάδας Γιώργος Μανέτας, έχουν υπάρξει σαββατοκύριακα που έχει παραμείνει κλειστό, γιατί οι γιατροί καλούνται να εφημερεύσουν στο νοσοκομείο του Πύργου.
   «Αυτή την στιγμή έχουμε τρεις αγροτικούς γιατρούς, δύο γενικούς και έναν παιδίατρο. Μας λείπει ο παθολόγος, οι δύο θέσεις είναι κενές, η μια όμως κατελήφθη. Οπότε από τον Αύγουστο και μετά θα παραμείνει μια θέση κενή. Όμως, οι γιατροί εδώ συνεισφέρουμε και με εφημερίες στο νοσοκομείο του Πύργου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί δε μπορούμε να ανοίξουμε τα σαββατοκύριακα. Τα γεγονός αυτό δεν καθιστά και ελκυστικά τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας. Για παράδειγμα, ο αγροτικός γιατρός είναι υποχρεωμένος να κάνει 130 χιλιόμετρα να κάνει την υπηρεσία του και να γυρίσει την επόμενη ημέρα» σημείωσε ο κ. Μανέτας.
    Στην εφ. «Πατρίς» μίλησε και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως Προκόπης Παπαζαφείρης, επισημαίνοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης με ιατρικό προσωπικό και αγροτικούς γιατρούς. «Γίνονται προκηρύξεις οι οποίες αποβαίνουν άγονες. Το ΕΣΥ αλλά και ο νομός Ηλείας, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, δεν είναι ελκυστικός για νέους γιατρούς, αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα. Εμείς έχουμε τέσσερις οργανικές θέσεις και είναι καλυμμένες οι δύο και έχουμε και πέντε θέσεις αγροτικών γιατρών, που αυτή την στιγμή υπηρετούν τρεις, από τις οποίες στην τελευταία θέση μόνο ένας δήλωσε ενδιαφέρον. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο και λόγο των συνθηκών εργασίες, ειδικά όταν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας αναγκάζονται να εκτελούν ουσιαστικά χρέη παθολόγου στα επείγοντα του εκάστοτε νοσοκομείου, δημιουργείται ένας αποτρεπτικός παράγοντας, εξαιτίας και του μεγάλου φόρτου εργασίας».
    Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι «οι ελλείψεις που παρατηρούνται εντάσσονται στις γενικότερες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού οι οποίες χαρακτηρίζουν όλο το δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο χωρίς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας είναι αδύνατον να υπάρξει ένα άρτιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Όπως και για τις Νοσηλευτικές Μονάδες έτσι και για τα  Κέντρα Υγείας απαιτείται τόσο η εξασφάλιση  ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας  όσο και η παροχή επιπλέον κινήτρων».
Αναδημοσίευση από https://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...