Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Η Ομιλία του Προεδρεύοντα της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Μπράτη, στην Πανελλαδική Απεργία, στην Αθήνα, 9.11.22

 Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,  

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
       Η σημερινή μας Γενική Απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, είναι ένα ποτάμι οργής και αγανάκτησης και στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας είμαστε και σήμερα ΕΔΩ για να βροντοφωνάξουμε:
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ. ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ.
  • ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ για να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στον περιορισμό των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην κατάργηση του δικαιώματός μας στην απεργία, στην υποβάθμιση των θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,      
     Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας 12 χρόνια τώρα πληρώνουμε το μάρμαρο της κρίσης. 12 χρόνια ΤΩΡΑ έχουν λεηλατηθεί οι μισθοί μας, έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις, με τον Νόμο Χατζηδάκη έχουν μεταβληθεί σε εργασιακές σχέσεις ζούγκλας.
     Το 2018 μας είπαν ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και πριν 2 μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ μας ανακοίνωσε ότι βγήκαμε από την αυστηρή εποπτεία και πανηγυρίζει. Αλήθεια, είδε κανείς εργαζόμενος από το 2018 μέχρι και σήμερα καμία βελτίωση στον μισθό του ή στις εργασιακές του σχέσεις; Όχι μόνο δεν είδε, αλλά οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν και το επίπεδο ζωής κατεβαίνει κάτω από το όριο της φτώχειας.
      Η πρωτοφανής ακρίβεια εξανεμίζει τα εισοδήματά μας. Οι τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, στο ρεύμα, σε είδη πρώτης ανάγκης εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την ολιγαρχία η οποία συνεχώς αυξάνει τα κέρδη της σε βάρος του κόσμου της εργασίας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν είχαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, αλλά μόνο περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.
     Η μέση μείωση των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο την τελευταία 12ετία ανέρχεται σε 26%, τη στιγμή που ακόμα και οι χώρες που εφάρμοσαν μνημόνια, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 6%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 23,8%, την ίδια περίοδο. Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει η μεγαλύτερη αφαίμαξη μισθών στην Ευρώπη.
      Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν δίνει καμία αύξηση στους μισθούς, αλλά στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που στα τρία τελευταία χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι αυτοί που κρατούν τη χώρα όρθια.
  • Οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές) έχουν ήδη τριάντα νεκρούς, από την πανδημία, χωρίς καν αυτοί να αναγνωρίζονται ως εργατικό ατύχημα, χωρίς να εντάσσονται στα ΒΑΕ.
  • Οι εκπαιδευτικοί με την τηλεκπαίδευση, με δικά τους μέσα, και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία κράτησαν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Οι υπάλληλοι των Δήμων, των Υπουργείων, του ΕΦΚΑ, των οργανισμών, των φορέων, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
      Γι΄ αυτό και απέναντι σε αυτούς που μας στοχοποιούν δεν απολογούμαστε. Γιατί είμαστε ΕΔΩ παρόντες, όπως οφείλουμε, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας (που τόσο εξυμνούν οι Κυβερνώντες) που ήταν παντελώς απών στη διάρκεια της πανδημίας. Ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας αποδείχθηκε ανίκανος να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς την υγειονομική πλευρά της κρίσης, αφού λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
        Η σημερινή Κυβέρνηση, τα τρία τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον Νόμο 4808/21, τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη, που ψήφισε κατάργησε έναν εμβληματικό νόμο τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.
      Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου Χατζηδάκη όλες οι απεργίες, από τον Σεπτέμβρη του ’21μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά. Όσες, όμως, προσφυγές στα Δικαστήρια κι αν κάνει η Κυβέρνηση εμείς θα ασκούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην απεργία, χωρίς προσφυγές στον ΟΜΕΔ, χωρίς να τηρούμε τις απεργοκτόνες διατάξεις του.
Δηλώνουμε και σήμερα εδώ, για μια ακόμη φορά, πως η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για αυτό. Ήδη χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2175/22 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές της διατάξεις του Ν. 4808/21 για το ΓΕΜΗΣΟΕ.
    Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.
  • Ο κ. Χατζηδάκης, πέρα από τον αντεργατικό νόμο ιδιωτικοποίησε πλήρως την επικουρική ασφάλιση, και προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τον μεγαλύτερο οργανισμό του Δημοσίου, τον ΕΦΚΑ. Επιπλέον, πέρα από την επικουρική ασφάλιση, θέλει να λεηλατήσει και τα αποθεματικά του Μ.Τ.Π.Υ. μετατρέποντάς το σε Α.Ε. Ένα ταμείο όπου μέτοχοι είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και οι συνταξιούχοι. Ένα ταμείο που δεν χρηματοδοτείται ούτε με 1€ από τον κρατικό προϋπολογισμό κι έχει αποθεματικό 440.000.000€.
  • Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μειωμένες κατά 822 εκ. ευρώ και οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές τεράστιες.
  • Στην Παιδεία η κ. Κεραμέως με τα νομοθετήματά της έφερε την εκπαίδευση 50 χρόνια πίσω στο αυταρχικό και γραφειοκρατικό σχολείο της δεκαετίας του ’70. Ταυτόχρονα, είναι η υπουργός πρωταθλήτρια στις δικαστικές προσφυγές κατά των απεργιών. Επτά στις επτά έβγαλε παράνομες.
  • Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί ή είναι σε διαβούλευση για τους Δήμους, το περιβάλλον, τις ιδιωτικοποιήσεις φορέων και οργανισμών κτλ.
     Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ) και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική τους.
Τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
     Η σημερινή μας συγκέντρωση έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Η Κυβέρνηση 3 χρόνια τώρα όχι μόνο δεν συζητά καμιά αύξηση, αλλά προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει την κοινωνία ότι δήθεν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από το 2023 συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, αφού είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€ το χρόνο δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ αύξηση, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 12.000€ μέχρι 20.000€ θα πάρουν αύξηση από 1,83€ το μήνα μέχρι 14,66€. Με πληθωρισμό που έχει φτάσει στο 12% η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
     Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.
     Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην μείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της. 
     Η σημερινή μας κινητοποίηση, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με επίσημο πληθωρισμό πάνω από 12% είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
      Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
     Η σημερινή κινητοποίηση έχει ως στόχο να συσπειρώσει, να δυναμώσει το κίνημα για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17.
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Διεκδικούμε την καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο Δημόσιο για να διαπραγματευόμαστε τους μισθούς μας και τις εργασιακές μας σχέσεις.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα του Μ.Τ.Π.Υ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
      Η σημερινή μας Γενική Απεργία είναι απεργία-σταθμός. Είναι απεργία για να μπει τέρμα στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Είναι απεργία για τη διεκδίκηση του Αυτονόητου. Για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Η σημερινή απεργία είναι η αφετηρία των αγώνων που έρχονται και θα που συνεχιστούν με την ίδια ορμή κι αποφασιστικότητα, μέχρι το τέλος. Μέχρι να σταματήσει η λαίλαπα που εξανεμίζει το εισόδημά μας και σαρώνει τις κατακτήσεις μας.
Γεια σας και καλούς αγώνες!
                                 Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...