Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Κλείνουν το νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

   Σε λειτουργική παραλυσία οδηγούν τα νοσοκομεία οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτήν τη φορά το καμπανάκι χτυπά για το Γενικό Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νομού Λασιθίου, με 144 κλίνες, ΜΕΘ, αυτόνομο τμήμα αιμοδοσίας, μονάδα τεχνητού νεφρού και παθολογική που λειτουργεί όλο τον μήνα, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται σε ολική κατάρρευση και κλείσιμο. Πέρα από τις βασικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε όλες τις άλλες ειδικότητες, το νοσοκομείο δεν έχει πλέον νευρολόγο, αντιμετωπίζει αναστολή των τακτικών χειρουργείων, ζωτικής σημασίας κενά σε εφημερίες, διάλυση της χειρουργικής κλινικής και πληθώρα προβλημάτων σε πολλά άλλα τμήματα. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν εφημέρευαν ακτινολόγος και αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα έκτακτο περιστατικό να διακομιστεί σε πλησιέστερο νοσοκομείο. Χειρουργεία δεν γίνονται από την προηγούμενη εβδομάδα και κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ξεκινήσουν ξανά.
Εφημερίες χωρίς γιατρούς
  Ο Γιώργος Μανουσάκης, εκπρόσωπος εργαζομένων του νοσοκομείου, παραδέχεται στο Documento ότι «από 1η Ιανουαρίου θα είμαστε με δύο αναισθησιολόγους. Δεν θα βγαίνουν οι εφημερίες και μόλις ολοκληρωθεί η προκήρυξη μένουμε χωρίς αναισθησιολόγο [σ.σ.: έχουν εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον για τις θέσεις διευθυντών]. Αυτό ισοδυναμεί με κλείσιμο, γιατί θα καταρρεύσει όλο το νοσοκομείο».
  Οπως μας πληροφορεί, αυτό που φοβούνται οι εργαζόμενοι αλλά και οι κάτοικοι είναι οι μαζικές αποχωρήσεις και η ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως οργανικές θέσεις παραμένουν κενές και κατ’ επέκταση το νοσοκομείο θα οδηγηθεί στη διάλυση.
«Θα πεθαίνει κόσμος»
  Ο Νίκος Μουδατσάκης, εκπρόσωπος γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου και διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, μιλώντας επίσης στο Documento αναφέρεται στη σημαντικότητα της λειτουργίας του καθώς «καλύπτει πολλά περιστατικά λόγω εντατικής και αιμοδοσίας».
   Καλούμενος να απαντήσει πότε θα επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία, θεωρεί ότι «όπως είναι τώρα τα πράγματα, ποτέ δεν θα ξανανοίξουν τα χειρουργεία. Ούτε έκτακτα ούτε τακτικά χειρουργεία θα γίνονται, ενώ στη λίστα αναμονής για χειρουργείο βρίσκονται κοντά στα 350 περιστατικά».
   Η πρόβλεψή του είναι πως «θα πεθαίνει κόσμος, ειδικά σε τροχαία, σε μια μεγάλη αιμορραγία. Ποιος θα διασωληνώσει για να μπει ο ασθενής στο χειρουργείο;» αναρωτιέται και προσθέτει: «Ο κόσμος είναι μουδιασμένος, δεν καταλαβαίνει τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα ή τι σημαίνει η εφημερία χωρίς ακτινολόγο. Είναι τόσο απότομες οι αλλαγές που δεν μπορεί ο κόσμος να τις επεξεργαστεί, δεν έχει συνειδητοποιήσει τι μέλλει γενέσθαι».
   Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Το πρόβλημα είναι πού θα πηγαίνουν τα επείγοντα περιστατικά. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην ιατρική του 1980 με ένα γιατρό που επέβλεπε τα πάντα».
Λόγια μόνο από τον Χρυσοχοΐδη
   Ο Μανώλης Πεπόνης (φωτογραφία), πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, που θα συμμετάσχει στις 14.12.2023 σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου για την υπεράσπιση του νοσοκομείου, εξηγεί στο Documento ότι οι κάτοικοι αισθάνονται απροστάτευτοι. Οπως επιβεβαιώνει, το Σαββατοκύριακο δεν εφημέρευαν αναισθησιολόγος και ακτινολόγος, με αποτέλεσμα έκτακτο περιστατικό που έχρηζε χειρουργείου να μεταφερθεί στη Σητεία. «Ακυρώνεται η προσφορά του νοσοκομείου στη δημόσια υγεία. Η κατάσταση δυστυχώς χειροτερευτεί. Ο ερχομός του Χρυσοχοΐδη στο νοσοκομείο πέρα από λόγια δεν πρόσφερε τίποτε στην πράξη ούτε κάποιο πρακτικό θέμα λύθηκε» σημειώνει και συνεχίζει κάνοντας αναφορά και στην υπολειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου επισημαίνοντας: «Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και παραπάνω από σοβαρό. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι στα χάλια που είναι».
    Μιλώντας στο Documento για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν επισημαίνει: «Τα τακτικά χειρουργεία έχουν σταματήσει από την προηγούμενη εβδομάδα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Οι συνθήκες εργασίας, η πίεση και οι άθλιοι μισθοί οδήγησαν τη μία αναισθησιολόγο σε παραίτηση. Μείνανε τρεις» μετράει ο Μαν. Πεπόνης «και τον επόμενο μήνα φεύγει και ο δεύτερος.
Αναδημοσίευση από https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...