Δεν βρισκόταν μόνο η νοσοκομειακή κοινότητα του «Αγίου Ανδρέα» επί ποδός, αλλά όλη η πόλη. Εκτός από τις εμπλεκόμενες Αρχές αρκετοί πολίτες που είχαν συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα να νοσηλεύονται ήταν εκεί.
«Στην επιχείρηση συμμετείχαν 20 ασθενοφόρα και πέντε μονάδες του ΕΚΑΒ. Με απόλυτο προγραμματισμό και τάξη καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διακομιδές των ασθενών μέχρι το μεσημέρι. Τα πιο βαριά περιστατικά όπως και τα παθολογικά, τα ορθοπαιδικά και τα χειρουργικά διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Στο 409 που λειτουργούσαν ήδη οι κλινικές Οφθαλμολογική, Γυναικολογική, ΩΡΛ μεταφέραμε την Καρδιολογική και άλλα τμήματα. Ετσι το 409 μετατράπηκε σε μία νοσηλευτική μονάδα. Παράλληλα τα περιστατικά που ήταν εκτός Πατρών και δεν ήταν σοβαρή η κατάστασή τους, τα μεταφέραμε στα νοσοκομεία του τόπου κατοικίας τους, Πύργο, Αγρίνιο κ.ά. Σημασία έχει ότι όλοι οι ασθενείς μας διακομίστηκαν με απόλυτη ασφάλεια. Και σε αυτό βοήθησαν βέβαια οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ, η αστυνομία και πρωτίστως όλο το προσωπικό του νοσοκομείο μας από την καθαρίστρια έως τον διευθυντή της κλινικής. Ολοι έβαλαν πλάτη ώστε να καταφέρουμε. Είναι από τις περιπτώσεις που ταιριάζει απόλυτα η φράση που λέμε ότι ο Ελληνας στα δύσκολα φαίνεται».Από τις πιο εφιαλτικές στιγμές που θυμάται ο κ. Κοτσώνης την ημέρα του σεισμού ήταν «η αναγκαιότητα της άμεσης απομάκρυνσης ενός στεγάστρου από την ταράτσα του πολυώροφου κτιρίου όπου κάποτε λειτουργούσε το κυλικείο του νοσοκομείου. Είχαν λυγίσει τα σίδερα πάνω στο οποία είχε τοποθετηθεί κι αυτό κρέμονταν και ήταν έτοιμο να πέσει πάνω στη ΜΕΘ και στην αιμοδοσία που στεγάζονταν στο διώροφο τμήμα του κτιρίου. Ευτυχώς η εταιρεία που κατασκεύαζε τη νέα πτέρυγα διέθεσε τα κατάλληλα μηχανήματα και έγινε η αποξήλωσή του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου