Ασθενείς όλων των ηλικιών, ακόμα και άνω των 90, περιμένουν με τις ώρες και ακολούθως κάνουν χημειοθεραπεία στην καρέκλα στον 5ο όροφο του Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στο Ρίο
Απελπισμένες φωνές αιματολογικών ασθενών που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπείες την Τρίτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, έφτασαν στα γραφεία της «Πελοποννήσου». Αιτία οι «απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες», όπως τις χαρακτήρισαν οι ίδιοι, με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι.
«Ασθενείς όλων των ηλικιών, ακόμα και άνω των 90, περιμένουν με τις ώρες και ακολούθως κάνουν χημειοθεραπεία στην καρέκλα στον 5ο όροφο του Αιματολογικής Κλινικής. Άθλιες συνθήκες που πραγματικά ντράπηκα και αισθάνθηκα πλήρη απαξίωση. Με έκαναν να αισθανθώ πάρα πολύ άσχημα που ένας καρκινοπαθής αναγκάζεται να βιώνει όλη αυτή την κατάσταση. Είμαστε ασθενείς και θέλουμε σεβασμό και αξιοπρέπεια όσο είμαστε στη ζωή» μας περιέγραψε ένας εκ των ασθενών που επικοινώνησε μαζί μας και πρόσθεσε:
«Εκεί πάμε για να γίνουμε καλά όχι για να αρρωστήσουμε από την κατάσταση που επικρατεί. Είναι δυνατόν να έχουμε τόσο καλό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό που μας φροντίζουν άψογα, αλλά να μην υπάρχουν οι συνθήκες; Είναι ανεπίτρεπτο».
Του τηλεφωνήματος αυτού ακολούθησαν κι άλλα και μάλιστα από παλιά στελέχη του νοσοκομείου. «Είναι άκρως εξευτελιστικό αυτό που βιώνουμε. Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα; Πόσο ταλαιπωρία να αντέξει ένας ασθενής ο οργανισμός του οποίου ήδη είναι εξασθενημένος από τις θεραπείες;».
Η έρευνα της «Π» για το θέμα αυτό έδειξε ότι η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους. Μάλιστα εδώ και καιρό ο καθηγητής και διευθυντής του Παθολογικού Τομέα, Μάρκος Μαραγκός έχει ζητήσει να δοθεί λύση άμεσα λύση και να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των ασθενών.
Το σημαντικό είναι ότι έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκαν.
Ο διοικητής, Δημήτρης Μπάκος, εξηγώντας, είπε στην «Π»: «Είναι μείζον πρόβλημα και οι ασθενείς μας έχουν δίκιο. Εχουμε δρομολογήσει λύση.Το θέμα έχει περάσει από την Επιτροπή Χώρων του νοσοκομείου μας όπως και από το ΔΣ και έχει επιλεγεί και ο χώρος όπου θα αναπτυχθεί η σύγχρονη μονάδα γι’ αυτούς τους ασθενείς. Πρόκειται για τον χώρο που στέγαζε το Εμβολιαστικό μας Κέντρο. Μάλιστα ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δέκα σύγχρονων θέσεων για τις θεραπείες αυτές. Μας βασανίζει πρωτίστως εμάς αυτή η κατάσταση και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε άμεσα».
Ποιοι βάζουν εμπόδια;
Η έρευνα της «Π» έδειξε ότι η προσπάθεια της διοίκησης να δώσει λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, σκοντάφτει στο μέτωπο άλλων διεκδικητών του χώρου όπου έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει η Μονάδα. Πρόβλημα όχι άγνωστο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Διαχρονικά η όποια προσπάθεια της διοίκησης για ανακατανομή των χώρων και κάλυψης των επειγόντων στεγαστικών αναγκών σκόνταφτε σε αντιδράσεις προκατόχων που εμφανίζουν ανεπίτρεπτες ιδιοκτησιακές νοοτροπίες εντός του δημόσιου νοσοκομείου. Ενα τέτοιο εμπόδιο υποβάλλει τους αιματολογικούς ασθενείς σε αυτή την μαρτυρική κατάσταση. Πιθανόν και οι στεγαστικές ανάγκες των άλλων διεκδικητών του χώρου να είναι αναγκαίες αλλά στον χώρο της υγείας επιβάλλεται η προτεραιοποίηση των αναγκών αυτών με βάση τη βαρύτητά τους.
Μαρίνα Ριζογιάννη Pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου