Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Έχουμε πολλούς γιατρούς και λίγους νοσηλευτές

   Έχουμε πολλούς γιατρούς αλλά λίγους νοσηλευτές των οποίων, μάλιστα, η κατανομή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι δυσανάλογη. Μεγαλύτερη πρόκληση για το σύστημα υγείας στην Κύπρο η χρόνια εξυπηρέτηση και η ανεπαρκής, προς το παρόν, προσφορά μακροχρόνιας περίθαλψης υγείας στο σπίτι ή σε άλλες εξειδικευμένες δομές μέσω της παροχής υπηρεσιών κοινοτικής και ανακουφιστικής φροντίδας.
     Στην υλοποίηση των δράσεων που προέκυψαν με την ολοκλήρωση του σχεδίου καταγραφής δυναμικότητας αλλά και αναγκών (capacity planning) προχώρησε ήδη το υπουργείο Υγείας και αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου κάποια από τα ευρήματα της προσπάθειας, που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, θα είναι έτοιμα για επεξεργασία. Προγραμματίζεται, παράλληλα, ότι εντός Δεκεμβρίου θα δοθεί και δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία θα έχει στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα όσα θα έχουν, μέχρι τότε, καταγραφεί, υλοποιηθεί ή/και διαπιστωθεί.
     Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξασφάλισε το philenews, από τη μέχρι τώρα καταγραφή στοιχείων, διαπιστώνεται ότι η Κύπρος διαθέτει μια από τις υψηλότερες αναλογίες γιατρών/ πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει για την περίπτωση των νοσηλευτών, ο αριθμός των οποίων, όπως προκύπτει, δεν είναι επαρκής για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, ενώ βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ταυτόχρονα, έχει διαπιστωθεί ότι και η κατανομή των νοσηλευτών παρουσιάζει πρόβλημα καθώς ο δημόσιος τομέας εργοδοτεί το 70% του δυναμικού και στον ιδιωτικό τομέα μένει μόνο το υπόλοιπο 30%.
    Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ανάγκες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες μόνο ιατρικές ειδικότητες, το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, έχει εντοπιστεί και από την πρακτική εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
    Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στην Κύπρο, διαπιστώνεται κενό στη μακροχρόνια περίθαλψη ασθενών, είτε αυτή γίνεται στο σπίτι, είτε σε άλλες εξειδικευμένες δομές. Ο συγκεκριμένος τομέας, όπως αναφέρεται, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα και επισημαίνεται ότι οι ανάγκες για περίθαλψη ασθενών ή ηλικιωμένων μέσω της κοινοτικής νοσηλευτικής ή/και της ανακουφιστικής φροντίδας επιβάλλεται να ενισχυθεί, με σωστό σχεδιασμό, ενόψει και της αναμενόμενης γήρανσης του πληθυσμού. Στην Κύπρο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και όχι επίσημα από το κράτος και αυτό ενδεχομένως να είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κρατικές δαπάνες για την υγεία είναι χαμηλές σε σχέση με το ΑΕΠ (συγκρινόμενες με τον μέσο όρο της ΕΕ).
    Αυτό το διάστημα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία καταγραφής του ανθρώπινου δυναμικού. Η καταγραφή αφορά όλους τους επαγγελματίες υγείας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επεκτείνεται και σε διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σωστή κατανομή μεταξύ των δύο φύλων (σε κάποιες ειδικότητες φαίνεται να υπερτερούν δυσανάλογα οι γυναίκες ή οι άνδρες). Επίσης, καταγράφεται το ποσοστό των επαγγελματιών που πλησιάζουν στην συνταξιοδότηση τους κ.λπ., αφού ένας από τους στόχους του όλου έργου, είναι να γίνεται σωστή πρόβλεψη για το μέλλον ώστε να λειτουργεί το υπουργείο Υγείας και προληπτικά. Με απλά λόγια, σκοπός είναι να δοθεί στο υπουργείο Υγείας η δυνατότητα να αναγνωρίσει τις σημερινές δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό υγείας και να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών κατά ειδικότητα επαγγελματία υγείας σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο κατάλληλου προγραμματισμού. 
    Η καταγραφή ανθρώπινου δυναμικού γίνεται μέσω της αγοράς υπηρεσιών και ακολουθεί η καταγραφή δομών και εξοπλισμών ώστε να εντοπιστούν, εάν υπάρχουν κενά επιπρόσθετες ανάγκες. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει το υπουργείο Υγείας στη χάραξη ορθών πολιτικών αλλά και στην καθοδήγηση των οποιονδήποτε επενδύσεων στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο.
    Τόσο η καταγραφή του ανθρώπου δυναμικού όσο και η καταγραφή δομών και εξοπλισμών (η οποία θα είναι τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική) θα επαναλαμβάνεται και θα επικαιροποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι το υπουργείο Υγείας διαρκώς σε θέση θα ασκεί τον ρυθμιστικό του ρόλο. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, προωθείται και νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ξεχωριστής διεύθυνσης, εντός Υπουργείου, η οποία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την εποπτεία όλων των δομών που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στο νησί.
     Η υλοποίηση του έργου (capacity planning), βρίσκεται στη δεύτερη φάση και το έργο καλύπτει έξι διαφορετικούς πυλώνες.
Αναδημοσίευση από https://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι γίνεται με την θέρμανση στα Μαγειρεία......και όχι μόνον.

     Ο χειμώνας έχει αρχίσει να μπαίνει και δυστυχώς δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για κάποιους χώρους του Νοσοκομείου μας, όπ...