Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Παρωχημένα συστήματα πυρασφάλειας στα νοσοκομεία της Πάτρας

    Παρωχημένα –έως και ανύπαρκτα– συστήματα πυρασφάλειας διαθέτουν τα δύο από τα τρία μεγάλα νοσοκομεία που εδρεύουν στην Πάτρα και θεωρούνται ‘ναυαρχίδες» για τη δημόσια υγεία της περιοχής.
     Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και το Νοσοκομείο «’Αγιος Ανδρέας» δεν διαθέτουν πιστοποίηση για τα συστήματα που διαθέτουν και όσα διαθέτουν θεωρούνται ξεπερασμένα.
      Το σύστημα πυρόσβεσης βασίζεται κατά κύριο λόγο σε πυροσβεστήρες και όχι σε σύγχρονα και επικαιροποιημένα μοντέλα. Όλα αυτά την ώρα που τα δύο αυτά νοσοκομεία δέχονται δεκάδες ασθενείς όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά και από την ευρύτερη περιφέρεια.
    Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο παίδων το οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μόλις δέκα νοσοκομείων της χώρας τα οποία διαθέτουν πιστοποιημένα και σύγχρονα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.
     Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Αγίου σχετικά «σύγχρονα» συστήματα πυρανίχνευσης, υπάρχουν μόνο στο καινούργιο κτίριο, το πολυώροφο που ανεγέρθηκε και λειτούργησε τα τελευταία χρόνια.
     Η έλλειψη σύγχρονων συστημάτων πυρασφάλειας είναι και αυτό μια πτυχή των απαρχαιωμένων υποδομών που χαρακτηρίζουν γενικά τα δημόσια κτίρια και στην περίπτωση μας τα κτίρια που αφορούν τον ευαίσθητο τομέα της δημοσίας υγείας.
     Το κενό αυτό αποτελεί ένα κοινό μυστικό μεταξύ των γιατρών, των εργαζομένων των νοσοκομείων,  των τεχνικών, αλλά και των διοικήσεων τους, ενώ το όλο θέμα το γνωρίζει αρκετά καλά και η 6η ΥΠΕ.
Το σύγχρονο σύστημα που δεν υπάρχει
    Ένα σύγχρονο σύστημα πυρασφάλειας έχει να κάνει με τρία βασικά πεδία που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους: Πυροπροστασία, πυρανίχνευση και αυτόματη πυρόσβεση.
    Τα κτίρια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων χωρίς τα συστήματα πυρανίχνευσης και ενεργητικής – αυτόματης πυρόσβεσης, δηλαδή χωρίς τις σωληνώσεις που διακρίνονται στην οροφή και σε περίπτωση φωτιάς ρίχνουν αυτόματα νερό, είναι εκτεθειμένα.
     Πόσο μάλλον όταν στους χώρους αυτούς υπάρχουν εύφλεκτα υλικά τα οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να προκαλέσουν ή να διευκολύνουν την επέκταση μιας πυρκαγιάς.  Το ίδιο εκτεθειμένοι μένουν  οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και οι συνοδοί των ασθενών.
Ο ασθενής που άναψε το τσιγάρο
    Η μόνη προστασία που υπάρχει για την περίπτωση πυρκαγιάς μέσα σε κλινικές και δωμάτια που ασθενείς βρίσκονται καθηλωμένοι στο κρεβάτι, άρα με δυσκολία θα μπορούσαν να μετακινηθούν, είναι οι πυροσβεστήρες.
    Αρκούν οι πυροσβεστήρες για την προστασία από τους κινδύνους μιας φωτιάς σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και σε ένα σύστημα υγείας που υποτίθεται ότι ψάχνει τα βήματα του για να εκσυγχρονιστεί;
    Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν είναι το περιστατικό που συνέβη στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας όταν ασθενής άναψε τσιγάρο με αποτέλεσμα να πιάσει πυρκαγιά το δωμάτιο.
    Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση τριών ατόμων που μπήκαν με τους πυροσβεστήρες στο φλεγόμενο δωμάτιο,  ο ασθενής σώθηκε με εγκαύματα τρίτου βαθμού και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.
Δεμένα τα χέρια των διοικήσεων
      Βασική αιτία των απαρχαιωμένων υποδομών στον τομέα της πυρασφάλειας, είναι η απουσία διάθεσης από το υπουργείο για να δώσει στις διοικήσεις των νοσοκομείων χρήματα τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή τέτοιων συστημάτων.
     Σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας υγείας στην περιοχή  που γνωρίζουν καλά την διαδικασία,  αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η διοίκηση κάθε νοσοκομείου από την πλευρά της να έχει τα χέρια της δεμένα.
     Όταν το κονδύλι από πλευράς του υπουργείου είναι συγκεκριμένο η διοίκηση ενός νοσοκομείου δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνη της να διαθέσει τα  χρήματα αυτά για το σύστημα πυρασφάλειας.
Η 6η ΥΠΕ πρέπει να… πρεσάρει
      Η 6η ΥΠΈ ως ο άμεσος φορέας που  κρατάει το τιμόνι της δημόσιας υγείας και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της περιοχής πρέπει να διεκδικήσει και να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση για λογαριασμό των διοικήσεων των νοσοκομείων.
     Να πιέσει δηλαδή το υπουργείο και να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρασφάλειας, αλλιώς θα μείνουν άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμα με τους πυροσβεστήρες.
Γιαννακός: «Μετρημένα στα δάκτυλα τα πιστοποιητικά…» 
     Τα κενά στις υποδομές της πυροπροστασίας και της πυρανίχνευσης δεν αποτελούν «προνόμιο» μόνο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας ή του Καραμανδανείου. Οι απαρχαιωμένες υποδομές  είναι κοινό χαρακτηριστικό των νοσοκομείων της χώρας.
     Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μιλώντας στον «Ν» για το όλο θέμα δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του, τονίζοντας τα εξής: «Δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία της Πάτρας που είναι απροστάτευτα σε περίπτωση πυρκαγιάς.
     Είναι κοινό χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Από το σύνολο των νοσοκομείων είναι ζήτημα αν τα δέκα διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και αυτά όχι σε όλα τους τα κτίρια».
    Άλλωστε, στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετά περιστατικά σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας που έβαλαν σε κίνδυνο ζωές ασθενών, συνοδών και εργαζομένων, χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019 όταν ένας ασθενής είχε απανθρακωθεί.
    Σε ανακοινώσεις της η ΠΟΕΔΗΝ, θίγοντας το θέμα, είχε κάνει λόγο για παντελή έλλειψη υποδομών πυροπροστασίας στα περισσότερα νοσοκομεία, ενώ ο κ. Γιαννακός είχε υπογραμμίσει ότι σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας ακόμα και οι πυροσβεστήρες που υπάρχουν, έχουν λήξει.
Κ. Πετρόπουλος: Υποστελεχωμένες οι τεχνικές υπηρεσίες
     Το ζήτημα φυσικά σχετίζεται με το ψαλίδι των κρατικών κονδυλίων για τη συντήρηση των υποδομών της δημόσιας υγείας, αλλά και την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών.
     «Για τη συντήρηση των κτιρίων, αλλά και για το θέμα της πυρασφάλειας χρειάζεται τεχνικό προσωπικό.  Το τεχνικό προσωπικό όμως τόσο στα νοσοκομεία της Πάτρας, αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, είναι υπό- στελεχωμένο» αναφέρει πάνω στο όλο θέμα μιλώντας στον «Ν» ο Κώστας Πετρόπουλος. «Χρειάζεται να γίνουν άμεσα προσλήψεις και αυτό το έχουμε διαμηνύσει εδώ και χρόνια στους εκάστοτε υπουργούς».
     Σύμφωνα με πληροφορίες από μηχανικούς  που εργάζονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχή μας, με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο «Ν», το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει και από την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άτομα για να προχωρήσουν τις μελέτες που απαιτούνται, δίνοντας τες ολοκληρωμένες στην  προθεσμία που τους έχει τεθεί από τις αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες.   Οπότε κάποια ενεργά πιστοποιητικά ουσιαστικά είναι για του τύπους ενεργά αφού ο χρόνος τους έχει λήξει, έχοντας πάρει αναγκαστική (ένεκα των συνθηκών) παράταση.
Λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η πυροσβεστική
     Στο τέλος του τρέχοντος μήνα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η πυροσβεστική στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων της περιοχή μας προκειμένου να καταθέσουν η κάθε μια την μελέτη τους για την ανανέωση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας των κτιρίων που στεγάζονται.
     Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» ένα από τα  προαπαιτούμενα  που έχουν θέσει τα στελέχη της πυροσβεστικής είναι να κατατεθεί αυτή τη φορά μια ενιαία μελέτη για την πυροπροστασία από το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή μια μελέτη για κάθε κτίριο του νοσηλευτικού ιδρύματος.
     Η συνθήκη αυτή δυσκόλευε και έκανε πιο χρονοβόρα την διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών και ενίσχυε το  άναρχο σκηνικό που χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία της χώρας, πάνω στο όλο θέμα της πυροπροστασίας.
     Από την στιγμή που κατατεθούν – ηλεκτρονικά πλέον – οι μελέτες από τις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου (ήδη υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση), η πυροσβεστική υπηρεσία θα προχωρήσει από τον ερχόμενο μήνα στην αυτοψία σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και σε κάθε κτίριο αυτών, έτσι ώστε να διαπιστώσει αν τα όσα αναφέρονται σε αυτές ισχύουν.
     Στη συνέχεια όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες αυτές η πυροσβεστική υπηρεσία θα προχωρήσει στην ανανέωση των πιστοποιητικών πυρασφάλειας. Μια διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα νοσοκομεία στα τέλη Μάη με αρχές Ιουνίου.
Τα αυτόματα ζεύγη και οι γεννήτριες σε περίπτωση black out 
     Οι απαρχαιωμένες υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία τη χώρας αποτυπώνεται και σε ένα ακόμα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα τα όσα ψιθυρίζονται μεταξύ των εργαζομένων (κανείς δεν ανοίγει το στόμα για να μιλήσει επίσημα) ισχύει και στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχή μας.
    Τα αυτόματα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη προκειμένου να υποστηρίζουν την λειτουργία των ΜΕΘ, των χειρουργείων και γενικότερα του νοσοκομείου, όταν υπάρξει μείωση της τάσης του δικτύου της ΔΕΗ ή όταν έχουμε black out, επί της ουσίας δεν λειτουργούν αφού οι τεχνικές τους προδιαγραφές είναι κάτω από την αποδεκτή στάθμη.
     Με απλά λόγια αν πέσει η τάση του ρεύματος είναι αμφίβολο αν λειτουργήσουν οι γεννήτριες. Ερωτηματικό είναι επίσης αν  συντήρηση του όλου συστήματος δεν γίνεται στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα.
    Άρα μια ακόμα ασφαλιστική δικλείδα είναι «εκτός», με τους χειρούργους κάθε φορά που είναι να προχωρήσουν σε επεμβάσεις να κάνουν το σταυρό τους για να μην τους τύχει το black out που ενδεχομένως μπορεί να σημάνει «μαύρο» και για τα άτομα που χειρουργούν. Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2023.
Αναδημοσίευση από https://alphapatras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...