Ο Σύλλογος εργαζομένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπαλλήλων της ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου σε ανακοίνωσή του για τις εφημερίες του Κέντρου Υγείας Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα κατά το Σαββατοκύριακο αναφέρει τα εξής:
«Ένα ακόμα Σαββατοκύριακο για την προσφάτως καθιερωμένη εφημερία του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα Πατρών (Αγ. Αλεξίου) πέρασε. Ένα εγχείρημα το οποίο ο σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή, όταν ανακοινώθηκε η σκέψη, το υποδέχτηκε με θετικό πνεύμα ως στοιχείο που αναβαθμίζει την Πρωτοβάθμια Υγεία, διατηρώντας, πάντα, τις επιφυλάξεις, οι οποίες προκαλούνται τόσο λόγω της συνολικής οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα, όσο και για το τι πραγματικά συμβαίνει στις ενέργειες της 6ης Υ.Πε., όταν “οι προβολείς πέφτουν” και η επικαιρότητα μεταφέρεται σε άλλα θέματα.
Έναν μήνα μετά, η επιτυχία κρίνεται από τον βαθμό που ο μέσος πολίτης έχει καταστεί ενήμερος, το πλαίσιο και οι στόχοι της εφημερίας των Πρωτοβάθμιων Μονάδων είναι ρητοί, ευδιάκριτοι, οδηγούν στην διαρκή εξέλιξη του σχεδίου, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την ικανή αποφόρτιση των νοσοκομείων τελικά.
Έναν μήνα μετά, η εξέταση του πολίτη και η γνωμάτευση του εφημερεύοντος Κέντρου Υγείας για την παραπομπή του ή μη είναι άγνωστο αν θα απομακρύνει τον πολίτη από νέα καθυστέρηση και ταλαιπωρία όταν φτάσει στο νοσοκομείο ή και το αντίθετο, αν το προσωπικό ενός νοσοκομείου δεν θα επιβαρυνθεί από έναν πολίτη ο οποίος θα μεταβεί εκεί παρά και ενάντια σε μια γνωμάτευση , η οποία δεν τον έχει παραπέμψει.
Έναν μήνα μετά, είναι κωμικοτραγικό ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ένας λήπτης υπηρεσιών υγείας, ενώ θα έχει εξεταστεί από εξειδικευμένο ιατρό του Κέντρου Υγείας, να καταλήξει σε νοσοκομείο όπου θα επανεξεστασθεί από γενικό (οικογενειακό) ιατρό, την κατεξοχήν ειδικότητα Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας, ο οποίος έχει μετακινηθεί από την 6η Υ.Πε. από Κέντρο Υγείας για να πραγματοποιεί εφημερίες στο νοσοκομείο…
Ένα μήνα μετά, είναι άγνωστο γιατί στην εφημερία του Κέντρου Υγείας Βόρειου Τομέα συμμετέχει το μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο, όπως πρόσφατα επαναλάβαμε στη συνάντηση μας με τον διοικητή της 6ης Υ.Πε., βρίσκεται στα όρια αντοχής των στελεχών του και παρά τα όσα ορίζει το αρ. 8 του Ν. 4486/2017 , ο οποίος προβλέπει την ίδρυση αυτοτελούς αποκεντρωμένης μονάδας, το τμήμα έχει επιφορτισθεί με εξετάσεις από όλη την 6η Υ.Πε. . Σε ποια λογική επιλέγεται εφημέρευση, ενώ τα Κέντρα Υγείας, ακριβώς λόγω της φύσης των εφημεριών τους, λειτουργούν σε αυτές με παρακλίνια-αυτόματα συστήματα ταχείας διάγνωσης και τελικά πόσο χρήσιμη είναι μια τέτοια εφημέρευση, αφού ο παραπεμφθείς είναι σίγουρο ότι θα επαναλάβει τις εξετάσεις στο νοσοκομείο.
Προφανώς γιατί έναν μήνα μετά όλα συνεχίζουν και είναι “στο πόδι”…»
Αναδημοσίευση από https://dete.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου