Tην πρώτη αποτίμηση σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ, κάνουν φορείς της αγοράς, μιλώντας στην «Πελοπόννησο».
Οι σημαντικότερες εξαγγελίες αφορούν δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τον ασφαλιστικό κλάδο, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους, νέους γονείς κ.ά.
Ωστόσο, πολλοί εκπρόσωποι φορέων εκτιμούν ότι τα 45 μέτρα μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά το εκτόπισμα και η επίδρασή τους στο εισόδημα και στην οικονομία είναι περιορισμένα, καθώς η ακρίβεια έχει φτάσει σε τόσο μεγάλο ύψος, που πλέον είναι αδύνατον να καλυφθεί με αυτού του είδους τις παρεμβάσεις.
Χθες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, διαχωρίζοντάς τα σε 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι παρεμβάσεις που τίθενται σε εφαρμογή το 2025 για μισθούς, συντάξεις, φόρους, στεγαστική πολιτική, επιδόματα, ανάπτυξη, χαρακτηρίζονται από πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.
Κώστας Πετρόπουλος: Άνθρακες ο… θησαυρός
Το μέλος της διοίκησης του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αχαΐας, Κώστας Πετρόπουλος σχολίασε στην «Π», ότι όσοι περίμεναν μέτρα στήριξης των εργαζομένων, από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κατά τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ απογοητεύθηκαν οικτρά.
Ούτε ένα μέτρο στήριξης των χιλιάδων εκπαιδευτικών που αμείβονται με 776 ευρώ τον μήνα, των χιλιάδων υγειονομικών που αμείβονται με 680 ευρώ τον μήνα, των χιλιάδων υπαλλήλων των υπουργείων και των φορέων του Δημοσίου, που αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, παραπέμπει στην άνοιξη του 2025 τις όποιες «αυξήσεις»-ψίχουλα, κοροϊδεύοντας για μια ακόμη φορά τον κόσμο της εργασίας.
Ταυτόχρονα καμιά δέσμευση δεν ανέλαβε για τη στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το 2025 θα είναι μια ακόμη χρονιά σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, αφού η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και, φυσικά, μια ακόμη χρονιά αύξησης των κερδών των τραπεζών, των καρτέλ ενέργειας, των ξενοδόχων κ.λπ.
Προφανώς χρήματα υπάρχουν, απλά αυτά διατίθενται στους έχοντες και κατέχοντες. Πολλά δις τα κέρδη των τραπεζών και των καρτέλ ενέργειας. Καμιά ανακοίνωση για φορολόγησή τους.
Οι εργαζόμενοι, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.
Γεράσιμος Μιχαλάτος: Αναγνώριση της ιδιωτικής ασφάλισης
Ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετώπισε θετικά τις εξαγγελίες που τον αφορούσαν, όπως την κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας παιδιών μέχρι 18 ετών, την αύξηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στο 20% για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους έναντι θεομηνιών και την υποχρεωτική ένταξη και των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ στο συγκεκριμένο μέτρο μαζί με όλα τα οχήματα.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, σημαίνει ότι το αφαιρούμενο ποσό, πηγαίνει απευθείας στην κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του ασφαλίστρου, που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και στο 40%. Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Γεράσιμος Μιχαλάτος τόνισε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού συνιστούν αναγνώριση του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, σαν καταλύτη στη στήριξη της Εθνικής Οικονομίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την υγεία και ότι ο ρόλος του Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή πανελλαδικά γίνεται πλέον απαραίτητος σε όλους τους Ελληνες πολίτες.
Χάρης Τσίτσικας: Προσβολή για όλους τους ένστολους
Οπως δήλωσε στην «Π», ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, Χάρης Τσίτσικας: «Με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αύξηση 0,50 λεπτών μικτά την ώρα στη νυχτερινή αποζημίωση των αστυνομικών, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια από 2,7 σε 3,2 (μηνιαία 20 με 25 ευρώ αν κάνουν τα νυχτερινά), ένα είναι βέβαιο, ότι κάποιοι εξέθεσαν τον πρωθυπουργό.
Είναι προσβολή για όλους τους ένστολους που καθημερινά δίνουν μάχη με την εγκληματικότητα, τις φυσικές καταστροφές και όπου αλλού απαιτηθεί. Θα έπρεπε σήμερα να υπήρχαν παραιτήσεις από το οικονομικό επιτελείο. Είναι μια τεράστια προσβολή σε χιλιάδες εργαζομένων. Υπάρχουν δεσμεύσεις για την επικινδυνότητα της εργασίας κ.ά. που δεν τηρήθηκαν».
Γιώργος Βεσκούκης: Κάθε μέτρο είναι θετικό, αλλά…
Με αφορμή την ανακοίνωση των μέτρων του πρωθυπουργού για τους αγρότες, όπου έγινε γνωστό ότι μονιμοποιείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας και αντιδήμαρχος, Γιώργος Βεσκούκης τόνισε: «Κάθε μέτρο είναι θετικό, όμως η αλήθεια είναι, ότι έτσι όπως αποτυπώθηκε δεν είναι ξεκάθαρο.
Αν είναι να παίρνουμε ψίχουλα, όπως τις προηγούμενες χρονιές, δεν έχει νόημα. Αν είναι να παίρνουμε το πετρέλαιο χωρίς φόρο, σχεδόν ένα ευρώ, τότε έχει νόημα. Επίσης, θετικό είναι ότι τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος που μας δίνει ανάσα. Βέβαια, ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγάλουμε μετά την εξειδίκευση των μέτρων, γιατί ο αγρότης χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει».
Αν είναι να παίρνουμε ψίχουλα, όπως τις προηγούμενες χρονιές, δεν έχει νόημα. Αν είναι να παίρνουμε το πετρέλαιο χωρίς φόρο, σχεδόν ένα ευρώ, τότε έχει νόημα. Επίσης, θετικό είναι ότι τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος που μας δίνει ανάσα. Βέβαια, ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγάλουμε μετά την εξειδίκευση των μέτρων, γιατί ο αγρότης χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να επιβιώσει».
Κώστας Δαφαλιάς: Προβληματισμένοι οι ξενοδόχοι
Προβληματισμό προκαλούν στον ξενοδοχειακό κόσμο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κλάδο. Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Καλαβρύτων Κώστας Δαφαλιάς δήλωσε στην «Π», προβληματισμένος για το γεγονός ότι δεν μπήκε ουσιαστικό φρένο στο Airbnb, αλλά και για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας. «Βρισκόμαστε σε αναμονή διευκρινήσεων, γιατί αυτή η αύξηση επιβαρύνει την τιμή πώλησης στα ξενοδοχεία, χωρίς εμείς να επωφελούμαστε. Αντιθέτως χάνουμε σε ανταγωνιστικότητας» δήλωσε ο κ. Δαφαλιάς.
Επίσης, αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων έως 50%. Πρόκειται για δημοτικό φόρο που επιβάλλεται επί του συνολικού τζίρου των ξενοδοχείων και έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, υποτίθεται για έργα ενίσχυσης των υποδομών, λόγω του υπερτουρισμού, κάτι που δεν το βλέπουμε στην πράξη από τους δήμους, είπε ο κ. Δαφαλιάς.
Τέλος, σχολιάζοντας τη μείωση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών ο κ. Δαφαλιάς παρατήρησε πως το μέτρο δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση του μισθολογικού κόστους θα είναι πολλαπλάσια.
«Αυτά τα μέτρα, μπορεί ορισμένους μεγάλους και τις επιχειρήσεις στα νησιά, να μην τους αγγίζουν γιατί κάνουν μεγάλους τζίρου, όμως, για επιχειρήσεις καταλυμάτων σε ορεινούς προορισμούς και για ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας όπου η εικόνα είναι διαφοροποιημένη, αποβαίνουν ιδιαιτέρως επιβαρυντικά. Γι΄αυτό πιστεύω ότι αν δεν γίνει κάτι που θα ελαφρύνει τους φόρους, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σε βάθος τριετίας. Ηδη τα Καλάβρυτα μετράνε πληγές. Η σεζόν τον περασμένο χειμώνα δεν πήγε καλά και αν πάλι φέτος έχουμε την ίδια εικόνα, τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα» τόνισε ο κ. Δαφαλιάς.
Γιώργος Παππάς: Μέτρα με «κόφτη δαπανών»
Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση των εξαγγελιών, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Παππάς δήλωσε στην «Π» ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταρτίσει τον επόμενο προϋπολογισμό (του 2025) αλλά και τους επόμενους 3 μέχρι και το 2028, οι οποίοι θα ενσωματώνουν τον αποκαλούμενο «κόφτη δαπανών», ο οποίος δίνει τον τόνο των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Θα πρέπει να ισχύσουν οι υποχρεώσεις τήρησης των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν όριο 3% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2025. Υπό αυτήν την έννοια, του μη δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξαγγέλθηκαν τα μέτρα στη ΔΕΘ.
Τα προβλήματα της ακρίβειας, το στεγαστικό και το δημογραφικό είναι τα πιο καίρια και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς και σε ολιστικό πλαίσιο. Και αυτό διότι η απώλεια των εισοδημάτων κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν καλύπτεται.
Το ενεργειακό ζήτημα που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το επενδυτικό κενό, η επιστροφή των νέων από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, η αύξηση του μέσου μισθού, δεν αναφέρθηκαν.
Θεωρώ ότι απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων και όχι ημίμετρα, με δεδομένη την υπεραύξηση των εσόδων από τη φορολογία που ξεπέρασε κατά 7μηνο του 2024 κατά πολύ τις προσδοκίες του αρχικού προϋπολογισμού και την χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου υπάρχει περιθώριο.
Για τις ΜΜΕ δεν υπήρξε κάποια εξειδίκευση, όσον αφορά στο ενεργειακό και τη φορολογία. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται μόνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι για τα νομικά πρόσωπα. Επίσης υπήρξαν πολύ μικρές βελτιώσεις στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών.
Αντώνης Ταβουλάρης: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε
Τα κύρια μέτρα για τους συνταξιούχους είναι μια νέα αύξηση των συντάξεων, από 1/1/2025 σε 2-2,5% και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ, για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Αντώνης Ταβουλάρης έκανε λόγο στην «Π» για «ξαναμοίρασμα της ίδιας τράπουλας». Χαρακτήρισε την αύξηση στις συντάξεις κοροϊδία, τη στιγμή που, μόνο οι αυξήσεις στη συμμετοχή των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, είναι πολύ μεγαλύτερη, χωρίς να υπολογίζονται οι ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
«Με τις σημερινές συντάξεις κανείς συνταξιούχος δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα» είπε ο κ. Ταβουλάρης, που επισήμανε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μόνο εάν επιστραφεί η 13η και η 14η σύνταξη, προσθέτοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που μας έχουν στερήσει».
Χρήστος Δάβουλος: Αυξήσεις με μισθούς του 1983
Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Το μηνιαίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150-200 ευρώ.
Το ερώτημα μάς απαντά ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Χρήστος Δάβουλος σημειώνοντας: «Η αύξηση στο επίδομα αγόνου είναι επίπλαστη. Κι αυτό διότι ο υπολογισμός γίνεται όχι με βάση τον μισθό του σήμερα, αλλά με βάση τον μισθό του 1983.
Σε ό,τι αφορά την αυτοτελή φορολόγηση αποτελεί μία μερική δικαίωση η οποία είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας, τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε, μέχρι να δικαιωθούμε πλήρως και κυρίως μέχρι το ΕΣΥ να λειτουργήσει όπως πρέπει. Η κυβέρνηση μιλάει για νοσοκομεία στολίδια, αλλά έχουμε 30 ράντζα στα επείγοντα και πολύωρες αναμονές. Μόνο στα δύο μας, τα οργανικά κενά ανέρχονται σε 141».
Αύξηση επιδόματος για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές, από 200 έως και 600 ευρώ το μήνα ανάλογα και την ειδικότητα.
Είναι οι δύο βασικές παροχές προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Είναι ικανοποιητικές;
Το ερώτημα μάς απαντά ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Χρήστος Δάβουλος σημειώνοντας: «Η αύξηση στο επίδομα αγόνου είναι επίπλαστη. Κι αυτό διότι ο υπολογισμός γίνεται όχι με βάση τον μισθό του σήμερα, αλλά με βάση τον μισθό του 1983.
Σε ό,τι αφορά την αυτοτελή φορολόγηση αποτελεί μία μερική δικαίωση η οποία είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας, τον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε, μέχρι να δικαιωθούμε πλήρως και κυρίως μέχρι το ΕΣΥ να λειτουργήσει όπως πρέπει. Η κυβέρνηση μιλάει για νοσοκομεία στολίδια, αλλά έχουμε 30 ράντζα στα επείγοντα και πολύωρες αναμονές. Μόνο στα δύο μας, τα οργανικά κενά ανέρχονται σε 141».
Αύξηση επιδόματος για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές, από 200 έως και 600 ευρώ το μήνα ανάλογα και την ειδικότητα.
Είναι οι δύο βασικές παροχές προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Είναι ικανοποιητικές;
Κυριακή Αθανασιάδη: Μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση
Η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη δήλωσε στην «Π», ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το πάγωμα της φορολογίας εισοδήματος για τρία χρόνια, για όσα κλειστά διαμερίσματα διατεθούν ξανά για ενοικίαση, αποτελεί αποδοχή ενός πάγιου αιτήματος του κλάδου και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, την ίδια στιγμή παραμένει σε πολύ υψηλά και μη βιώσιμα επίπεδα η συνολική φορολογία της ακίνητης περιουσίας που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 45%, αποτελώντας αποτρεπτικό παράγοντα, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που επικρατεί μεταξύ των ιδιοκτητών, για το αν θα μείνουν με απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.
Παράλληλα, η κυρία Αθανασιάδη χαρακτήρισε θετικό το μέτρο της αύξησης της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στο 20% για όσα ακίνητα ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών, αν και εξέφρασε ενδοιασμούς για την υποχρεωτικότητα του μέτρου, σε συνάρτηση με τη στάση ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών όταν έρχεται η ώρα της αποζημίωσης των δικαιούχων, όταν αναζητούν διάφορα προσχήματα για να μην πληρώσουν.
Τέλος, σημείωσε ότι όλα τα μέτρα για την ακίνητη περιουσία, θα φανούν στην πραγματική τους διάσταση, όταν θα φτάσει η ώρα της νομοθετικής τους αποτύπωσης και ανάλυσης στις λεπτομέρειές τους, γιατί αν μπουν περιορισμοί και αστερίσκοι θα καταλήξουν δώρο άδωρο.
Αναδημοσίευση από pelop.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου