Με τους 10 πρώτους αιτούντες νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν λάβει άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, ανοίγει η νέα διαδρομή απασχόλησης για τον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 50 αιτήματα που προέρχονται από γιατρούς που υπηρετούν και στα τρία νοσοκομεία της Πάτρας ΠΓΝΠ, «Αγιο Ανδρέα» και Καραμανδάνειο.
Διαδρομή η οποία στην πράξη αποδεικνύεται δύσβατη για αρκετούς δεδομένου του υψηλότατου λειτουργικού κόστους (στέγη, προσωπικό, λογαριασμοί, αναλώσιμα, κ.ά.) που συνεπάγεται η διατήρηση ενός ιατρείου. Ο αριθμός των αιτούντων το δηλώνει, καθώς είναι ο ελάχιστος στο σύνολο των 1.350 νοσοκομειακών γιατρών της Πάτρας.
Ωστόσο αυτό φάνηκε και από την οπισθοχώρηση ορισμένων σε σχέση με την αρχική τους πρόθεση όταν η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, στο πλαίσιο ανοιχτής συνάντησης τους ενημέρωσε για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση ιδιωτικού έργου.
«Η σύσκεψη ήταν αρκετά πετυχημένη και στο πλαίσιό της αναλύθηκε διεξοδικά το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου. Είναι μία πολύπλοκή και δαπανηρή υπόθεση γι’ αυτό και αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, τώρα το αποσύρουν» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ίδια, οι περισσότερες αιτήσεις που έχουν φτάσει στα γραφεία του Συλλόγου προέρχονται από τον «Αγιο Ανδρέα».
«Μέχρι στιγμής έχουμε χορηγήσει 10 άδειες. Συνολικά, μας έχουν κοινοποιηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προς το παρών πάντα, 37 αιτήσεις από τον ‘’Αγιο Ανδρέα’’, πέντε από το Καραμανδάνειο και πέντε από το Πανεπιστημιακό. Οι ειδικότητες είναι πνευμονολογίας, ακτινολογίας, ρευματολογίας, αναισθησιολογίας, κ.ά.» εξηγεί η κ. Μαστοράκου.
Στο ερώτημά μας εάν επιλέγουν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου ή συστεγαζόμενου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου μας απάντησε: «Εχουμε και αιτήσεις για συστεγάσεις αλλά οι δέκα άδειες που έχουμε ήδη εκδώσει αφορούν τη λειτουργία αυτόνομου ιατρείου». Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης ιατρικών εταιρειών η κ. Μαστοράκου εξηγεί ότι «το θέμα αυτό το συζήτησα προ ημερών στο πλαίσιο συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος σε σχετικό μου ερώτημα μου έδωσε αρνητική απάντηση». Δεδομένου ότι το πρώτο στάδιο της συγκεκριμένης διαδρομής περνάει από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία έχει το χρέος να εξετάσει το αίτημα του κάθε γιατρού και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το προωθήσει στον Ιατρικό Σύλλογο, ρωτήσαμε τον διοικητή του ΠΓΝΠ Δημήτρη Μπάκο για την κινητικότητα που καταγράφει.
Δημήτρης Μπάκος
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 27 ολοκληρωμένες αιτήσεις, τις οποίες έχουμε εγκρίνει και άμεσα θα προωθήσουμε προς τον Ιατρικό Σύλλογος Πατρών για την περαιτέρω διαδικασία» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπάκος και πρόσθεσε:
«Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από γιατρούς μας είναι μεγαλύτερο αλλά επίσης αίτημα έχει κατατεθεί από τον αριθμό που σας ανέφερα».
Οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν την ευθύνη ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων εκ μέρους των γιατρών του ΕΣΥ που θα ασκήσουν και ιδιωτικό έργο. Βασική προϋπόθεση είναι ότι δεν θα διαταράσσονται η λειτουργία και η παραγωγικότητα του δημόσιου νοσοκομείου όπου εργάζονται, καθώς και ότι δεν θα «αντλούν» ασθενείς που έχουν εξετάσει στα ιατρεία του ΕΣΥ.
Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Θα υπάρξει έλεγχος; Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το κακό προηγούμενο των απογευματινών ιατρείων όπου σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται στα πρωινά τακτικά και να αναγκάζονται να πληρώνουν τα απογευματινά. Υπάρχουν δε γιατροί που δεν εκτελούν καν πρωινά τακτικά ιατρεία.
Αναδημοσίευση από pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου