Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Κουίζ: Τι απέδωσαν για τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά, οι εναγκαλισμοί της ΔΑΚΕ με τον Άδωνι στην ΔΕΘ και όχι μόνον.....

    Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην πόλη μας, όπου πιθανά και πάλι κάποιοι, όπως και στην προηγούμενη επίσκεψή του,  θα τρέξουν για φωτογραφίες και εναγκαλισμούς, αντί για διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις, 
       υπενθυμίζουμε
ότι αυτοί οι γνωστοί εναγκαλισμοί και οι φωτογραφίσεις και πολλά άλλα που συνέβησαν και στην ΔΕΘ με τούς συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, δυστυχώς δεν έφεραν  τίποτα στα δημόσια νοσοκομεία και στους Εργαζόμενους σ΄ αυτά, πέρα από το ¨ΣΟΥΣΙ¨  όπως ο ίδιος ο Άδωνις είπε ότι έφαγε κατά τον χαιρετισμό του στο σχετικό τραπέζι που του έκανε η ΔΑΚΕ με χρήματα της ΠΟΕΔΗΝ, δηλαδή των εργαζόμενων.       
           δυστυχώς 
όλη αυτή η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΗ συμπεριφορά και  πρακτική της ΔΑΚΕ, που την ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ πάρα πολλοί, εκτός από το ΝΥΣΤΕΡΙ και το Δ.Σ του Σωματείου μας, παρά την σχετική πρόκληση από την παράταξή μας και την ΕΣΥ στην τελευταία συνεδρίασή μας, ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ, πέρα από την ασπίδα προστασίας στον Άδωνι και την ασκούμενη επιζήμια κυβερνητική πολιτική, στην οποία εναντιώνονται άπαντες, όλες οι περιοχές που επισκέπτεται ο Άδωνις το τελευταίο διάστημα και όχι μόνον, εκτός από την ΠΑΤΡΑ.
       Μακάρι ΑΥΡΙΟ να ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΜΕ.....μακάρι, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
περιμένουμε λοιπόν να δούμε αύριο το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας αν θα πράξει αυτό που πράττουν όλοι οι άλλοι στις υπόλοιπες περιοχές.
     Δοθείσης της ευκαιρίας ρωτάμε, τόσο την Δ(ΑΚΕ) του Νοσοκομείου μας, αλλά και τον Πρόεδρο του Σωματείου μας, τι θέματα προώθησαν με αυτές τίς φωτογραφήσεις τους με τον Άδωνι και τι ΚΕΡΔΙΣΑΝ με όλα αυτά για το Νοσοκομείο μας και τούς Συναδέλφους Εργαζόμενους, πέρα από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.
       γι΄ αυτό λοιπόν λέμε
ας αφήσουν στην  άκρη τα ψέματα, να σταματήσουν επιτέλους να είναι ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ και να γίνουν ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ, για να μην πάει ακόμη μια ευκαιρία χαμένη......

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. Παρατάσεις Συμβάσεων ΣΟΧ, υπαλλήλων σε δομές 
    ψυχικής υγείας
2. Παράταση μετκινήσεων
3. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων στα νέα δίκτυα ψυχικής 
    υγείας έως 1.11.2024
και άλλες παρατάσεις που ψηφίζονται άμεσα και που μπορείτε να διαβάσετε στόν σύνδεσμο που ακολουθεί: 

Δημόσιο: Νέα εξέλιξη για την επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους

    Νέα εξέλιξη για την επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους του Δημοσίου καθώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει και  επίσημα το ζήτημα επαναφοράς του 13 ου και 14 ου μισθού στους εν λόγω υπαλλήλους.
   « Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θέτει πλέον επίσημα ζήτημα επαναφοράς του 13 ου και 14 ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Το αίτημα υποβλήθηκε σήμερα εγγράφως στον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ενώ χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπροέδρου της Ένωσης, Χαράλαμπου Σεβαστίδη, με τον Διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού για το ζήτημα αυτό» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.
« Η Ένωση θεωρεί ότι ο δικαιολογητικός λόγος της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει μετά την είσοδο της χώρας στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή».    Ο θεσμός των δώρων, που εξακολουθεί να ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να παραμείνει ζωντανός και στον δημόσιο. Αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική στήριξή του. Η Ένωση ζήτησε εκ νέου συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό »προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση. 
Αναδημοσίευση από https://www.enikonomia.gr/

Ποιοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη - Πως να κερδίσετε μέχρι και 9 χρόνια

   Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι βοηθούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης μεγαλύτερη σύνταξη.
    Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων, περίπου 6 στους 10 βγαίνει νωρίτερα κάνοντας χρήση των διατάξεων των πλασματικών ετών για συνταξιοδοτηση. Οι «νέοι» ασφαλισμένοι (έναρξη εργασιακού βίου μετά το 1993), αξιοποιώντας τα πλασματικά έτη, συμπληρώνουν τα απαραίτητα 40 χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν και κερδίζουν υψηλότερη σύνταξη.
    Το κόστος εξαγοράς των πλασματικών για τους μισθωτούς είναι 20% επί του μισθού κατά το μήνα υποβολής της αίτησης ή του τελευταίου 12μήνου εφόσον δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση. Σε περιπτώσεις ανεργίας ή μερικής απασχόλησης υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
   Για το Δημόσιο για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από 1/1/2020 και μετά, η εξαγορά γίνεται με εισφορά 20% επί του μισθού. Για τις αιτήσεις ως 31/12/2016, το κόστος είναι 6,67%, στις αιτήσεις του 2017 το κόστος είναι 10%, για το 2018 είναι 13,34%, και για το 2019 16,67%. To κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.
   Ωστόσο, το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης.
   Για παράδειγμα, για ένα δημόσιο υπάλληλο με αποδοχές 1350 ευρώ το μήνα και ποσοστό εισφοράς 6,67% , τα 4 έτη σπουδών θα κοστίσουν 10.305 ευρώ(48 μήνες Χ214,69%) και τα 2 έτη στρατιωτικής θητείας( 24 μήνες Χ90 ευρώ=2.160 ευρώ).
   Εάν όμως επιθυμούν ελεύθεροι επαγγελματιες και αγρότες να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, τότε ο κάθε μήνας που πρόκειται να αναγνωριστεί κοστίζει όσο η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν επιλέξει ανά εκάστοτε χρονική περίοδο.
    Επισημαινεται ότι η εξαγορά πλασματικών, όπως για παράδειγμα χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών εξακολουθεί να αποτελεί «διαβατήριο» για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα
   Τονίζεται ότι οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι βοηθούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης μεγαλύτερη σύνταξη.
   Υπενθυμίζεται ότι οι λεγόμενοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη εργασιακού βίου πριν από το 1993), μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 67 ή τα 62 έτη, με την χρήση πλασματικών ετών. Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι κρίσιμο να συμπληρώνονται τα έτη ασφάλισης έως το 2012. Έτσι μπορούν οι ασφαλισμένοι, υπό προϋποθέσεις, να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα γενικά όρια ηλικίας.
Τονίζεται ότι :
1. Για μισθωτούς ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ και ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ – Τραπεζών) αναγνωρίζονται μέχρι τέσσερα έτη για να συμπληρωθεί ο χρόνος που απαιτείται το 2011, μέχρι πέντε έτη για το 2012 και μέχρι επτά έτη από το 2013 και μετά. Οι κατηγορίες πλασματικών ετών προέρχονται από στρατιωτική θητεία, ανεργία, σπουδές, χρόνος ανατροφής παιδιών, κενά ασφάλισης και ασθένεια. Ως το 2010 αναγνωρίζονται 400 ημέρες από ανεργία και ασθένεια (200+200 μέρες από κάθε αιτία), συν η στρατιωτική θητεία. Όταν συμπληρώνεται ο χρόνος ασφάλισης ως το 2012 που είναι για παράδειγμα οι 5.500 ημέρες ασφάλισης για τις μητέρες με ανήλικο τέκνο και ασφάλιση ΙΚΑ, ή 25ετία για τις μητέρες σε ταμεία ΔΕΚΟ, ή 35ετία για το ΙΚΑ, τότε οι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και βγαίνουν στη σύνταξη ακόμη και πριν τα 62 έτη. Για τις μητέρες ΙΚΑ δεν επιτρέπεται η εξαγορά χρόνου λόγω τέκνων αν πρόκειται να βγουν με διατάξεις ανήλικου.
2. Στους ασφαλισμένους του Δημοσίου η 25ετία ως το 2012 αποτελεί και το κριτήριο της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και του ορίου ηλικίας που θα έχουν για να συνταξιοδοτηθούν. Για θεμελίωση συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων έως 31/12/2010 αναγνωρίζονται τόσα πλασματικά έτη όσα χρειάζονται μέχρι να συμπληρωθεί η 25ετία. Για θεμελίωση από 1/1/2011 οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται ισχύουν τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25ετια) όσο και για την συμπλήρωση του συνολικού χρόνου ασφάλισης (36, 37, ή 40 έτη). Ο συνολικός αριθμός ετών, που μπορεί να αναγνωρίσει ένας ασφαλισμένος, στο Δημόσιο για 25ετία το 2011 είναι τέσσερα έτη, για το 2012 είναι πέντε έτη και από το 2013 και μετά μπορούν να αναγνωρίζουν ως επτά έτη. Επιπλέον έχουν ως πέντε έτη λόγω τέκνων. Επομένως ο συνολικός πλασματικός χρόνος που μπορεί να εξαγοραστεί στο Δημόσιο από υπαλλήλους με 1-3 τέκνα είναι 5-9 έτη για το 2011, 6 -10 έτη για το 2012 και 8- 12 έτη από το 2013 και μετά.
3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (άνδρες – γυναίκες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ) και οι άνδρες ασφαλισμένοι ως αυτοαπασχολούμενοι στο ΕΤΑΑ έχουν τη δυνατότητα μέσω εξαγορών, να κλειδώσουν την 35ετία ως το 2012 και να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη, χωρίς να έχουν κατ΄ ανάγκη 40 χρόνια ασφάλισης. Αν δεν έχουν 35ετια ως το 2012 ή αν δεν συμπληρώνουν 40ετία, βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 έτη.
Για την 35ετία αναγνωρίζονται τέσσερα και πέντε έτη αντίστοιχα για να συμπληρωθεί στα έτη 2011 και 2012 και ως επτά έτη από το 2013 και μετά. Στόχος όμως είναι στην τελευταία περίπτωση, να συμπληρωθεί όμως η 40ετία. Επίσης, μπορούν να αναγνωριστούν ως πέντε έτη από τον χρόνο άσκησης δραστηριότητας πριν γραφτούν στα ταμεία τους για να συμπληρωθεί η 35ετία ως το 2010, ενώ μετά το 2011 ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται στα άλλα πλασματικά έτη.
Αναδημοσίευση από https://www.dnews.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

 Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://tempo24.news/eidisi/497998/somateio-ippokratis-symmetohi-stin-kinitopoiisi-tis-poedin-sygkentrosi-diamartyrias  
  2. https://pelop.gr/gyalia-karfia-sto-nosokomeio-tis-kalamatas-ti-synevi/    
  3. https://flamis.gr/andreas-mazarakis-pige-ston-eisaggelea-tin-ypothesi-xylodarmoy/   
  4. https://www.in.gr/2024/09/16/economy/oikonomikes-eidiseis/olo-kai-perissoteroi-apofasizoun-na-syntaksiodotithoun-ksana-sto-trapezi-ta-iliaka-oria/

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Κώστας Πετρόπουλος και επισήμως ΤΕΛΟΣ στην πολύχρονη ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, λόγω της ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ του

 Οριστικό τέλος στη Συνδικαλιστική του διαδρομή έθεσε, ο επί 35 και πλέον χρόνια Συνδικαλιστής του Νοσοκομείου μας, ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, λόγω της συνταξιοδότησής του, που ως γνωστόν σέ όλους έγινε την 27η του Μάρτη του 2024.
     Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, που μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί (https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:529149ed-6db7-4ade-8137-1bb520fc2c6a), κατατέθηκε την Δευτέρα 23 του Σεπτέμβρη του 2024, στό Δ.Σ του Σωματείου,  μετά την παρέλευση του εξαμήνου που του έδινε η σχετική νομοθεσία για την συνέχιση της παραμονής του στην συνδικαλιστική δράση που αγάπησε πολύ και υπηρέτησε με πάθος.
          Στην πολύχρονη, πλούσια - αγωνιστική  και πολυτάραχη συνδικαλιστική του διαδρομή, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ μέσα από τις τάξεις της συνδικαλιστικής παράταξης ΠΑΣΚΕ την οποία υπηρέτησε και από θέσεις ευθύνης τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, θητεύοντας ως επικεφαλής στον Νομό μας και στην περιφέρεια της Δυτ Ελλάδας, και εκλέχτηκε σε όλες τις ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΘΗΤΕΥΟΝΤΑΣ επί αρκετά χρόνια:
  - Τόσο στο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓ  ΑΝΔΡΕΑΣ, το γνωστό  σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνον  ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ",  όπου εκλεγόταν συνεχώς από την πρόσληψη του μέχρι και σήμερα, επί 18 ολόκληρες εκλογικές θητείες και πάνω από 30 χρόνια Πρόεδρος, μια πολύ σημαντική και εποικοδομητική διαδρομή, τόσο για το Νοσοκομείο όσο και για τους Συναδέλφους Εργαζόμενους  σ' αυτό, δεδομένου  ότι πάρα πολλές από τις διεκδικήσεις του υιοθετήθηκαν και έδωσαν μια άλλη διάσταση, μιαν άλλη προοπτική στο Νοσοκομείο  και στην δημόσια υγεία της περιοχής μας, αλλά και τους Συναδέλφους Εργαζόμενους  σ '  αυτό.
    - Όσο  και στην ομοσπονδία μας, στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΠΟΕΔΗΝ, όπου υπηρέτησα επί 15 και πλέον  έτη, αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του σε πανελλαδικό επίπεδο.
   - Αλλά και στο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΑΔΕΔΥ, όπου υπηρέτησε για πάνω από 10 έτη.
    - καθώς και  στο Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ, όπου ήταν ιδρυτικό μέλος και  υπηρέτησε με πλούσια και εμφανή δράση επί 20 και πλέον ολόκληρα χρόνια, εκ των οποίων τα 18 ως Πρόεδρος.
             Πέρα από τα προαναφερόμενα συμμετείχε ως:
-  Σύνεδρος σε όλα τα συνέδρια και τις συνδιασκέψεις της ΠΟΕΔΗΝ, της ΑΔΕΔΥ και του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ από το 1988 μέχρι και σήμερα.
- Αιρετό μέλος  του Δ.Σ του Νοσοκομείου ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων επί 16 έτη, για 8 συνεχείς διετείς θητείες και μέλος του πρώτου Δ.Σ της τότε ΔΥΠΕ και νυν 6η  Υ.Πε, ως εκπρόσωπος των Εργαζόμενων.
-  Αντιπρόεδρος στην Διοίκηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ εκπροσωπώντας την  ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης μέλος στην νομαρχιακή επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζόμενων του Νομού μας, αλλά και μέλος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών του Νομού μας  και στην επιτροπή παρακολούθησης ΕΣΠΑ στην ΠΔΕ, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ.     

ΠΟΕΔΗΝ: Κοινοποίηση εγγράφου στον Υπουργό Υγείας, της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής του "Ειδικού προγράμματος 4.000 εργαζομένων στην Υγεία", που αναφέρεται στην μη αναγνώριση της δημόσιας υπηρεσίας των εργαζομένων του ΕΣΥ μέσω του προγράμματος.

 ΘΕΜΑ: «Οι συνάδελφοι του προγράμματος των 4.000 της ΔΥΠΑ επί 8 συνεχή χρόνια είναι εργαζόμενοι και όχι μαθητευόμενοι στο ΕΣΥ όπως ισχυρίζεται το Γ.Λ.Κ.»
Κύριε Υπουργέ,
   Σας κοινοποιούμε έγγραφο του της Πανελλήνιας Συντονιστική Επιτροπής του «Ειδικού Προγράμματος 4.000 Εργαζομένων στην Υγεία» της ΔΥΠΑ, (Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Ειδικών Προγραμμάτων Απασχόλησης), που αναφέρεται στην μη αναγνώριση της δημόσιας υπηρεσίας των εργαζομένων του ΕΣΥ μέσω του προγράμματος με βάση σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εισοδήματος Πολιτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που σας κοινοποιούμε (Απάντηση Γ.Λ.Κ. ).
    Στους εν λόγω εργαζόμενους αναγνωρίστηκε η ειδική εμπειρία για την προϋπηρεσία στο ΕΣΥ στις προκηρύξεις για τις προσλήψεις. Επιπλέον μετά από 8 χρόνια συνεχούς εργασίας στις δομές του ΕΣΥ, δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται ότι έχουν προσληφθεί με σχέση μαθητείας όπως ισχυρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να αναγκάζονται να προσφύγουν δικαστικά προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία.
   Πως είναι δυνατόν να μαθητεύουν όταν πολλά τμήματα των Νοσοκομείων καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από εργαζόμενους του εν λόγω προγράμματος.
   Οι συνάδελφοι του εν λόγω προγράμματος αδικούνται κατάφορα μισθολογικά καθότι δεν προάγονται στα μισθολογικά κλιμάκια, δεν τους αναγνωρίζονται επιδόματα, τίτλοι σπουδών κλπ και παραμένουν στον εισαγωγικό βασικό μισθό του μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων για οκτώ χρόνια. Επισημαίνουμε ότι οι μαθητευόμενοι μέσω ΔΥΠΑ σε φορείς του Δημοσίου δεν αμείβονται με το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων όπως οι εν λόγω συνάδελφοι.
   Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ή ΚΥΑ προκειμένου να αρθεί η αδικία για τους εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος 4.000 στην Υγεία της ΔΥΠΑ που εργάζονται από το 2016.
                       Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Σύνταξη με πλασματικά: Αξίζει να δοθούν 25.000 ευρώ για αναγνώριση; (Παραδείγματα) Το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών έχει εκτοξευτεί στα ύψη για πλήρη σύνταξη.

