Πολλές συγχωνεύσεις αλλά και παραχωρήσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ΕΣΥ βγάζει από το συρτάρι ο νέος υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης προκειμένου να αρχίσει να το εφαρμόζει τους επόμενους μήνες. Περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο σύστημα υγείας ώστε να προσαρμοστεί στις αντιλήψεις της κυβέρνησης που επιτάσσουν πολλές συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλά και παραχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα με το επιχείρημα της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών.
Εξάλλου ο Αδ. Γεωργιάδης δεν κρύβει τις προθέσεις του για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας, αφού δηλώνει θιασώτης των συγχωνεύσεων και των λουκέτων στις δημόσιες μονάδες, όπως και της παραχώρησης πολλών τμημάτων των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Βέβαια ως αντιστάθμισμα πανηγυρίζει ότι οι ασθενείς δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά, αλλά αντίθετα θα εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά και ταχύτερα. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε ότι στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Yγείας επαίρετo ότι έκλεισε επτά νοσοκομεία, τα οποία βέβαια εξαφανίστηκαν από τον υγειονομικό χάρτη χωρίς οι αντίστοιχες υπηρεσίες να αντικατασταθούν από άλλες δομές;
Παλαιό το πλάνο
Βασικό εργαλείο για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο σύστημα υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης. Πρόκειται ουσιαστικά για τον επικαιροποιημένο χάρτη που περιλαμβάνει όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τις υπόλοιπες μονάδες υγείας, το προσωπικό αλλά και την κίνηση των ασθενών. Το εργαλείο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τον Αδ. Γεωργιάδη ώστε να μπορέσει να κρίνει ποια νοσοκομεία και ποιες μονάδες υγείας πρέπει να σβηστούν από τον χάρτη και το προσωπικό τους να μετακινηθεί αλλού.
Το πλάνο της κυβέρνησης είναι παλαιό και αναμένεται να εφαρμοστεί πλέον στην πράξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στην ατζέντα του νέου υπουργού Υγείας είναι συγκεκριμένα νοσοκομεία που θα συγχωνευθούν με άλλα, καθώς τα κριτήρια έχουν ήδη καθοριστεί με τη συμβολή του ΟΔΙΠΥ, του οργανισμού που έχει αναλάβει να καταγράψει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Στο στόχαστρο του υπουργού Υγείας είναι τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Το σχέδιο προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει με τη συγχώνευση κλινικών, ώστε να μετακινηθεί το προσωπικό σε μία που θα επιλεγεί, η οποία και θα στελεχωθεί πλήρως.
Ο φόβος βέβαια των κυβερνητικών παραγόντων είναι οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν τόσο από τους εργαζόμενους για τη βίαιη μετακίνηση όσο και από τις τοπικές κοινωνίες που θα χάσουν τις μονάδες υγείας τους.
Πριν από αυτό όμως η κυβέρνηση, όπως λένε πηγές, σκοπεύει να προχωρήσει και στη μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Μια απόφαση που είχε ληφθεί ήδη από τότε που υπουργός Υγείας ήταν ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος είναι αντίστοιχων αντιλήψεων με τον Αδ. Γεωργιάδη, γι’ αυτό άλλωστε και τους συνδέει και στενή φιλία.
Και στην περίπτωση αυτή το επιχείρημα είναι ότι θα μπορούν να διοικούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα νοσοκομεία, στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι προσλήψεις προσωπικού δεν θα περνούν από τη χρονοβόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Βασική λεπτομέρεια που ξεχνά να γνωστοποιήσει η κυβέρνηση είναι πως οι εργαζόμενοι δεν θα είναι σε μόνιμη σχέση εργασίας με το ΕΣΥ.
Οι συμπράξεις
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη και το σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση υπηρεσιών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή έγινε μέσα στην πανδημία με τη νοσηλεία ασθενών του δημόσιου συστήματος σε ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες χρυσοπληρώνει το δημόσιο και σήμερα, ενώ πλέον η λίστα Αδ. Γεωργιάδη περιλαμβάνει και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ηδη γίνονται μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς υπάρχουν νοσοκομεία που επισήμως πια στέλνουν τους ασθενείς για εξετάσεις σε ιδιωτικούς φορείς (όπως το νοσοκομείο της Νίκαιας), όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΟΕΝΓΕ.
Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων.
Πρόχειρες αλλαγές για να δείξουν ότι κάνουν κάτι
Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα ΤΕΠ ώστε να μπει φρένο στην αναμονή των ασθενών και στα ράντζα σκόνταψε στον δυσκίνητο τέως υπουργό Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος, παρά τις ανακοινώσεις που είχε κάνει, δεν είχε ετοιμάσει ούτε ένα προσχέδιο για τις αλλαγές.
Ο νυν υπουργός Αδ. Γεωργιάδης με εντολή Μαξίμου θα προχωρήσει σε πρόχειρες αλλαγές ώστε να προσπαθήσει να ανατρέψει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα νοσοκομεία, η οποία βλάπτει σοβαρά το προφίλ της κυβέρνησης. Ηδη διαφημίζονται οι ανακαινίσεις που γίνονται σε διάφορα νοσοκομεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς όμως να αναφέρεται ότι στα ΤΕΠ λείπει ακόμη και το στοιχειώδες προσωπικό.
Στις επόμενες κινήσεις του Αδ. Γεωργιάδη είναι να συνδέσει με ένα νέο ψηφιακό σύστημα το ΕΚΑΒ με τα νοσοκομεία, ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή των περιστατικών στο ΕΣΥ και στα ΤΕΠ. Θα δίνονται δηλαδή συγκεκριμένες οδηγίες στα ασθενοφόρα με βάση την πληρότητα που θα υπάρχει, καθώς σήμερα το σύστημα είναι τελείως ανοργάνωτο και ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει ακόμη και πού θα μεταφερθεί. Επίσης μικροαλλαγές θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και στο σύστημα της διαλογής των ασθενών στα ΤΕΠ, αφού ακόμη και σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού παρατηρείται το φαινόμενο να μη διαχωρίζουν τα περιστατικά γιατροί μαζί με νοσηλευτές, αλλά ακόμη και σεκιουριτάδες.
Ολα αυτά βέβαια θα γίνουν παράλληλα με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του ΑΣΕΠ. Κάτι που σημαίνει ότι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, είτε έχουν γνώση του ΕΣΥ είτε όχι, θα χρειαστεί να υλοποιήσουν τα σχέδια του Αδ. Γεωργιάδη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιβίωση του συστήματος.
Αναδημοσίευση από https://www.documentonews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου