Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Πάνω από 500 παιδιά και ενήλικοι έκαναν Χριστούγεννα στα νοσοκομεία γιατί δεν έχουν που να πάνε

 Περίπου 70 ανήλικοι περνούν τις γιορτές στα νοσοκομεία
ξεχασμένοι από το κράτος πρόνοιας.
     Για άλλη μία χρονιά εκατοντάδες πολίτες κάνουν Χριστούγεννα στα νοσοκομεία της χώρας, όχι όμως επειδή είναι ασθενείς αλλά επειδή δεν... έχουν που να πάνε!
    Ειδικότερα, περίπου 500 ενήλικοι αρνούνται να πάρουν εξιτήριο, ενώ περίπου 70 παιδιά βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή. «Έχουμε Χριστούγεννα, φεύγει το 2023 και για άλλο ένα χρόνο σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τους εγκλωβισμένους ενήλικες και τα παρκαρισμένα παιδιά στα νοσοκομεία εξαιτίας της απουσίας κράτους πρόνοιας» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Μάλιστα εκτιμάται ότι αυτός ο αριθμός μπορεί και να αυξηθεί, καθώς οι αριθμοί εναλλάσσονται και το μείζον κοινωνικό πρόβλημα παραμένει.
    Χωρίς να φταίνε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταλαμβάνουν κρεβάτια στα νοσοκομεία σε παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές που είναι άκρως απαραίτητα λόγω της έξαρσης των ιώσεων και της ανάπτυξης ράντζων. Οι περίπου 500 συμπολίτες μας που προτιμούν να μείνουν υγιείς σε νοσοκομείο, αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί δεν έχουν που να πάνε. Δεν έχουν σπίτι και εάν έχουν, έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τον υπέρογκο λογαριασμό, καθώς η σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα δεν φθάνουν. Μάλιστα, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, οι υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων προσπαθούν να βρουν λύση με δημόσιες υπηρεσίες και με παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά συναντούν τείχος.
    Παράλληλα, οι δημόσιες προνοιακές μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, που θα μπορούσαν να είναι μία λύση, έχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν λειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η λίστα αναμονής για φιλοξενία σε δημόσια προνοιακή μονάδα υπερβαίνει το ένα έτος. Επίσης, οι ιδιωτικές μονάδες για φιλοξενία που απευθύνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ζητάνε πάνω από 700 ευρώ τον μήνα. Η σύνταξη ή το επίδομα είναι πολύ πιο χαμηλά...
Παιδιά παρκαρισμένα στα νοσοκομεία
    Την ίδια ώρα, περί τα 70 παιδιά πέρασαν τα Χριστούγεννα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον και με εισαγγελική εντολή βρέθηκαν για λίγες ώρες στα νοσοκομεία για εξετάσεις και παραμένουν εκεί λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων.
    Και σε αυτή την περίπτωση το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στις προνοιακές δομές. Παράλληλα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία με γεμάτες κλίνες είναι γνωστό. Επίσης, τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν παραβατική συμπεριφορά, χωρίς να φταίνε, καθώς μεγάλωσαν και ζουν σε ακατάλληλο περιβάλλον. «Παιδιά χωρίς πρόβλημα υγείας κακοποιούνται δεύτερη φορά από το κράτος παρκαρισμένα με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία. Χωρίς τη δυνατότητα αναδοχής και υιοθεσίας. Χωρίς τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χωρίς τη δυνατότητα να χαρούν τα Χριστούγεννα. Χωρίς τη δυνατότητα να πουν τα κάλαντα στη γειτονιά τους ή σε οργανωμένες παραστάσεις που θα συμμετείχαν σε προνοιακές μονάδες» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Αναδημοσίευση από https://www.healthstat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ σ όλο του το μεγαλείο

       Είδαμε χθες ΟΛΟΙ ΜΑΣ, την ανάρτηση του Προέδρου του Σωματείου μας και μάλιστα στο site του Σωματείου, όπου προβάλλει την προσωπική τ...