            Ακόμη και πάνω από 25.000               ευρώ κοστίζει η αναγνώριση               των πλασματικών ετών για την λήψη πλήρους σύνταξης.
Remaining Time 
       Οπότε τίθεται το ερώτημα: «Συμφέρει μια τέτοια κίνηση;» Ακόμη και εάν το ποσό της αναγνώρισης αποπληρωθεί σταδιακά μέσω της παρακράτησης από τις μηνιαίες καταβολές της σύνταξης…
  Σε κάθε περίπτωση το κόστος αναγνώρισης των πλασματικών έχει εκτοξευτεί στα ύψη και υπολογίζεται στο 20% επί των μεικτών αμείβων του προηγούμενου, της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης, μήνα. Χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά για αναγνώριση του επικουρικού ταμείου ή χρόνου για βελτίωση των εφάπαξ παροχών.
   Παράδειγμα 1: Για αίτηση του Αυγούστου του 2024 (π.χ. οι εκπαιδευτικοί που θα καταθέσουν αίτηση τέλους του μήνα με ημερομηνία συνταξιοδότησης την 1η Σεπτεμβρίου 2024) υπολογίζονται οι μεικτές αποδοχές (επιδόματα, θέσεις ευθύνες, ωριμάνσεις) του περασμένου Ιουλίου.
    Αν πρόκειται για μεικτό μισθό 1.500 ευρώ, πρέπει να υπολογιστεί ένα κόστος 300 ευρώ για κάθε μήνα. Ήτοι, 25.200 ευρώ για αναγνώριση επτά (7) πλασματικών ετών.
   Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζονται οι τρέχουσες μηνιαίες εισφορές που καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησις αναγνώρισης πλασματικών.
Παράδειγμα 2: Για την κατώτατη ασφαλιστική κλάση των ελευθέρων επαγγελματιών το κόστος υπολογίζεται στα 175,83 ευρώ, δηλαδή για επτά χρόνια το ποσό ανέρχεται στα 14.770 ευρώ.
Υπέρ-Κατά
    Εάν η αναγνώριση των πλασματικών ετών αφορά στην συμπλήρωση της
 40ετίας για έξοδο με πλήρεις αποδοχές, πρόκειται για σημαντική αύξηση του 
τελικού ποσού της σύνταξης.
    Και αυτό γιατί, αφενός επιτρέπει τη λήψη ολόκληρης της εθνικής σύνταξης (426 ευρώ) και όχι μειωμένης στα 62 (ή και νωρίτερα, π.χ. στα Βαρέα ή για μητέρες με ανήλικο την περίοδο 2010-12 στον ιδιωτικό τομέα) και αφετέρου αυξάνεται το κλάσμα της ανταποδοτικής σύνταξης.
    Να σημειωθεί ότι η περικοπή αναφέρεται σε μείον 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου και 128 ευρώ στην 5ετία, άρα η εθνική σύνταξη από 426 περιορίζεται στα 298 ευρώ.
    Σε διαφορετική περίπτωση, εάν για παράδειγμα αναγνωρίσει κάποιος ασφαλισμένος επτά (7) έτη, ώστε από τα 25 πραγματικά να φτάσει στα 32, το όφελος είναι δυσδιάκριτο.
     Σίγουρα δεν συμφέρει να αναγνωριστούν πλασματικά έτη στο 67ο έτος, εάν δεν πρόκειται να συμπληρωθεί η 40ετία. Οπότε το ποσοστό της ανταποδοτικής σύνταξης φτάνει στο 50,01% επί του μέσου όρου των αποδοχών από το 2002 και μετά (συν την τιμαριθμοποίηση με βάση τον Ελικτό Τιμών Καταναλωτή).
    Και αυτό γιατί μόνο άνω των 35 ετών ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτικής σύνταξης), βελτιώνεται σημαντικά κατά 2,55% κάθε χρόνο. Ενώ για λιγότερα έτη η ανταπόδοση είναι πενιχρή.
    Εξαίρεση αποτελέσει η αναγνώριση των πλασματικών επί αιτήσεων που κατατέθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) καθώς η εξαγορά γίνεται με άλλο καθεστώς. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι καταβάλλουν μόλις την εργατική συμμετοχή, δηλαδή τα πλασματικά κοστίζουν 6,67% επί του τότε μισθού...
Βεβαίως, ότι πληρώνει κανείς παίρνει...
    Δηλαδή, εάν γίνει χρήση μιας παλιάς αίτησης (προ τις 13/5/2016) με τον τότε χαμηλότερο μισθό (το ποσοστό 6,67% δεν επηρεάζει) ή επιλεγεί ένα μήνας κατάθεσης της αίτησης αναγνώρισης με μειωμένες αποδοχές, ναι μεν το κόστος εξαγοράς θα είναι χαμηλότερο, αλλά αυτό θα συμπιέσει τον μισθό και το τελικό ποσό σύνταξης, αφού μειώνεται έτσι και ο μέσος όρος αποδοχών από 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Γράφει ο  στό https://www.ieidiseis.gr/
0:00
 

Διαλύουν το νοσοκομείο Πύργου: Σοβαρές ελλείψεις και ρουσφετολογικές μετακινήσεις – Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον «γαλάζιο» διοικητή

   «Ο Διοικητής του νοσοκομείου Σπύρος Πολίτης, λίγο πριν την αποχώρησή του, έχει επιδοθεί σε πληθώρα ρουσφετολογικών μετακινήσεων και τακτοποιήσεων νοσηλευτών, λαμβάνοντας σχετικές εντολές από ένα και μόνο πολιτικό γραφείο της Ηλείας. Οι μετακινήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση μάχιμων νοσηλευτικών τμημάτων πρώτης γραμμής. Επιπλέον προσπαθεί να επιβάλει κανόνα σιωπής στους υπαλλήλους μέσω πειθαρχικών διώξεων ώστε να μη διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού» καταγγέλλεται μεταξύ άλλων για τη διαχείριση του «γαλάζιου» διοικητή που έχει προκαλέσει διάλυση στο νοσοκομείο.

      Ασθενείς περιμένουν έως και οκτώ ώρες για μια απλή εξέταση στο τμήμα Επειγόντων του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού! Αυτά κι άλλα χειρότερα αναφέρονται σε καταγγελία που έγινε στο Documento, το περιεχόμενο της οποίας εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του και ο σύλλογος των εργαζομένων του νοσοκομείου την ίδια ώρα που ο διοικητής της νοσηλευτικής μονάδας κάνει λόγο για ανακρίβειες και υπερβολές.
   «Χαρακτηριστικό παράδειγμα» επισημαίνεται στην καταγγελία «είναι η παθολογική κλινική 60 ασθενών σε δύο ορόφους που το προσωπικό της για το καλοκαίρι δεν έλαβε κανονική άδεια και εργάστηκε με μειωμένα ρεπό. Αντίθετα, μετακινήθηκε νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο (που μάλλον περίσσευε) στο ΠΕΔΥ Πύργου χωρίς αντίδραση από τον Διοικητή και τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που επιδιώκει να έχει άριστες σχέσεις μαζί του, και παρά τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων. Ακόμη όμως τέσσερις νοσηλεύτριες έχουν μετακινηθεί παράνομα χωρίς αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων σε διοικητικά καθήκοντα στο νοσοκομείο και ας υπάρχουν ελλείψεις νοσηλευτριών. Πρόσφατα λόγω της έλλειψης προσωπικού συνέβη και εργατικό ατύχημα νοσηλεύτριας αλλά δεν συγκινήθηκε κανείς. Αντίθετα, πλεονάζουν οι νοσηλεύτριες σε δομές εκτός νοσοκομείου».
«Εξυπηρέτηση φίλων»
    «Την ίδια ώρα η κόπωση του νοσηλευτικού προσωπικού έχει χτυπήσει κόκκινο, όπως στην παθολογική κλινική που βρεθήκαμε και είδαμε τις λιγοστές νοσηλεύτριες στη βάρδια να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αιτήματα φροντίδας ασθενών δύο ορόφων.

   Μάλιστα οι νέες προσλήψεις κατευθύνονται σε νοσηλευτικά τμήματα-ελίτ και όχι σε τμήματα υποστελεχωμένα. Ο Διοικητής όμως δεν ασχολείται με τις ελλείψεις, έχει προ πολλού αφήσει το νοσοκομείο στην τύχη του. Ενδιαφέρεται μόνο για κοινωνικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και παραστάσεις, καθώς φωτογραφίζεται τακτικά σε αυτές και για την εξυπηρέτηση πολιτικών φίλων, συγκεκριμένων αντιπεριφερειαρχών και υφυπουργών». 
Ο σύλλογος εργαζομένων
     Ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του περιγράφει επίσης μια απαράδεκτη εικόνα του ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην απερχόμενη «γαλάζια» διοίκηση της 6ης ΥΠΕ κάνοντας λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, εξυπηρετήσεις τοπικών βουλευτών και μετακινήσεις προσωπικού προς τα κέντρα υγείας οι οποίες αποδυναμώνουν το νοσοκομείο Πύργου.
   «Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Πύργου έχει ξεπεράσει τα όρια ψυχικής και σωματικής αντοχής, έχει υπόλοιπα αδειών που ξεπερνούν τις 100 ημέρες γιατί δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες και αντί να το ενισχύσει και να καλυτερέψει τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων αυτών, τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και “αιτήματα” βουλευτών…» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
    Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων Γιάννης Γεωργίου με δηλώσεις του στο Documento επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς η νοσηλευτική μονάδα Πύργου λόγω της υποστελέχωσης σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί στα όριά της. Την υποστελέχωση του νοσοκομείου Πύργου έρχεται να επιτείνει και η αναστολή λειτουργίας καίριων κλινικών των υπολοίπων μονάδων του νομού. Το νοσοκομείο Πύργου έχει επωμιστεί όλο τον όγκο των περιστατικών ενός νομού με 150 χιλιάδες κατοίκους συν τους επισκέπτες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ελλείψεις σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε συνδυασμό με τον όγκο εργασίας που έχουν να αντιμετωπίσουν έχουν φέρει στα όριά του το προσωπικό του νοσοκομείου. Ως σύλλογος έχουμε καταγγείλει κάθε μορφής ενέργεια που αποδυναμώνει το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου Πύργου και του στερεί πολύτιμες υπηρεσίες».
 Διαψεύδει ο διοικητής
     Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης με αφορμή τις καταγγελίες των εργαζομένων ανέφερε στο Documento: «Το περιεχόμενο της καταγγελίας είναι ανυπόστατο και στερείται σοβαρότητας. Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου καταβάλλω τεράστιες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ποτέ δεν μετακίνησα προσωπικό, διότι δεν έχω εκ του νόμου αυτό το δικαίωμα. Μάλιστα σε όλες τις αιτήσεις μετακίνησης έχω κάνει αρνητικές εισηγήσεις. Σχετικά με το ατύχημα της νοσηλεύτριας που γλίστρησε κι έπεσε, δηλώθηκε κανονικά στην επιθεώρηση εργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις δήθεν πειθαρχικές διώξεις, το μόνο που έχω πράξει είναι η εντολή για ΕΔΕ κατά μιας νοσηλεύτριας η οποία συμπεριφέρθηκε προσβλητικά και υβριστικά σε βάρος της προϊσταμένης της. Το νοσοκομείο δέχεται καθημερινά μεγάλη πίεση από ασθενείς με τα επείγοντα να φτάνουν ημερησίως τα 170 περιστατικά. Ενισχύουμε την παθολογική κλινική όσο μπορούμε και τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει αύξηση προσωπικού κατά 30%. Χορηγούμε στο προσωπικό άδειες και ρεπό αλλά προφανώς υπάρχει θέμα λόγω της πανδημίας Covid 19 και γι’ αυτό έχουν συσσωρευτεί άδειες. Δεν κλείνουμε τα μάτια στα όποια προβλήματα που υπάρχουν και προσπαθούμε καθημερινά να πράξουμε το καλύτερο για τους πολίτες».
Αναδημοσίευση από https://www.documentonews.gr/

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

      Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://www.newsit.gr/oikonomia/xristika/dimosio-sto-trapezi-neo-systima-epilogis-10-000-proistamenon-tmimaton-meso-esoterikou-diagonismou/4178518/.
  2. ΔΕΘ: Πολλοί Αχαιοί στην ομιλία Μητσοτάκη στο «Βελλίδειο» - ΦΩΤΟ (pelop.gr)
  3. https://www.neakriti.gr/parapolitika/2076836_ton-pathon-tis-dimosias-ygeias-stin-kriti.  
  4. https://www.alfavita.gr/ergasia/456523_poioi-dikaioyntai-na-bgoyn-tora-se-syntaxi-ti-ishyei. 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Υπ. Υγείας, στην ΝΕΑ του ΕΠΙΣΚΕΨΗ στην πόλη μας, ελπίζουμε να βρεθεί απέναντι σε ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ και ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ.

 Όπως το έχουμε δει όλοι,  όποια περιοχή επισκέπτεται ο υπουργός υγείας, ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, βρίσκεται αντιμέτωπος με πληθώρα διαδηλωτών, εργαζόμενων αλλά και πολιτών, εναντίον του για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στόν χώρο της υγείας, τον ευαίσθητο χώρο του ΕΣΥ, που δυστυχώς τον ισοπεδώνει.
     Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των προκλητικών του επισκέψεων, την Δευτέρα 30/9/24 που ενδέχεται να γίνει καιΤρίτη, ΕΠΙΣΚΈΠΤΕΤΑΙ την περιοχή μας, την Πόλη μας,  το πανεπιστημιακό  νοσοκομείο  και το ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ. Επισκέψεις όπου επιβάλλεται και πρέπει λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην περιοχή μας, να υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, αντιδράσεις.
    Περιμένουμε λοιπόν τα συνδικάτα να πράξουν το αυτονόητο, ελπίζοντας αυτή την φορά να μην αρκεστούν στις φωτογραφίσεις και να φερθούν συνδικαλιστικά και αγωνιστικά.
     Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ και μάλιστα ΕΝΤΟΝΕΣ και ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ
    Ελπίζουμε αυτήν την φορά, οι δύο γενικοί σύμβουλοι της ΠΟΕΔΗΝ από την πόλη μας, ο γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, τα μέλη της Ε.Γ του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΑΧΑΪΑΣ από τον χώρο της Υγείας και οι πρόεδροι των  Σωματείων των τριών Νοσοκομείων της πόλης μας,  να συντονιστούν σχετικά αυτή τη φορά  και να πράξουν τα δέοντα, να έχουμε μια πολύ θερμή υποδοχή.
              Αναμονή λοιπόν.......

ΠΟΕΔΗΝ: Κοινοποίηση εγγράφου στον Υπουργό Υγείας του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Καλαμάτας, που αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, από ομάδες ρομά με συνέπεια να κινδυνεύει η ζωή τους.

 Κύριε Υπουργέ,
   Σας κοινοποιούμε έγγραφο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, (Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Καλαμάτας  ), που αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχονται εργαζόμενοι του Νοσοκομείου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, από ομάδες ρομά με συνέπεια να κινδυνεύει η ζωή τους. 
 Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
                                               
             Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Δημόσιο: Στο τραπέζι νέο σύστημα επιλογής 10.000 προϊσταμένων τμημάτων μέσω εσωτερικού διαγωνισμού

    Νέο σύστημα επιλογής κοντά 10.000 προϊσταμένων τμημάτων της δημόσιας διοίκησης (δηλαδή τμηματαρχών) εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.
 Ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν πως εκείνο το σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επιλογή προϊσταμένων να γίνεται μέσω ενός «εσωτερικού» διαγωνισμού στο Δημόσιο ο οποίος θα αφορά μόνο τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους και όχι ενός «εξωτερικού» διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και την πρόσληψη τους με τριετή συμβόλαια, όπως προηγούμενα εξετάζονταν.
Αυτό σημαίνει πως ο προσανατολισμός στρέφεται πως ένα διαγωνισμό δεξιοτήτων και προσόντων στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά ήδη εργαζόμενοι στο Δημόσιο (και όχι από τον ιδιωτικό τομέα) και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα τοποθετούνται στις θέσεις των προϊσταμένων στα περίπου 10.000 τμήματα της δημόσιας διοίκησης.
    Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αρμόδια στελέχη στρέφονται προς το δρόμο της επιλογής τμηματαρχών μόνο από το Δημόσιο.
   Ο πρώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την τοποθέτηση στελεχών στον ΕΦΚΑ μέσω ΑΣΕΠ με συμμετοχή και από τον ιδιωτικό τομέα.
    Ο δεύτερος λόγος είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων κατέλαβαν τις θέσεις στον ΕΦΚΑ προήλθε από το δημόσιο τομέα, γιατί η συμμετοχή στους σχετικούς διαγωνισμούς ήταν μεγαλύτερη από στελέχη του δημοσίου, ενώ πολύ μικρότερη ήταν η συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς φαίνεται πως το δημόσιο δεν ελκύει ιδιαίτερα τελευταία τους υποψήφιους εργαζομένους.
     Ο τρίτος λόγος είναι πως από μερίδα, τουλάχιστον, των κυβερνητικών παραγόντων, δεν εκτιμάται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση με ανάληψη καθηκόντων σε τόση μαζική κλίμακα -δηλαδή ακόμη και σε 10.000 θέσεις!- από στελέχη (του ιδιωτικού τομέα) τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το διοίκηση, αν και προφανώς μπορεί να έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα αλλά σημαντικές δεξιότητες.
      Οι επικείμενες αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων σχεδιάζονται από την κυβέρνηση για το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε οι νέοι προϊστάμενοι να τοποθετηθούν στις αρχές του 2025 και με αυτούς να τρέξει το νέο πρόγραμμα μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους, το οποίο προβλέπεται σε νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει το ΥΠΕΣ σε δημόσια διαβούλευση. 
Αναδημοσίευση από  https://www.newsit.gr/

Πάτρα: Πόσοι νοσοκομειακοί γιατροί θα ασκήσουν και ιδιωτικό έργο. Η έξοδος των γιατρών από τα νοσοκομεία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες

 Με τους 10 πρώτους αιτούντες νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν λάβει άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ανοίγει η νέα διαδρομή απασχόλησης για τον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 50 αιτήματα που προέρχονται από γιατρούς που υπηρετούν και στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ΠΓΝΠ, «Αγιο Ανδρέα» και Καραμανδάνειο.
    Διαδρομή η οποία στην πράξη αποδεικνύεται δύσβατη για αρκετούς δεδομένου του υψηλότατου λειτουργικού κόστους (στέγη, προσωπικό, λογαριασμοί, αναλώσιμα, κ.ά.) που συνεπάγεται η διατήρηση ενός ιατρείου. Ο αριθμός των αιτούντων το δηλώνει, καθώς είναι ο ελάχιστος στο σύνολο των 1.350 νοσοκομειακών γιατρών της Πάτρας.
    Ωστόσο αυτό φάνηκε και από την οπισθοχώρηση ορισμένων σε σχέση με την αρχική τους πρόθεση όταν η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, στο πλαίσιο ανοιχτής συνάντησης τους ενημέρωσε για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση ιδιωτικού έργου.
Αννα Μαστοράκου

«Η σύσκεψη ήταν αρκετά πετυχημένη και στο πλαίσιό της αναλύθηκε διεξοδικά το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου. Είναι μία πολύπλοκή και δαπανηρή υπόθεση γι’ αυτό και αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, τώρα το αποσύρουν» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

     Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ίδια, οι περισσότερες αιτήσεις που έχουν φτάσει στα γραφεία του Συλλόγου προέρχονται από τον «Αγιο Ανδρέα».


   «Μέχρι στιγμής έχουμε χορηγήσει 10 άδειες. Συνολικά, μας έχουν κοινοποιηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προς το παρών πάντα, 37 αιτήσεις από τον ‘’Αγιο Ανδρέα’’, πέντε από το Καραμανδάνειο και πέντε από το Πανεπιστημιακό. Οι ειδικότητες είναι πνευμονολογίας, ακτινολογίας, ρευματολογίας, αναισθησιολογίας, κ.ά.» εξηγεί η κ. Μαστοράκου.
   Στο ερώτημά μας εάν επιλέγουν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου ή συστεγαζόμενου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μας απάντησε: «Εχουμε και αιτήσεις για συστεγάσεις αλλά οι δέκα άδειες που έχουμε ήδη εκδώσει αφορούν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης ιατρικών εταιρειών η κ. Μαστοράκου εξηγεί ότι «το θέμα αυτό το συζήτησα προ ημερών στο πλαίσιο συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος σε σχετικό μου ερώτημα μου έδωσε αρνητική απάντηση».

     Δεδομένου ότι το πρώτο στάδιο της συγκεκριμένης διαδρομής περνάει από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία έχει το χρέος να εξετάσει το αίτημα του κάθε γιατρού και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το προωθήσει στον Ιατρικό Σύλλογο, ρωτήσαμε τον διοικητή του ΠΓΝΠ Δημήτρη Μπάκο για την κινητικότητα που καταγράφει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ

Δημήτρης Μπάκος

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 27 ολοκληρωμένες αιτήσεις, τις οποίες έχουμε εγκρίνει και άμεσα θα προωθήσουμε προς τον Ιατρικό Σύλλογος Πατρών για την περαιτέρω διαδικασία» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπάκος και πρόσθεσε:
   «Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από γιατρούς μας είναι μεγαλύτερο αλλά επίσης αίτημα έχει κατατεθεί από τον αριθμό που σας ανέφερα».
Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν την ευθύνη ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων εκ μέρους των γιατρών του ΕΣΥ που θα ασκήσουν και ιδιωτικό έργο. Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα διαταράσσονται η λειτουργία και η παραγωγικότητα του δημόσιου νοσοκομείου όπου εργάζονται, καθώς και ότι δεν θα «αντλούν» ασθενείς που έχουν εξετάσει στα ιατρεία του ΕΣΥ.
Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα υπάρξει έλεγχος; Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το κακό προηγούμενο των απογευματινών ιατρείων όπου σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται στα πρωινά τακτικά και να αναγκάζονται να πληρώνουν τα απογευματινά. Υπάρχουν δε γιατροί που δεν εκτελούν καν πρωινά τακτικά ιατρεία.
Αναδημοσίευση από pelop.gr

Διάφορα Ενδιαφέροντα Δημοσιεύματα

     Στους συνδέσμους που σας κοινοποιούμε, μπορείτε να διαβάσετε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο μας και όχι μόνον:
  1. https://pelop.gr/oi-synantiseis-ton-achaion-syndikaliston-tis-ygeias-sti-deth-fotografies/
  2. https://www.cnn.gr/ellada/story/438750/o-xartis-tou-neou-esy-oi-giatroi-sta-nosokomeia-oi-perizitites-eidikotites-kai-ta-kinitra.  ;;;;
  3. https://pelop.gr/patra-periergi-karatomisi-tou-psychiatrou-stefanou-kouli/  
  4. https://www.dnews.gr/eidhseis/oikonomia/488616/poioi-boroyn-na-vgoun-tora-se-syntaksi.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ και ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ του κλάδου μας.

 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του Σωματείου μας, μια ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ  για όλο τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ.
   Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ αυτή είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τόσο τα γενικά όσο και τα επιμέρους των Νοσοκομείων της περιοχής, ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ 
                δυστυχώς όμως
η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ μιάς ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ γι΄ αυτόν τον σκοπό έξω από την 6η Υ.Πε, τόσο από τούς Προέδρους των Σωματείων της περιοχής μας όσο και ιδιαιτέρως από τούς ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ της ΠΟΕΔΗΝ από την περιοχή μας, που συμπεριφέρονται ως διακομιστικά στοιχεία
               μας οδηγούν
σε υποτονικές κινητοποιήσεις έξω από τα Νοσοκομεία μας και δυστυχώς ΟΧΙ σε όλα.......
       ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ τους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
 να ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 
του Σωματείου μας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, το Δ.Σ του Νοσοκομείου.

       Σας κάνουμε γνωστό ότι  ΣΗΜΕΡΑ  ΤΕΤΑΡΤΗ  25.9.24  και ώρα 13:30,  θα πραγματοποιηθεί, στο Γ. Ν. Πατρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», η 73η k 74η/2024 Έκτακτες συνεδριάσεις και η 75η/2024 Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου μας,  όπου θα συζητηθούν 34  Συνολικά  θέματα,  θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στους  συνδέσμους που ακολουθούν

https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:222f9e02-41f9-4a12-8f32-02adbb0146f2

https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:34b85f11-5315-4cf8-9fcc-93c97d733bdc

https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:012a7059-1353-4b53-b282-99f4b5f83ef1

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11.00πμ-3.00μμ, ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη 25/9/2024 για Ε.Σ.Υ. ΠΡΟΝΟΙΑ- ΕΚΑΒ και δράσεις κατά τόπους στα Νοσοκομεία.

   Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκήρυξε Πανελλαδική Στάση Εργασίας 10.00-3.00 την Τετάρτη 25/9/2024 με δράσεις κατά τόπους στα Νοσοκομεία που θα αποφασίσουν οι Διοικήσεις των Σωματείων.
    Ο Υπουργός Υγείας μετά τις αυτονόητες αντιδράσεις μας για την καθημερινή εφημερία των Νοσοκομείων της Αττικής, δείχνει να υπαναχωρεί. Είναι βέβαιον ότι το μέτρο αυτό δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα Νοσοκομεία λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.
    Στα μεγάλα Νοσοκομεία θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα ως εκ τούτω και η ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, θα είναι αδύνατη η διαχείριση των ασθενών που εισάγονται με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ράντζα, φορεία και οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε επεμβατικές κλινικές.
   Το λειτουργικό αδιέξοδο στο ΕΣΥ συνεχίζει να υφίσταται λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.
                                     Συνεχίζουμε τους αγώνες
      Διεκδικούμε:
o Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
o Αντιστροφή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ
o Αύξηση μισθών και Ωρομισθίων
o Μονιμοποίηση Συμβασιούχων
o Έξω οι εργολάβοι
o Ένταξη στα ΒΑΕ
o Κίνητρα
                 Αξιοπρέπεια για ασθενείς και Προσωπικό.
                                Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΑΣ στην ΑΝΑΔΕΙΞΗ της γνωστής επίθεσης σε Νοσηλεύτρια του ΠΠΝΡΙΟΥ, έφερε αποτέλεσμα, την προσφυγή στόν εισαγγελέα από τον Αν, Διοικητή Α Μαζαράκη.

       Ο νέος νόμος είναι ξεκάθαρος και απαιτεί άμεση ενημέρωση των Αρχών  
    Στον Εισαγγελέα κατέφυγε ως είχε από το νόμο υποχρέωση ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Ρίου Ανδρέας Μαζαράκης για το περιστατικό με την βία που άσκησε ασθενής με χρόνιο πρόβλημα σε νοσηλεύτρια και στη συνέχεια την αδικαιολόγητη λεκτική βία που άσκησε στην γραμματέα της κλινικής. Όπως είναι γνωστό η υπόθεση βρίσκεται… «στα αζήτητα» ενώ αφορμή για τον ξυλοδαρμό και τη λεκτική βία ήταν ότι ο οποίος εκτιμούσε πως δεν έκανε καλά την δουλειά της σε σχέση με την θεραπευτική του αγωγή. Ο κ. Μαζαράκης κατέφυγε στην Εισαγγελία καθώς σύμφωνα με το νέο νόμο αν κάποιος διαπιστώσει τέτοια περιστατικά βίας σε Νοσοκομεία ή Σχολεία οφείλει να ενημερώνει την αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Ο νέος Κώδικας 168 ΠΚ με την προσθήκη παρ. 4 αναφέρεται στις υποπεριπτώσεις για κάθε μορφή διατάραξης της λειτουργίας χώρου υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μπορεί να τελείται ενδεικτικώς με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών. Διακεκριμένη μορφή της ανωτέρω συμπεριφοράς, θεωρείται η πρόκληση βιαιοπραγίας. Το ύψος και η διαβάθμιση των απειλούμενων ποινών κρίθηκαν ανάλογα με την ιδιαίτερη ποινική απαξία του εγκλήματος. Η διατάραξη της λειτουργίας των ανωτέρω χώρων προκαλεί πολυεπίπεδη βλάβη, καθώς αφενός μεν, παρεμποδίζει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την άσκηση των! Μάλιστα για την περίπτωση άσκησης βίας προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 2 ετών.
    Πλέον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης αφού μέχρι σήμερα περιέργως… τίποτα δεν είχε γίνει! Μάλιστα η διοικητική υπάλληλος.. μετακινήθηκε από την θέση της λες και η Διοίκηση… θέλησε να την τιμωρήσει! Ο ασθενής ο οποίος μάλιστα προ ετών είχε φθάσει στο σημείο να υποβάλλει μήνυση και στο Νοσοκομείο για παρόμοιους λόγους, δήλωσε για το συγκεκριμένο περιστατικό πως διαφωνούσε με τη θεραπεία που θα του εφαρμοζόταν και έτσι έφθασε στο σημείο να ασκήσει βία και να γρονθοκοπήσει τη νοσηλεύτρια. Ακόμη και ο καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής στην οποία υπάγεται η συγκεκριμένη Μονάδα που παρείχε νοσηλεία στον ασθενή, κατήγγειλε το περιστατικό στη διοίκηση του νοσοκομείου, ζητώντας την προστασία του θύματος, αλλά και γενικότερα τη λήψη μέτρων.
    Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ασθενής φέρεται να επανήλθε την επόμενη μέρα με τις ίδιες άγριες διαθέσεις. Η νοσηλεύτρια απευθύνθηκε και στην διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να την ενημερώσει για το συμβάν και να ζητήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο κάλυψη, αλλά δεν έγινε άμεσα δεκτή.
    Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά υπήρξε και μετακίνηση της Διοικητικής Υπαλλήλου από την κλινική, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές: «Πριν από λίγες ημέρες σας είχαμε ενημερώσει για ένα περιστατικό που συνέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, όπου ένας ασθενής επιτέθηκε σε μία νοσηλεύτρια, μία επίθεση, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά και για την οποία εκτός από τον Διευθυντή του τμήματος και μια άλλη συναδέλφισσα που έκαναν τις αναφορές που παραπλεύρως σας κοινοποιούμε, δυστυχώς κανένας άλλος ΔΕΝ πήρε θέση, ούτε το εκεί Σωματείο, ούτε η νοσηλευτική υπηρεσία, ούτε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ούτε η Διοίκηση, κάτι που σαφώς θα έπρεπε να είχε γίνει και θα έπρεπε να είχε κινηθεί και η διαδικασία της δικαστικής προσφυγής, όπως επιβάλλεται και από την σχετική κείμενη νομοθεσία, τον πρόσφατο σχετικό νόμο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή. Αντ΄ αυτής της κίνησης των Διοικούντων που επιβαλλόταν είδαμε απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, απόφαση που σας κοινοποιούμε παραπλεύρως, βάσει της οποίας εκδικητικά η συναδέλφισσα που έκανε την προαναφερόμενη καταγγελία μετακινήθηκε σε άλλο τμήμα, μια μετακίνηση για την οποία θα έπρεπε να υπάρξει θύελλα αντιδράσεων, αλλά δυστυχώς πέρα από τις παρεμβάσεις για την μη κατάθεση της καταγγελίας, «μούγκα» απ΄ όλους».
   Τα ερωτηματικά στο Νοσοκομείο πολλά, για τις «γνωριμίες» του ασθενή, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξει παρέμβαση και από τον καθηγητή, Διευθυντή  της Κλινικής.
Αναδημοσίευση από https://flamis.gr/

Ανεπίτρεπτη και σαφώς επιλήψιμη η διπλοείσπραγμένη αποζημίωση - ΄εξαγορά΄, που σαφώς συνιστά ΚΊΝΗΣΗ ΜΟΜΦΗΣ.

   Ο  αυτοπροσδιοριζόμενος ως " Άγγελος της κάθαρσης", Στελλάτος, στην πρόσφατη  κινητοποίηση στην ΔΕΘ, όπου συμμετείχε, εισέπραξε...