Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Μιχ. Γιαννάκος: ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ η ΕΝΙΣΧΥΣΗ των ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ των ΝΗΣΙΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ σε 4 ΝΗΣΙΑ των ΚΥΚΛΑΔΩΝ. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ,) με τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ θα ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

         Μπορεί να έφυγε ο τουρισμός από τα νησιά μας, δεν σημαίνει όμως ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν υγειονομικές ανάγκες. Δεν θα πρέπει να μείνουν απροστάτευτοι το χειμώνα. Να βρίσκονται   στο έλεος των  καιρικών φαινομένων για διακομιδή τους σε ηπειρωτικά νοσοκομεία.
      Οι προσπάθειες λοιπόν για ενίσχυση με γιατρούς, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες πρέπει να συνεχισθούν παρ΄ ότι τελείωσε το καλοκαίρι. Δεν είναι λύση οι μετακινήσεις γιατρών για λίγες ημέρες από άλλα  νοσοκομεία ή κέντρα υγείας.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε την κατάσταση σε τρία νοσοκομεία των Κυκλάδων,  ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ,  ΝΑΞΟΥ, ΣΥΡΟΥ και ένα Κεντρο Υγείας επίσης των Κυκλάδων  της ΤΗΝΟΥ.
       Το Νοσοκομείο Σαντορίνης  λειτουργεί  με καθεστώς  ανώνυμης  εταιρείας και με βάσει τους ισχυρισμούς  του Υπουργείου Υγείας περί ιδιωτικοποιήσεων  θα έπρεπε να ¨φυσάει¨. Δυστυχώς για τους κατοίκους του νησιού λειτουργεί με πολύ χειρότερη στελέχωση από το  ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ που  έκλεισε για να ανοίξει το νοσοκομείο. Το καθεστώς λειτουργίας  του Νοσοκομείου (ΑΕΜΥ Α.Ε.) αποθεώνεται τακτικά από τον Υπουργείο Υγείας ως παράδειγμα υποδειγματικής λειτουργίας. ΚΑΙ ΟΜΩΣ!!!!!!
      Από τον ΜΑΡΤΙΟ του τρέχοντος έτους το Νοσοκομείο Σαντορίνης λειτουργεί  χωρίς κανέναν Παθολόγο,  χωρίς κανένα  πνευμονολόγο εν καιρώ κορωνοϊού, χωρίς κανένα καρδιολόγο, χωρίς κανένα ακτινολόγο. Λειτουργούν με έναν αναισθησιολόγο 72 ετών. Πόσα χειρουργεία μπορούν να γίνονται;  Και σε άλλες βασικές ειδικότητες υπηρετεί από ένας γιατρός. Ένας Γενικός γιατρός, ένας νεφρολόγος, ένας νευρολόγος, ένας παιδίατρος.
    Κατά γενική ομολογία το καθεστώς λειτουργίας ως  μονομετοχική Ανώνυμη  Εταιρεία  δεν βοήθησε στη στελέχωση του. Αντιθέτως λειτουργεί ως αντικίνητρο στη  στελέχωση του  με γιατρούς.
   Το Νοσοκομείο της ΝΑΞΟΥ επίσης  η στελέχωσή του θυμίζει κεντρο υγείας. Χειρουργεία δεν γίνονται,  αφού υπηρετούν μόνο   ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος. Τοκετοί δεν γίνονται αφού δεν υπηρετεί κανένας  γυναικολόγος. Ο ένας γυναικολόγος που υπήρχε στο νοσοκομείο έφυγε γιατί  προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο.
        Στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ, στα εργαστήρια έχουν απομείνει δύο βιοπαθολόγοι στις εξι οργανικές θέσεις που διαθέτει το νοσοκομείο. Η Καρδιολογική κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων έμεινε με έναν καρδιολόγο, τον Διευθυντή της κλινικής που συνταξιοδοτείται τέλους του χρόνου. Αναγκαστικά  για να μην κινδυνεύουν οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα  εκλεισαν τη ΜΑΦ-ΜΕΘ,  την μοναδική  που λειτουργεί στις Κυκλάδες  και οι δύο γιατροί της ΜΑΦ που είναι καρδιολόγοι μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική, εξυπηρετώντας και  τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Εάν υπάρξει  διασωληνωμένος  ασθενής, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εμφραγμάτων αφού έκλεισε  η ΜΕΘ, ΜΑΦ.  Το Νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής κλινικής καλύπτει και την παιδιατρική κλινική. Δεν υπάρχει στο νοσοκομείο Ψυχίατρος,  δεν υπάρχει νευρολόγος.
        Στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝΟΥ. Από τον Μάρτιο  του τρέχοντος έτους  στο νησί δεν υπάρχει παθολόγος, δεν υπάρχει πνευμονολόγος, δεν υπάρχει γενικός γιατρός. Τα παθολογικά περιστατικά τα  εξετάζουν αγροτικοί γιατροί, ορθοπεδικοί, παιδίατροι.
   Ενας παθολόγος που υπηρετούσε το περασμένο Μάρτιο παραιτήθηκε. Εγινε προκύρηξη μιας θέσης παθολόγου δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Όλα αυτά λόγω  συνθηκών εργασίας (συνεχείς εφημερίες). 
     Δεν θα λύσει τα προβλήματα η ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Αντιθέτως ο πολίτης θα βάζει πιο βαθιά   το χέρι στη τσέπη να πληρώνει τις υπηρεσίες υγείας.  Εάν δεν έχει χρήματα θα περιμένει τρία χρόνια να χειρουργηθεί.
         Εάν κοιτάξει κανείς τη κατάσταση του νοσοκομείου Σαντορίνης που είναι τραγική στη στελέχωση  διαπιστώνει ότι το ιδιωτικοποιημένο καθεστώς λειτουργίας του (Ανώνυμος Εταιρεία), του μεγιστοποιεί τα προβλήματα στελέχωσης.
                    Τι χρειάζεται το ΕΣΥ;
- Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού  χαρακτήρα.
- Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση γιατρών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας.
- Προσλήψεις, χρηματοδότηση. 
- Κίνητρα προσέλκυσης  οικονομικά και υπηρεσιακά στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους άλλους επαγγελματίες υγείας.
- Βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
- Όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.
- Συνεργασία των τοπικών φορέων  και χορήγηση κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας.
- Να μην γίνεται ότι εγινε στη ΜΗΛΟ με τους διαξιφισμούς  του δημάρχου  και του     προέδρου της διοικούσας επιτροπής του κεντρου υγείας, για την εξεύρεση  στέγης στο γιατρό.
                                                 Μιχ. Γιαννάκος. - ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.........

  Ακόμη ένα επικοινωνιακό τρυκ από τους δεξιούς παραγοντίσκους.      Μιλάμε για το δελτίο τύπου της Διοίκησης του Νοσοκομείου,  όπου με σχετ...