Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Στα 72 από τα 67 το όριο ηλικίας για σύνταξη;

      Η σπίθα άναψε… Η διάψευση του Αδωνη Γεωργιάδη, έστω κι αν είναι ο αρμόδιος υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ελάχιστη σημασία έχει. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο αρμόδιος υφυπουργός Παναγιώτης Τσακλόγλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Από το να ασχολούμαστε με τον Αδ. Γεωργιάδη και τις κατά καιρούς κυβιστήσεις του, καλύτερα να ασχοληθούμε με σοβαρά πράγματα, όπως είναι το τι «μαγειρεύει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να… σώσει το ασφαλιστικό σύστημα εις βάρος των ανθρώπων που πληρώνουν τα ασφάλιστρα. 
       Για να μην παραμυθιαζόμαστε αρκεί να ξέρουμε ότι έχει κλειδώσει πλέον ότι το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι τα 72 έτη (από 67 που είναι σήμερα). Το ζήτημα είναι πότε θα εισέλθουμε σ’ αυτή την πραγματικότητα. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι αφενός η αναλογιστική επιστήμη και αφετέρου το προσδόκιμο ζωής! Ηδη από το 2011 με το άρθρο 11 του ν. 3863 (αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος) έχει οριστεί ότι από 1.1.2024 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται κατά τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας ανά τριετία…       Οι επόμενοι «σωτήρες» του ασφαλιστικού συστήματος, αφενός ο Γιώργος Κατρούγκαλος το 2015 (τρίτο μνημόνιο, ν. 4336) και το 2016 (ν. 4387) και αφετέρου το 2020 ο Γιάννης Βρούτσης (ν. 4670), δεν τόλμησαν να καταργήσουν αυτήν τη διάταξη που ισχύει από το 2011, παρότι κομπορρημονούσαν ότι έσωσαν το ασφαλιστικό για τα επόμενα 50 έτη!
Επεσαν έξω κατά μία εξαετία
     Εδώ λοιπόν εισέρχεται το προσδόκιμο ζωής που διαρκώς αυξάνεται ενώ την ίδια ώρα οι αμοιβές κατακρημνίζονται, άρα και το ασφαλιστικό σύστημα χάνει έσοδα (άλλη μία εγκληματική εκδοχή του ελαστικού οκτάωρου του νόμου Χατζηδάκη) και οι γεννήσεις μειώνονται (άρα ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει ταχέως, που σημαίνει περισσότεροι συνταξιούχοι με λιγότερους εργαζόμενους). Ολα αυτά έχουν αποτυπωθεί στην αναλογιστική μελέτη που συνόδευε το 2020 την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση (ν. 4670). Οι αναλογιστικές προβολές έδιναν ότι την Πρωτοχρονιά του 2024 θα πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας στα 68 έτη (από 67), ενώ θα πρέπει να φτάσουν στην ηλικία των 72 ετών το 2066! Τι δεν έχουν προβλέψει ωστόσο οι αναλογιστές που χρησιμοποίησε ο Γ. Βρούτσης; Την εξέλιξη της τεχνολογίας, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών που αυξάνουν ραγδαία το προσδόκιμο ζωής.
    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ λοιπόν και δη σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην τελευταία του μελέτη για τον χώρο του φαρμάκου, αναμένεται αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών από το 22,9% το 2022 στο 33,5% το 2060. Ηδη λοιπόν οι αναλογιστές του Γ. Βρούτση έχουν πέσει έξω κατά σχεδόν μια εξαετία. Ομως εδώ εισέρχεται επιπρόσθετα ο παράγοντας υγεία.
Μείωση ενεργού πληθυσμού και αύξηση συνταξιούχων
    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ και με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω με χρόνιο πρόβλημα υγείας βαίνει αυξανόμενο από το 2018 μέχρι και το 2022, που διαμορφώνεται στο 24,9%. Χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση δηλώνουν περίπου τρεις στις δέκα γυναίκες (27%) και δύο στους δέκα άντρες (22,6%). Αρα ο ενεργός πληθυσμός μειώνεται από τις ασθένειες την ίδια ώρα που οι συνταξιούχοι ως πληθυσμιακό ποσοστό αυξάνονται δραματικά… Τι όμως «έσωσε» το σύστημα και δεν έχουμε από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά ένα έτος; Η αιτία βρίσκεται στην πανδημία ή καλύτερα στις εγκληματικές παραλείψεις των Μητσοτάκη – Κικίλια – Τσιόδρα που δεν ενίσχυσαν από το 2020 τις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 37.089 θάνατοι! Για να καταλάβουμε, στην Ελλάδα την περίοδο 19602021 έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8,2 έτη. Κάθε δεκαετία το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα αυξανόταν κατά ενάμισι με δύο έτη, ενώ αρνητική μεταβολή καταγράφηκε το 2020 και το 2021, με τους Ελληνες να χάνουν ενάμισι έτος προσδόκιμου. Με όλα αυτά όσοι ασχολούνται με το ζήτημα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρούν ότι το «σύνταξη στα 72» θα έρθει τουλάχιστον μια 15ετία νωρίτερα και μάλλον κατά το 2050!
Αναδημοσίευση από https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι γίνεται με την θέρμανση στα Μαγειρεία......και όχι μόνον.

     Ο χειμώνας έχει αρχίσει να μπαίνει και δυστυχώς δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για κάποιους χώρους του Νοσοκομείου μας, όπ...